Het eiland Brac, Kroatië: De complete reisgids

Denkt u aan een bezoek aan het eiland Brac in Kroatië en weet u niet zeker wat u kunt verwachten? Of misschien ben je op zoek naar wat inspiratie over wat te doen op het eiland Brač, ben je op zoek naar praktische informatie voor je bezoek, of vraag je je af of het de moeite waard is om Brač te bezoeken als een dagtrip vanuit Split? Dit blog is voor jou!

Naar onze mening verdient het eiland Brač een plaats op elke Kroatische reisroute! Brač heeft een heel speciaal lokaal gevoel en een uitstekende mix van natuur, cultuur, stranden en lokaal leven. Het voelt voor ons veel authentieker en echt Kroatisch aan dan elke andere plaats.

Ik hoop dat dit blog voor het beste van het eiland Brač je niet alleen zal inspireren om Brač te bezoeken, maar ook al je vragen zal beantwoorden.

Op deze pagina

Geschiedenis

De Kroaten vonden hun weg naar Brac in de 7e eeuw, en in de 10e eeuw werd het eiland deel van het Kroatische koninkrijk van koning Tomislav. In de eeuwen daarna werd Brac afwisselend bestuurd door het Venetiaanse rijk en de Kroatische koningen, en door het Kroatisch-Hongaarse rijk. De Bosnische koning Stjepan Tvrtko I kreeg in 1390 de controle over een groot deel van de Dalmatische regio – waaronder Brac – hoewel Sigismung, koning van Hongarije, het jaar daarop de macht overnam, toen hij stierf.

In 1420 werd het eiland uiteindelijk voor een aanzienlijke tijd deel van het Venetiaanse Rijk, met een graaf die door de Venetiaanse Senaat werd benoemd.

Met de val van het keizerrijk in 1797 kwam Brac in handen van de Oostenrijkers voor een eerste korte periode, onderbroken door perioden van heerschappij door de Fransen (in 1805), de Russen (eind 1806) en opnieuw de Fransen (1807-1814). Na de val van Napoleon werd Brac in 1814 opnieuw deel van het Oostenrijkse keizerrijk.

De periode onder Oostenrijks bewind bracht economische en culturele verbeteringen met zich mee, waarbij Supetar in 1827 werd opgericht als het belangrijkste administratieve centrum van het eiland. De bevolking van Brac bereikte een hoogtepunt aan het begin van de 20e eeuw, waarna een periode van aanzienlijke emigratie volgde (voornamelijk als gevolg van een wijnluizenepidemie die een groot deel van de druivenoogst van het eiland trof, waardoor veel wijnboeren te lijden hadden) met velen die naar Latijns-Amerika vertrokken.

Nadat Brac na de Eerste Wereldoorlog deel ging uitmaken van het Koninkrijk der Serviërs, Kroaten en Slovenen, werd het in 1941 bezet door Italië en in 1944 door de Duitsers, hoewel hun nederlaag in juli van dat jaar betekende dat het eiland van hun controle werd bevrijd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Brac, net als de rest van Kroatië, weer een deel van Joegoslavië, totdat Kroatië zich in 1991 onafhankelijk verklaarde.

het eiland brac

Het eiland Brac vandaag de dag

Het eiland Brac (uitgesproken als “Bratch”) is het langste en meest hooggelegen eiland in Midden-Dalmatië, 48 km lang, 14 km breed, met een oppervlakte van 394 vierkante kilometer. (zie Brac-eiland op een kaart).

Ondanks de nabijheid van Split is Brac minder toeristisch dan de glinsterende eilanden Hvar en Korcula verder naar het zuiden. Geen beroemdheden of tycoons glijden met hun jachten de havens van Brac binnen, noch wandelen er politici over de dorpsstraatjes. Daarom biedt het een uitstekende kijk op het authentieke eilandleven, vooral in het binnenland.

Brac heeft ook een uitgebreide en fascinerende geschiedenis, want het is al bewoond sinds de neolithische tijd.

Brac is een relatief droog eiland; je vindt er niet de weelderige vegetatie van bijvoorbeeld Korcula of Hvar, maar er zijn enkele mooie plekjes langs de rotsachtige kusten en je kunt er geweldig duiken vanuit Lucice Bay.

Hotels op het eiland Brac

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel op het eiland Brac,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen op het eiland Brac Kroatië

Je vraagt je waarschijnlijk af wat er te zien en te doen is op Brač, om te bepalen of het een bezoek waard is, en hoe lang je er zou moeten blijven. Op basis van mijn onderzoek voor onze eigen reis en onze persoonlijke ervaring, heb ik een lijst gemaakt van plaatsen om te zien en dingen om te doen waarvan ik denk dat ze het meest de moeite waard zijn op het eiland Brač. Neem een kijkje!

Hier zijn enkele van de beste dingen om te doen op het eiland Brac:

1. Rondrijden op het eiland Brac

Het eiland Brac

Het klinkt misschien vreemd om autorijden op te noemen als een van de eerste dingen om te doen op het eiland Brač… Maar het eiland met de auto verkennen is – naar onze mening – de beste manier om Brač en een aantal van zijn eigenaardige landschappen te zien.

De kans is groot dat je op het eiland aan komt met de veerboot van Makarska of Split. Je zal dan onmiddellijk begroet  worden door een heel ander landschap dan waar dan ook in Kroatië. Overal om je heen liggen stenen en allerlei soorten stenen constructies. Het deed ons denken aan stenen muren die je overal in Schotland of Ierland ziet… Echter zijn er geen schapen… Overdag wordt aangeraden om bijna het hele eiland rond te rijden. Je zult niet geloven hoe gevarieerd de landschappen zijn. 

Heuvelachtige landschappen met verre uitzichten rond Škrip, azuurblauw water langs de kustweg ten noorden van Supetar, en smalle kronkelweggetjes met pittoreske stadjes op de weg naar Milna…

Het eiland Brač is een plek die het verdient om verkend te worden, buiten de meest populaire badplaatsen.

2. Zlatni Rat

Het eiland Brac Zlatni Rat

Zlatni Rat (Gouden Hoorn) is een zeer beroemd en zeer populair strand in de buurt van de stad Bol op het eiland Brac. U zult foto’s van de Gouden Hoorn in de meeste reisgidsen van Kroatië zien en natuurlijk op de ansichtkaarten over het hele eiland. De Gouden Hoorn dankt zijn naam aan de gouden kleur van het zand en de vorm van het strand. De vorm is echt bijzonder en verandert voortdurend, afhankelijk van de wind en van de stroming.

Wij moet toegeven dat het strand er op de foto’s, van bovenaf gefotografeerd, veel indrukwekkender uitziet dan het er van dichtbij uitziet. Als je er op staat, lijkt het net een gewoon strand… Het ligt verscholen tussen een dennenbos aan de ene kant en kristalhelder blauw water aan de andere kant en is heel pittoresk. Ondanks de kenmerkende gouden zandkleur is er echter geen echt zand op Zlatni Rat; alleen kleine steentjes.

Het strand van Zlatni Rat zoals wij het ooit hebben gezien:

Kroatië heeft een zeer lange kustlijn, maar er zijn niet zo veel echte stranden. Het grootste deel bestaat uit rotsen die ongelooflijk mooi zijn, maar niet echt aantrekkelijk voor strandgangers.Zlatni Rat is veruit het grootste strand dat we in Kroatië gezien hebben. Wij denken dat de enorme populariteit meer te maken heeft met het feit dat er niet veel andere stranden in de buurt zijn, en met de kenmerkende vorm, dan met de kwaliteit van het strand.

Als u hier in de zomer komt, zult u een levendig strand aantreffen waar van alles te doen is. Dus als je op zoek bent naar een ontspannende dag aan het strand of een echte strandvakantie in Kroatië, dan is Zlatni Rat zo goed als het maar kan.

3. Bol Kroatië

Bol is een van de populairste steden op het eiland Brač. Haar populariteit heeft alles te maken te maken met het strand van Zlatni Rat, dat op korte afstand van de stad ligt. Afgezien van het strand kunt u ook een oud Dominicaans klooster bezoeken. U kunt er echter maar een klein deel van zien; de andere kant is omgebouwd tot hotel. Bol Kroatië is een mooie en authentieke stad. Op een andere pagina vertellen wij meer over deze stad:

4. Vidova Gora

Het eiland Brac Vidova Gora

Het hoogste punt van het eiland Brač, Vidova Gora (778 m), biedt een ongelooflijk uitzicht op Zlatni Rat en Bol beneden, evenals de nabijgelegen eilanden Hvar en Vis.

Er zijn twee manieren om Vidova Gora te bereiken – te voet of met de auto. De eerste optie is om vanuit Bol de berg op te wandelen. Houd er rekening mee dat de wandeling zeer steil is en geen schaduw biedt. De tocht duurt ongeveer 2 uur per enkele reis.

Als alternatief kunt u ook met de auto naar de top van Vidova Gora rijden. Onnodig te zeggen dat dit een veel gemakkelijkere en snellere manier is om er te komen, vooral als je weinig tijd hebt en maar een dag of twee op Brač bent. Een smalle maar goede weg leidt je naar een parkeerplaats, vanwaar je de snelle paar minuten te voet kunt afleggen – het laatste stuk gaat ook over een verharde weg, maar die is afgesloten voor verkeer. Maar zelfs vanaf de parkeerplaats zijn de uitzichten ongelooflijk.

5. Pustinja Blaca

Het eiland Brac Pustinja Blaca

Pustinja Blaca (Blaca klooster) is een hoogtepunt van een bezoek aan het eiland Brac. Het is een van die plaatsen die zo bijzonder zijn dat je weet dat je je het nog heel lang zult herinneren. Het 16e-eeuwse Blaca-klooster ligt in het midden van nergens en de enige manier om er te komen is te voet. Dit is een van die kloosters die je in films ziet of waarover je in boeken leest: een schilderachtige maar volledig geïsoleerde locatie, kale grond die veel moeite kost om er iets op te laten groeien, en indrukwekkende gebouwen die zijn gebouwd om het barre klimaat en vijandelijke aanvallen te weerstaan…

De laatste monnik die er leefde stierf meer dan 50 jaar geleden, en het klooster doet nu dienst als museum. Tegen een kleine vergoeding krijg je een persoonlijke rondleiding door het klooster.  Als je maar één plaats op het eiland Brač bezoekt, maak er dan het Blaca klooster van. Het is de wandeling meer dan waard.

Praktische informatie: Blaca klooster is dagelijks geopend, behalve op maandag. De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen: van 9 tot 17 uur van juni tot oktober en van 9 tot 15 uur van november tot mei. Een hobbelige grindweg van 4,4 km leidt naar een kleine parkeerplaats, vanwaar je de laatste 2,5 km naar het klooster kunt lopen. Als je die kant op gaat, loop je de hele tijd bergafwaarts. Het duurt ongeveer een half uur enkele reis.

Denk eraan stevige wandelschoenen aan te trekken, want het pad is bedekt met stenen en is bepaald geen gemakkelijke wandeling. Er is weinig schaduw en het kan erg warm worden tijdens deze wandeling, dus vergeet niet om voldoende drinkwater mee te nemen.

Als u terugkomt bij de parkeerplaats, zult u omhoog moeten klimmen, dus het kan iets langer dan een half uur duren.

Het Blaca klooster mag je absoluut niet missen!

6. Škrip

Škrip is een piepklein dorpje met pittoreske stenen huizen, de resten van een oud kasteel, en een paar andere interessante gebouwen.

Er zijn twee musea in het dorp. Het eerste, het Museum van Olie (Muzej Uja), heeft zeer goede recensies op Google. Het is een familiemuseum waar ze het proces van het maken van olijfolie laten zien. Je kunt ook wat lokale hapjes en olijfolie proeven aan het eind van je bezoek.

Dit een geweldige plek om te bezoeken op het eiland Brač, vooral als je graag de lokale bevolking ontmoet en meer te weten komt over de lokale tradities en hun manier van leven. Er is een olijvenmuseaum die kan bezoeken. Ook kan je in plaats daarvan het museum van het eiland Brač (Muzej otoka Brača) bezoeken. Het wordt sterk aanbevolen.

Er wordt gezegd dat de plaats dateert uit de Romeinse tijd en je kunt er heel wat artefacten uit die periode zien. Er is ook een mausoleum waar, naar men zegt, de vrouw en dochter van keizer Diocletianus begraven liggen.

7. Supetar

Het eiland Brac Supetar

Supetar is de grootste en drukste stad op het eiland Brač. Het is de plaats waar de autoveerboot uit Split aanmeert. Het heeft ook het grootste aantal winkels, restaurants en hotels van het eiland.

Als je een uurtje over hebt in Supetar, maak dan een wandeling langs de haven naar het westelijke deel van de stad. U komt dan langs het lunapark en er is ook een leuk strandje met waterglijbanen.

Als je verder loopt, vind je een oud zeemanskerkhof met een mausoleum. Er is een begraafplaats die zeer interessant om te zien. Aan drie kanten omgeven door zee is dit een van de meest schilderachtige en idyllisch gelegen begraafplaatsen die we je ooit kan zien.

Het staat vol met grote en heel bijzondere grafstenen, de een nog indrukwekkender dan de ander. Niet te missen is het graf van de Kroatische beeldhouwer Ivan Rendic – je herkent het aan een hoed en een paar schoenen. Heel eenvoudig vergeleken met de andere grafstenen, waarvan sommige zelfs door hem zijn gemaakt.

8. Milna

Milna

Milna is een klein stadje met een zeer pittoreske haven. Je hebt niet veel tijd nodig om het te bezoeken en er is niet zo veel te doen. De weg naar Milna is echter erg mooi en het stadje zelf ook. Er zijn ook veel leuke restaurantjes in Milna, dus het is een prima plek om te komen lunchen of dineren.

De plaatselijke bevolking raad het restaurant Konoba Gajeta aan en dat is een uitstekende keuze. Milna is de stad die we kozen om te verblijven voor een bezoek aan het eiland Brač, en we waren erg blij dat we dat deden. Het heeft veel meer karakter en is niet zo toeristisch als Supetar of Bol.

Het enige nadeel is dat er niet veel hotels in Milna zijn. 

9. Drakengrot (Zmajeva Spilja)

Een van de meest bijzondere en unieke dingen om te doen in Brač is een bezoek aan Zmajeva Spilja (Drakengrot). Het is beroemd om zijn rotskunst met draken en andere vreemde wezens. Historici zijn niet zeker over de oorsprong van deze plek, maar dit maakt het alleen maar meer mysterieus en intrigerend.

Samen met het Blaca klooster is de Drakengrot een van de interessantste bezienswaardigheden op het eiland Brač.

Praktische informatie: Reken 4 uur voor een bezoek en draag stevige wandel/wandelschoenen. Er is maar één manier om de Drakengrot te bezoeken en er is maar één persoon die er de sleutels van heeft. Zijn naam is Zoran en hij spreekt Engels. Als je deze grot wilt zien, moet je van tevoren een rondleiding met hem plannen (op dit moment is hij bereikbaar op dit nummer: +385-91-5149787).

10. Georganiseerde uitstapjes op het eiland Brac

Brac in een dag

De meeste mensen bezoeken het eiland Brač voor een langere vakantie en hebben ruim de tijd om alle must-see plaatsen te verkennen, in combinatie met veel strandtijd. Als u echter net als wij slechts één of twee dagen voor Brač hebt uitgetrokken, moet u weten dat het heel goed mogelijk is om alle belangrijke hoogtepunten van Brač in één dag te zien.

Hieronder vindt u onze suggestie voor een 1-daagse rondreis door Brač:

 • Begin je dag met een kort bezoek aan Bol en het nabijgelegen strand Zlatni Rat. Je kunt hier een paar uur blijven of er een kort bezoek van maken – het hangt er echt van af hoeveel tijd je hebt. Wij hebben voor zowel de stad als het strand maar iets meer dan een uur uitgetrokken.
 • Daarna heb je twee opties – OF het Blaca klooster OF de Drakengrot bezoeken. Elk van deze bezoeken kost je minstens 3-4 uur, dus als je maar één dag hebt, zul je er slechts één moeten kiezen. Omdat voor een bezoek aan de Drakengrot een reservering vooraf nodig is, gingen wij voor het Blaca klooster.
 • Rijd daarna omhoog naar Vidova Gora voor het beste uitzicht over het eiland. Rijd verder naar Škrip, wandel door het stadje en bezoek een van de musea. Rijd vervolgens naar Milna, langs het pittoreske dorpje Ložišća.
 • Sluit de dag af met een kort bezoek aan het kerkhof en een diner in Supetar.

Goed om te weten: Je kan kan op het eiland Brac aankomen via de autoveerboot van Makarska naar Sumartin en vetrekken met de veerboot van Supetar naar Split. Maar je kunt dit ook andersom doen. Je kunt je bezoek aan het eiland Brač ook in een van deze havens beginnen en eindigen – de afstanden op het eiland zijn niet groot en de hoofdwegen zijn goed. Deze routebeschrijving is alleen bedoeld om u een idee te geven van alle plaatsen die u in Brač in één dag kunt zien. Het is aan u om te beslissen hoe u uw tijd indeelt.

Stranden van het eiland Brac

Straden van het eiland Brac

De stranden op het eiland Brac zijn gewoonweg adembenemend! Op een kustlijn van ongeveer 175 kilometer zijn er een verscheidenheid aan charmante baaien en droomstranden te ontdekken. De meeste mensen kennen het strand van Zlatni Rat, de beroemde Gouden Hoorn in Kroatië, die alle vakantiebladen siert. Het eiland Brac biedt echter nog talloze andere fantastische zwemplekken en strandhoogtepunten! Enkele van de mooiste baaien liggen in het zuiden van het eiland, maar ook in het noorden en oosten zijn er echte droomstranden te ontdekken! Maar wat zijn de topstranden op Brac? Waar liggen de geheime baaien en de verborgen zandbaaien?

 • Zlatni Rat strand: Het Zlatni Rat strand, ook wel de Gouden Hoorn van Kroatië genoemd, is zeker het beroemdste strand van Brac. Het is gelegen in het zuiden van het eiland, ongeveer 2 kilometer van Bol. De buitengewone schoonheid en de reusachtige halvemaanvorm, die zich tot ver in de azuurblauwe zee uitstrekt, hebben van dit strand een ultiem herkenningspunt van Kroatië gemaakt. Bezoekers van over de hele wereld stromen toe om dit natuurlijke juweel te zien en te genieten van de unieke natuurlijke omgeving. Het strand Zllatni Rat is niet alleen een van de mooiste stranden van Brac, het is ook een van de belangrijkste natuurattracties van het eiland. Als u op vakantie bent op Brac, mag u dit droomstrand niet missen.
 • Strand Bijela Kuca (Bol): Strand Bijela Kuca, wat zoiets betekent als “het witte huis”, is een strand zo mooi als uit een reismagazine. Hier schittert de zee in prachtige blauwe zeekleuren en de talrijke groene pijnbomen achter het strand zorgen voor koele schaduw op warme zomerdagen. Terwijl u in zee zwemt, geniet u altijd van een schilderachtig uitzicht op het prachtige Dominicaanse klooster, dat een bekende bezienswaardigheid op het eiland is. Hoewel het strand vlak bij Bol ligt, is het er relatief rustig. Dus als u op zoek bent naar een aangename plek om te zwemmen, is het strand Bijela Kuca misschien iets voor u. Deze prachtige baai is een geleidelijk aflopend kiezelstrand en is daarom zeer geschikt voor gezinnen met kinderen.
 • Acapulco-strand (Supetar): Een ander zeer populair strand is het Acapulco-strand in Supetar, gelegen in het noordelijke deel van het eiland. Deze schilderachtige dubbele baai ligt niet ver van de oude stad in de buurt van de veerboot en het is een van de beste zwemplekken in de vakantieregio. Hier kunt u zwemmen in een heldere zee en tijdens het baden genieten van een prachtig uitzicht op de stad. Het kiezelstrand is erg schoon, maar het biedt nauwelijks natuurlijke schaduw. Echt gezellig is de plaatselijke strandbar, waar u kunt genieten van koele drankjes met een prachtig uitzicht op het strandlandschap. Het is echt een mooi strand om te chillen en te baden, perfect als u op vakantie bent in Supetar.
 • Strand Murvica: Een ander hoogtepunt rond Bol en zeker een van de mooiste stranden op Brac is het Murvica strand. Dit kleine verborgen strand is een geheime tip voor diegenen die de hectiek van de hoofdstranden van het vakantie-eiland willen ontvluchten. Het ligt in het zuiden van Brac, direct onder het dorp Murvica, dat beroemd is om zijn ligging vlak naast een klif. Er zijn een paar parkeerplaatsen beschikbaar op het terrein. Vanaf dit punt kan het strand worden bereikt door een korte wandeling bergafwaarts. Het Murvica is een zeer fijn kiezelstrand, genesteld in het heuvelachtige landschap van de wijngaarden. Dit natuurlijke strand loopt snel af, perfect voor wie graag in zee zwemt. Als u op zoek bent naar een echt strandhoogtepunt, dan moet het Murvica-strand zeker op uw reislijstje staan.
 • Likva-strand (Sutivan): Het prachtige Likva Beach ligt in het noorden van het eiland en is een van de topstranden op ongeveer 1,5 kilometer van Sutivan. De lange baai met het prachtige kiezelstrand schittert in de meest verbazingwekkende blauwe zeekleuren. De sfeer is rustig en stil en een prachtig dennenbos zorgt voor aangename schaduw. Achter het strand is een gezellige strandbar waar u kunt genieten van koele drankjes en lekkere hapjes. Hoewel Likva Beach net buiten Sutivan ligt, kan de baai te voet of met de auto worden bereikt. Parkeren is mogelijk op het terrein.
 • Strand Martinica (Bol): Het pittoreske strand Martinica met zijn Dominicaanse klooster is een van de top baaien om te bezoeken op het eiland Brac. Hier baadt men in prachtig helder water met een droomstrand en een historisch kloostergebouw op de achtergrond. Dat is waarschijnlijk de reden waarom het strand van Martinica voor velen het mooiste strand van Brac is! Het mooie kiezelstrand loopt geleidelijk af en is daarom perfect voor gezinnen, maar ook voor niet-zwemmers en oudere mensen. Ook zijn er aan de zijrand van het strand goede plekken om te snorkelen en de onderwaterwereld te observeren. Zoals u op de foto kunt zien, biedt de Martinica bijna geen natuurlijke schaduw – wij raden u aan een parasol mee te nemen of ter plaatse te huren. Parkeren is mogelijk recht tegenover het klooster.
 • Zora-strand (Sumartin): Het Zora strand in Sumartin is werkelijk verbazingwekkend en daarom een van onze favorieten onder de beste stranden in Brac. Deze schilderachtige baai is erg rustig, vooral in het laagseizoen en soms heb je deze natuurlijke schoonheid zelfs helemaal voor jezelf. Het water is hier kristalhelder en vooral de blauwe kleuren van de zee zijn echt indrukwekkend. Door de ligging in het westen van Brac heeft u altijd een prachtig uitzicht op de machtige bergen van de Makarska Riviera. Al met al is het Zora strand een echt juweeltje en zeker de mooiste baai aan de westkust van het eiland!
 • Baai Lovrecina (Postira): Het Lovrecina strand is een van de weinige zandstranden op Brac. Het ligt in het noorden van het vakantie-eiland, om precies te zijn, tussen de twee plaatsen Postira en Pucisca. Lovrecina is beroemd om zijn archeologische vindplaats direct in de baai. De voormalige basiliek van St. Lawrence dateert uit de 5e en 6e eeuw en kenmerkt nu het prachtige landschap van dit droomstrand. Het rustige strandcafé is ook supercool. Het biedt goede koffie en een prachtig uitzicht op het strand. De weg naar Lovrecina loopt via een steile smalle weg naar beneden. Er zijn voldoende parkeerplaatsen beneden aan het strand.
 • Strand Ticija Luka: Het Ticija Luka strand is een van de verborgen stranden en is een echte insider tip op het eiland Brac. Deze charmante baai is gelegen op de noordoostelijke punt in de buurt van de kleine rustige badplaats Povlja en verrukt met een prachtig strand landschap. Het strand is vooral geschikt voor diegenen die rust en privacy zoeken, weg van de meer toeristische stranden. De zee en haar onderwaterwereld zijn nog intact, perfect voor snorkelaars. Houd er alleen rekening mee dat er geen parasols of strandstoelen zijn op Strand Ticija Luka.
 • Uvala Smrka strand & onderzeeboottunnel: Last but not least van onze beste stranden op Brac collectie, willen we je het Uvala Smrka strand laten zien. Dit geheime strand is een echte insider tip in het zuid-westen van de kust van Brac. Hier baadt men meestal alleen omdat de prachtige baai heel erg afgelegen is. Van tijd tot tijd varen er excursieboten voorbij die zich vergapen aan de verborgen onderzeese tunnel, een beroemde attractie vlak bij de baai. De Uvala Smrka kan met de auto worden bereikt via een langere reis over een grindweg vanuit Milna. Het is beslist sneller en gemakkelijker om er per boot heen te gaan. Waarschijnlijk is dit strand daarom nog steeds een van de geheime stranden van het eiland Brac.

Restaurants op het eiland Brac

Als u dit artikel tegenkomt, betekent dit dat u al op Brac bent of dat u serieus overweegt uw vakantie 2022 op het eiland Brac door te brengen. Brac is niet alleen een eiland van cultuur en avontuur, het is ook een eiland van uitzonderlijke gastronomie en vele autochtone specialiteiten.

 • Restaurant Konoba Vinotoka in Supetar

Deze taverne is gelegen in misschien wel de meest pittoreske omgeving van alle restaurants op deze lijst van beste restaurants op het eiland Brac. Zodra u de zomerse drukte van het centrum van Supetar achter u laat en een van de traditionele Dalmatische straatjes inloopt die geplaveid zijn met kiezels, en die vertederend Kongualne Kale worden genoemd, met grote stenen trappen en veel mooi groen, zult u de eerste tafels van Konoba Vinotoka tegenkomen.

Dit is een overwegend visrestaurant, aangezien de familie die het runt een vissersboot bezit. Het is echter belangrijk te benadrukken dat hun vleesgerechten niet te versmaden zijn. Naast de zorgvuldig bereide gerechten en menu’s volgens de hoogste gastronomische standaard, biedt Konoba Vinotoka ook zijn eigen olijfolie aan, evenals zijn eigen rode en witte wijn. Bovendien biedt dit restaurant op Brac altijd een aantal nieuwe, originele en betoverende desserts die zelfs de meest verfijnde fijnproevers en meest kritische fijnproevers zullen imponeren. Simpel gezegd, het eten in Konoba Vinotoka is goddelijk, het personeel uiterst vriendelijk en professioneel en een bezoek aan Konoba Vinotoka een bijzondere ervaring die u de volgende keer dat u zich in Supetar bevindt onmiddellijk zult willen herhalen.

 • Restaurant Taverna Riva in Bol

In het centrum van de meest bezochte vakantiebestemming van Kroatië, Bol op het eiland Brac, heeft het restaurant Taverna Riva zijn plaats gevonden, met een ongelooflijke combinatie van traditionele en moderne keuken. Het marmeren terras op de eerste verdieping van Taverna Riva, direct aan het water, biedt een onbelemmerd uitzicht op de stad Bol, de Adriatische Zee en het eiland Hvar en zal u zeker niet onverschillig laten.

Van een gevarieerd aanbod van carpaccio en tartaar voor liefhebbers van rauwe vis, over heerlijke en romige risotto’s en pasta’s met ingrediënten van hoge kwaliteit, fantasierijk en rijk aanbod van gegrilde vis- en vleesspecialiteiten, tot vegetarische en glutenvrije menu’s, Taverna Rica zal u niet teleurstellen met de kwaliteit en presentatie van wat u op uw bord krijgt, terwijl de goed uitgebalanceerde smaken van elk gerecht de smaak van het gerecht naar een hoger niveau brengen. Taverna Riva staat niet toevallig op onze lijst van beste restaurants in Brac en is extreem populair in de zomermaanden in Bol. Mensen zijn voortdurend op zoek naar een extra tafel. Vergeet daarom niet uw tafel op tijd te reserveren!

 • Wijnmakerij Senjkovic in Dracevica

Wijnmakerij Senjkovic is een iets andere plek dan de andere die in deze lijst van beste restaurants op het eiland Brac staan. Het is namelijk een familiewijnhuis dat zeven proeverijen aanbiedt, uitsluitend met voorafgaande kennisgeving en reservering, omdat de familie Senjkovic haar gasten een individuele, zeer persoonlijke benadering wil bieden en maximaal betrokken gastheren wil zijn. De wijnmakerij is niet de gemakkelijkste om te bereiken, maar als u de moeite neemt, verzekeren wij u dat de zoektocht zich zal lonen. Het beste is altijd te vinden buiten de gebaande paden, nietwaar?

Senjkovic is een gerenommeerde naam in de Kroatische wijnwereld en elk gerecht wordt vakkundig en zorgvuldig gecombineerd met de meest geschikte wijn uit hun topaanbod. Bovendien gaat de hele ervaring gepaard met een zeer interessante educatie over elke hap en druppel die u voorgeschoteld krijgt. Gastvrouw Magdalena zorgt voor het ontwerp en de bereiding van fantasierijke gastronomische specialiteiten, die haar keuken uiterst uniek maken, terwijl haar echtgenoot Sasa verantwoordelijk is voor de wijnen. Verhalen vertellen is een andere specialiteit van het huis, en daarom wacht er een compleet verhaal op u in de Senjkovic Winery, dat al uw zintuigen zal strelen en ervoor zal zorgen dat u elke keer dat u het eiland bezoekt terugkomt.

 • Restaurant Mali Raj in Bol

Een ander restaurant in de stad Bol vond zijn plaats op onze lijst van beste restaurants op het eiland Brac. Het is echter gelegen in een heel ander deel van deze populaire zomerbestemming, in een dennenbos op slechts honderd meter afstand van het populaire strand en symbool van Dalmatië – Gouden Hoorn strand (cro: Plaža Zlatni rt). Het restaurant Mali Raj is volledig gebouwd van marmer van Brac en is omgeven door eeuwenoude olijfbomen en wijnranken. Het zal u onvergetelijke momenten van ontspanning bezorgen met topgastronomische specialiteiten in weelderig groen.

Restaurant Mali Raj biedt traditionele Dalmatische gerechten die zijn verbeterd en aangepast aan de smaak van de internationale clientèle. Dankzij de uitstekende keuken, de uitstekende wijnselectie, de prachtige omgeving en de nabijheid van het strand van Gouden Hoorn, heeft restaurant Mali Raj zich gevestigd als een van de meest populaire en aantrekkelijke restaurants in Bol. Vergeet daarom niet uw komst aan te kondigen en tijdig een tafel te reserveren!

Uitgaan op het eiland Brac

Hoewel de bars in Brač zeker niet het party-crowd cachet van Hvar hebben, houdt het barpersoneel hier er niet van een goed feest te onderbreken, dus zijn de bars vaak na sluitingstijd open. In Supetar is Put Vele Luke, de kleine straat die begint bij het strand van de stad, de belangrijkste trekpleister voor het drinken en het nachtleven. In Bol vindt de actie plaats in de buurt van de haven.

 • Cocktailbar Bolero: Op een schilderachtig hoog punt op de promenade lokken pluchen rieten stoelen en banken en meditatieve wereldmuziek u naar deze cocktailbar met dennenbomen op het terras en bewondert u het uitzicht op de windsurfers en het achterliggende Hvar. Aan het eind van de middag is het hier druk en het blijft levendig.
 • Benny’s Bar: Benny’s Bar heeft de hele zomer nachtelijke DJ’s of live muziek, inclusief een jazzfestival in augustus dat samenvalt met het filmfestival. Volg het strand rond naar het aquapark bij uvala Banj ten oosten van de stad, om een eigentijdse, modieuze en grote bar te vinden. Het is een coole plek om te zijn, drankjes zijn redelijk geprijsd en er is veel plezier te beleven op de glijbaan, in het zwembad of op de helter skelter.
 • Pivnica Moby Dick: Beneden is een openluchtgelegenheid met meerdere terrassen en stenen zuilen, met uitzicht op zee. De bar binnen heeft stenen bogen, een biljarttafel en een boot die van bovenaf hangt. Het spelonkachtige gevoel wordt verlevendigd door betrouwbare reggae-klanken. Boven, boven de haven en de Sv Ante-kapel, is een restaurant op het dak dat octopussalade, steak en gegrilde tonijn serveert – maar de meesten komen hier voor het bier.
 • Varadero Cocktail Bar: Deze openlucht cocktailbar op het centrale plein heeft rieten stoelen op een stenen patio en tussen dennenbomen die door de vloer heen groeien. Overdag schermen palmbladeren de tafels af die gevuld zijn met koffiedrinkers. s Avonds draait een dj muziek vanaf een stand waarop de naam van de bar in grote houten letters staat geschreven. Vraag om een mojito of daiquiri. Voor voetbal zijn alle ogen gericht op de flatscreentelevisie bij de DJ.
 • Caffè Bar Pjerin: Pjerin wordt vooral bezocht door de lokale bevolking. De neonreclame haalt u weg van de drukke strip. De muziek is een mix van disco, hiphop en Kroatisch. Het jonge personeel is charmant, zij het soms verdwaald. Je vindt het in de buurt van de drukke hoek van 1 Svibnja.
 • Caffè Ben Quick: Tussen de haven en het Vele Luke gebied, is dit de keuze van de lokale bevolking die de voorkeur geeft aan een rustige cocktail – zoals een B52, Banana Colada of een Semafor (‘verkeerslicht’) – of een mixdrankje op het terras overdekt door een terracotta dak. Plof neer in een van de rieten stoelen onder het oude stenen huis, nip aan een koude op de met tegels bedekte patio, luister naar relaxte popmuziek over de luidsprekers en geniet van het uitzicht op de zonsondergang aan de overkant van de haven.
 • Hacienda: Tussen Selca en Gornji Humac biedt deze plek in haciënda-stijl afzondering en een flexibele nachtelijke tijdsindeling. Een jong publiek speelt tot het ochtendgloren op housemuziek tussen de olijfbomen in de open lucht.
 • Caffè Bar Marina: Het Caffè Bar Marina heeft een klein terras aan de haven met een cocktailbar buiten en een grote, elegante bar binnen. Na het dineren komt hier een levendig publiek van plezierzoekers voor een kwaliteitscocktail of een shot lokale grappa. Er is techno, pop en Kroatische muziek en een levendige staf, terwijl de warme lokale stamgasten de plek een doorleefd gevoel geven.

Verblijven op het eiland Brac?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van het eiland Brac? De stad ligt in de regio: Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.