Novigrad

Novigrad in Kroatië is een echte parel langs de Adriatische kust in Istrië. Het meest indrukwekkend is het mooie, romantische oude centrum van Novigrad, dat verrukt met vele mooie bezienswaardigheden en een kleine mooie haven. Ook de schilderachtige promenade langs het water met talloze goede restaurants en cafés nodigt uit tot verpozen. Een ander hoogtepunt zijn de vele prachtige stranden die langs de kust liggen en een strandvakantie in Istrië gewoon perfect maken. Maar niet alleen Novigrad is de moeite waard, ook in de vele fenomenale excursiebestemmingen in de omgeving kunt u spannende dingen en activiteiten beleven. Lees hier de activiteiten in: Istrië.

Op deze pagina

Geschiedenis

Novigrad is een plaats gebouwd op een klein kusteiland. Door de constante dreiging van verschillende aanvallen en overvallen werd hier tijdens het Romeinse Rijk een versterkt dorp gebouwd, met andere woorden, een Castrum een burgerlijke nederzetting die in staat was zichzelf te verdedigen, Neapolis genaamd, waarover in de oudheid al werd geschreven. In de 5e eeuw werd het het centrum van het bisdom, maar ook een belangrijk politiek en economisch centrum. In de 6e en 7e eeuw stond dit gebied onder de heerschappij van Byzantium. In de 8e eeuw kwam het onder Frankisch bestuur en beleefde het een bloeiperiode als centrale plaats van het feodalisme dat zich verder over het schiereiland verspreidde. Van de 10e eeuw tot het einde van de 12e eeuw viel het onder het gezag van Duitsland. De Middeleeuwen waren een zeer moeilijke periode door de veelvuldige aanvallen, de pest en malaria.

Venetië kwam aan het eind van de 13e eeuw aan de macht en bleef hier tot het eind van de 18e eeuw. Naast de vooruitgang bracht de komst van Venetië ook het conflict met Genua met zich mee, wiens soldaten de stad in de 14e eeuw zwaar verwoestten, terwijl de stad aan het eind van de 17e eeuw werd aangevallen door het Turkse leger. De komst van Napoleon en zijn troepen werd opgetekend aan het begin van de 19e eeuw. Zij werden spoedig vervangen door de Habsburgers, die hier tot het begin van de 20e eeuw bleven. Daarna wisselde het gebied opnieuw van heerser en viel het onder Italië. Met het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Novigrad een deel van Joegoslavië. Tot in de jaren zestig hield de bevolking zich bezig met visserij, landbouw en industrie, waarna het zich op een nieuwe economische tak – het toerisme – richtte, die tegenwoordig de belangrijkste activiteit is. In 1991 werd Novigrad bij de onafhankelijke Republiek Kroatië gevoegd.

Novigrad vandaag de dag

Novigrad ligt aan de westkust van Istrië, ongeveer 16 kilometer ten zuiden van Umag en 17 kilometer ten noorden van Porec. Vergeleken met de andere grote badplaatsen is deze kustplaats nog een kleine insidertip. Het hoogtepunt van het populaire stadje met 4.400 inwoners is de historische oude stad, die op een klein schiereiland ligt en pas in de 18e eeuw met het vasteland werd verbonden. In het centrum van de stad zijn talrijke kleine winkeltjes die handgemaakte souvenirs en regionale lekkernijen verkopen.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Novigrad behoren de oude stadsmuren, de interessante kerken en de adembenemend mooie haven met de mooie kleurrijke gebouwen. Maar ook de stranden zijn fantastisch en maken deze kustplaats tot een perfecte vakantiebestemming.

Novigrad

Hotels Novigrad

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Novigrad,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Novigrad Kroatië

Tijdens een bezoek aan Novigrad staan u tal van bezienswaardigheden te wachten. De mooiste hoogtepunten bevinden zich direct in de oude stad en kunnen gemakkelijk te voet worden verkend. Ook de omgeving van de kustplaats is bezienswaardig en heeft spannende excursiebestemmingen te bieden. Wij hebben de mooiste dingen om te doen in Novigrad voor u op een rijtje gezet:

Wat te doen in Novigrad? Lees hier onder onze beste activiteiten in Novigrad: 

1. De stadshaven

Novigrad

De stadshaven Mandrac is een van de mooiste plekjes van Novigrad. In het verleden was het het economische centrum van het voormalige vissersdorp, en tot op de dag van vandaag straalt deze haven een unieke flair uit van 100 jaar geschiedenis. Fantastisch zijn ook de talloze goede restaurants en cafés die zich hebben gevestigd in de pastelkleurige huizen rond de haven. Hier kunt u genieten van een glas wijn of koffie, het schilderachtige landschap met uitzicht op ontelbare bootjes die schommelen in de zee.

Een juweel van de stad en een bijzonder mooie attractie van Novigrad is de romantische promenade langs het water, die uitnodigt tot lange wandelingen of een rondje hardlopen. Vanaf de haven leidt hij eenmaal rond de stad en verder naar de vele mooie stranden van de kust.

2. De oude stad van Novigrad

Novigrad

Het pittoreske oude centrum van Novigrad is een echt hoogtepunt in Istrië en het hart van de badplaats. Het oude stadscentrum ligt op een schiereiland en is volledig omgeven door een historische stadsmuur. Wandelend door het centrum ontdekt u vele bezienswaardige zaken, interessante musea en talloze gebouwen uit verschillende tijdperken. Zo zijn het Rigo paleis, een patriciërswoning uit 1770, en het rode stadhuis met de klokkentoren prachtig om te zien. Een bezoek aan het Lapidarium Museum en ook aan de romantische loggia met fantastisch uitzicht op zee is ook aan te bevelen.

Om te winkelen kunt u het beste een bezoek brengen aan Velica Ulica, de beroemde straat versierd met paraplu’s, waar u een aantal leuke winkels en boetiekjes vindt. Een pauze kunt u het beste nemen in een van de gezellige koffiehuizen, op de mooie pleintjes van het stadscentrum.

3. Stadsmuren van Novigrad

Een andere interessante bezienswaardigheid in Novigrad is de historische stadsmuur, die al in de 13e eeuw werd gebouwd. Langs de muur staan renaissancetorens en kantelen, die de oude stadsmuur een bijzonder fraai aanzien geven. Bijzonder bezienswaardig is de Beleveder toren uit de 16e eeuw, waar zich een loggia bevindt die een prachtig uitzicht biedt. Vlakbij ligt de Porta a Marina, een stenen doorgang die naar beneden naar de zeedijk leidt.

4. Een dagje opstap met het gezin

Istralandia, een paar kilometer buiten Novigrad, is een groot aquaparkcomplex met zes zwembaden, waaronder een sproei-arena voor kinderen, en 15 soorten glijbanen. Kinderen kunnen de Black Kamikaze, Family Rafting en, voor peuters, Crazy Hills uitproberen. Vanaf 2019 is er een nieuwe attractie, Space Combo, die bijna 200 meter ruimteavontuur biedt in een rubberen voertuig met volledige visuele effecten. Andere attracties zijn beachvoetbal, beachvolleybal, concerten en allerlei cursussen en workshops.

5. Proeven in een boutique wijnmakerij

Net voorbij het busstation aan de rand van de stad ligt Moreno Ivančić, een kleine familiewijnmakerij waar bezoekers op elke dag van de week kunnen binnenlopen om de waren te proeven. Reserveren is niet nodig. De kleine rode en witte wijnen hier hebben een lichte minerale kwaliteit en kunnen vergezeld gaan van fijne Istrische prosciutto. Er is ook rakija verkrijgbaar, want het bedrijf is ook begonnen met de productie van zijn eigen sterke, heldere sterke drank. Alles vindt plaats in een gezellige zithoek, met meer gestructureerde bezoeken, waaronder rondleidingen door de kelder, voor groepen van zes of meer.

6. Het scheepvaartmuseum Gallerion

Het scheepvaartmuseum Gallerion bevindt zich in de oude stad van Novigrad, op slechts één blok afstand van de haven. Een collectie van de Oostenrijks-Hongaarse marine is hier permanent tentoongesteld. Het interessantste onderdeel van deze tentoonstelling is een verzameling modelschepen, die schepen voorstellen die van 1750 tot 1918 hebben gevaren. De gebruikte maatverhoudingen zijn 1:200, 1:100 en 1:50. Tot de modellen behoren het fregat Novara uit het einde van de 19e eeuw, het fregat Aurora en het onderzoeksschip Admiral Tegetthoff.

Andere tentoongestelde voorwerpen zijn verschillende zeekaarten, nautische en medische instrumenten, porselein, handgemaakt borduurwerk en andere dingen uit de hele wereld, en met name uit het Verre Oosten. Er is ook een verzameling vlaggen van alle naties wier schepen in de afgelopen twee eeuwen in de Adriatische Zee aanwezig waren. In het Gallerion worden soms ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden, allemaal in verband met het maritieme thema.

7. Heerlijk gaan fietsen

Net als de rest van Istrië is Novigrad een prima plaats om op de fiets te verkennen. Er zijn een aantal interessante fietsroutes vanuit Novigrad.

Een populaire fietsroute voert u van Novigrad aan zee naar het dorp Dajla. U kunt dezelfde weg terug nemen, maar als u het landschap wilt veranderen, kunt u landinwaarts fietsen door het dorp Bužinija. Deze route is 16 km lang.

Een andere populaire fietsroute begint in Novigrad, loopt langs de rivier Mirna, helemaal tot aan de bossen van Motovun. Vanaf hier kunt u een bocht maken en via het dorp Nova Vas terugkomen naar Novigrad, of u kunt klimmen naar het dorp Zavrsje, door Groznjan, en verder naar Buje en terug naar Novigrad. Deze route is 60 km lang.

8. Duiken in de omgeving

Op slechts een paar zeemijlen uit de kust van Novigrad vindt u verschillende interessante duikplaatsen. Het scheepswrak Coriolanus is de populairste duikplaats in de buurt van Novigrad. Deze mijnenveger behoorde toe aan de Britse Royal Navy. Hij zonk tijdens de Tweede Wereldoorlog nadat hij op een mijn was gelopen.

Een andere populaire duikplaats is Savudrija, waar u een aantal interessante riffen en onderwatermusea met oude amfora’s vindt. Deze duikstek is beschermd binnen een omheinde kooi, en u moet een duik coördineren met een plaatselijk centrum dat de sleutel bezit.

Ten zuiden van Novigrad, bij Kaap Lanterna, bevindt zich een populaire duikstek, interessant vanwege de onderwaterflora en -fauna, en ook geschikt voor beginnende duikers.

9. Dingen om te doen in de buurt van Novigrad

Ook al is de oude stad een echt hoogtepunt, ook de omgeving van Novigrad is heel bijzonder, omdat er talloze mogelijkheden zijn voor excursies en activiteiten. Zo kunt u tijdens een vakantie veel van de mooiste bezienswaardigheden in Istrië ontdekken. Hier zijn de beste plaatsen die u moet bezoeken in de buurt van de kustplaats.

De belangrijkste kustplaatsen die vanuit Novigrad gemakkelijk te bereiken zijn, zijn het mooie stadje Umag in het noorden, het pittoreske Porec in het zuiden en niet te vergeten de beroemde havenstad Rovinj.

Ook het binnenland van Novigrad is de moeite waard, want hier liggen vele historische bergdorpjes. Bijzonder mooi zijn Motovun, Grožnjan, Buje en Hum, die via een dagtocht bezocht kunnen worden.

De stranden van Novigrad

De prachtige stranden in Novigrad maken deze badplaats tot een zeer populaire bestemming in Istrië. Hier kunt u kiezen uit ontelbare mooie baaien en badplaatsen, die ideaal zijn voor een ontspannen vakantie aan zee. De meeste stranden zijn fijne kiezelstranden met mooie blauwe zeekleuren en goede faciliteiten.

Strand Maestral: Het strand van Maestral is een halvemaanvormig, sneeuwwit kiezelstrand en een van de mooiste badplaatsen langs de kust. Het ligt direct onder het gelijknamige hotel, Aminess Maestral, en is reeds onderscheiden met de blauwe vlag. Er is hier geen natuurlijke schaduw, maar er kunnen ligstoelen en parasols worden gehuurd.

Strand Laguna: Een van de populairste badplaatsen is het strand Laguna, gelegen op slechts een paar minuten lopen ten zuiden van de oude stad. Het mooiste hier zijn de vele lagunevormige, fijnkorrelige baaien, die ideaal zijn om te ontspannen. Daarachter liggen kleine speeltuintjes, die vooral leuk zijn voor kleine kinderen.

Strand Pineta: Het Pineta-strand is een mooi, natuurlijk strand in het noorden van de badplaats. Omgeven door pijnbomen en veel groen, heeft deze plek ook geweldige schaduwrijke plekjes. Sommige delen zijn rotsachtig, andere delen bieden kiezelbaaien die uitnodigen tot zwemmen. De kleine café-bar is ook gezellig, waar bezoekers genieten van betoverende landschappen.

Strand Lokvina: Een ander juweel aan het strand is de prachtige Plaza Lokvina. Het is gelegen in het noorden van Novigrad op Aminess Maravea Camping Resort en betovert met een prachtig, idyllisch landschap. Tijdens een bezoek kunt u genieten van pittoreske zeekleuren en een mix van beton-, steen- en kiezelstranden.

Leukste Restaurants in Novigrad

De restaurants in Novigrad zijn bijzonder goed. Je zal enigszins verrast worden, aangezien Novigrad een van de kleinste badplaatsen in Istrië is. Als het op eten aankomt, verslaat Novigrad zeker Porec, Umag en zelfs Rovinj. Dit is een mekka voor liefhebbers van zeevruchten. De beste restaurants in Novigrad baseren hun menu op de verse lokale producten en eenvoudige kooktechnieken waarbij het ingrediënt koning is. Frank houdt van dineren in Novigrad.

Restaurants in Novigrad? Bekijk hier onder de beste restaurants in Novigrad.

Restaurant Damir & Ornella: Velen beweren dat dit het beste visrestaurant in Istrië is en sommigen zeggen dat restaurant Damir & Ornella alleen al een bezoek aan Novigrad waard is. Het aanbod wordt omschreven als mediterrane sushi; de vis wordt vaak rauw of gemarineerd geserveerd. Bedenk dat het een paradijs is voor visliefhebbers. De eigenaar geeft een show als hij vis snijdt voor de ogen van de klanten – nogal verbazingwekkend als je het Frank vraagt. Het restaurant ligt in het centrum van de stad, niet ver van de kerk.

Restaurant Pepenero: Nog een geweldig restaurant in Novigrad. Het restaurant heeft een uitstekende ligging aan zee en een prachtig terras aan zee. Het restaurant is gespecialiseerd in zeevruchten en moleculaire gastronomie. De jonge chef-kok Marin Rendic wordt beschouwd als een van de beste chef-koks in Kroatië.

Restaurant Cok: is een klein familie-restaurant in Novigrad. Restaurant Cok gaat prat op eenvoudige, authentieke gerechten op basis van verse ingrediënten. Huisgemaakt brood, pasta en zoetigheden, verse vis en olijfolie van hoge kwaliteit zijn enkele van de gerechten die restaurant Cok aanbiedt. De chef-kok besteedt veel aandacht aan de esthetiek van de geserveerde gerechten.

Restaurant Marina: Is een elegant fine dining restaurant gelegen in de buurt van de jachthaven van Novigrad. Restaurant Marina is een visrestaurant. In restaurant Marina kunt u terecht voor elegant, maar pretentieloos eten en vriendelijke en attente bediening. Heerlijke plek, geweldige mensen.

Winkels

Novigrad heeft verschillende winkels, supermarkten, souvenirwinkels, markt, vismarkt, banketbakkerijen, bakkerijen en andere detailhandelszaken, zodat u hier alles vindt wat u nodig heeft tijdens uw verblijf in deze mooie Istrische stad.

Nachtleven Novigrad

Het nachtleven van Novigrad is niet echt bruisend. In het centrum vindt u echter een half dozijn goede bars, waaronder het uitstekende Vitriol: de City Garden heeft een behoorlijke keuze aan whisky’s en bitters.

VitriolBeste bar in Novigrad. Het terras aan zee, met uitzicht op de ondergaande zon, Vitriol is trendy genoeg om de weekende Italianen aan te spreken zonder zijn jonge, levendige, lokale karakter te verliezen. Overdag kunt u bij Vitriol terecht voor koffie, gebak van eigen recept en fruittaarten. De cocktailconcoctions ’s avonds hebben een duidelijk Italiaans tintje (Negroni, Garibaldi), maar ook een pittige Novigrad Beach van gin, Campari en sinaasappelsap. Lokale wijnen staan buiten op een bord, bieren zijn onder andere Kriek en Kilkenny en er zijn genoeg warme dranken om een hele kaart te vullen.

Caffè Bar DivinoDivino werd in 2009 geopend rond een reeks soortgelijke chique cafés in het centrum en serveert broodjes – waaronder de volledig Istrische prosciutto, kaas en truffels – ijs, gebak en pannenkoeken. Het terras strekt zich uit over het centrale plein, met het stadhuis aan de voorzijde en de campanile ernaast. Ontspan na een ochtendje sightseeing met een kopje koffie.

Cubano Cocktail & Caffè Bar: Een plek in het centrum van de stad die probeert een Cubaanse sfeer naar de Istrische kust te brengen met behulp van cocktails, vriendelijk personeel en DJ’s op zaterdag.

City GardenEen jong, professioneel publiek hangt rond in dit chique café in het hart van Novigrad. Een beetje kunst aan de muren, een behoorlijke keuze aan whisky’s en Istrische bitters, Guinness en Kilkenny per fles, het is een stuk beter dan de meeste bars in de oude stad.

Cocktail Bar Code: Deze chique, stedelijke, zwart-witte cocktaillounge lijkt onverenigbaar met de meer ingetogen cafés van Novigrad, maar het werkt. Uit de luidsprekers schalt housemuziek terwijl op een breed scherm stille hiphopvideo’s flitsen. De barman staat klaar om 23 basissoorten cocktails, gemiddeld rond de 40 kn per stuk en geserveerd in vrij royale porties, een opzichtige shake te geven. T

Vakantie in Novigrad?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Novigrad? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.