Betalen in Kroatië - Euro's in Kroatë

Betalen in Kroatië? Op 1 januari 2023 wordt Kroatië het twintigste Europese land dat de euro als munt invoert – en vanaf die datum zal de Kuna natuurlijk niet meer bestaan. Lees hier wat dit allemaal betekent voor reizigers.

Geldautomaten zijn overal in het land te vinden, en je kunt bijna overal met je Visa of Mastercard betalen. Het enige wat u nodig hebt, is een bankpas, creditcard of reispas met een chip en natuurlijk je viercijferige pincode ;). In dit blog vindt u informatie over betalen in Kroatië.

Vaarwel aan de Kroatische Kuna

Kroatië voerde de Kuna als munt in 1994 in, nadat het land na zijn onafhankelijkheid van Joegoslavië drie jaar lang de Kroatische dinar had gebruikt. (De Joegoslavische dinar was de munteenheid in dat land.)

Als u thuis nog Kuna’s hebt liggen, is het onwaarschijnlijk dat wisselkantoren in uw eigen land deze nog accepteren om te wisselen. Mocht u Kroatië echter in 2023 (of daarna) bezoeken, neem ze dan mee om te wisselen in een Kroatische bank. Of bewaar de Kuna-munten als souvenir!

Euro's in Kroatië

Sinds de aankondiging dat Kroatië toetreedt tot de eurozone is de omrekeningskoers Euro-Kuna vastgesteld op 1 euro = 7,5345 Kuna’s. Vanaf begin september 2022 worden de prijzen van artikelen in winkels weergegeven in zowel Kuna’s als euro’s, en dit zal ook in 2023 zo blijven. Kroatische burgers kunnen vanaf 1 december 2022 een klein pakket Kroatische euro’s kopen, hoewel deze natuurlijk pas vanaf 1 januari 2023 in Kroatië en elders in de eurozone als betaalmiddel kunnen worden gebruikt. En gedurende de eerste twee weken van 2023 kan contant worden betaald in zowel euro’s als kuna’s, hoewel wisselgeld alleen in euro’s zal worden uitgegeven.

Aangezien de euro in een groot deel van de EU al op vrij grote schaal wordt gebruikt, hoeven bezoekers van het land zich niet veel voor te bereiden. Haal gewoon uw euro’s zoals u gewend bent – bij het wisselkantoor of de bank van uw keuze – en gebruik ze in Kroatië! U kunt ook wachten met reizen naar Kroatië om euro’s op te nemen bij geldautomaten (die in het land heel gebruikelijk zijn) of gewoon gebruik maken van een debet- of creditrekening om te betalen voor goederen en diensten.

Zoals voorheen raden wij u nog steeds aan om in Kroatië met een klein bedrag aan contant geld rond te reizen in plaats van voor alles te vertrouwen op kaartbetalingen.

Hoe zien Kroatische euro's eruit?

Sinds juli 2022 worden Kroatische euromunten geslagen. De munten hebben vier verschillende ontwerpen. De 2 euromunt toont op de keerzijde een kaart van Kroatië; de 1 euromunt toont het dier de kuna (dennenmarter in het Engels), uiteraard een knipoog naar de vorige munt; de 50, 20 en 10 cent munten tonen de in Kroatië geboren uitvinder Nikola Tesla; en de 5, 2 en 1 cent munten tonen het Glagolithische schrift, het eerst bekende Slavische alfabet.

U kunt de ontwerpen van de Kroatische euromunten hieronder bekijken.

Betalen in Kroatië

Zal er nog iets veranderen nadat de euro's in Kroatië zijn ingevoerd?

Behalve dat dit het leven van reizigers in het algemeen gemakkelijker maakt – vooral van degenen die vanuit landen in de eurozone naar Kroatië reizen – is er bij de overschakeling op de euro in andere EU-landen vaak bezorgdheid geuit over een aanzienlijke prijsstijging of gewoon een afronding naar boven bij de omrekening. Het is op dit moment moeilijk in te schatten of dit voor Kroatië het geval zal zijn – dit zal in de komende maanden worden opgehelderd.

Verkrijgen van Kunas vóór uw bezoek aan Kroatië, zodat u kan betalen in Kroatië

Tegenwoordig is het in het Nederland mogelijk om voor uw reis naar Kroatië bij veel wisselkantoren Kunas te verkrijgen. De eenvoudigste manier kan zijn om uw geld online te kopen. Zodra u het gewenste bedrag hebt besteld, kan het geld (tegen betaling) per post naar u worden verzonden of kan het voor uw vertrek op een luchthaven worden opgehaald.

Informeer ook bij uw eigen bank of plaatselijke geldwisselkantoor of u bij hen online Kunas kunt bestellen. Het van tevoren regelen van Kunas zal helpen bij het betalen in Kroatië.

Betalen in Kroatië - Geldautomaten

Het kan ook zijn dat u het niet nodig vindt om voor uw reis euro’s aan te schaffen – en dat is heel begrijpelijk. In dat geval zou ons eerste advies zijn om in plaats daarvan een bankpas/cash card mee te nemen. Zo hoeft u niet met grote hoeveelheden contant geld te reizen, en geldautomaten zijn in bijna alle resorts, steden en dorpen in Kroatië gemakkelijk te vinden, in banken, supermarkten, luchthavens en elders. Zelfs kleine eilanden (maar niet allemaal!) hebben meestal ten minste één geldautomaat. Dit is echt een van de gemakkelijkste manieren om aan geld te komen in Kroatië.

Wanneer u een buitenlandse kaart in de automaat steekt, krijgt u waarschijnlijk een keuze uit verschillende talen te zien – u hoeft dus niet door Kroatisch-talige menu’s te navigeren. De wisselkoers die u ontvangt zal redelijk goed zijn, en er worden mogelijk slechts kleine servicekosten in rekening gebracht, wat afhangt van uw bank in uw thuisland – u kunt dit het beste even controleren voordat u op reis gaat. Lokale banken kunnen daarbovenop ook nog werkingskosten aanrekenen.

Als u veel naar het buitenland reist, kunt u kijken of u in uw eigen land een bank/bankpasaanbieder kunt vinden die u een debetkaart aanbiedt waarvoor geen (of slechts zeer lage) kosten in rekening worden gebracht bij gebruik aan boord.

ReizenReizen

Waarom worden sommige prijzen in Kroatië dan in euro aangegeven?

Het is goed mogelijk dat de prijzen in sommige accommodaties, restaurants en elders in euro’s zijn uitgedrukt. Dit is alleen maar omdat zoveel bezoekers aan Kroatië afkomstig zijn uit landen van de eurozone. Sommige ondernemers geven daarom de prijzen in euro’s aan om het deze bezoekers gemakkelijker te maken en het betalen in Kroatië.

Wat uw munteenheid ook is, u zult wel een idee hebben van de wisselkoers ten opzichte van de euro. Het is echter onwaarschijnlijk dat u weet wat de wisselkoers ten opzichte van de Kuna is!

Wanneer zal Kroatië de euro krijgen?

Hoewel Kroatië op 1 juli 2013 tot de EU is toegetreden, is toetreding tot de eurozone nog ver weg. Het laatste nieuws op dit front is dat Kroatië in juli 2020 is toegetreden tot het ERM II (de “wachtkamer” voor toetreding tot de euro). Als alles goed gaat, kan Kroatië begin 2023 de euro in gebruik nemen.

Betalen met creditkaart in Kroatië

Betalen voor zaken (accommodatie, winkelen, eten in restaurants) is een beetje hit and miss in Kroatië. In grotere winkels (supermarkten, drogisterijen/apotheken, souvenirwinkels) worden kaarten zonder problemen geaccepteerd. Met een kaart betalen in een hotel is ook heel eenvoudig. Meer gevestigde restaurants in grotere steden zouden ook kaarten moeten accepteren. Hoe kleiner de stad/het restaurant (vooral op de eilanden), hoe minder waarschijnlijk het is dat kaarten worden geaccepteerd. Het is daarom altijd een goed idee om wat contant geld bij de hand te hebben.

Tol kan met een kaart worden betaald, net als toegangskaarten voor de nationale parken. Vervoer (bus-, trein-, veerboottickets) kan met een kaart worden betaald; in veel gevallen kunnen deze tickets vóór de reis online worden gekocht.

Privé-accommodaties beschikken in bijna alle gevallen niet over de infrastructuur om kaarten te aanvaarden; er moet contant worden betaald. Uw accommodatie zal u hierover echter vóór uw aankomst informeren, zodat u zich kunt voorbereiden!

Vakantie in Kroatië? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Dubrovnik? 

Enthousiast geworden van de Kroatië? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekendste Bezienswaardigheden

De meest leuke bezienswaardigheden in Kroatië per regio zijn voor je inzichtelijk gemaakt. Ontdek de mooiste parken, zoals Kornati of Plitvicemeren en vertoef op de lekkerste stranden zoals, Zlatni Rat en Stiniva-strand. Of ontdek steden zoals, Zagreb of Split. Op onze website vind je alles over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten. Hier onder de bekendste: