Betalen in Kroatië

Betalen in Kroatië? Als u Kroatië bezoekt, geeft u uw geld uit in kuna, de nationale munteenheid. De wisselkoers van de kuna is vastgesteld ten opzichte van de euro – dit stelt de regering in staat de kuna duurder te maken tijdens het zomerseizoen voor toeristen, wat elk jaar gebeurt.

Geldautomaten zijn overal in het land te vinden, en je kunt bijna overal met je Visa of Mastercard betalen. Het enige wat u nodig hebt, is een bankpas, creditcard of reispas met een chip en natuurlijk je viercijferige pincode ;). In dit blog vindt u informatie over geld in Kroatië – in het bijzonder informatie over de Kroatische munteenheid, de Kuna, en hoe u deze vóór en tijdens uw bezoek aan Kroatië kunt krijgen.

Geld in Kroatië - De Kroatische Kuna

De Kroatische munteenheid is de Kuna (niet de Euro!), die verdeeld is in 100 lipas. Wanneer Kuna als prijs wordt vermeld, wordt deze afgekort tot Kn. 1 euro is vandaag de dag heeft de waarde van ongeveer 7,53 kuna

Het woord “Kuna” betekent marter, een wezelachtig dier, waarvan de vacht vele eeuwen geleden door Kroaten werd gebruikt als betaling voor goederen. Het woord “lipa” betekent lindeboom, maar we kennen het verband hier niet!

De Kuna bestaat in bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 als en 1, 2, 5 en 25 als munten. (De munt van 25 Kuna is grotendeels herdenkingsmunt). De Lipa (de munt) wordt geleverd in munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50. 

betalen in kroatie

Het biljet van 200 Kuna – op de voorzijde staat Stjepan Radic afgebeeld, een Kroatisch politicus en oprichter van de Boerenpartij in het begin van de 20e eeuw. Op de achterzijde van het 200 Kuna-biljet staat het hoofdkantoor van Osijek, een gebouw dat dateert uit 1726.

Het meervoud van Kuna is Kune (uitgesproken als ‘koo-neh’), hoewel het prima is om het in het meervoud te zeggen – zoals velen buiten het land doen – tot Kunas. (Wij ‘zeggen’ eigenlijk altijd Kunas)

Naar de mening van velen is de Kuna overgewaardeerd, maar het is niettemin een stabiele munt. De huidige wisselkoers tussen de Kuna en diverse wereldvaluta’s kunt u vinden op de website van de Kroatische Nationale Bank.

Verkrijgen van Kunas vóór uw bezoek aan Kroatië, zodat u kan betalen in Kroatië

Tegenwoordig is het in het Nederland mogelijk om voor uw reis naar Kroatië bij veel wisselkantoren Kunas te verkrijgen. De eenvoudigste manier kan zijn om uw geld online te kopen. Zodra u het gewenste bedrag hebt besteld, kan het geld (tegen betaling) per post naar u worden verzonden of kan het voor uw vertrek op een luchthaven worden opgehaald.

Informeer ook bij uw eigen bank of plaatselijke geldwisselkantoor of u bij hen online Kunas kunt bestellen. Het van tevoren regelen van Kunas zal helpen bij het betalen in Kroatië.

Betalen in Kroatië - Geldautomaten

Het kan ook zijn dat u het niet nodig vindt om voor uw reis Kroatische Kuna’s aan te schaffen – en dat is heel begrijpelijk. In dat geval zou ons eerste advies zijn om in plaats daarvan een bankpas/cash card mee te nemen. Zo hoeft u niet met grote hoeveelheden contant geld te reizen, en geldautomaten zijn in bijna alle resorts, steden en dorpen in Kroatië gemakkelijk te vinden, in banken, supermarkten, luchthavens en elders. Zelfs kleine eilanden (maar niet allemaal!) hebben meestal ten minste één geldautomaat. Dit is echt een van de gemakkelijkste manieren om aan geld te komen in Kroatië.

Wanneer u een buitenlandse kaart in de automaat steekt, krijgt u waarschijnlijk een keuze uit verschillende talen te zien – u hoeft dus niet door Kroatisch-talige menu’s te navigeren. De wisselkoers die u ontvangt zal redelijk goed zijn, en er worden mogelijk slechts kleine servicekosten in rekening gebracht, wat afhangt van uw bank in uw thuisland – u kunt dit het beste even controleren voordat u op reis gaat. Lokale banken kunnen daarbovenop ook nog werkingskosten aanrekenen.

Als u veel naar het buitenland reist, kunt u kijken of u in uw eigen land een bank/bankpasaanbieder kunt vinden die u een debetkaart aanbiedt waarvoor geen (of slechts zeer lage) kosten in rekening worden gebracht bij gebruik aan boord.

ReizenReizen

Worden euro's geaccepteerd om te betalen in Kroatië?

U zult merken dat u op sommige plaatsen – particuliere accommodatie, taxi’s – met euro’s kunt betalen. De euro is GEEN officiële munteenheid en GEEN enkel bedrijf/persoon is verplicht de euro als betaalmiddel te aanvaarden.

Maar waarom accepteren sommige plaatsen euro’s, vraagt u zich misschien af? Dit doet denken aan de dagen van Joegoslavië, toen de mensen liever Duitse marken “hadden” dan de onstabiele Joegoslavische dinar. Het is waarschijnlijker dat kleine familiebedrijven euro’s accepteren.

Waarom worden sommige prijzen in Kroatië dan in euro aangegeven?

Het is goed mogelijk dat de prijzen in sommige accommodaties, restaurants en elders in euro’s zijn uitgedrukt. Dit is alleen maar omdat zoveel bezoekers aan Kroatië afkomstig zijn uit landen van de eurozone. Sommige ondernemers geven daarom de prijzen in euro’s aan om het deze bezoekers gemakkelijker te maken en het betalen in Kroatië.

Wat uw munteenheid ook is, u zult wel een idee hebben van de wisselkoers ten opzichte van de euro. Het is echter onwaarschijnlijk dat u weet wat de wisselkoers ten opzichte van de Kuna is!

Wanneer zal Kroatië de euro krijgen?

Hoewel Kroatië op 1 juli 2013 tot de EU is toegetreden, is toetreding tot de eurozone nog ver weg. Het laatste nieuws op dit front is dat Kroatië in juli 2020 is toegetreden tot het ERM II (de “wachtkamer” voor toetreding tot de euro). Als alles goed gaat, kan Kroatië begin 2023 de euro in gebruik nemen.

Betalen met creditkaart in Kroatië

Betalen voor zaken (accommodatie, winkelen, eten in restaurants) is een beetje hit and miss in Kroatië. In grotere winkels (supermarkten, drogisterijen/apotheken, souvenirwinkels) worden kaarten zonder problemen geaccepteerd. Met een kaart betalen in een hotel is ook heel eenvoudig. Meer gevestigde restaurants in grotere steden zouden ook kaarten moeten accepteren. Hoe kleiner de stad/het restaurant (vooral op de eilanden), hoe minder waarschijnlijk het is dat kaarten worden geaccepteerd. Het is daarom altijd een goed idee om wat contant geld bij de hand te hebben.

Tol kan met een kaart worden betaald, net als toegangskaarten voor de nationale parken. Vervoer (bus-, trein-, veerboottickets) kan met een kaart worden betaald; in veel gevallen kunnen deze tickets vóór de reis online worden gekocht.

Privé-accommodaties beschikken in bijna alle gevallen niet over de infrastructuur om kaarten te aanvaarden; er moet contant worden betaald. Uw accommodatie zal u hierover echter vóór uw aankomst informeren, zodat u zich kunt voorbereiden!

Vakantie in Kroatië? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Dubrovnik? 

Enthousiast geworden van de Kroatië? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bekendste Bezienswaardigheden

De meest leuke bezienswaardigheden in Kroatië per regio zijn voor je inzichtelijk gemaakt. Ontdek de mooiste parken, zoals Kornati of Plitvicemeren en vertoef op de lekkerste stranden zoals, Zlatni Rat en Stiniva-strand. Of ontdek steden zoals, Zagreb of Split. Op onze website vind je alles over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten. Hier onder de bekendste: