De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië

Historische steden en ongerepte natuur zijn enkele van de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië. De bruisende hoofdstad Zagreb is de thuisbasis van enkele van de beste musea, galeries, restaurants en winkels van het land. Langs de kust staan eeuwenoude havenstadjes vol stenen gebouwen uit het Venetiaanse tijdperk, terwijl op de talloze kiezelstranden van alles te doen is, zoals duiken, waterskiën en windsurfen.

Aan de Adriatische Zee zijn de gelukzalige eilanden van Kroatië een toevluchtsoord voor zeilers en mensen die gewoon willen ontspannen en genieten van de mediterrane zon.

Om het meeste uit uw reiservaring in dit prachtige Oost-Europese land te halen, raden wij u aan om onze lijst met de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië te raadplegen.

Inhoudsopgave: De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië

De oude muren van Dubrovnik

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië​

Dubrovnik, de glamoureuste toeristische bestemming van Kroatië en UNESCO-werelderfgoed, concentreert zich rond de prachtige oude stad, die binnen stevige middeleeuwse verdedigingsmuren ligt. Een eerste sightseeingtour door de stad zou moeten beginnen met een wandeling rond deze stevige oude stadsmuren (het volledige circuit is twee kilometer lang), met forten, torens en kanonnen langs de route.

U zult waarschijnlijk ook de Oude Stad binnengaan via de beroemde Pile Gate, gebouwd in 1537 en een van de meest indrukwekkende bouwwerken van de stad. Van hoog op de muren kun je genieten van een prachtig uitzicht over de daken van de oude stad en over de glinsterende Adriatische Zee (trek comfortabele wandelschoenen aan en neem water in flessen en een selfie-stick mee).

Andere leuke dingen die u in Dubrovnik kunt doen, zijn de Stradun, een brede, 300 meter lange voetgangersstraat met boetiekjes, cafés en restaurants die beroemd is om zijn witte kalkstenen kasseien. 

Andere bezienswaardigheden die u niet mag missen zijn de aantrekkelijke kathedraal en de spectaculaire kunstvoorwerpen in de schatkamer; het spectaculaire Plein van de Loggia, een historische ontmoetingsplaats die beroemd is om zijn mooie oude gebouwen en monumenten; en Fort Lovrijenac, een van de belangrijkste forten van het land.

Paleis van Diocletianus in Split

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië​

Split, is na Zagreb de grootste stad van Kroatië, werd gebouwd binnen de oude Romeinse muren van het enorme paleis van Diocletianus (Dioklecijanova palaca). Het paleis, dat uitkijkt over de Adriatische Zee, werd gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus, die zich hier in 305 na Christus terugtrok.

Het paleis heeft een vierkante plattegrond – het is meer fort dan paleis en huisvestte eigenlijk het persoonlijke garnizoen van de keizer – en vier monumentale poorten, drie toegankelijk vanaf het land en één die oorspronkelijk rechtstreeks op het water uitkwam. Binnen de muren is onder meer de prachtige Peristyle (een binnenplaats met bogen) te zien, waar zich ook de kathedraal van St. Domnius bevindt met zijn elegante klokkentoren.

Domnius met zijn elegante klokkentoren. ’s Avonds is het leuk om de verlichte ruïnes te bezoeken en ervan te genieten, terwijl er overdag vaak concerten en amusement worden gehouden. De Oude Stad is een voetgangerszone en is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. 

Het eiland Hvar

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië​, Hvar

Veel toeristen bezoeken Kroatië om de zalige Dalmatische eilanden te verkennen, waarvan Hvar de mondainste is. De trendy stad Hvar is de thuisbasis van enkele van de beste hotels en beste visrestaurants van het land. Dit eiland behoort zeker tot een van de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië.

De autovrije oude stad, die dateert uit de jaren onder Venetiaans bestuur (1420-1797), bestaat uit een ruim plein met uitzicht op een 16e-eeuwse kathedraal, een mooie vissershaven en een fort op een heuveltop.

Hvar is populair bij zeilers en beroemdheden, maar ook bij reizigers die hier komen om van de stranden en watersporten te genieten. Het wordt bediend met de veerboot vanuit Split.

Nationaal Park van de Plitvice Meren

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië​, Plitvice lakes

De meest bezochte attractie van Kroatië in het binnenland, het Nationaal Park van de Plitvice Meren (Nacionalni park Plitvicka jezera), bestaat uit steile beboste hellingen rond 16 smaragdblauwe meren die met elkaar verbonden zijn door een opeenvolging van donderende watervallen. Een netwerk van wandelpaden en houten bruggen doorkruist het park (het eerste nationale park van het land), en het toegangsticket is inclusief boottochtjes over de meren.

Dankzij de weelderige ongerepte natuur is het park een toevluchtsoord voor wilde dieren, waaronder wolven en beren (hoewel ze schuw zijn, dus het is onwaarschijnlijk dat u ze zult zien), maar ook uilen, adelaars en valken. Er zijn verschillende hotels aan de rand van het park, mocht u willen overnachten. U kunt Plitvice bezoeken op georganiseerde sightseeing tours per bus vanuit Zagreb en Zadar.

Als u van plan bent het park zonder gids te bezoeken of als u geen deel uitmaakt van een rondleiding, zorg er dan voor dat u uw kaartjes van tevoren reserveert – het is een zeer populaire toeristische attractie die meer dan een miljoen bezoekers per jaar ontvangt.

Zeilen rond Kornati Nationaal Park

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië

De Kornati-archipel strekt zich uit over een gebied van ongeveer 320 km2 – hij is 35 km lang en 13 km breed – en omvat 89 verspreide eilandjes, groot en klein.

Rotsachtig en dor met weinig vruchtbare grond, zijn de eilandjes vrijwel onbewoond, hoewel er hier en daar wat eenvoudige stenen huisjes te vinden zijn. Oorspronkelijk gebouwd als éénkameronderkomens door lokale vissers en herders, worden ze nu vaak gebruikt als vakantieverblijf of seizoensgebonden visrestaurants.

De beste manier om deze adembenemend mooie kuststreek te verkennen is per privé zeilboot, de dichtstbijzijnde charterbasis bevindt zich in Biograd Na Moru. Het is ook mogelijk om de Kornati te bezoeken als dagtocht per excursieboot vanuit Zadar of Sibenik op het vasteland. Als u op eigen houtje vaart, moet u een geldige vergunning kopen, die online verkrijgbaar is.

De Romeinse Arena van Pula

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië Pula

De historische stad Pula, gelegen aan de kust van de Adriatische Zee in de populaire Kroatische regio Istrië, is zeker de moeite waard om op uw reisroute op te nemen. Naast de prachtige ligging aan zee, met een aantal mooie stranden, staat Pula bekend om zijn goed bewaarde Romeinse architectuur, en is het een uitstekende dagtocht voor wie in andere delen van het land verblijft. De stad behoort zeker tot de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië.

Hoewel het al tienduizenden jaren bewoond is door mensen, waren het de Romeinen meer dan 2000 jaar geleden die hun stempel drukten. Van de talrijke overgebleven voorbeelden van Romeinse gebouwen is er geen zo indrukwekkend of groot als de Arena van Pula (Pulska Arena). De Arena werd rond de 1ste eeuw gebouwd door keizer Vespasianus en is een van de grootste overgebleven Romeinse amfitheaters, alleen geëvenaard door zijn beroemde neef, het Colosseum in Rome.

Ontworpen om een menigte tot 20.000 mensen te herbergen, werd het voornamelijk gebruikt voor amusement zoals gladiatorengevechten en steekspelen. Dankzij een zorgvuldige reconstructie kan dit indrukwekkende bouwwerk vandaag de dag nog steeds tot 5.000 bezoekers herbergen tijdens zijn regelmatige zomerprogramma met concerten en festivals.

Ook een aantal andere Romeinse ruïnes van Pula zijn de moeite waard. De beste daarvan is het Forum Romanum, een goed bewaard gebleven oud plein dat eeuwenlang het centrum van het stadsleven is geweest. Hier bevindt zich ook de Tempel van Augustus (Augustov Hram), een goed bewaard zuilengebouw met een verzameling Romeinse beelden.

De romaanse kerken van Zadar

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië zadar

De autovrije oude stad van Zadar is gebouwd op een klein schiereiland dat uitsteekt op de Dalmatische kust van Kroatië. Er wordt gezegd dat dit de oudste continu bewoonde stad van het land is – haar wortels gaan terug tot in het Stenen Tijdperk – de belangrijkste toeristische attracties zijn de vele mooie Romaanse kerken, de meeste gebouwd tussen de 9e en 13e eeuw en gevuld met prachtig bewaard gebleven religieuze schilderijen en sierlijke gouden schatten.

Bezoek zeker de 9e-eeuwse pre-Romaanse kerk van St. Donatus; de 11e-eeuwse kerk van St. Mary; en de kathedraal van Anastasia en de kerk van St. Chrysogonus, beide uit de 12e eeuw.

Andere dingen om te doen zijn een bezoek aan het Museum van Oud Glas, evenals twee populaire moderne installaties, het zee-orgel en de groet aan de zon, beide aan de kust dicht bij de punt van het schiereiland.

Een van de beste gratis dingen om te doen in Zadar is gewoon ontspannen op het pittoreske Kolovare strand, een strook van zand en kiezels dat grenst aan een mooi parkgebied.

Zlatni Rat Strand

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië Brac

Het meest gefotografeerde strand van Kroatië moet wel de opmerkelijke Zlatni Rat (Gouden Hoorn, of Gouden Kaap) zijn. Gelegen in Bol aan de zuidkust van Brac, bestaat deze ongewone landvorm, bekend als een “landtong”, uit fijne kiezels en loopt 500 meter loodrecht op de kust. Afhankelijk van de lokale wind en stromingen, beweegt het en verandert van vorm van seizoen tot seizoen.

In de schaduw van een groep pijnbomen en met uitzicht op de rotsachtige hoogten van de Vidova Gora berg, staat het in de zomer vol met ligbedden en parasols. De zee is warm genoeg om te zwemmen van juni tot september, en sommige mensen slagen er zelfs in om het badseizoen te verlengen tot mei en oktober.

Extra attracties op het strand zijn watersporten zoals peddelbootjes, zeekajaks en banaanboottochtjes. Zlatni Rat is ook de beste windsurfbestemming van Kroatië. Brac is bereikbaar per veerboot en catamaran vanuit Split.

Een aantal luxe tophotels ligt in de buurt voor wie hier langer wil blijven.

De mooie stad Korcula

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië Korcula

Korcula, de belangrijkste nederzetting op het gelijknamige eiland in Zuid-Dalmatië, ligt knus op een klein schiereiland. Het wordt beschermd door middeleeuwse muren en torens en de autovrije stenen steegjes zijn aangelegd in een visgraatpatroon om beschutting te bieden tegen de heersende wind. Korcula staat vol met eeuwenoude aristocratische stenen gebouwen en werd gebouwd in een tijd dat het eiland onder Venetiaans bestuur stond.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoort het Marco Polo-huis, naar verluidt het geboortehuis van de beroemde 13de-eeuwse ontdekkingsreiziger, en een van de beste dingen om te doen is een voorstelling bijwonen van de moreska zwaarddans, een traditionele dans die op zomeravonden voor toeristen net buiten de stadsmuren wordt opgevoerd.

Voor een echt bijzondere ervaring kunt u het historische stadscentrum van Korcula per catamaran bereiken vanuit Split (dagelijks) of Dubrovnik (alleen in de zomer). Korcula behoort zeker tot de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroaitë.

Mljet Nationaal Park

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië

Het westelijke derde deel van het eiland Mljet is aangewezen als nationaal park. Het is grotendeels bedekt met dichte bossen en concentreert zich op twee onderling verbonden, turquoise zoutwatermeren, waarvan er één een eilandje heeft met daarop een 12e-eeuws benedictijnenklooster, dat u per taxiboot kunt bezoeken.

Het park is populair bij natuurliefhebbers en er is van alles te doen, zoals het verkennen van de talrijke paden die door het bos lopen. Er loopt ook een negen kilometer lang wandelpad rond de meren, ideaal om te wandelen of te mountainbiken. Het gebied is ook populair om te zwemmen en activiteiten zoals kajakken (kajaks kunnen worden gehuurd om de meren te verkennen).

Er is slechts één hotel op het eiland, maar lokale families verhuren kamers aan bezoekers in de zomer, en een aantal gerenommeerde campings zijn ook beschikbaar. Mljet kan worden bereikt met de veerboot of catamaran vanuit Dubrovnik.

Rovinj

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië, Rovinj

Rovinj, een badplaats uit het Venetiaanse tijdperk, ligt in het noordwesten van Kroatië op het schiereiland Istrië. Het bestaat uit pastelkleurige huizen rond een mooie vissershaven en wordt overheerst door een kerk op een heuvel met een elegante klokkentoren.

Naast de nabijgelegen kiezelstranden is de belangrijkste toeristische attractie het Batana Eco-Museum aan de kust, dat het verhaal vertelt van de batana, een soort houten boot die door lokale vissers wordt gebruikt. Er zijn ook tal van eersteklas hotels, chique visrestaurants en kunstgalerijen om te verkennen.

De plaatselijke bevolking spreekt een dialect dat een mengeling is van de Kroatische en Italiaanse taal. De dichtstbijzijnde luchthaven is in Pula.

Brijuni Nationaal Park

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië, Brijuni

Voor de kust van het schiereiland Istrië ligt deze archipel van verspreide, naar dennen geurende eilandjes, die zijn aangewezen als nationaal park (Nacionalni Park Brijuni). Het grootste eiland, Veli Brijun, is bedekt met prachtig aangelegd parklandschap en is het hele jaar door toegankelijk voor bezoekers.

De voormalige president van Joegoslavië, Tito, ontving hier buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die hem exotische dieren cadeau deden. De afstammelingen van deze dieren zijn nu te zien in het kleine safaripark: olifanten uit India, antilopen uit Zambia en zebra’s uit Guinee zijn de belangrijkste attracties.

Het eiland herbergt ook een overvloed aan unieke flora en fauna, samen met bewijzen dat hier ooit dinosaurussen rondliepen. Er zijn twee hotels op het eiland, samen met een golfbaan en de ruïnes van een Romeinse villa. Om hier te komen, neemt u de boot van het nationale park (reserveren noodzakelijk) vanuit Fažana op het vasteland, zeven kilometer ten noorden van Pula.

Trogir

Trogir

Trogir, een aantrekkelijke badplaats aan de spectaculaire Dalmatische kust van Kroatië, wordt algemeen beschouwd als een van de beste plaatsen om te bezoeken en is een heerlijke vakantiebestemming om te verkennen. Met een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat tot de stichting in 380 voor Christus, is Trogir op verschillende tijdstippen geregeerd door de Grieken, Romeinen, Hongaren en Venetianen. Trogir ligt misschien naast de grote stad Split, maar mag zeker niet vergeten worden in de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië.

Trogir staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO – een eer die de stad in 1997 te beurt viel – en biedt toeristen een overvloed aan leuke dingen om te doen. Naast de vele tophotels en accommodatiemogelijkheden hebben bezoekers een ruime keuze als ze op zoek zijn naar een goed visrestaurant of als ze op zoek zijn naar souvenirs.

Dankzij het zorgvuldige behoud van de vele oude gebouwen, hebben geschiedenisfanaten en toeristen genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken, waarvan de meeste te vinden zijn binnen de stadsmuren die dateren uit 1400.

Voorbeelden van elegante architectuur in romaanse en renaissancestijl zijn overal te zien in de middeleeuwse straten van de stad of langs de aantrekkelijke promenade langs het water. Opmerkelijke voorbeelden hiervan zijn de kathedraal van Trogir (de kathedraal van St. Laurentius), het paleis van Cipiko en de kerk van St.

Rijeka

Wat te doen in Kvarner Rijeka

De aantrekkelijke stad Rijeka, die vaak over het hoofd wordt gezien door vakantiegangers aan de Dalmatische kust, is zeker de moeite waard om aan uw reisroute door Kroatië toe te voegen. Naast het voordeel dat u met minder mensenmassa’s te maken krijgt, biedt deze havenstad, die van oudsher een belangrijke rol speelt, een overvloed aan attracties en dingen te doen voor degenen die Rijeka bezoeken.

Een van de hoogtepunten is het verkennen van de goed bewaard gebleven geplaveide straten en steegjes van de oude stad, met prachtige voorbeelden van herenhuizen en woningen – maar ook oude winkels en handelszaken – die in de jaren 1700 werden gebouwd.

Breng zeker een bezoek aan het prachtige kasteel van Trsat (Gradina Trsat), dat in de 13e eeuw boven de stad werd gebouwd en toegankelijk is via een mooi pad dat ook naar de nabijgelegen kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Trsat (Gospa Trsat) leidt. Voeg daarbij een mix van geweldige kunstgaleries en musea, het grootste carnaval van Kroatië en het nabijgelegen Nationaal Park Risnjak, en er is geen eind aan goede excuses om deze charmante stad te bezoeken.

Sibenik

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië, Sibenik

Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 11e eeuw, heeft de aantrekkelijke Dalmatische stad Sibenik de Kroatische toerist veel te bieden. Hoewel het er niet altijd zo druk is als op andere populaire bestemmingen in dit prachtige land, is er geen tekort aan leuke dingen om hier te doen.

Begin met het verkennen van het perfect bewaard gebleven historische centrum van de oude stad. Hier vind je elegante 15e- en 16e-eeuwse architectuur, samen met tal van bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn. Bezoek de 15e-eeuwse Sint-Jacobskathedraal (Katedrala Sv Jakova), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een van de mooiste kerken van Kroatië is.

Ook een bezoek waard zijn de overblijfselen van het fort van Sint-Johannes, hoog op een heuvel boven de stad en met een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee, en het even belangrijke fort van Sint-Michaël, populair vanwege de traditionele culturele voorstellingen die er op het prachtige openluchtpodium worden gehouden.

Campings, hotels en vakantiehuizen voor Kroatië

Hopelijk bent u naar het lezen van de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië overtuigd om naar Kroatië te gaan. Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Vragen over de 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatie? Stuur ons een bericht!