Wat te doen in Sibenik

19 activiteiten om te doen in Sibenik en de omgeving!

Wat te doen in Sibenik en de omgeving? Bent u van plan om een reis naar de Dalmatische kust van Kroatië maken? De kans is groot dat je tijd zult doorbrengen in de stad Sibenik en de omgeving. Dus wat zijn de beste dingen om te doen in Sibenik en de omgeving? 

Het historische Šibenik, in vele opzichten een klassieke Dalmatische bestemming, komt steeds meer tot zijn recht nadat het enigszins werd achtergelaten door het nabijgelegen Zadar en Split. Het is een stad met twee UNESCO-werelderfgoedlocaties en de huidige attracties variëren van een valkenierscentrum tot een gerenoveerd meesterwerk van het renaissance-erfgoed, de kathedraal van Sint-Jacob. Šibenik wordt omringd door een mooie, zij het onderbenutte haven en vormt een aangename, weinig veeleisende afwisseling van de nu door toeristen overspoelde kustplaatsen, terwijl het nog steeds een Adriatische keuken van hoge kwaliteit biedt in een groeiend aantal restaurants.

Een kuststad die bijna een millennium van verzengende temperaturen heeft doorstaan, een paar oorlogen heeft doorstaan, door de golven is verslagen en door meedogenloze winden is gegeseld, Šibenik blijft even levendig als altijd. 

Ten eerste zijn de inwoners ongelooflijk veerkrachtig, want geen oorlog of klimatologische gebeurtenis kon hen ervan weerhouden hun stad te redden en, indien nodig, opnieuw op te bouwen. Ten tweede is de hele stad gemaakt van steen, wat natuurlijk veel helpt.

Šibenik bestaat uit stenen gebouwen, stenen trappen, rotskliffen, geplaveide straten en stenen bogen. Het is gebouwd op rotsen en opgebouwd met rotsen. Šibenik is een stad van zon, zee en steen, een unieke combinatie van kenmerken die deze stad anders maken dan alle andere in Kroatië.

Bovendien is deze trotse stad de enige aan de Kroatische kust die door Kroaten is gebouwd – Split en Dubrovnik, bijvoorbeeld, zijn door andere culturen gesticht.

Als de op twee na grootste stad in Dalmatië is Šibenik een sterk aanbevolen bestemming aan dit spectaculaire stuk van de Adriatische kustlijn. Deze stad is gevuld met ongelooflijke historische bezienswaardigheden, mooie hang-outs aan zee, en schilderachtige steegjes en pleinen – precies wat je mag verwachten van een middeleeuwse kuststad in Kroatië.

Inhoudsopgave

Neem deel aan het Internationale Kinderfestival

Het Internationale Kinderfestival van Šibenik, dat in 2018 zijn 60e verjaardag vierde, laat kinderen in juni twee weken lang kennismaken met theater, film, muziek, poppenspel en beeldende kunst. Het ICF vindt plaats in de straten, op de pleinen en op de belangrijkste monumenten van de stad en zet participatie en onderwijs op de voorgrond met workshops over uiteenlopende onderwerpen als dans, grafisch ontwerp, strips en video. Veel activiteiten vinden plaats in het Kroatisch, maar er is ook veel internationale aandacht, waarbij Engels de gemeenschappelijke taal is. Elk jaar worden regelmatig buitenlandse theatergezelschappen uitgenodigd om op te treden. De data voor ICF 2023 zijn vastgesteld van 16 tot 30 juni.

Wat te doen in Sibenik

Bekijk het oude stadhuis van Sibenik

Het prachtige oude stadhuis van Sibenik (Gradska vijecnica) met twee verdiepingen, aan de overkant van het plein tegenover de kathedraal, is zeker een bezoek waard. Dit prachtige voorbeeld van renaissance-architectuur, beroemd om zijn prachtige grote zuilen, bogen en balustrade, dateert uit het midden van de 16e eeuw en werd gebouwd door de bekende architect Michele Sanmicheli.

Hoewel het gebouw grotendeels werd verwoest tijdens een geallieerde luchtaanval op Sibenik tijdens WO II, werd het na de oorlog volledig heropgebouwd volgens de oorspronkelijke plannen.

Adres: Trg Republike Hrvatske 3, 22000, Sibenik 

Wat te doen in Sibenik

Geniet van het uitzicht vanaf St. John's Fort

Wat te doen in Sibenik

De vesting van Sint-Michaël is de enige vesting in de oude stad van Šibenik, dus u kunt er gemakkelijk komen tijdens uw verkenning van dit gebied. Volg gewoon de borden die overal in de stad staan aangegeven, en blijf bergopwaarts gaan en trappen beklimmen – je zult er uiteindelijk komen. 

Dit middeleeuwse fort is van groot historisch belang voor de stad – het heeft een strategisch uitstekende ligging, die sinds de IJzertijd vrijwel ononderbroken werd bezet. Dit wordt bevestigd door verschillende archeologische vondsten, en u kunt er meer over lezen wanneer u deze vesting bezoekt. 

Er wordt ook aangenomen dat deze vesting de eigenlijke geboorteplaats is van deze Kroatische stad. In 1066 ondertekende vorst Petar Krešimir IV op eerste kerstdag een oorkonde. De stad Šibenik werd voor het eerst in dit handvest genoemd, en je kunt veel lokale souvenirs vinden (waaronder lokaal ambachtelijk bier) die deze nummers erop dragen. 

Het fort heeft een openluchtpodium waar concerten worden gehouden, en dat is best cool. Maar wat belangrijker is, is dat je er een prachtig uitzicht hebt over de stad, de zee en het Sint-Antoniuskanaal, maar ook over de forten Sint-Jan en Barone. 

Een handig weetje is dat je een gecombineerd toegangskaartje kunt krijgen voor dit en het Barone fort. Als u van plan bent beide te bezoeken, is dit een leuke manier om wat geld uit te sparen. 

Barone Fortress

Wat te doen in Sibenik

De vesting Barone ligt op een heuvel en kijkt uit over de stad Šibenik. En het ligt eigenlijk vrij dicht bij het fort van St. Michael – het duurt ongeveer 15-20 minuten om van Šibenik Civitas Sacra naar Barone te gaan. Hou er wel rekening mee dat je het grootste deel van de tijd bergop zult moeten lopen, en dat je je kuiten zult voelen branden. Maar de uitzichten langs het uitzicht zullen je de pijn doen vergeten.

Het Barone fort werd oorspronkelijk gebouwd in 1646, in de nasleep van de Ottomaanse aanval. De bouw van dit fort werd georganiseerd door baron von Degenfeld, die ook het bevel voerde over de overwinning op de Ottomanen.

Als teken van waardering besloten de inwoners van Šibenik de vesting naar hem te vernoemen. Dat is eigenlijk waar de AR tour van het fort zich op richt – het leidt je langs verschillende controlepunten en laat je Šibenik herbeleven tijdens de Ottomaanse aanval. 

Er is een high-tech museum op dit fort, evenals een zeer modern café / bar. En met krukjes naast de vestingmuren kun je gaan zitten voor een drankje en genieten van een adembenemend uitzicht op de stad onder je. Wat u waarschijnlijk wel nodig zult hebben, na die vermoeiende wandeling bergop. 

Van hieruit heb je ook een prachtig uitzicht op het fort van Sint-Michiel en op het Sint-Antoniuskanaal dat uitmondt in de open zee. En je kunt een paar ambachtelijke bieren proberen, die ter plaatse worden gemaakt en heerlijk zijn – ik raad de 1066 aan. 

Hotels Sibenik

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Sibenik neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Bezoek het meest unieke kasteel St. Nicholas Fortress

Wat te doen in Sibenik

Wat te doen in Sibenik en de omgeving? Dit fort dat je niet mag missen, het is meest unieke fort in Šibenik. Het staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en ligt op een piepklein eilandje, dat alleen te voet of per boot bereikbaar is. Er zijn eigenlijk nog maar twee van dit soort forten in de Middellandse Zee – één in Venetië en de andere op Malta. Als u besluit naar het fort te lopen, wees er dan op voorbereid dat uw schoenen nat worden – een deel van het pad loopt over rotsen in zee. En draag zeker schoenen die geschikt zijn voor rotsachtig en modderig terrein. 

Een ding om op te merken is dat de locatie van het fort niet goed is aangegeven op de Google-kaart van Šibenik. Het fort ligt eigenlijk vrij ver van de stad, en je kunt het meestal per boot bereiken, via het St. Anthony’s kanaal. U kunt de juiste locatie van dit fort zien op de kaart aan het begin van dit bericht. 

Het fort is enorm groot, dus er is van alles te doen en te zien. Je kunt in het fort rondlopen en de stenen gangen verkennen, en uren op het terrein doorbrengen. 

Het fort van Sint-Nicolaas is eigenlijk een van de beste voorbeelden van de Dalmatische verdedigingsarchitectuur. De buitenkant is grotendeels gemaakt van baksteen, omdat baksteen het best bestand is tegen kanonskogels. En het was eigenlijk heel nuttig om de stad te beschermen tegen aanvallen vanaf zee.

Boek hier onder een dag tour via een boot die langs het fort zal gaan:

Zie de natuur in actie

Het is zeker niet groot, het is gevestigd in een traditioneel oud stenen huis in de buurt van de kathedraal, maar Šibeniks Aquarium Terrarium bevat genoeg variatie om de meeste kinderen een uurtje of zo bezig te houden, meer als je je bezoek rond een voedertijd plant. Het zeeleven staat centraal, met prachtige heldere tropische vissen, een levendige octopus, kleine haaien, kreeften, murenen en allerlei soorten krabben, maar je vindt er ook een aantal reptielen, waaronder een paar ietwat gulzige teguards uit Zuid-Amerika.

Neem de kinderen mee op een aqua-avontuur

Het Solaris Aquapark maakt deel uit van het Solaris Beach Resort, maar is toegankelijk voor alle bezoekers. Het is het eerste waterpark in zijn soort in Kroatië, een thematisch waterpark waar kinderen zich op 8.000 vierkante meter in alle veiligheid kunnen uitleven. Tot de attracties behoren glijbanen, watervallen, waterstralen en sproeiers, maar ook de lazy river die je in relatieve rust door het complex laat glijden voordat je onder een enorme ton water doorgaat die vanaf een hoogte van 13 meter op iedereen die eronder staat, stort. Er is ook een sprookjesgrot om te verkennen. Ouders kunnen even uitrusten op de strandstoelen in de schaduw van de parasols, en er is een snackbar met zelfgemaakt ijs.

Leer middeleeuws valkerij

Op tien minuten rijden van Šibenik, in het bescheiden dorpje Dubrava, is het Sokolarski Centar een bezoekersattractie en een plaats voor educatie. Sokolarski is echter vooral een reddingscentrum, opgezet door Emilio Mendjušić, die ook de eeuwenoude traditie van de valkerij heeft aangeboord. Hier worden elk jaar honderden gewonde roofvogels behandeld. Door dit opvangcentrum voor het publiek open te stellen en een team van zo’n twee dozijn valkeniers bijeen te brengen, financiert Mendjušić zijn genezingsmissie en stelt hij bezoekers in staat om uit de eerste hand de kneepjes van het vak en de training te zien die nodig zijn om de edele kunst van het valkenieren onder de knie te krijgen. Het centrum is geopend tot november en vervolgens vanaf maart. In de herfst en het vroege voorjaar zijn er groepen schoolkinderen en in het zomerseizoen toeristen. Bezoekers kunnen hier een dag doorbrengen of zich inschrijven voor een cursus om meer te weten te komen over ornithologie en vogelbescherming.

Address:Dubrava kod Šibenika Šibenik 22000

Zwemmen in de idyllische meer/rivier

Krka Wat te doen in Sibenik

Het Nationaal Park Krka, dat gemakkelijk te bereiken is vanuit Šibenik, de dichtstbijzijnde hoofdstad, is een van de grote natuurwonderen in een land dat er vol mee is. Niet zo populair als de Plitvice meren, een ander groen paradijs waarmee het vaak wordt vergeleken, heeft Krka het aanzienlijke voordeel dat het actieve deelname aanmoedigt, of althans, mogelijk maakt. Terwijl een duik in het water rond Plitvice ten strengste verboden is, mogen bezoekers in Krka zwemmen rond Skradinski buk, de lagune aan de voet van een reeks van 17 dramatische watervallen. De duik is zo populair dat de autoriteiten in 2017 het aantal bezoekers hebben moeten beperken. Skradinski buk kan ook worden bewonderd vanaf een van de promenades of vanaf het comfort van een excursieboot die ook de even indrukwekkende Roški slap waterval verder stroomopwaarts en Visovac, een 16e-eeuws klooster op een eigen eiland, aandoet. In totaal loopt het Nationaal Park Krka meer dan de helft van zijn 72,5 kilometer lange tocht langs de rivier waarnaar het is genoemd, waardoor het mogelijk is een aantal trektochten te maken over de vele paden, waarbij u kunt uitkijken naar wolven, steenarenden, everzwijnen en slechtvalken.   

Het paleis van de graaf & het stadsmuseum van Šibenik

Nog een van de leukste dingen om wat te doen in Sibenik is een bezoek brengen aan het Paleis van de Graaf, dat op slechts een korte wandeling van de kathedraal van Sibenik ligt. Het laat-renaissancepaleis van de rector werd oorspronkelijk gebouwd om te dienen als residentie van de gouverneur tijdens de 16e-eeuwse Venetiaanse overheersing.

Tegenwoordig herbergt het paleis het stadsmuseum van Šibenik (Muzej Grada Sibenika). Het is een bezoek waard omwille van de vele archeologische voorwerpen uit de neolithische tot de Romeinse tijd, waaronder beeldhouwwerken (sommige uit de 7e eeuw), een muntenverzameling en andere voorwerpen uit de omliggende regio.

Adres: Ul. Gradska vrata 3, 22000, Šibenik, Kroatië

Middeleeuwse mediterrane tuin van het St Lawrence's klooster

Wat dacht je van de middeleeuwse mediterrane tuinen, die zorgvuldig zijn onderzocht en aangelegd door de bekroonde architect Dragutin Kiš, vullen een prominente ruimte rond het voormalige Sint-Laurentiusklooster, aan de rand van het historische centrum van Šibenik. Het behoort tot leuke dingen van wat te doen in Sibenik. Het terrein lag er eeuwenlang onverzorgd bij, tot landschapsarchitect Kiš en zijn team aan de slag gingen en zorgvuldig geneeskrachtige kruiden en planten in de vorm van een kruis aanplantten, afgewisseld met af en toe een fruitboom voor de kleur. Het eindresultaat is zowel praktisch – het is ook een educatief hulpmiddel, aangezien plaatselijke schoolkinderen regelmatig betrokken zijn bij het onderhoud – als een ontspannende toeristische attractie, waar bezoekers de paden kunnen volgen of tien minuten rustig kunnen genieten van de rust en het groen op de patio. Het is organiseert het hele jaar en in de zomer openluchtevenementen.

Kathedraal van St. James

Sibenik

De belangrijkste bezienswaardigheid in Šibenik is de kathedraal van Sint-Jacob. Deze prachtige en stijlvolle kathedraal werd gebouwd in de 15e en 16e eeuw en kan worden beschouwd als een van de belangrijkste monumentale kathedralen in Europa. Šibenik zou Šibenik niet zijn als de kathedraal niet volledig van steen was gebouwd – het is zelfs de enige kathedraal in heel Europa die alleen met steen is gebouwd. En wist je dat de kathedraal te zien was in Game of Thrones?

Bovendien was het ook het allereerste bouwwerk in Europa dat werd gebouwd met in elkaar gegroefde stenen. En dat is nog niet alles. De Sint-Jacobskathedraal is ook het enige Europese gebouw waarvan de vorm aan de binnenkant volledig overeenkomt met die aan de buitenkant. Het is zeker niet overdreven om te stellen dat de Sint-Jacobskathedraal kan worden beschouwd als het belangrijkste renaissancegebouw in Kroatië.

Het is werkelijk een buitengewoon gebouw, een enorm stenen monument dat een van de topbezienswaardigheden aan de hele Dalmatische kust is.  De UNESCO heeft het culturele, architectonische en historische belang van deze kathedraal erkend door haar in 2000 uit te roepen tot Werelderfgoed.

Verken de plaatsen en eilanden van Šibenik

Wat te doen in Sibenik? Buiten de oude stad? Het heeft tal van geweldige plaatsen om te verblijven, waardoor het een geweldige plek is om een paar dagen door te brengen.

De hele regio Šibenik-Dalmatië biedt verschillende bestemmingen met stranden, eilanden, cafés, restaurants, festivals en evenementen.

Er zijn ongeveer 20 historische steden langs de kust. De bekendste zijn:
– Pirovac
– Tribunj
Vodice
– Brodarica
Primošten
– Rogoznica

Bovendien zijn de drie grootste steden in het Dalmatische binnenland:
Skradin
Drniš
Knin

Vele eilanden, vele dicht bij het vasteland, maken Šibenik tot een heerlijke plaats om te zeilen. Zes eilanden zijn bewoond, autovrij (geschikt om te fietsen) en bereikbaar per veerboot, behalve Murter, dat via een beweegbare brug met het vasteland is verbonden. 

De eilanden zijn:
– Murter heeft vier steden (historische nederzettingen) Tisno, Jezera, Betina, en Murter is de toegangspoort tot het Kornati Nationaal Park
– Prvić heeft twee nederzettingen, Šepurine en Luka
– Zlarin, bekend om zijn rode Adriatische koraal dat door de plaatselijke bevolking wordt geoogst
– Krapanj, waar een oud klooster staat en dat beroemd is om zijn natuurlijke zeespons die door vrije duikers wordt geoogst
– Kaprije, het Kroatische woord voor kaper, is een zeilparadijs
– Žirje, het Kroatische woord voor eikel, is het eiland dat het verst van de kustlijn van Šibenik ligt, met baaien en inhammen die ideaal zijn om te zeilen

Sibenik de ’toegangspoort tot de Kornati-eilanden’ mag niet over het hoofd worden gezien.

Klik hier voor alle informatie!

De beroemde vesting bovenop de Spas-heuvel omringt tegenwoordig de oude stad Knin.

Klik hier voor alle informatie!

Het land Drnis rijst rusteloos op. Verschillende tinten groen, zo ver het oog reikt. In de verte, de berg Dinara.

Klik hier voor alle informatie!

Skradin is een klein stadje in Kroatië en een echt charmante bestemming!

Klik hier voor alle informatie!

Er zijn veel dingen te doen in Vodice en daarom is dit een perfecte zomerbestemming in Kroatië. 

Klik hier voor alle informatie!

Naar een band luisteren in Azimut

Wat te doen in Sibenik

Wat te doen in Sibenik? Dit is er eentje die je gedaan moet hebben. Elke Kroatische stad zou een Azimut moeten hebben, een leuke, pretentieloze hangplek in het centrum van de stad waar je in drie dagen tijd een alternatieve live-act, een dj of een tentoonstelling kunt tegenkomen. Wat het waarschijnlijk niet saai zal zijn. Er worden concerten gegeven door een breed scala aan Kroatische artiesten. Alleen al in december 2017 waren dat onder meer Azimut gastheer van Zagrebs radicale, gemaskerde electropopband Nipplepeople, Šibeniks vierkoppige heavy rock-outfit Rival, en energieke soul-funk outfit Spectrum uit Vodice, trombone, trompet en al. Azimut ligt verscholen achter de waterkant in de buurt van de Sint-Jacobskathedraal, met zijn rommelige meubilair en mooie binnenplaats, en is een gemakkelijk toegankelijke en funky plek om een avondje uit door te brengen, ongeacht het entertainment. Betaalbare drankprijzen, ook.

Wijn drinken met een prachtig uitzicht

Wat kan er beter zijn? Bij Krešimir IV wordt u niet alleen omringd door de muren van het 14e-eeuwse klooster van Sint-Franciscus, maar kijkt u vanaf de verhoogde locatie ook uit over de met palmen omzoomde kade van Šibenik, met de Adriatische Zee niet ver daar vandaan. Dat is natuurlijk al aangenaam genoeg, maar voeg daarbij een uitstekende wijnselectie van voornamelijk Dalmatische oorsprong, tientallen van de nieuwste ambachtelijke bieren uit Kroatië en niet minder dan 100 bieren uit Duitsland, België en daarbuiten, en niet te vergeten koffie van topkwaliteit, en je hebt inderdaad een zeer indrukwekkende bestemmingsbar. Af en toe live muziek en regelmatige tentoonstellingen ronden de vele attracties van de locatie af.

Wat te doen in Sibenik

Stiniva-baai, Vis

Vis is een van de leukst eilanden in Kroatië, maar de meeste mensen kennen het van de Blue Caves – die zich eigenlijk op Biševo bevindt, een klein eilandje voor de kust van Vis. De grot wordt tussen 11.00 en 13.00 uur verlicht door licht in felle blauwe tinten. Je gaat naar binnen in een kleine houten boot, duikt met je hoofd onder de ingang van de grot, en de ervaring is onwerkelijk mooi.

Vis is het verste eiland van het vasteland, en ik raad niet aan om het op eigen houtje te doen; de autoveerboot duurt te lang en kost je een dag, plus vanuit de haven moet je het eiland oversteken naar het stadje Komiža en een andere boot nemen naar Biševo. Maar met een georganiseerde tour kunt u gemakkelijk een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Vis bezoeken. Lees hier meer over de stad Vis. 

Trogir, Kroatië

Net als Split staat ook Trogir op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in Kroatië, maar dan met een geweldige middeleeuwse sfeer! Trogir is een klein stad-eiland op een uur afstand met de veerboot van Split en een half uur rijden met de auto. De stad staat vol met gotische en romaanse architectuur uit de 15e eeuw en is omzoomd met vele kleine, charmante straatjes. U kunt de hele stad in een paar uur bekijken of een halve dag als u wat meer tijd hebt. Lees hier meer over de stad Trogir.

Bol, en Zlatni Rat

Kroatië

Bol – Kroatië ligt op het zuidelijke deel van het eiland Brac, en is de oudste stad aan de kust van Brac. Dit stadje werd lang geleden gesticht en werd een buitengewone toeristische oase vanwege de brede kiezel- en zandstranden die zich over 10 km uitstrekken. Als je de stad en het eiland bezoekt, kan je niet om de Zlatni Rat heen, het verleidelijke kiezelstrand dat zich uitstrekt tot in de Adriatische Zee en in de zomer massa’s zwemmers en windsurfers trekt. Een lange kustpromenade omringt met pijnbomen, beelden en tuinen verbindt het strand met de oude stad. Bol Kroatië is een bruisende plaats in de zomer – een van de favorieten van Kroatië – en wordt voortdurend bezocht door toeristen.

Bol biedt ook een grote verscheidenheid aan restaurants en bars waar u uit kunt kiezen. De meeste restaurants bieden lokale en mediterrane specialiteiten, het meest populair zijn ‘Lam aan het spit’ en ‘Octopus onder Peka’. Als u graag ander eten uitprobeert, moet u zeker ‘Vitalac’ proberen, een authentiek gerecht van het eiland Brac.

Zlatni Rat, het beroemde strand, ligt op een korte wandeling langs het water vanaf Bol. Het is iets wat je niet kan missen van wat te doen in Sibenik en de omgeving. Lees hier meer.

Vakantie in Šibenik?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Sibenik? 

Enthousiast geworden van de regio Šibenik? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Sibenik? Stuur ons een bericht!