Wat te doen in Zagreb + handige tips!

Zagreb is de hoofdstad en grootste stad van Kroatië, al meer dan duizend jaar het kruispunt tussen Oost- en Midden-Europa, op deze pagina leest u alles over wat te doen in Zagreb. Voor een moderne hoofdstad heeft Zagreb een soort dorpse charme, met een uitgestrekt oud district op een heuveltop met geplaveide straten en pleinen die tot op de dag van vandaag door gaslampen worden verlicht.

Beneden aan de helling ziet u Zagrebs Weense invloed in de benedenstad, een gebied met 19e-eeuwse paviljoens en verzorgde tuinen die doen denken aan het beste van Praag of Boedapest. Overdag kunt u door de voetgangersstraten wandelen en een van de vele cafés bezoeken, en ’s avonds kunt u de stad rood kleuren en zien waarom de kenners zo’n ophef maken over het nachtleven van Zagreb. Laten we eens kijken wat er het beste te doen is in Zagreb:

Inhoudsopgave

Waarom Zagreb bezoeken?

Zagreb, de grootste stad van Kroatië, en wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen die kiezen voor populairdere bestemmingen aan zee in het land en niet echt weten wat er in Zagreb te doen is. Maar de stad is een bezoek meer dan waard en het aantal geweldige toeristische attracties in Zagreb zou wel eens echt verrassend kunnen zijn.

De hoofdstad van Kroatië kan betoveren met prachtige en indrukwekkende architectuur, geweldige musea, en nog veel meer Zagreb must see plaatsen, waaronder alternatieve plekken. Dit is een van de beste plaatsen om over Kroatië en zijn geschiedenis te leren.

En als u meer tijd heeft in uw Kroatische rondreis, kunt u zich in Zagreb baseren en van daaruit een aantal leuke dagtochten maken!

U kunt één dag in Zagreb doorbrengen, de smaak van de stad opsnuiven en u concentreren op Zagreb sightseeing in de beneden- en bovenstad.

Maar wij geloven dat Zagreb meer van je tijd verdient, want het wordt beter en beter met elk uur dat je er doorbrengt. Wij denken dat de optimale tijd voor een bezoek aan Zagreb twee dagen is en voeg dan meer dagen toe als je dagtochten vanuit Zagreb wilt maken. 

De korte gescheidenis van Zagrab

Wat te doen in Zagreb

Zagreb bestond oorspronkelijk uit twee steden, Gradec en Kaptol. De laatste was het gebied van de bisschop, terwijl de plaatselijke bevolking, bestuurd door de koning, in Gradec verbleef. Spanningen verdeelden de twee nederzettingen en de rivier die hen verbond was vaak rood van het bloed. Oude stadsmuren omringden Zagreb ter bescherming tegen een Turkse invasie. Delen van de muren en een van de poorten zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

Na het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk na de Tweede Wereldoorlog werd Kroatië een deel van het voormalige Joegoslavië. Tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (of de Vaderlandse Oorlog) in het begin van de jaren negentig streed Kroatië voor de onafhankelijkheid die het na het uiteenvallen van Joegoslavië kreeg.

Zagreb tours

Wij raden altijd aan om de plaats met een gids te bezoeken. Een snelle rondleiding kan ons inzicht geven in de bezochte stad en dan, met een beter begrip van de plaats, kunnen we ons richten op onafhankelijke sightseeing.

Als u een rondleiding in Zagreb wilt volgen, zijn hier enkele aanraders:

21 activiteiten om te doen in Zagreb en de omgeving!

En nu, laten we het hebben over wat er te zien is in Zagreb! Je zult echt verbaasd zijn hoeveel attracties er in Zagreb te vinden zijn!

Hier zijn de beste dingen om te doen in Zagreb, in willekeurige volgorde.

Bewonder de prachtige architectuur van de benedenstad

Wat te doen in Zagreb

De benedenstad is het hart van Zagreb en de mooiste wijk van de stad die u gewoon niet mag missen. Het werd aan het eind van de 19e eeuw aangelegd onder de bekendere Bovenstad.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de benedenstad met zijn brede straten vol statige herenhuizen uit de tijd dat Zagreb deel uitmaakte van het Habsburgse Rijk. Je kunt je gemakkelijk in andere belangrijke steden van Oostenrijk-Hongarije wanen, want deze gebouwen en de stijl zijn hetzelfde als in Lviv, Przemysl, Brno, Cluj Napoca, Novi Sad, Timisoara en nog veel meer plaatsen in Midden-Europa.

De benedenstad is zo’n perfect gebied om rond te dwalen en al het moois te bewonderen – sommige huizen zijn zo rijk aan art-nouveau details dat het moeilijk is om je ogen ervan af te houden.

Het mooiste deel van de benedenstad ligt tussen het hoofdstation en Trg bana Josipa Jelačića, waar je ook enkele mooie groene ruimten kunt vinden (ze maakten deel uit van de slimme stadsplanning in die tijd). Als u daar bent, moet u ook zeker een bezoek brengen aan het Kunstpaviljoen, want het interieur is werkelijk prachtig, een perfect voorbeeld van hoe de gebouwen voor openbaar gebruik werden ontworpen rond de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw.

De benedenstad is het zaken-, winkel- en culturele centrum van Zagreb en u vindt er tal van winkels, cafés en musea, maar het grootste hoogtepunt van dit gebied is de architectuur. Dit is een van de plaatsen in Zagreb die u niet mag missen.

Wandel in de bovenstad

Wat te doen in Zagreb

De Bovenstad is waar u de meeste attracties in Zagreb vindt. Dit is het oudste deel van de stad, dat dateert uit de 11e eeuw en is zo veel anders dan de benedenstad. In plaats van grote herenhuizen vindt u hier kleinere huizen, geplaveide straten en kronkelige steegjes.

Hier doelloos ronddwalen is een puur genot – het is zo gemakkelijk om verliefd te worden op dit gebied en je vindt hier willekeurig zo veel charmante hoekjes. U kunt hier gemakkelijk vergeten dat u in een drukke hoofdstad bent – het verkeer is beperkt, het is hier zelden overvol (hoewel het populair is bij toeristen) en het leven lijkt langzaam voorbij te gaan.

Voordat u hier aan een echte Zagreb sightseeing begint, moet u eerst wat tijd doorbrengen om de sfeer van de stad op te snuiven.

Hotels Zagreb

Mocht u nog geen verblijf hebben voor uw bezoek aan Zagreb. Neem dan een kijkje hier onder voor de beste hotels voor in Zagreb:

Booking.com

Neem een van de kortste kabelsporen ter wereld

Wat te doen in Zagreb

De kabelbaan, een van de hoogtepunten van Zagreb, verbindt de boven- en benedenstad en behoort tot de kortste ter wereld – de afstand bedraagt slechts 66 meter en de rit duurt precies 64 seconden. Dit is eigenlijk de oudste vorm van openbaar vervoer in Zagreb, want de kabelbaan werd geopend in 1890, een jaar vóór de paardentram.

De kabelbaan is elke dag geopend tussen 6.30 en 22.00 uur en rijdt elke 10 minuten. Het kaartje kost 1 euro, maar ook andere kaartjes voor het openbaar vervoer kunnen worden gebruikt.

Als u de kabelbaan niet wilt nemen, is er een trap naast de kabelbaan, zodat u de oorspronkelijke constructie nog kunt zien.

De Capitol

Wat te doen in Zagreb

Een van de vele bezienswaardigheden van Zagreb is de manier waarop de oude stad zich ontwikkelde als twee afzonderlijke nederzettingen op een heuveltop naast elkaar. En hun relatie was ook niet altijd vriendschappelijk! Kaptol en Gradec zijn vele honderden jaren lang niet geïntegreerd geweest. In Kaptol zetelde de clerus, het bisdom Zagreb werd hier in 1094 gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheid in Kaptol is de kathedraal van Zagreb, die dateert uit de beginjaren van de stad, maar in de jaren 1200 door de Mongolen met de grond gelijk werd gemaakt en vervolgens tijdens een aardbeving in de 19e eeuw werd beschadigd. Bekijk ook de overblijfselen van de vestingwerken van de kathedraal, die werden gebouwd toen het gebouw tijdens de Ottomaanse oorlogen als uitkijktoren werd gebruikt.

Grič Tunnel

Deze griezelige – en kunstzinnige – tunnel loopt onder Zagreb door en verbindt verschillende delen van de stad. De Grič-tunnel werd gebouwd als evacuatietunnel in het kader van de Tweede Wereldoorlog, hergebruikt als opslagruimte en vervolgens jarenlang verlaten.

In de jaren 1990 werd het een populaire locatie voor ondergrondse raves. In 2016 werd het heropend als cultureel centrum. Bekijk de moderne kunsttentoonstellingen terwijl je er doorheen loopt.

Met een paar relatief schone openbare toiletten is het ook een nuttige toevoeging aan het stadscentrum van Zagreb.

Verschillende ingangen hebben kleurrijke ontwerpen versierd met street art, waaronder een in het park naast Roots cocktailbar.

Winkelen op de Dolac markt

Wat te doen in Zagreb

Midden in het centrum van Zagreb, op een steenworp afstand van de kathedraal en het centrale plein – Trg bana Josipa Jelačića, vindt u de plaatselijke boerenmarkt – Dolac. Dit is de beste plaats om verse levensmiddelen van de plaatselijke producenten te kopen en ook al liggen de prijzen misschien iets hoger, het is toch de moeite waard om extra te betalen voor de kwaliteit van de producten.

De Dolac-markt maakt al sinds 1930 deel uit van het stadsbeeld en is in de loop der jaren uitgegroeid tot het belangrijkste handelspunt van Zagreb waar boeren uit de omliggende dorpen hun producten kwamen verkopen.

In het bovenste, openluchtgedeelte kunt u fruit, groenten of bloemen vinden en in het onderste vlees, vis of zuivelproducten.

Zelfs als u niet van plan bent om inkopen te doen, is het de moeite waard om over de markt te lopen en de levendige sfeer te proeven en te genieten van alle kleuren en geuren.

Uitgaan in de Tkalčićeva Straat

Of u nu op zoek bent naar livemuziek in een bar of een goede maaltijd, Tkalčićeva moet uw eerste aanloophaven zijn. Het is de plek waar Zagrebians naartoe gaan om zich te vermaken. Overdag is Tkalčićeva een charmante straat met laagbouw en beschilderde huizen met balkons en luifels, die u kunt waarderen tijdens een romantische wandeling. En als de zon ondergaat kunt u kiezen uit Zagrebs beste cafés, restaurants en uitgaansgelegenheden. Of u nu iets wilt afhalen om mee te nemen, of een elegante maaltijd wilt nuttigen met een geliefde, u vindt wat u zoekt in Tkalca.

De begraafplaats van Mirogoj

Wat te doen in Zagreb

De begraafplaats van Mirogoj is een van de mooiste necropoleis die u in Europa kunt vinden en de belangrijkste begraafplaats van het land, de rustplaats van vele beroemde Kroaten. De begraafplaats werd aan het eind van de 19e eeuw aangelegd en ontworpen door een van de populairste architecten van Oostenrijk-Hongarije – Hermann Bollé (hij ligt er ook begraven).

In tegenstelling tot veel andere begraafplaatsen was deze eigendom van de stad, niet van de kerk, en daarom konden er mensen worden begraven, ongeacht hun godsdienst. Als u er rondwandelt, vindt u de graven van leden van alle religieuze groepen: Katholiek, orthodox, moslim, joods, protestants, en nog veel meer.

Het indrukwekkendste deel is direct bij de ingang – langs de muur ziet u lange, mooie en pittoreske arcades waar de meest opmerkelijke mensen werden begraven – sommige van de graven zijn zeer rijk aan details. U zult hier zeker wat tijd doorbrengen, ronddwalen, de prachtige ornamenten op de graven bewonderen en herinneringen ophalen aan het verleden van Zagreb.

De Mirogoj begraafplaats ligt een beetje uit het centrum, maar is gemakkelijk bereikbaar met bus nr. 106 vanaf de kathedraal.

Foodtours door Zagreb

Zoals u van de hoofdstad kunt verwachten, is Zagreb een geweldige bestemming voor alle liefhebbers van eten. Ik raad u aan hier enkele van de heerlijke Kroatische gerechten te proberen, maar er zijn ook genoeg internationale restaurants als u zin heeft in bekend eten. Als u voor de lokale keuken kiest, zijn de beste restaurants die Kroatische gerechten serveren Stari Fijaker, Vinodol, La Štruk of Pod Zidom Bistro.

U kunt ook deelnemen aan de zeer gewaardeerde Traditionele Culinaire Wandeltocht om meer te leren over de Kroatische keuken en een aantal van de beste lokale gerechten te proberen. 

Bezoek musea

Wat te doen in Zagreb

Zagreb heeft een aantal fantastische en interessante musea. De Kroatische hoofdstad staat zelfs bekend om het grootste aantal musea per hoofd van de bevolking ter wereld. Tijdens mijn laatste reis heb ik een groot deel van mijn tijd besteed aan het bezoeken van een aantal van deze musea en geen enkele heeft me teleurgesteld!

Het populairste is natuurlijk het wereldberoemde Museum of Broken Relationships – zo’n interessante en unieke plek om te bezoeken. Het museum bevindt zich in de Bovenstad, naast de Lotrščak toren, dus je kunt het gemakkelijk in je routebeschrijving voor Zagreb opnemen.

Zoals de naam al aangeeft, concentreert het museum zich op verbroken relaties – mensen van over de hele wereld hebben hun persoonlijke voorwerpen gedoneerd die het verhaal vertellen van hun voorbije relaties. Sommige zijn hartverscheurend, andere zijn grappig. Sommige zijn typische liefdesrelaties tussen partners, andere tonen de band tussen familieleden of zelfs een toewijding aan pizza.

Dit is zo’n eigenzinnige plek, een van de vreemdste musea die je ooit zult zien, maar je wilt het niet missen! Je moet wel van tevoren een skip-the-line ticket kopen, want laatst moest ik terug omdat het te druk was en ze geen nieuwe bezoekers binnenlieten.

Bekijk hieronder de musea:

Leer meer over de oorlog van 1990

In de jaren negentig rolde de wrede Joegoslavische oorlog over de Balkan en ook al werd Zagreb niet erg getroffen door de tragische gebeurtenissen in de regio, de stad kreeg toch zijn deel van de oorlogsrealiteit.

U kunt meer te weten komen over de raketaanvallen op Zagreb in 1991 en 1995 in het speciale herdenkingscentrum dat zich uitsluitend op deze gebeurtenissen richt en de slachtoffers en gewonden herdenkt. Het herdenkingscentrum ligt vlak bij het centrale plein, aan de Frano Petrić Straat 4/I (het is op de eerste verdieping, u moet aanbellen) en is gratis toegankelijk.

Een andere, meer ontroerende plaats, is het Oorlogsfotografiemuseum.

Je ziet er verontrustende maar verbazingwekkende foto’s die de realiteit van de Joegoslavische oorlog in Kroatië in de jaren 1990 laten zien (verwoest Vukovar, belegerd Dubrovnik, raketaanvallen in Zagreb, en nog veel meer). De foto’s zijn genomen door bekende professionele kunstenaars, maar ook door amateurs die zijn omgekomen bij het vastleggen van de tragedie van de oorlog.

Dit is een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in de recente geschiedenis van Kroatië en de Balkan.

Er is ook een zeer gewaardeerde rondleiding die zich richt op de Kroatische vaderlandse oorlog – als u geïnteresseerd bent in de recente geschiedenis van Kroatië moet u daar zeker aan deelnemen. Klik hieronder voor details en beschikbaarheid.

Lokale cafes Zagreb

Met de erfenis van de Habsburgse cafécultuur kunt u er zeker van zijn dat u in Zagreb enkele geweldige cafés vindt. Veel van deze cafés zijn hip en cool en serveren geweldige koffie, zodat het een puur genot is om er tijd door te brengen en te chillen onder het genot van een kop heerlijke zwarte drank.

Wij hebben veel cafés in Zagreb bezocht, maar onze favorieten waren Booksa (een literaire club, de perfecte plek om een boek te lezen onder het genot van een kopje koffie), Program Bar (gelegen naast Booksa, met een echt cool interieur), Botaničar (gelegen in de buurt van het Nationaal Theater, een stijlvolle en hippe plek) en Cogito Coffee (waar waarschijnlijk de beste koffie van Zagreb wordt geserveerd).

Maar er zijn nog veel meer leuke cafés in Zagreb en wij weten zeker dat je daar je favoriete zult vinden!

Zagreb zonnestelsel opsporen

Wat te doen in Zagreb

Wist u dat Zagreb zijn eigen zonnestelsel heeft? In 1971 maakte de plaatselijke kunstenaar Ivan Kozaric een beeld van de zon en een paar jaar later, in 2004, maakte ontwerper Davor Preis een installatie – Nine Views – met modellen van negen planeten.

Je vindt ze overal in de stad – de locatie is niet willekeurig, ze zijn een schaalmodel van het zonnestelsel (1:680 000 000) en de afstand tussen de zon en de planeten is nauwkeurig (de aarde staat bijvoorbeeld 225 meter van de zon).

Dit is een van de vreemdste, maar niet zo bekende attracties van Zagreb, maar het vinden van de planeten kan zo leuk zijn (hoewel ik moet toegeven dat ik ze niet allemaal heb kunnen vinden).

Je kunt de zon vinden in de Bogovićeva Straat – je zult hem niet missen aangezien hij midden in de straat staat en ongeveer 2 meter in diameter is. Hier zijn de locaties van de planeten:

  • Mercurius – 3 Margaretska Straat
  • Venus – 3 Ban Josip Jelačić Plein
  • Aarde – 9 Varšavska Straat
  • Mars – 21 Tkalčićeva Straat
  • Jupiter – 71 Voćarska Straat
  • Saturnus – 1 Račićeva Straat
  • Uranus – 9 Siget
  • Neptunus – Kozari 17
  • Pluto – Bologna steeg (onderdoorgang)

Winkelen op de vlooienmarkt

Als u van winkelen op vlooienmarkten houdt, mag u de zondagse antiekmarkt op Britansky trg niet missen. U vindt er ware juweeltjes en de meest ongewone spullen – van oude meubels en kleren tot kristallen en ongeopende brieven. Zelfs als u niet van plan bent om te gaan winkelen, kunt u toch even langsgaan voor de levendige sfeer en een bijzondere selectie van oude spullen.

Er is nog een vlooienmarkt in Zagreb, in het Hrelić op Sajmišna Cesta op woensdag en zondag, maar die op Britansky trg is gemakkelijker te bezoeken en lijkt meer vintage te zijn. Gedurende de rest van de week vindt u hier regelmatig een boerenmarkt.

Wandel door de botanische tuin

De botanische tuin van Zagreb is een van de mooiste tuinen van dit soort die je in Europa kunt vinden. Hij werd in 1889 opgericht en twee jaar later voor het publiek geopend.

U vindt er meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld, waaronder bijna 2.000 exotische. Om de plaats nog pittoresker te maken is er ook een kleine vijver in het midden, die charme toevoegt aan het totaalbeeld van de plaats.

De beste tijd voor een bezoek is uiteraard de lente, wanneer alle bloemen en planten bloeien, maar de botanische tuin is het hele jaar door prachtig. U vindt hem in de benedenstad, niet ver van het treinstation.

Getuige van het kanonvuur

Wees niet verbaasd of bang als u rond het middaguur het kanon hoort schieten – er is niets aan de hand, het is gewoon de plaatselijke traditie.

Elke dag precies om 12:00 uur kun je het kanon zien knallen vanaf de Lotrščak toren – de traditie bestaat nu al meer dan honderd jaar en het herdenkt de overwinning van Zagreb op de Turken. Probeer rond het middaguur in de buurt van de Lotrščak-toren te zijn om het zelf te zien, dit is een van de grootste attracties van Zagreb.

En als het kanon eenmaal is afgeschoten, kunt u verder gaan met een bezoek aan de Bovenstad of met de kabelbaan naar beneden naar de Benedenstad.

De parken van Zagreb

Het centrale deel van Zagreb biedt een aantal zeer aangename groene ruimten, perfect om te ontspannen na het bezoeken van bezienswaardigheden.

De populairste parken zijn het Koning Tomislav Park, het Josip Jurji Strossmayer Park en het Zrinjevac Park, die naast elkaar liggen tussen het treinstation en het Ban Josip Jelačić Plein – ze zijn allemaal erg mooi en de moeite waard om even langs te gaan. Een ander mooi groen gebied is Park Ribnjak, gelegen achter de kathedraal.

Als u wilt gaan wandelen, kunt u dat ook net buiten Zagreb doen – er zijn een aantal echt mooie groene gebieden niet ver van de stad.

Dag excursies vanuit Zagreb

Wanneer u uw reis plant, zorg er dan voor dat u meer tijd in uw Kroatische reisplan inruimt om ook een aantal dagtochten vanuit Zagreb te maken. Er zijn een aantal fantastische plaatsen die u kunt bezoeken als uitstapje vanuit de hoofdstad en u kunt ze bereiken met de auto, het openbaar vervoer of met een tour!

De dichtstbijzijnde is Samobor, gelegen op slechts een korte rit van de stad. De stad staat bekend om zijn prachtige ligging, talrijke monumenten en heerlijke slagroomtaart.

U kunt ook gemakkelijk van Zagreb naar de Plitvice Meren gaan en deze spectaculaire plek bezoeken, een van de hoogtepunten van Kroatië. De talrijke meren en watervallen zijn echt indrukwekkend en de moeite waard!

Misschien moet je zelfs even de grens over om Slovenië te bezoeken, het is niet ver weg!

Als je een georganiseerde tour wilt doen, zijn hier een paar aanraders:

Vakantie in Zagreb? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Dubrovnik? 

Enthousiast geworden van de regio Zagreb? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Zagreb? Stuur ons een bericht!