Best gids nationaal park krka

Ontdek Nationaal Park Krka Watervallen: De ultieme gids!

Het prachtige landschap en de ongelooflijke natuur van het Nationaal Park Krka en de watervallen maken het tot een must voor elke Kroatische rondreis. De prachtige watervallen van het park, gelegen langs de Krka rivier, trekken zoveel bezoekers dat een limiet van 10.000 bezoekers per keer is ingevoerd bij de beroemde Skradinski buk waterval. Daardoor is Krka het op één na meest bezochte nationale park in Kroatië – met het betoverende Nationaal Park Plitvice Meren als eerste. Hoewel veel mensen alleen naar Krka komen om te zwemmen in de majestueuze Skradsinki buk waterval, zijn er een aantal minder bezochte plekken in het park die de moeite waard zijn. Ontdek alles wat u moet weten voordat u het park bezoekt met deze beste gids voor een bezoek aan Krka National Park en de watervallen.

Inhoudsopgave:

Nationaal Park Krka - Algemene informatie

Openingstijden: Krka Nationaal Park is 365 dagen per jaar geopend om te bezoeken, maar sommige delen van het park zijn tussen november en maart gesloten. Gelukkig kunt u de Skradinski buk (de beroemdste waterval van het park) het hele jaar door bezoeken.

De openingstijden variëren het hele jaar door en zijn afhankelijk van de plek die u wilt bezoeken. Klik hier voor de openingstijden van het Nationaal Park Krka. 

Ingangen: Het nationaal park telt zo’n 5 ingangen: 

1. Ingang Lozovac – De hoofdingang van het park, en het dichtst bij de beroemde Skradinski buk waterval. Lozovac heeft voldoende parkeergelegenheid bij de ingang, en tussen april en oktober brengen pendelbussen bezoekers naar het begin van het Skradinski buk pad. Buiten deze maanden mogen gasten met hun eigen auto naar het begin van het pad rijden.

2. Skradin ingang – Dit is de op één na dichtstbijzijnde ingang tot Skradinski buk. Tussen april en november kunt u zonder extra kosten vanaf de Skradin ingang van het Krka Nationaal Park een boottocht maken naar de waterval. Klik hier voor de dienstregeling van de boten van Skradin naar Skradinski buk.

Als u buiten deze maanden komt of liever een wandeling maakt, is er ook een wandelpad van 3,4 kilometer vanaf de brug van Skradin naar de watervallen. Parkeren bij de ingang van Skradin is iets ingewikkelder, omdat de plaatsen zeer beperkt zijn.

Best gids nationaal park krka

3. Ingang Roški slap – Hoewel het parkeren bij de Roški slap ingang vrij beperkt is zouden er genoeg plaatsen moeten zijn aangezien de meeste gasten het gebied bezoeken via de boten van het park.

4. Burnum/Puljane ingang – Hoewel het een van de minder bezochte sites van het park is, is er een officiële ingang bij de Romeinse ruïnes van Burnum.

5. Kistanje/Krka klooster ingang – De laatste ingang is bij het Krka klooster. Hoewel het mogelijk is om het per boot te bezoeken, is er een parkeerplaats op het terrein als u ervoor kiest om te rijden.

De entree prijzen: De toegangsprijs om Krka Nationaal Park te bezoeken in 2023 varieert afhankelijk van de tijd van het jaar en welke bezienswaardigheden u wilt bezoeken. In het laagseizoen kost een toegangskaartje dat toegang geeft tot het hele park slechts 7 euro, terwijl hetzelfde kaartje in het hoogseizoen (juni tot september) 40 euro kost.

Klik hier om het volledige overzicht te zien van de entree prijzen.

Kaartjes kunnen bij aankomst worden gekocht bij een van de ingangen van het Nationaal Park.

Parkeerkosten: Parkeren is gratis bij de officiële ingangen van het park, hoewel Lozovac het grootste aantal parkeerplaatsen heeft. Hoewel Skradin een zeer populaire ingang is van het Krka Nationaal Park, zijn de officiële parkeerplaatsen uiterst beperkt, zodat u waarschijnlijk moet betalen voor een onofficiële parkeerplaats als u via deze ingang komt.

Wilde dieren – In het Krka Nationaal Park leven fascinerende wilde dieren. Er komen een aantal slangen voor, waaronder de Balkan zweepslang en de giftige neushoornslang. Hoewel een beet van deze laatste dodelijk kan zijn voor mensen, is het onwaarschijnlijk dat ze bijten tenzij ze worden geprovoceerd en de kans dat u er een ziet is klein, omdat ze over het algemeen erg schuw zijn.

Andere opmerkelijke dieren in het park zijn wolven, waterschildpadden en de bedreigde Europese otter.

Enkele van de meest opmerkelijke vogels in het park zijn de steenarend, de slechtvalk en de havikarend. Klik hier voor meer informatie over de dierenwereld van het Nationaal Park Krka.

Best gids nationaal park krka

Nationaal Park Krka - Dag tours

Dagtours: Een van de populairste manieren om Krka Nationaal Park te bezoeken is een tour, met veel tours die worden aangeboden vanuit Split en Trogir. Vanwege de populariteit van Krka zijn deze tours vaak uitverkocht – dus we raden u aan zo ver mogelijk van tevoren te boeken! Gelukkig kan dat gemakkelijk online!

De voordeligste tour die we hebben gezien, bevat ook stops bij de beroemde Skradinski buk waterval, evenals Roški Slap, het prachtige Visovac eiland uitkijkpunt en Sibenik. Veel andere tours bevatten slechts één stop in het park, maar het is leuk om meer te zien dan alleen Skradinski buk, zodat je meer dan één klein stukje kunt bezoeken!

Hoe bereikt u het Nationaal Park Krka?

Met de auto: De beste manier om het Nationaal Park Krka te bereiken is door een auto te huren en zelf te rijden. Een deel van het park is alleen over de weg bereikbaar, en dus zul je zonder auto bepaalde plekken moeten missen – zoals de indrukwekkende Manojlovacki klap.

Aangezien het park een aantal ingangen heeft, moet je eerst beslissen waar je heen wilt en daar de aanwijzingen volgen. Persoonlijk raden wij u aan bij de hoofdingang van Lozovac aan te komen en Skradinski buk vroeg op de dag te bezoeken om de drukte te vermijden.

Voor een routebeschrijving raden wij u aan Google maps te gebruiken als u over mobiele data beschikt of maps.me als u een offline kaart nodig hebt.

De duur van uw reis naar Krka hangt af van waar u vandaan komt en naar welke ingang u gaat. Zorg ervoor dat u van tevoren de reistijden opzoekt, zodat u uw dag goed kunt plannen.

Vanuit plaatsen als Split en Sibenik kunt u Krka Nationaal Park gemakkelijk als dagtocht bezoeken, maar vanuit Dubrovnik is het te ver om het in één dag te doen. Het park zelf ligt in Midden-Dalmatië in het district Sibenik-Knin.

Met de bus: Als u geen auto heeft gehuurd of tot u beschikking en ook geen tour wilt nemen, is het ook mogelijk om Krka Nationaal Park per bus te bezoeken. Om Krka te bereiken moet u waarschijnlijk een bus nemen naar Skradin, waar bussen stoppen op slechts een korte loopafstand van de ingang van het nationale park.

Er rijden bussen naar Skradin vanuit een aantal steden in Kroatië, waaronder Zagreb, Split en Zadar. Voor actuele informatie over de dienstregeling en om online kaartjes te kopen, raden wij u aan de website van Bus Croatia te gebruiken.

Als u in Sibenik verblijft, kunt u de Lozovac ingang van Krka bereiken met regionale bussen. De dienstregeling van deze diensten vindt u in het busstation van Sibenik.

Beste tijd om het Nationaal Park Krka te bezoeken

Het zal u niet verbazen dat het weer in het Nationaal Park Krka het beste is tijdens de zomermaanden. Omdat het park in juli en augustus erg druk wordt, is de beste tijd om Krka te bezoeken mei/juni en september/oktober. 

Het park is dan minder druk, en als u voor mei of oktober kiest, hoeft u niet de hogere entreeprijs te betalen die in het hoogseizoen in rekening wordt gebracht. Als u wilt zwemmen is het belangrijk om te weten dat zwemmen alleen is toegestaan van 1 juni tot 30 september bij de Skardinski buk watervallen in Krka Nationaal Park.

Als u niet van plan bent om te zwemmen, kunt u overwegen om de Plitvice Meren tijdens de wintermaanden te bezoeken. In deze maanden valt er meer regen, waardoor de watervallen in het park krachtiger zijn dan tijdens de warmere zomermaanden.

Best gids nationaal park krka

Dingen die je kan doen wanneer u het Nationaal Park Krka Bezoekt

Skradinski buk: Voor velen is de belangrijkste attractie en een van de beste dingen om te doen in het Krka Nationaal Park de majestueuze Skradinski buk watervallen. Deze reeks van 17 watervallen is verspreid over een lengte van 800 meter, en heeft een totale val van 45 meter. Aan de voet van de laatste waterval kunt u ook zwemmen in het koele, verfrissende water.

Om de schoonheid van Skradinski buk echt te kunnen waarderen, raden wij u aan om dit uw eerste stop in het park te maken. Het wordt erg druk naarmate de dag vordert, maar als je vroeg komt, heb je het geluk dat je de watervallen voor korte tijd voor jezelf hebt. Door vroeg aan te komen, konden wij ongestoord zwemmen voordat het park volstroomde met bezoekers!

Wees de drukte voor door net voor openingstijd bij de ingang van Lozovac aan te komen. Nadat je een kaartje hebt gekocht (als je dat nog niet online hebt gedaan), kun je naar beneden lopen over een afstand van 875 meter of een gratis pendelbus nemen – hoewel deze alleen rijdt tussen april en oktober.

Aangezien de pendelbus alleen rijdt als hij vol is, raden wij u aan naar beneden te lopen omdat u waarschijnlijk als eerste beneden bent! Als u tussen november en maart komt, kunt u naar beneden rijden naar het begin van het pad, omdat het park dan minder druk is.

Eenmaal beneden aangekomen, leidt een van de wandelroutes van het park u via een lus van 1900 meter door het bos naar de betoverende watervallen van Skradinski buk.

Als u de lus hebt afgelegd, kunt u teruglopen naar de parkeerplaats of wachten op een pendelbus als die rijdt. Wij raden u aan te wachten op de pendelbus, omdat het pad terug naar de parkeerplaats bergopwaarts loopt, wat het aanzienlijk zwaarder maakt.

Vergeet je zwemspullen niet als je wilt zwemmen in Skradinski buk, maar wees gewaarschuwd het water kan behoorlijk koud zijn! Er zijn in het water een aantal rotsen om doorheen te varen, dus u kunt het beste zwemschoenen gebruiken als u die heeft. Het is mogelijk om in het Krka Nationaal Park in Skradinski buk zelf zwemschoenen te kopen voor ongeveer 75 Kuna.

Best gids nationaal park krka

Manojlovacki slap: Met een totale val van ongeveer 60 meter is Manojlovacki slap de hoogste waterval in Krka Nationaal Park en een meer buiten de gebaande paden om hier te doen. De schilderachtige ligging midden in een canyon maakt het een van de mooiste plekjes in het hele park. De grootste enkele val van de waterval is 32 meter, waardoor het water in de canyon eronder stroomt.

Manojlovacki slap ligt dicht bij de Burnum ingang van het park, ongeveer 45 kilometer rijden van de Lozovac ingang. Vanwege de afstand tot de bekendere Krka watervallen laten veel mensen deze plek links liggen.

Helaas heeft het park geen vervoer naar Manojlovacki slap, dus je hebt geen andere optie dan je eigen weg te zoeken. Als je echter een auto hebt gehuurd, denken we dat het zeker de extra tijd waard is om deze afgelegen maar indrukwekkende waterval te bezoeken.

Tijdens sommige van de warmere maanden van het jaar kan de waterval droogvallen, dus het kan de moeite waard zijn om vooraf te controleren of dit het geval is. Wij bezochten hem in september en zagen de waterval in volle stroming, dus het is nog steeds mogelijk dat hij ook in de warmere maanden van het jaar draait.

Best gids nationaal park krka Manojlovacki

Krka klooster: Op ongeveer 4 kilometer van het dorp Kistanje ligt het Krka klooster op een rustige locatie aan de Krka rivier. Het klooster wordt beschouwd als een van de belangrijkste Servisch-orthodoxe plaatsen, met een geschiedenis die teruggaat tot 1345.

Omdat het klooster nog steeds in gebruik is, zijn gidsen verplicht en is het alleen mogelijk de orthodoxe kerk en de oude Romeinse catacomben eronder te bezoeken. Bovendien is het mogelijk om over het terrein naar de rivier de Krka te wandelen.

Het Krka klooster is het hele jaar door over de weg te bereiken of per boot vanaf Roški slap tussen de maanden april en oktober.

Visovac: Een van de mooiste plekjes van het park is het kleine eiland Visovac. Het eiland ligt midden in de rivier Krka en herbergt een klooster dat in 1445 werd gesticht.

Visovac komt het best tot zijn recht vanaf een uitzichtpunt bij het monument voor de Kroatische koning Petar Svačić. Er is geen echte ingang bij Visovac, want u hoeft slechts een paar minuten te stoppen bij het uitzichtpunt om van de schoonheid te genieten.

Wie het eiland ook wil bezoeken, kan dat doen met een boottochtje van 5 minuten vanuit Stinice of Remetic. Het is ook mogelijk om een bezoek te brengen vanaf Skradinski buk, maar het nadeel daarvan is dat u Visovac en zijn omgeving niet kunt bewonderen vanaf het bovenstaande uitkijkpunt.

Best gids nationaal park krka klooster

Burnum amfitheater: De ruïnes van het Romeinse militaire kamp Burnum zijn een van de minder bezochte plekken in het Krka Nationaal Park en een extra bezienswaardigheid. Hier bevindt zich een amfitheater dat, naar men aanneemt, ongeveer 8.000 toeschouwers kon bevatten; de site wordt nog steeds opgegraven.

Het amfitheater Burnum ligt heel dicht bij Manojlovacki slap, dus het is een bezoekje waard als u in de buurt bent of bijzonder geïnteresseerd bent in de Romeinse geschiedenis.

Roški slap: De watervallen bij Roški slap bestaan uit 2 delen – de hoofdwaterval en wat bij de plaatselijke bevolking bekend staat als de ‘ketting’. In vergelijking met Skradinski buk en Manojlovacki slap zijn de hoofdwatervallen naar onze mening wat middelmatig.

Er is een relatief aangename rondwandeling rond de watervallen die bekend staan als de ketting, maar persoonlijk vinden wij dat je je tijd beter elders in het park kunt doorbrengen.

Voor een beter uitzicht op de ketting kunt u de Oziđana pećina grot bezoeken of een steil wandelpad beklimmen. Hoewel het gebied een prachtige natuur heeft, vonden wij het niet zo bijzonder als andere delen van het park – vooral omdat er meer mensen naar Roški slap gaan dan naar Manojlovacki slap.

Je kunt Roški slap bereiken met de auto of tegen betaling voor een boottochtje vanaf Skradinski buk.

Roški

Reizen door het Nationaal Park Krka

De makkelijkste manier om tussen de verschillende dingen te komen die in het Krka Nationaal Park te doen zijn, is door zelf te rijden, of gebruik te maken van het vervoer dat door het park wordt aangeboden. Er zijn ook enkele wandelroutes in het park voor degenen die meer tijd te besteden hebben in Krka.

Auto: Wij raden u aan een auto te huren (mocht je die niet hebben) en door het park te rijden om zoveel mogelijk te zien. Hoewel de boten van het park over het algemeen de meest populaire manier van vervoer zijn, zijn er een aantal plaatsen in het park die alleen over de weg bereikbaar zijn.

Met de auto bent u volledig flexibel in het verkennen van het Krka Nationaal Park en bent u niet beperkt in waar u heen kunt gaan.

Boten: Er zijn een aantal boottochten die u kunt maken tussen de verschillende punten van het Krka Nationaal Park. Terwijl de rit van de ingang in Skradin naar Skradinski buk bij de prijs van het kaartje is inbegrepen, kosten kaartjes voor andere routes tussen de 6 en 17 euro.

Bekijk de boot routes hier.

Er zijn 5 boot routes die u kunt nemen in het Nationaal Park Krka:

  • Skradinski buk naar Visovac – Een tocht van 2 uur met een stop van 30 minuten op het kleine eiland Visovac alvorens terug te keren naar Skradinski buk. 
  • Skradinski buk naar Visovac en Roški slap – Een tocht van 4 uur, inclusief een stop van 30 minuten op het eilandje Visovac en 90 minuten bij Roški slap voordat u terugkeert naar Skradinski buk. 
  • Roški slap naar Krka klooster – Een tocht van 2 en een half uur met een stop van 30 minuten bij het Krka klooster voordat u terugkeert naar Roški slap. 
  • Stinice naar Visovac – Een korte boottocht naar het eiland Visovac, waar u een half uur verblijft voordat u terugkeert naar uw vertrekpunt. 
  • Remetić naar Visovac – Een korte boottocht naar het eiland Visovac, waar u een half uur verblijft voordat u terugkeert naar uw vertrekpunt. 

Deze routes lopen tussen april en oktober, hoewel de dienstregeling dagelijks wordt vastgesteld voor alle routes behalve die van Stinice en Remetić naar Visovac.

Busje/Minibus:  In juli en augustus is het mogelijk een busje te nemen van Roški Slap naar Stinice of omgekeerd voor 6 euro enkele reis.

Best gids nationaal park krka

Waar te overnachten in de buurt van Nationaal Park Krka

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Tips voor het Nationaal Park Krka

  • Kom vroeg naar Skradinski buk – We hebben het al een paar keer gezegd, maar het is een van de dingen die we niet genoeg kunnen benadrukken als je van het gebied wilt genieten zonder drukte. Wij waren de eersten bij Skradinski buk toen we er waren en hadden ongeveer een half uur vrijwel ongestoord de tijd voordat er meer groepen opdoken.
  • Zorg voor een Auto:  De gemakkelijkste en goedkoopste manier om Krka Nationaal Park te verkennen is door zelf te rijden. Er zijn een aantal plekken in het park die alleen over de weg bereikbaar zijn, dus als je geen auto hebt kun je ze niet zien.
  • Neem zonnebrandcrème mee in de zomer: Zorg dat je goed beschermd bent tijdens hete zomerdagen!
  • Neem lunch en water mee: Hoewel je op sommige plaatsen in het nationale park eten kunt krijgen, hangt het af van de locatie. Het is goedkoper om je eigen lunch mee te nemen, dus we raden je aan om dat te doen en ervoor te zorgen dat je genoeg water hebt voor de dag!
  • Bespaar geld door het hoogseizoen te vermijden: Als u geld wilt besparen, is een van de beste reistips voor Krka Nationaal Park een bezoek tussen juni en september te vermijden. Toegang tot het park kost tijdens deze maanden 40 euro, wat hoger is dan elk ander moment van het jaar.

Als u uw reis buiten het hoogseizoen plant, betaalt u aanzienlijk minder en is het park minder druk. Uiteraard is dit geen optie als je reis tussen juni en september valt, maar als je je data nog niet hebt vastgelegd is het een goede manier om geld te besparen!

Sommige links op deze pagina zijn affiliate links, wat betekent dat als je een aankoop doet wij een kleine commissie maken zonder extra kosten voor jou. Dit geld wordt gebruikt om deze website te ondersteunen en de kosten te dekken om hem online en gratis toegankelijk te houden!

Vragen over de het Nationaal Park Krka? Stuur ons een bericht!

Deel je liefde