Het eiland Losinj

Het eiland Losinj is een van de populairste Kroatische eilanden en staat bekend om zijn weelderige groene vegetatie. De belangrijkste badplaats is Mali Losinj – de grootste stad op zowel dit eiland als het naburige Cres – waarvan de haven naar verluidt de mooiste van de hele Adriatische Zee is. Het toeristische gebied concentreert zich rond de baai van Cikat, die bekend staat om zijn strand en de goede mogelijkheden om te windsurfen. De stad Veli Losinj is rustiger en gemakkelijk te bereiken.

Een van de meest bijzondere eilanden in deze regio is Susak. Dit eiland heeft een kleine bevolking van ongeveer 150 mensen die hun eigen dialect spreken, dat voor andere Kroaten niet gemakkelijk te begrijpen is. Het onderscheidt zich ook doordat de vrouwen zich vaak kleden in kleurrijke klederdracht, bestaande uit een korte, veelkleurige jurk, een witte blouse en een rode legging.

In dit blog geven wij u alle belangrijke informatie en tips over het eiland Losinj in Kroatië. Daarnaast vertellen wij u over de leukste dingen om te doen op het eiland Losinj en waar je echt geweldige accommodaties kunt vinden.

Op deze pagina

Geschiedenis

De geschiedenis van Losinj is – niet verrassend – zeer vergelijkbaar met die van zijn naaste buur, Cres. (Losinj en Cres vormden vroeger één eiland. Ze werden gesplitst door een kunstmatig kanaal dat als zeeweg werd aangelegd).

Er zijn bewijzen van leven op Losinj die teruggaan tot de prehistorie. Het eerste deel van de geschiedenis van Losinj gaat echter terug tot de Liburniërs in de eerste paar eeuwen voor Christus, en hun nederzettingen over het hele eiland.

Toen het Romeinse Rijk het gebied eenmaal binnenviel, werd Losinj verrassend genoeg over het hoofd gezien. Hoewel er enkele relatief belangrijke Romeinse steden op Cres waren, is er niet veel dat wijst op een grote aanwezigheid op Losinj (de Romeinse naam voor het eiland was Apsorrus).

De Kroaten arriveerden op het eiland ergens in de 10e eeuw, hoewel Losinj van 1000 tot 1358 onder Venetiaans bestuur kwam. Na ongeveer 60 jaar bestuur door het Kroatisch-Hongaarse koninkrijk keerde het terug naar het Venetiaanse rijk, waar het tot de val van dat rijk in 1797 onder bleef. Tegen het einde van deze periode nam de kracht van Losinj op het gebied van scheepsbouw en zeevaart toe; dit bleef zo tot in de 19e eeuw.

Het eiland werd in 1814 onderdeel van het Oostenrijkse keizerrijk en bleef dat tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. In deze periode bloeide Losinj verder op en werd het toerisme op het eiland populair; de rijkere burgers van het Oostenrijkse keizerrijk vierden vakantie op het eiland. Het eerste hotel op het eiland Losinj werd in 1887 gebouwd. Meer over de geschiedenis van het toerisme op het eiland kunt u hier lezen.

In 1920 werd het eiland bij het Verdrag van Rapallo feitelijk aan Italië gegeven. Dit is ook het geval met enkele andere nabijgelegen eilanden zoals Cres en delen van het vasteland, met name Istrië (en het beroemde Zadar verder zuidwaarts langs de kust).

Het eiland Losinj, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bezet, werd na de oorlog een deel van Joegoslavië. Het eiland maakte deel uit van Kroatië toen dat zich in 1991 onafhankelijk verklaarde.

Het eiland Losinj vandaag de dag

Het eiland Losinj ligt in de regio Kvarner en de grootste plaatsen zijn Mali en Veli Losinj. In Privlaka werd het eiland kunstmatig in tweeën gesneden. In het verleden was het eiland Losinj verbonden met Cres, maar in de Romeinse tijd werd een kunstmatig kanaal gegraven om de reis van land naar zee te verkorten. Het eiland telt ongeveer 8000 inwoners, waarvan meer dan 6000 in de stad Mali Losinj. Het eiland Losinj heeft een aangenaam klimaat, een rijke vegetatie en kristalhelder water. Dit alles werd in een ver verleden al erkend, en sinds 1892 hebben Veli en Mali Losinj de status van luchtkuuroord.

Het eiland Losinj

Leukste hotels op het eiland Losinj

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in op het eiland Losinj,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Losinj Kroatië

Tijdens een bezoek op het eiland Losinj kunt u zich verheugen op een hele reeks bezienswaardigheden. Dit Kroatische eiland is populair om zijn aparte baaien en rijke vegetatie. Musea, stranden, kastelen, parken, enz., u kunt deze verschillende bezienswaardigheden verkennen als u naar deze prachtige plek gaat. Mali Lošinj, een stad hier, is bekend om zijn grote haven. 

 

Wat te doen op het eiland Losinj? Lees hier onder onze leukste activiteiten op het eiland Losinj: 

1. Providenca Tematski Vidikovac

Het eiland Losinj

De plek is zeker een bezoek waard, zowel voor het uitzicht als het hele themapad is interessant om iets te leren over de geschiedenis van Losinj en de omliggende eilanden. Een bezoek is zeker de moeite waard, maar u moet wel van tevoren reserveren, want de ruimte, ook de parkeergelegenheid, is beperkt. Bijna een must voor mooie vakantiefoto’s.

2. Museum Apoksiomena

Het eiland Losinj Museum

Een museum dat is ondergebracht in een gerenoveerde art nouveau villa uit de jaren 1900, tegenover de kust van Mali Losinj en alleen opgericht om het standbeeld te huisvesten. Van kamer tot kamer wordt de hele geschiedenis van het standbeeld herbeleefd. Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard, niet alleen omdat het verhaal van de vondst van Apoxyomenos, de geschiedenis van de atleten en de productie van de figuur op een interessante manier worden gepresenteerd, ook de zalen van het museum zijn bijzonder bezienswaardig.

3. Welness op het eiland Losinj

Losinj staat in het teken van wellness. Wat is een betere manier om uw reis te beginnen dan u te laten verwennen in een spa van wereldklasse? De spa in Hotel Bellevue is onlangs door Condé Nast uitgeroepen tot beste spa bestemming, en het is gewoon de beste.

Begin uw verwennerij net als ik, met een glas water met fruit, de ontspannende sauna, het Turks bad en een duik in het binnenzwembad dat gevuld is met geneeskrachtig zeewater. Laat je daarna verwennen met een verzachtende service, zoals de Exotic Coconut Rub and Milk Wrap, waarbij gebruik wordt gemaakt van de befaamde cosmetische producten ‘Elemis’ van een van ’s werelds meest vooraanstaande laboratoria. Zelfs mijn eenvoudige middagmassage van rug en nek ontspande mijn gespannen spieren terwijl mijn stressvolle gedachten langzaam wegdreven.

Wat echt uniek is aan de Bellevue Spa is hun wellness-programma’s die helpen bij de ademhaling en de algehele gezondheid. Mensen komen van over de hele wereld de ademhaling voordelen van uit de lucht, genezing klimaat en plantenleven. De Bellevue Spa richt zich op deze aspecten van het eiland om korte en lange termijn behandelingen te creëren.

4. De stad Mali Losinj

Het eiland Losinj, Mali Losinj

Je bent een toerist, dus je hoeft je niet te schamen om je ook zo te gedragen. Breng wat tijd door in de grootste stad op het eiland Lošinj, Mali Lošinj, een juweeltje aan zee. Deze historische stad aan de Adriatische Zee was ooit een van de meest ontwikkelde bestemmingen voor kooplieden aan deze kant van de Middellandse Zee. Nu biedt het je ongerepte schoonheid, de holistische zeelucht van de Middellandse Zee en een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, plus tal van restaurants en boetieks. U kunt gemakkelijk de middag doorbrengen met rondwandelen in de met boten omzoomde haven, souvenirs kopen en een drankje drinken op een terrasje.

5. De aromatische tuin van Losinj

Op het eiland Losinj tuinen

Een klein hoekje van natuur en parfums met een prachtig panoramisch uitzicht op de oceaan. U vindt er een verscheidenheid aan kruiden en bloemen waarmee op ambachtelijke wijze oliën, zepen, jams en vele andere voedingsmiddelen van zeer goede kwaliteit worden gemaakt. Een bezoek aan deze tuin is een aanrader voor iedereen die de smaken en geuren wil herontdekken van een oude en nu bijna vergeten traditie.

6. Blauwe Wereld Instituut op het eiland Losinj

Als u iets over dolfijnen wilt leren of zelfs een rondleiding wilt plannen, dan is dit een absolute must. Naast de vele reclameborden die het leven, de anatomie en het gedrag van dolfijnen en andere zeedieren beschrijven, is er ook een klein auditorium waar een 20 minuten durende film over dolfijnen en de activiteiten van dit interessante onderzoekscentrum wordt vertoond, geschikt voor jong en oud. Wat hier voor de natuur, dolfijnen en ander zeeleven wordt gedaan, verdient echt respect.

7. Maak een uitstapje naar Cres

Alsof deze regio nog niet mooi en interessant genoeg is, valt er nog meer te ontdekken en te verkennen op het minder bevolkte Cres, het prachtige buureiland van Lošinj. Via een korte brug naar Cres kom je in een land met nog meer prachtige stranden en schilderachtige steden. Het heeft bezoekers allerlei moois te bieden. U kunt:

  • Neem een duik op het kiezelstrand van het vissersdorpje Martinšćica.
  • De stad Cres verkennen (bezoek de Venetiaanse toren, de oude Romeinse brug, de olijfmolen Beli en de gemeentelijke loggia)
  • Bekijk het middeleeuwse fort van Lubenice, dat op de top van een 378 m hoge klif ligt. Vanaf hier kunt u genieten van een panoramisch uitzicht over de prachtige Kvarner baai.
  • Tegen lunchtijd moet u naar Valun gaan en lunchen in restaurant Tos (geloof me maar).
  • Daarna kunt u Osor bezoeken – een oude Romeinse stad (bezoek het Archeologisch Museum, de kathedraal en een middeleeuwse opgraving).

De stranden van Losinj

Rijeka stranden

Welke van de Kroatische eilanden moet u bezoeken? Er zijn ergere beslissingen denkbaar, maar met meer dan duizend unieke mogelijkheden is kiezen geen sinecure. Maar als je op zoek bent naar verjonging, dan heeft Lošinj weinig mededingers. Het eiland van de vitaliteit’, zoals het ook wel wordt genoemd, is gezegend met prachtig weer, weidse landschappen en schitterende vegetatie – een combinatie waarvan wordt gezegd dat ze een geheimzinnige genezende kracht heeft. De twee grotere plaatsen op het eiland, Mali Lošinj en Veli Lošinj, worden omringd door enkele van de meest ongerepte stranden van Kroatië, die allemaal helder turkoois water bieden en de kans om dolfijnen te zien springen in de golven. Dat brengt u bij de volgende hoofdbreker: welk idyllisch strand te kiezen? 

De mooiste stranden in de buurt van Mali Lošinj, met rots- of kiezelstranden, liggen ten westen en noorden van de stad, in de beboste baaien van Čikat en Sunčana Uvala, een gebied met diverse resorthotels die te voet vanuit Mali Lošinj of met speciale hotelbussen te bereiken zijn. In Veli Lošinj bieden het Timi-strand bij de oude begraafplaats en het Rovenska-strand in de Rovenska-haven kiezel- en betonnen oppervlakken, plus snackbars. Volg het kustpad vanaf Rovenska en je komt langs meer afgelegen rotsstranden. Als u echter bijna drie kilometer langs deze kust blijft lopen, komt u bij het rustige Javorna, een kleine maar mooie halvemaan van kiezelstenen, omgeven door geurige bossen.

Čikat-baai: Ten noordwesten van Mali Lošinj ligt deze lange, golvende baai aan de rand van een bebost park. De Čikat-baai heeft kiezel-, beton- en zandstranden. Als je actief bezig wilt zijn, vind je hier een aantal surf- en duikcentra, plus wateraerobics en een aquapark. Er zijn ook massagepaviljoens, zodat u kunt ontspannen na een lange dag watersporten (of op het strand liggen).

Rovenska: Rovenska, dat zijn naam deelt met de haven aan de rand van Veli Lošinj, is populair bij zowel de lokale bevolking als bij toeristen. Dat is deels te danken aan de nabijheid van het stadscentrum en de ruime voorzieningen (er zijn douches en toiletten, plus een levendige strandbar waar jonge locals ’s avonds samenkomen), en deels aan de eenvoudige charme – het wordt overzien door een aantal kleurrijke huizen, en heeft een lange betonnen promenade voor romantische wandelingen in zee.

Javorna: De dichte bossen rondom dit strand geven het een rijke, groene achtergrond en een ongeëvenaarde afzondering. Het ondiepe water maakt het ideaal om met kinderen te zwemmen, hoewel u misschien beter zwemschoenen kunt meenemen – de heldere zee gaat gepaard met een bedding van rotsbodem.

Krivica: Voor de meer avontuurlijke strandganger ligt Krivica op anderhalf uur lopen van Veli Lošinj. Maar het is het zweet waard: dit smalle strand, verscholen in een winddicht schild van pijnbomen, heeft een air van onontdekte magie over zich. En met een bloeiende zeeflora en -fauna is het een uitstekende plek om te duiken.

Zabodarski: Zabodarski is een van de mooiste wilde stranden van Lošinj, compleet met gladde kiezels, veel schaduwrijke pijnbomen en ondiep water – ideaal voor gezinsuitstapjes. Het ligt op slechts 8 km van Mali Lošinj en is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Ondanks de gemakkelijke bereikbaarheid is het er zelden druk, zodat u in alle rust kunt genieten van het uitzicht op afgelegen eilandjes.

Veli Žal: De natuurlijke schoonheid van Veli Žal maakte het tot het eerste strand van Lošinj dat een ‘blauwe vlag’ kreeg – onderdeel van een programma om waardevolle zee- en kustgebieden te beschermen. Het water is ongerept en de omringende bossen ademen koele, schone lucht uit. Dit kiezelstrand heeft een ideale ligging, met uitzicht op een reeks restaurants en wellnesshotels.

Leukste Restaurants op het eiland Losinj

De keuken van Losinj zit vol met smaken en geuren van de Middellandse Zee en de gerechten worden net als vroeger bereid – op de traditionele manier! Witte en blauwe vis, schelpdieren, zeevruchten, lamsvlees van het eiland, zelfgemaakte pasta en olijfolie, aroma’s en kleuren van Losinj kruiden zijn de smaken waar u van zult smullen. Het eiland heeft een aantal traditionele restaurants die bekend staan als tavernes. Restaurant Marina Losinj is een restaurant met een lange culinaire traditie, gelegen in het centrum van Veli Losinj, waar alleen visgerechten en specialiteiten uit de zee worden geserveerd. In Mali Losinj kunnen we restaurant Nino aanbevelen met een breed scala aan mediterrane gerechten en goede wijn. Het eiland heeft een aantal pizzeria’s en restaurants met een ruime keuze aan pasta.

Nachtleven Losinj

Na een lange dag op de prachtige stranden van Losinj ontspant u zich het best als u een wandeling maakt naar het centrum van de stad. Bezoek de tavernes met live muziek, nachtclubs en koffiebars. In het seizoen worden er altijd evenementen in de open lucht georganiseerd, zodat u het avondvermaak zeker niet zult missen.

Verblijven op het eiland Losinj?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van het eiland Losinj? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.