Opatija

In een land vol prachtige kustpareltjes slaagt Opatija er nog steeds in om op te vallen. Er wordt gezegd dat dit kleine stadje 18 kilometer ten zuidwesten van Rijeka de plaats is waar het Kroatische kusttoerisme begon, maar er is nog meer dan genoeg gaande om Opatija vandaag de dag relevant te houden voor bezoekers.

De Kvarner Golf is gewoon een ander stuk van de Kroatische zee dat veel aandacht vraagt. Opatija is haar trots en vreugde, een kleine stad van ongeveer 12.000 inwoners die glinstert en schittert bij elke bocht. Als u zich in deze serene zeesirene bevindt, beschouw dit dan als uw must-do checklist.

In dit blog geven we alle belangrijke informatie en tips over Opatija. We vertellen u over de beste dingen te doen in, beste stranden, excursies en ook verblijf mogelijkheden in Opatija. 

Op deze pagina

Geschiedenis

De kerk van Sint-Jacob in het centrum van Opatija is een van de belangrijkste gebouwen van de stad. De geschiedenis van Opatija is nauw verbonden met deze kerk en haar klooster, aangezien dit de plaats is waar de naam vandaan komt (Opatija is het Kroatische woord voor abdij). Vier eeuwen na de bouw van de kerk ontpopte Opatija zich als vakantieoord voor de elite.

Het eerste vakantiehuis in Opatija, de Villa Angiolina, werd gebouwd door Iginio Scarpa in 1844. Dit jaar wordt nu officieel beschouwd als het begin van het toerisme in de stad. De Villa Angiolina was gastheer van vele beroemde historische figuren, zoals keizer Frans Jozef I van Oostenrijk-Hongarije, keizerin Maria Anna en de Kroatische Ban Josip Jelačić.

Vandaag de dag kunt u meer te weten komen over de interessante geschiedenis van Opatija in het Kroatisch Museum van Toerisme, dat drie tentoonstellingslocaties heeft: het Zwitserse Huis, Villa Angiolina en het Juraj Šporer Kunstpaviljoen, waar u kennis kunt maken met de intrigerende geschiedenis van de stad.

Opatija

Opatija vandaag de dag

Opatija ligt in de Kvarner baai, ongeveer 14 kilometer van Rijeka en 7 kilometer van Lovran. De kustplaats is vooral bekend om zijn historische charme en unieke sfeer, die werkelijk uniek is in Kroatië. Vaak het Nice van Kroatië, Wenen aan zee, de Parel van de Adriatische Zee of de Oude Dame genoemd, draagt Opatija al ontelbare liefkozende bijnamen. Tijdens een wandeling door het centrum en langs de Franz-Josef Promenade, de zogenaamde Lungomare, kunt u genieten van een betoverend kustlandschap met sprookjesachtige villa’s en tegelijkertijd de mooiste bezienswaardigheden van Opatija te voet verkennen.

Leukste hotels Opatija

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Opatija,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Opatija Kroatië

Opatija, een charmant kuststadje met een rijke geschiedenis en cultuur, heeft vele fantastische locaties, indrukwekkende monumenten, goed onderhouden parken en prachtige villa’s die wachten om ontdekt te worden.

Opatija heeft veel te bieden: een indrukwekkende kerk in het centrum van de stad, de fantastische Villa Angiolina met haar park, standbeelden gemaakt door bekende kunstenaars, en nog veel meer. Maak een wandeling langs de betoverende Lungomare kustpromenade, bezoek het Openluchttheater – de locatie van vele muzikale spektakels, en ontdek het symbool van Opatija – het standbeeld van het Meisje met de Zeemeeuw.

Geniet van het ontdekken van de betoverende stad Opatija met zijn kerken, villa’s en goed onderhouden parken. Bezoek de Kroatische Walk of Fame en de kleine haven die plaatselijk bekend staat als Portić, en ga op de foto met het beroemde standbeeld van het Meisje met de Zeemeeuw.

Wat te doen in Opatija? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Opatija: 

1. Carmen Sylva bos promenade - Maak een wandeling langs de bospaden

Wat te doen in Opatija

Als u het groene achterland van de stad wilt verkennen, heeft Opatija de fantastische Carmen Sylva bospromenade die iets verder van de zee ligt. Dit pad biedt een geweldige gelegenheid om terug te keren naar de natuur en te genieten van frisse lucht verrijkt met geuren van het bos.

Maak een wandeling over de smalle paden en ontdek een uitkijkpunt met een prieel gelegen op de rots van Koningin Elisabeth, die door de plaatselijke bevolking Mala Fortica wordt genoemd. Vanaf hier kunt u genieten van een adembenemend uitzicht op de omgeving!

2. Opatija's Promenades aan zee

Opatija Wat te doen

Opatija staat bekend om de langste promenade langs de kust in Kroatië en is een stad die ideaal is voor wandelingen en gemakkelijke ontspanning.

Meer dan een eeuw oud, is de populaire wandelroute, eenvoudigweg Lungomare genoemd, een 12 km lange wandelroute, officieel Franz Joseph I Promenade genoemd naar de Oostenrijks-Hongaarse keizer, die de steden van de Opatija Riviera van Volosko tot Lovran verbindt.

Ontdek onderweg de monumenten gewijd aan historische lokale figuren, verken de charme van de lokale vissersdorpjes, bewonder de exquise architectuur van de grote villa’s en vind uw eigen zen tussen de vele parken en tuinen.

Of volg het 7 km lange Carmen Sylva bospad – een geschenk van de Roemeense koning Carol I die hier graag paard reed – voor een verkwikkende en verkwikkende wandeling tussen de glinsterende zee en de spectaculaire vergezichten van Opatija.

3. Amerikaanse tuinen

Opatija heeft een geheime tuin, een groene oase van rust midden in de stad met een prachtig uitzicht op de Kvarner baai: de Amerikaanse Tuinen. Dit prachtige park, met een oppervlakte van 8.000 m2, ligt in de onmiddellijke nabijheid van het stadscentrum en het Slatina-strand, maar is gehuld in een onzichtbare sluier van vrede en rust. Na tientallen jaren gesloten te zijn geweest, zijn de Amerikaanse tuinen nu weer opengesteld voor het publiek. Een monumentale poort met stenen zuilen bewaakt de toegang tot het park met zijn goed verzorgde vegetatie, dat zorgvuldig is ontworpen voor ontspanning van lichaam en geest. 

Dit paradijs op aarde ligt vlakbij, dus maak kennis met het mooiste geheim van Opatija.

4. Symbool van Opatija - een Iconisch standbeeld

Opatija

Breng zeker een bezoek aan het Meisje met de Zeemeeuw, het standbeeld uit 1956 van beeldhouwer Zvonko Car langs de Lungomare promenade met uitzicht op de Kvarner baai. Zij is het meest herkenbare symbool van Opatija geworden en is zichtbaar vanaf het terras van hotel Milenij – het meest populaire in Opatija.

Het Meisje verving Johann Rathausk y Madonna del Mare standbeeld, een gedenkteken voor een graaf Arthur Kesselstadt die omkwam in de storm van 1891 in de buurt van de plaats van het standbeeld. De Madonna werd gerestaureerd en bevindt zich nu in de Villa Angiolina van het Kroatisch Museum van Toerisme. Een vergulde kopie van de Madonna staat voor de Sint-Jacobskerk.

Het andere grote werk van de beeldhouwer uit Graz in Opatija is de Helios & Selene fontein in het Sint-Jacobspark.

5. Kroatische Walk of Fame

Het project Croatian Walk of Fame in Opatija is in 2005 opgezet door het bureau Apriori Communications als symbolisch eerbetoon aan alle mensen die met hun sportieve, wetenschappelijke, culturele of artistieke inspanningen een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de wereldwijde promotie van Kroatië.

Potentiële kandidaten voor opname in de lijst worden genomineerd door de onafhankelijke nominatieraad van het project, die bestaat uit verschillende bekende publieke personen. Uit de voordrachten van deze raad kiezen de lezers van de sponsors in de media vervolgens welke twee kandidaten (een levende en een postuum toegekende) hun ster op de Kroatische Walk of Fame moeten krijgen.

6. Nationaal Park van de Brijuni-eilanden

Vanuit Pula is het Nationaal Park van de Brijuni-eilanden bereikbaar, een cluster van 14 eilanden voor de westkust van Istrië, met een groot aantal archeologische en culturele vindplaatsen, een safaripark, een 1700 jaar oude olijfboom en de eerste golfbaan van Kroatië. Op slechts 6 km van de westkust brengen dagelijkse boten bezoekers over het 12 meter diepe Fažana kanaal.

Tot de archeologische bezienswaardigheden behoren de Romeinse villa rusticae, het Byzanzime castrum dat inzicht biedt in de Romeinse tijd tot en met de Venetiaanse periode, en de basiliek van Sint-Maria van de Tempeliers.

Het safaripark herbergt een aantal exotische dieren, zoals een olifant, zebra’s, lama’s, struisvogels en een heilige Indiase koe – vele geschonken aan de Brijuni door verschillende staatshoofden – samen met inheemse Istrische soorten van Boškarin os, Pramenka schapen, ezels en geiten.

Fascinerend is dat er op de eilanden meer dan 200 voetafdrukken van dinosaurussen van 125 miljoen jaar oud zijn ontdekt.  Een mediterrane tuin met meer dan 169 plantensoorten kan vandaag de dag worden bewonderd dankzij de landschapsarchitectuur waarmee eind 1800 werd begonnen.

7. Risnjak Nationaal Park

Het bergachtige en dichtbeboste Nationaal Park Risnjak in Gorski Kotar is een spectaculair nationaal park, 71 km van Opatija, dat wandelingen, sightseeing en frisse alpenlucht biedt voor echte natuurliefhebbers. Het ongerepte gebied is echt een ervaring buiten de gebaande paden, omdat je er waarschijnlijk geen andere bezoekers zult tegenkomen. Het dankt zijn naam aan de lynx (‘ris’ in het Kroatisch) die er huist, samen met beren, wolven, herten, gemzen en talrijke vogel- en vlindersoorten. Het park beschikt over een pension en een berghut net onder de 1.418 m hoge top.

8. Dagtocht naar Rijeka

Wat te doen in Kvarner Rijeka

Rijeka – de op twee na grootste stad van Kroatië (na Zagreb en Split) en de Culturele Hoofdstad van Europa 2020, gelegen aan de haven van Rijeka (deel van de Kvarner Baai), tevens de grootste zeehaven van het land die sinds de 20e eeuw de scheepsbouw en het zeevervoer als belangrijkste industrie ondersteunt.

Rijeka is een stad vol mooie voorbeelden van historische architectuur, waarvan sommige nu stadsmusea zijn. De waterkant zelf omvat een 1,7 kilometer lange golfbreker en promenade met een moderne passagiersterminal die passagiers verbindt met de plaatselijke eilanden.

Bezoekers kunnen genieten van een bruisend nachtleven en een gastronomische scène. Opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder meer het 13e-eeuwse Trsat-kasteel en daarnaast de Onze-Lieve-Vrouw van Trsat-kerk, een bedevaartsoord sinds 1367 toen de paus een icoon van de heilige Maria schonk. De kerk is bereikbaar via de meer dan 500 treden van de Petar Kružić-trap uit 1531 vanaf de rivier de Rječina.

Rijeka is ook de thuisbasis van het eerste Kroatische astronomiecentrum, een modern observatorium en planetarium. Het museum van Rijeka heeft een reddingsvest van de Titanic in zijn collectie, een populaire tentoonstelling.

Lees hier meer over Rijeka.

9. Beachclubs

Echt cool en een andere reden waarom Opatija zo’n populaire vakantiebestemming is voor veel mensen, zijn de vele coole/bijzondere beachclubs en de deels echt nostalgische strandbaden. Een aanrader is de exclusieve Lido beach club, die haar bezoekers verwent met een prachtig overloopzwembad en heerlijke drankjes. Hoewel het bij Hotel Bevanda hoort, is het ook vrij toegankelijk voor niet-hotelgasten. Een andere geweldige strandclub is Angiolina Beach Club, direct gelegen naast het chique Hotel Kvarner, dat nog steeds veel historische flair uitstraalt.

De stranden van Opatija

Opatija

De stranden van Opatija zijn uniek in Kroatië. Vooral de vele nostalgische villa’s en gebouwen uit de keizertijd die de hele kustlijn omzomen, geven de vele prachtige baaien hun extra charme. Langs de pittoreske strandboulevard zijn er talloze idyllische zwemplekjes, zoals prachtige kiezelbaaien, zandstranden, goed onderhouden betonnen stranden en exclusieve strandclubs, waar u heerlijk tot rust kunt komen en kunt ontspannen. De zee aan de Riviera van Opatija is ook heerlijk helder en daarom is een onvergetelijke zomervakantie in de Kvarner Baai gegarandeerd. Maar waar zijn de mooiste plekjes om te zonnen en wat zijn de mooiste stranden van Opatija?

Slatina strand: Slatina Beach is het populairste strand van Opatija en, met de promenade, het toeristische centrum van de stad. Dit is een schoon, zeer mooi betonnen strand met een unieke achtergrond, dat is bekroond met de Blauwe Vlag. De vele treden en trappen zorgen voor een perfecte instap in de kristalheldere zee. Er is ook een klein gedeelte met zandstrand aangelegd voor kleine kinderen. Door zijn grootte zijn er op dit grote strand voldoende ligweiden en kunnen er ook parasols en ligstoelen worden gehuurd. Direct achter het Slatina strand zorgen restaurants, bars, ijssalons en kleine kiosken voor uw lichamelijk welzijn.

Tomasevac Strand: Het Tomasevac strand is gewoon prachtig en een zeer populair strand vooral voor gezinnen. Deze prachtige baai ligt, net als alle andere fantastische stranden van Opatija, aan de pittoreske waterkant van Lungo Mare. Hier vindt u een betoverende kiezelbaai met deels betonnen ligweiden, die overgaat in een zacht glooiend zandstrand in de heldere zee. Er is ook een kleine waterglijbaan, een waterfietsverhuur en een kinderspeelplaats. Schaduwrijke plekjes zijn vrij zeldzaam op het strand van Tomasevac, maar ligstoelen en parasols kunnen ter plaatse worden gehuurd in het restaurant.

Skrbici strand: Het Skrbici strand is een nieuw aangelegd klein kiezelstrand, hoewel een klein deel ook uit betonnen oppervlakken bestaat. Direct ernaast, direct in de baai, ligt ook het mooie strandgedeelte van het dromerige Hotel Miramar. Comfortabele ligstoelen en parasols zijn alleen beschikbaar voor hotelgasten. Terwijl u in de zee zwemt, kunt u genieten van fantastische blauwe zeekleuren en een schilderachtige achtergrond met het romantische hotel op de achtergrond. Deze badplaats is ook perfect om te snorkelen. Een echte insider tip onder de mooiste stranden van Opatija!

Lipovica strand: Een ander prachtig strand in Opatija is de Lipovica Baai. Vooral de oude villa’s van de Donaumonarchie uit de jaren 1920 zorgen hier voor veel nostalgische charme en flair. Gezinnen met kinderen houden van dit mooie, vrij rustige kiezelstrand, dat ideaal is om te zwemmen en te snorkelen. Ook het bamboebos, dat als een kleine speeltuin vlak achter het Lipovica strand ligt, is mooi om te zien.

Lido Strand: Een echt hoogtepunt en vooral populair bij het jonge publiek is het prachtige Lido Beach in de buurt van het historisch belangrijke Hotel Kvarner. Hier wacht je een mix van beton- en steenstrand, dat in zee in zand verandert. Echt cool aan dit strand is de exclusieve Beach Club, die lokt met een prachtig overloopzwembad en heerlijke drankjes. Hoewel dit bij het naastgelegen Hotel Bevanda hoort, is het ook vrij toegankelijk voor niet-hotelgasten.

Strand Hotel Royal: Het Royal Beach, dat een privégedeelte is van het Hotel Royal, bekoort ook met een ongelooflijk mooie achtergrond. Dit strand is een betonnen strand waar trappen in het water leiden en dat omgeven is door palmbomen. De sneeuwwitte bladerdaken vormen een schilderachtig contrast met de blauwe zee. Het water is hier heerlijk schoon en helder, waardoor het ideaal is voor zwemmers en snorkelaars. Er zijn hier bijna geen natuurlijke schaduwplekken. Ligbedden en parasols kunnen ter plaatse worden gereserveerd in de Beach Club van Hotel Royal.

Crnikovica strand: Het Crnikovica strand ligt in het charmante vissersdorpje Volosko, aan de bovenkant van Opatija, en is vooral populair bij de lokale bevolking. Aan de ene kant van het strand zijn betonnen gedeelten, aan de andere kant is er een gedeelte bedekt met kiezels, waardoor men perfect de zee in kan gaan. Ook geweldig hier is de zandbodem in de zee, die vrij vlak afloopt en daarom zeer geschikt is voor baden en spelen in het water.

Medveja-strand: Een populair strand op slechts 9 kilometer van Opatija is de baai van Medveja. Hier kunt u genieten van een vrij rustig kiezelstrand met prachtige blauwe zeekleuren en veel ruimte om te ontspannen in de zon. Er is hier ook een goede selectie van bars en restaurants. Parkeerplaatsen zijn vrij zeldzaam, ongeacht het seizoen. U kunt bijvoorbeeld tegen betaling parkeren op de tegenoverliggende camping.

Brsec (Klancac-strand): Een echte insidertip en een van de mooiste stranden in de omgeving van Opatija is het schitterende Klancac Beach in Brsec. Deze verborgen badplaats ligt op ongeveer 23 kilometer van het centrum van Opatija en is bijzonder populair bij individuele reizigers. Op Klancac Beach kunt u een decor verwachten dat lijkt op foto’s uit reisbladen: Een fijn kiezelstrand met adembenemend mooie turquoise zeekleuren ingebed in een fabelachtige rotskust.

Leukste Restaurants in Opatija

De koks van de Riviera van Opatija maken van de verse plaatselijke ingrediënten, zoals wilde asperges, scampi’s uit Kvarner of truffels, culinaire kunstwerken die zich onderscheiden door hun delicate, opwindende smaak die zeker in het geheugen van elke bezoeker zal blijven. Hieronder een lijst met goede restaurants in Opatija:

 • Restaurant Camellia: een mediterraan “receptenboek” en lokale ingrediënten vormen de basis van het gastronomische aanbod
 • Konoba/ Taverna Istranka: Istrische specialiteiten, truffelgerechten, vleesstoofschotels met zelfgemaakte gnocchi of fuži en verse visgerechten
 • Restaurant Molo: Een restaurant in de haven van Opatija
 • Antica Osteria Da Ugo: Osteria da Ugo is een paradijs voor alle fijnproevers met een gevarieerd aanbod van verse levensmiddelen van topkwaliteit
 • Bistro Pizzeria Moho: Pizza, pasta en salades maken deel uit van het aanbod dat wordt geserveerd op een prachtig terras naast de haven van Volosko
 • Taverne Tramerka: Familierestaurant met gerechten op basis van eigen en lokale producten
 • Taverne Valle Losca: Rustieke versie van de Noord-Adriatische keuken
 • Grill House: bekend om zijn ontspannen en vriendelijke sfeer en kwaliteitsaanbod van vlees- en visgerechten van de grill.
 • Resturant Lungomare: het beste van de lokale en internationale keuken
 • Bistro Yacht Club: De nadruk op zeevruchten, pasta, risotto, vlees…
 • Restaurant Navis: Het restaurant is gelegen op de kliffen met uitzicht op de Preluk baai
 • Restaurant Veranda: Restaurant Veranda is een idyllische mediterrane tuin

Nachtleven Opatija

Opatija is altijd al ‘de plek om gezien te worden’ in Kroatië geweest en het nachtleven in Opatija biedt een beetje van alles voor iedereen. Of het nu een kunstshow in een van de populaire galeries is, een popconcert in het bijna legendarische openlucht zomertheater of misschien gewoon een paar drankjes in Opatija’s nachtclubs – de mogelijkheden zijn overvloedig in Opatija!

Warm op in een van de bars van Opatija:

De nacht is nog jong en het is tijd om de show op gang te brengen. Bars Leonardo en Mimoza in het centrum van Opatija, Kon-Tiki en Surf bar in de nabijgelegen kleine stad Volosko… Talrijke bars en kleine clubs bieden een perfecte setting voor een warming-up in goed gezelschap van vrienden en de lokale bevolking uit de omliggende steden die Opatija regelmatig bezoeken. Ongeacht de tijd van het jaar, de sfeer is altijd geweldig aan de Riviera!

Na de bars zijn er nachtclubs in Opatija: 

Dit is het punt waar het allemaal echt leuk begint te worden! Het is al na middernacht en het feest wordt met de minuut heviger. U staat op het punt te leren waar het nachtleven in Opatija om draait! De Galija, Hemingway en Tantra zijn populaire nachtclubs gelegen naast de haven van Opatija, waar de koele zeebries de hete zomernacht opfrist terwijl honderd kleuren in cocktails worden gemengd en de DJ luider wordt met elk nieuw liedje.

Of misschien wil je dichter bij het stadscentrum blijven? Disco club Colosseum ligt op slechts een steenworp afstand van het belangrijkste stadsstrand van Slatina en de Lungomare promenade, met populaire hits en house muziek non-stop draaiend van zonsondergang tot zonsopgang. Degenen die op zoek zijn naar een meer elegante omgeving zullen waarschijnlijk kiezen voor de Lord Byron nachtclub, een van de oudste clubs in Opatija, gelegen in de onderste verdieping van het beroemde hotel Imperial.

Aan de andere kant, misschien wilt u een nachtje weg uit de stad? Maak je geen zorgen, want Medveja ligt op slechts een paar kilometer afstand. De strandbar Hemingway ligt direct aan zee en is een van de populairste zomerplekken in de regio, vooral onder het jongere publiek. Stap gewoon in een taxi en je bent er in een paar minuten!

Verblijven in Opatija?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Opatija? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.