Plitvice Meren, Kroatië: Beste wandelroute, nuttige tips & foto's

Plitvice Meren is een van de meest unieke plaatsen om te bezoeken in Kroatië. Met gemakkelijke wandelpaden, wandelpaden die over het turquoise water gaan, prachtige uitzichtpunten en fotogenieke watervallen is dit het type plek dat perfect is voor bezoekers van alle leeftijden.

Met verschillende niveaus van meren, vier verschillende wandelpaden, zeven routes door het park, en twee verschillende ingangen, kan het overweldigend zijn om uit te zoeken hoe je je tijd hier kunt doorbrengen.

In dit artikel delen wij met jullie onze wandelroute door de Plitvice Meren. Leer hoe je bij de mooiste watervallen komt, hoe je een vogelperspectief van het park krijgt, en hoe je bij het uitzichtpunt Veliki Slap komt voor een ansichtkaartuitzicht op de Plitvice Meren.

Op deze pagina:

Waarom moet je het Nationaal park Plitvice meren bezoeken?

Simpel gezegd, het is hier prachtig. Meren, watervallen en koele wandelpaden vormen samen een unieke bestemming. Om elke bocht is weer een prachtig uitzicht. Wees voorbereid op veel ‘wow’ momenten en neem veel foto’s.

Plitvice Meren Kroatië

Het Nationaal Park Plitvice Meren bevat 16 onderling verbonden meren die in kleur variëren van smaragdgroen tot turkoois tot diepblauw, afhankelijk van het mineraalgehalte en de lichtomstandigheden. Met de watervallen erbij heb je echt iets bijzonders.

In 1979 werd Plitvice Meren een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Dit is een van de populairste toeristische attracties in Kroatië, met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar. Velen komen in de zomermaanden, dus als u een reis plant van juni tot augustus, verwacht dan grote drukte.

Waar liggen de Plitvice meren?

De Plitvice Meren liggen in het midden van Kroatië. De dichtstbijzijnde steden zijn Zagreb en Zadar. Hier vindt u rijafstanden en tijden vanaf populaire plaatsen in Kroatië:

 • Zagreb: 135 km, 2 uur en 15 minuten
 • Zadar: 136 km, 2 uur
 • Split: 260 km, 3 uur
 • Dubrovnik: 450 km, 5 uur
 • Pula: 275 km, 3 uur en 45 minuten

Het is mogelijk om Plitvice Meren te bezoeken tijdens een dagtocht vanuit ZagrebZadar en Split. U zult echter veel tijd in de auto doorbrengen. Als u dit in de zomermaanden doet, zult u waarschijnlijk op het hoogtepunt aankomen, wanneer de promenades overvol zijn met veel mensen.

Als u van plan bent een dagtocht naar Plitvice Meren te maken, kunt u dat het beste doen met een gids, aangezien uw vervoer inbegrepen is. 

Hoe kom je bij de het Nationaal Park?

Veel mensen bezoeken de meren voor een dag vanuit Zagreb, Zadar of Split. Hoewel u ook kunt overwegen om in de nabijgelegen dorpen te verblijven om gemakkelijker en eerder bij de meren te komen. U kunt deze tocht gemakkelijk op eigen gelegenheid maken.

U kunt een auto huren, of een intercity bus nemen. Of, als u dat liever doet, kunt u zich aansluiten bij een georganiseerde groepsreis.

Als u vanuit Zagreb met de auto reist, gaat u naar Karlovac, een stad 40 km ten zuidoosten van Zagreb. Vanuit Karlovac neemt u de staatsweg D1 richting Slunj, Grabovac, Plitvice. Het park ligt ongeveer 80 km ten zuiden van Karlovac. De snelwegkosten bedragen € 2,5, en de rit duurt minder dan 2 uur.

Als u liever met de bus van Zagreb naar de meren reist is dat super eenvoudig. Veel bussen vertrekken de hele dag door vanaf het hoofdbusstation van Zagreb. De reis duurt ongeveer  2 uur en 30 minuten en het kaartje kost  € 14.

Vanuit Zadar of Split rijdt u over de A1 en neemt u de afslag Gornja Ploca. Vervolgens volgt u de D522 tot Udbina. Vanaf Udbina neemt u de D1 weg naar het Plitvice Meren Park. Eenrichtingsverkeer vanaf Zadar kost  3,20, en vanaf Split kost het € 11,20. De rit vanuit Split duurt iets minder dan 3 uur en vanuit Zadar iets minder dan 2 uur.

Een bus van Zadar naar het nationaal park vertrekt de hele dag door en het kaartje kost ongeveer € 14. De rit duurt ongeveer 2 uur en 30 miunten.

Een bus vanuit Split kost  22. De rit duurt ongeveer 4 uur 30 minuten, en vertrekt in het hoogseizoen vele malen per dag.

PLITVICE MEREN REIS TIP: Voor de beste ervaring, plan een overnachting in de buurt van het park zodat je de dag vroeg kunt beginnen. Het is de moeite waard! Als u verder leest dan hebben wij de beste accommodaties bij de Plitvice meren op een rijtje gezet. 

Hoe bezoek je het Plitvice Meren National Park?

Een overzicht van het Nationaal Park

Het Nationaal Park Plitvice Meren beslaat meer dan 73.000 hectare. Er zijn vier wandelpaden die zijn georganiseerd in 7 verschillende routes om het park te verkennen. Behalve wandelen kunt u zich ook verplaatsen per boot en per shuttle (ook wel panoramatrein genoemd).

Het is het makkelijkst om het park in drie verschillende delen te zien. Het deel met de lagere liggende meren omvat ingang 1 en Veliki Slap (de grote waterval). Vanaf hier kunt u met een boot of de shuttle naar het bovenste merengedeelte, met enkele van de mooiste wandelpaden en watervallen in het park. Daarachter ligt de derde deel, een pad rond het Proscansko meer.

Er is nog een ander deel van het park dat niet op de hoofdroutes staat. Er is een weg en pad dat langs de westelijke kliffen van het park loopt (op de kaart hieronder aangeduid met Cliff Views), met zeer mooie uitzichten vanuit de lucht over de meren en de wandelpaden. Dit omvat ook het Veliki Slap uitzichtpunt voor de ansichtkaartfoto van Plitvice Meren.

Zeven routes door het Nationaal Park

Er zijn zeven routes (ook wel programma’s genoemd) door het park. Dit zijn voorgestelde routes, afhankelijk van je startpunt, je energieniveau en hoeveel tijd je hebt. Met zeven opties kan het kiezen van de beste route een beetje overweldigend zijn. Aan het eind van dit hoofdstuk geven wij u onze suggesties.

Routes A, B en C beginnen allemaal bij ingang 1. De routes E, F en H beginnen allemaal bij ingang 2 en zijn in principe hetzelfde als A, B en C, alleen gaan ze in tegenovergestelde richting. Route K is een volledige dagwandeling door het hele park.

Route A

Dit pad begint bij ingang 1, gaat bergafwaarts naar de boardwalk paden waar u Veliki Slap en watervallen langs de lagere meren ziet. Bij de Kozjakbrug keer je om en loop of neem je de shuttle terug naar ingang 1.  Duur: 2 – 3 uur, 3,5 km, niveau: makkelijk.

Route B

Dit is route A, maar hier steekt u de Kozjakbrug over, neemt de boot naar de andere kant van het Kozjakmeer, en keert terug naar ingang 1 met de shuttle bus of via het wandelpad langs het meer.  Duur: 3 – 4 uur, 4 km, niveau: makkelijk.

Route C

Route C is een vervolg van route B. Zodra u aan de andere kant van het Kozjakmeer van boord gaat, loopt u over de boardwalk paden langs de hoger gelegen meren en watervallen. Neem de shuttle terug naar ingang 1. Duur: 4 – 6 uur, 8 km, niveau: makkelijk.

Route E

Vanaf ingang 2 vaart u met de boot over het Kojzakmeer en wandelt u over de paden door de hoger gelegen meren en watervallen, om weer bij ingang 2 te eindigen. Duur: 2 – 3 uur, 5,1 km, niveau: makkelijk.

Route F

Neem vanaf ingang 2 de boot over het Kozjakmeer en wandel over de paden rond de lager gelegen meren. Om terug te keren naar ingang 2 neemt u de shuttle of loopt u het wandelpad.  Duur: 3 – 4 uur, 4,6 km, niveau: makkelijk.

Route H

Neem de shuttle van ingang 2 naar de top van de bovenste meren (St3). Loop de paden langs de bovenste meren tot aan het Kozjakmeer. Neem de boot over het Kozjakmeer en loop over de paden langs de lagere meren. Vanaf ingang 1 rijdt u met de shuttle terug naar ingang 2. Duur: 4 – 6 uur, 9 km,  niveau: makkelijk.

Route K

Dit is een wandeling van 18,6 km door alle meren van het park. In principe wandel je rond alle meren zonder de boot of shuttle te nemen.

Onze aanbeveling!

Het is absoluut de moeite waard om zowel het onderste als het bovenste meer te bezoeken als je de tijd hebt. Daarvoor moet u route C (vanaf ingang 1) of route H (vanaf ingang 2) doen.

Als je weinig tijd hebt, zul je moeten kiezen tussen het bovenste en het onderste meer. Welke is beter? Beide delen hebben prachtige watervallen en uitzichten op het meer en met beide kun je niet fout gaan. Maar wij denken dat de watervallen van de bovenste meren iets beter zijn dan die van de onderste meren.

Moet je bij ingang 1 of ingang 2 beginnen?

Wij raden aan te beginnen bij ingang 1, vooral als je er ’s ochtends vroeg bent. Als je bij ingang 1 begint, loop je het grootste deel van de weg licht omhoog, maar je loopt naar de watervallen op de lager gelegen meren. Dat betekent dat je ze altijd voor je ziet.

Als je de andere kant op loopt, loop je sommige watervallen voorbij en moet je je steeds omdraaien om ze te bekijken. Het is niet erg, maar ik denk dat het een mooiere ervaring is om naar de watervallen toe te lopen. Wij hebben de boardwalk paden in beide richtingen gelopen en gaven er de voorkeur aan om bij ingang 1 te beginnen.

PLITVICE MEREN REIS TIP: Voorafgaand aan ons bezoek hadden we gelezen dat het beter is om bij ingang 2 te beginnen, omdat je dan het grootste deel van de route tegen het verkeer in loopt. Op de dag dat wij dit deden (een doordeweekse dag midden juli) leek er evenveel verkeer in beide richtingen over de paden te rijden. Dus vanuit het oogpunt van “verkeer” denken wij niet dat het een voordeel is om bij ingang 2 te beginnen.

Plitvice meren looproutes

Onze aanbeveling voor de route door de Pltivice meren!

Als u denkt om de bovenste en onderste meren te bezoeken en het uitzicht vanaf de bovenste uitzichtpunten te hebben, dan hebben wij een aanbevolen route door de Plitvice Meren.

In de loop van een dag liepen we heen en weer over deze paden in beide richtingen, namen we de shuttle, de elektrische boot, liepen we over de wandelpaden op de kliffen langs beide zijden van de meren, verkenden we verschillende uitzichtpunten en genoten we van het uitzicht vanaf het Veliki Slap uitzichtpunt. In totaal hebben we ruim 20 km gelopen om tot deze route door het park te komen. Maakt u zich geen zorgen, u zult geen 20 km lopen zoals wij (we hebben veel teruggelopen). 

Onze route is een combinatie van route 3 en route 6 met de toevoeging van het uitzicht op de kliffen en de mogelijkheid om uit te lopen naar postkaartjes uitzichtpunt. Op deze route rijdt u één keer met de elektrische boot en de shuttle. 

We hebben niet de exacte afstand, maar we schatten dat deze route ongeveer 11 km is en 6 tot 8 uur duurt.  

Als u geen zin hebt in de uitzichten op de bovenste kliffen, raad ik u aan gewoon route C of route H door het park te volgen. Dit is een gemakkelijk te volgen route die u langs het beste van het onderste en bovenste meer brengt. Als ik zou moeten kiezen, zouden wij route 3 kiezen, dat begint bij ingang 1.

Openingstijden en entree pijzen van het park

Werktijden en contactinformatie

Het park is het hele jaar door geopend, maar bepaalde delen van het park kunnen beperkt toegankelijk zijn vanwege de weersomstandigheden. De elektrische boot vaart elke 30 minuten, van 8.00 uur tot sluitingstijd. De pendelbus rijdt elke 30 minuten van 8.15 uur tot sluitingstijd.

Ingang 1 & hoofdingang Flora: november – maart: dagelijks, 8.00 – 15.00 uur (toegang tot het park tot 13.00 uur, bezoek toegestaan tot 15.00 uur) | april, mei, september, oktober: dagelijks, 8.00 – 18.00 uur (toegang tot het park tot 16.00 uur) | juni – augustus: dagelijks, 8.00 – 19.00 uur (toegang tot het park tot 16.00 uur).

Ingang 2 is gesloten van november tot maart. In andere periodes heeft het dezelfde openingstijden als ingang 1.

Parkeren | Dagelijks, 7.00-8.00 uur

Contact informatie | telefoonnummer: +385 0 53 751 026 | e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr 

Entree prijzen

Nov t/m maart | Volwassenen€ 10 | Kinderen (7 tot 18): € 4,5 | Studenten:  6,5

April, mei, okt | Volwassenen: € 23,5 | Kinderen (7 tot 18): € 6,5 | Studenten: € 14,50

Juni t/m sept voor bezoeken tot 16 uur|  Volwassenen: € 39,80 | Kinderen (7 tot 18): € 15,90 | Studenten: € 26.50

Juni – sept voor bezoek na 16.00 uur | Volwassenen: € 26,50 | Kinderen  (7 tot 18): € 9 | Studenten: € 16,50

Parkeren kost € 1,30 per uur van juni tot september en € 1 per uur voor de rest van het jaar. In de winter staat de directie soms gratis parkeren toe. Kinderen onder de 7 jaar zijn gratis. Studenten moeten een geldig studentenkaartje laten zien om korting te krijgen. Er is ook een korting voor groepen van 15 personen of meer.

Het management van het park heeft in 2019 een online ticketsysteem ingevoerd. Er is een beperkt aantal bezoekers per uur dat het park in kan. Dus als je binnen wilt komen, wordt je sterk aangeraden om je kaartje van tevoren te kopen via de website van het park.

Beste tijd van het jaar om de Plitvice meren te bezoeken

Plitvice Meren is het hele jaar door een bestemming. Het is 365 dagen per jaar geopend.

De zomermaanden zijn de drukste tijd om het park te bezoeken. Verwacht drukte op de looppaden en hete temperaturen. Het waterpeil is in de zomermaanden meestal lager, zodat de watervallen minder indrukwekkend zijn. Wij hadden geluk en het regende ’s nachts vlak voor ons bezoek.

De lente en de herfst zijn de beste tijd voor een bezoek. In de lente is het minder druk en de watervallen bulderen. In de herfst kun je de meren vastleggen met de herfstkleuren.

De winter is een totaal andere ervaring. De drukte is over het algemeen laag en als je echt geluk hebt krijg je Plitvice Meren te zien met een laagje sneeuw.

Plitvice meren

11 Tips voor het bezoeken van de Plitvice meren

 1. Met een ticket in de hand, probeer het park binnen te gaan via ingang 3. Het is er veel rustiger, en de bootstop is heel dichtbij.
 2. Ga naar de toiletten voordat je het park binnengaat. Je vindt toiletten langs de paden, bij bepaalde haltes, maar misschien niet wanneer je ze echt nodig hebt.
 3. Neem voldoende water mee en geniet in je eigen tempo.
 4. Kijk op de borden om te beslissen welke route u gaat nemen, maar verwacht dat het iets langer duurt dan aangegeven.
 5. Kom vroeg om drukte te vermijden. De drukte neemt ook af na 15.00 uur.
 6. Als u in de zomer komt, wees dan geduldig. Sommige paden zijn smal. Mensen van alle leeftijden bezoeken het park. Sommige mensen lopen heel langzaam. En mensen stoppen om foto’s te maken.
 7. Verdere delen van het park zijn minder druk, zelfs in de zomer (vanaf het verderop gelegen station Burgeti).
 8. Zwemmen is in geen een van de meren toegestaan, maar u kunt een kleine roeiboot huren voor slechts 7 € per uur. U vindt deze roeibootjes op het Kozjakmeer bij de elektrische boothalte P1.
 9. Honden zijn toegestaan in het park, maar moeten altijd aangelijnd zijn.
 10. Als u met de bus reist en zich afvraagt waar u uw bagage kunt laten tijdens uw bezoek aan de meren, zult u willen weten dat er bij elke ingang een aangewezen bagageruimte is. Het is gratis, maar ga vroeg want de opslagruimte kan beperkt zijn.
 11. Zwemmen in de meren is ten strengste verboden. Als u echter zin hebt om af te koelen in koel rivierwater, ga dan naar het dorp Korana. Hier kunt u zwemmen. U kunt ook iets verder naar het noorden zwemmen in Slunj.

Accommodatie Pltivice Meren (Hotels, Campings en appartementen)

5 Beste Hotels Plitvice Meren

 1. Hotel Jezero
  Hotel Jezero is ideaal voor een bezoek aan Plitvice Lakes National Park. Het is niet alleen betaalbaar, maar bovendien comfortabel en centraal gelegen.

 2. Lakeside Hotel Plitvice
  Lakeside Hotel Plitvice is een fantastische keuze voor reizigers in Plitvice Meren. Het biedt een rustige omgeving en veel nuttige voorzieningen. 

 3. L&L Leisure Apartments Plitvice
  L&L Leisure Apartments Plitvice is een 4-sterrenaccommodatie met gratis WiFi in Plitvička Jezera, in de regio Lika-Senj. Het 4-sterrenappartement ligt op 700 meter van het busstation Jezerce – Mukinje.

 4. B&B Villa Sumrak Plitvica Room
  B&B Villa Sumrak ligt in het Nationaal Park Plitvicemeren, op slechts 200 m van de rivier de Plitvica. B&B Villa Sumrak Plitvica Rooms biedt accommodatie met een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge.
 5. Guest House Plitvice Villa Verde
  Guest House Plitvice Villa Verde ligt in Jezerce, op 1,5 km van de ingang no. 2 van het Nationaal Park Plitvicemeren. De accommodatie wordt omgeven door pijnbomen en biedt kamers met uitzicht op de tuin en gratis WiFi.
Plitvice meren verblijf

5 Beste Campings Plitvice Meren

 1. Camping Plitvice 
  Deze camping ligt vlakbij het populairste nationale park van Kroatië, de Plitvice Meren. De natuur hier is ongelooflijk mooi, met de prachtige meren, wandelpaden en watervallen voor dagen. De camping is vrij modern, met ongeveer 30 plaatsen en 17 huisjes die je kunt huren. Er zijn twee grote badkamers die absoluut onberispelijk zijn, evenals een wasruimte. Op de camping zijn ook een speeltuin, twee zwembaden, een speelzaal, een fitnessruimte en zelfs een gemeenschappelijke barbecue. De camping beschikt over een restaurant ter plaatse, en u kunt zelfs eten thuis laten bezorgen, als u ervoor kiest een stacaravan te huren. Bovendien is het gebied voor tenten gescheiden van de voertuigplaatsen, zodat u in een meer afgelegen deel van de camping kunt kamperen, zelfs als u niet met een camper komt. Dit is niet de enige camping in de buurt van Plitvice Meren, maar wel de best uitgeruste. De camping is ook een stuk goedkoper dan alle hotels in de buurt van het Nationaal park, dus dat is nog een goede reden om te kiezen voor de meer natuurlijke accommodatie.

 2. Camping Plitvice Holiday Resort
  Dichtbij deze gezellige familiecamping bevindt zich het Nationaal Park Plitvice. De camping waar een stacaravan huren mogelijk is, is een uitstekende locatie voor een ontspannen campingvakantie met het hele gezin.

 3. Korana Camping
  De dichtstbijzijnde camping bij het Nationaal Park Plitvice Meren is Korana Camping – een camping op slechts enkele kilometers ten noorden van de ingang van het Nationaal Park Plitvice Meren, gelegen op een plateau recht boven de Korana River Canyon. Een groot kampeerterrein met een breed scala aan kampeerfaciliteiten, gerund door een lokaal toeristenbedrijf, dat plaats biedt aan maximaal 2500 personen.

 4. Slapić Camping
  De populairste camping in de omgeving is Slapić Camping – een kleine, door een familie gerunde camping, gelegen op ongeveer 55 km van de Plitvice Meren, die plaats biedt aan maximaal 200 personen.  Een bekende en gevestigde camping die meerdere prijzen heeft gewonnen voor zijn aantrekkelijkheid en kwaliteit van dienstverlening.
 5. Camping Borje
  De nieuwste camping in de omgeving is Camping Borje – de camping met zeer goede kampeerfaciliteiten, 15 km van de ingang van het Park, gerund door een plaatselijk toeristenbedrijf, biedt plaats aan maximaal 350 personen. Prachtig gelegen in de vallei van de berg Lička Plješivica.

Veelgestelde vragen

Plitvice Meren is een van de mooiste plaatsen die we in Kroatië hebben bezocht. Met zijn meren en grotten, wandelpaden en fotogenieke watervallen is dit nationale park een genot voor alle leeftijden. Het is zeker de moeite waard om Plitvice Meren toe te voegen aan uw reisroute door Kroatië en het zou wel eens een van de hoogtepunten van uw reis kunnen zijn.

Zwemmen is niet toegestaan bij de Plitvice Meren, omdat het een UNESCO Werelderfgoedlocatie is. U kunt echter wel zwemmen in het nabijgelegen Nationaal Park Krka in Kroatië, dat veel lijkt op de Plitvice Meren.

Besteed ten minste een halve dag aan de Plitvice Meren, maar meer tijd is beter. Hoe vroeger je aankomt, hoe meer je van het park te zien krijgt zonder de drukte, waardoor het niet alleen een aangenamere ervaring is, maar je ook niet in de file komt te staan op de promenadepaden (wat je een beetje tijd bespaart). Wij raden aan in de buurt van het park te overnachten en direct bij openingstijd te beginnen. Het duurt ongeveer een halve dag om de belangrijkste hoogtepunten te zien, langer als je de plekjes buiten de gebaande paden wilt verkennen.

Nee, dat zijn ze niet. De bootshuttle die de Kozjak meren oversteken en de busshuttle zijn inbegrepen bij de toegangsprijs voor het Nationaal Park Plitvice Meren.

Lees ook:

Campings eilanden Cres en Losinj
Kroatië
Kroatiehetland

De mooiste campings op de eilanden Cres en Losinj! Kampeervakantie op zijn best: Glanzende kiezel stenen, rotsachtige kusten in het azuurblauwe water en geurende dennenbossen

Lees meer »
Selce
Kroatië
Kroatiehetland

Selce: De kustparel van de Kvarner baai Selce in Kroatië is zeker een van de mooiste badplaatsen in de Kvarner Baai. Vooral in de zomer

Lees meer »
Beste campings Kroatië Polidor Family Camping Resort
Kroatië
Kroatiehetland

Dé 12 Beste Campings in Kroatië: Ontdek de Adriatische kust! Met duizenden kilometers mediterrane kustlijn, prachtige stranden en schitterende nationale parken is Kroatië immens populair

Lees meer »
Betalen in Kroatië
Kroatië
Kroatiehetland

Betalen in Kroatië – Euro’s in Kroatë Betalen in Kroatië? Op 1 januari 2023 wordt Kroatië het twintigste Europese land dat de euro als munt invoert

Lees meer »
Beste stacaravans in Istrië
Kroatië
Kroatiehetland

De 8 beste stacaravans in Istrië! Het aanbod van stacaravans in Istrië is werkelijk indrukwekkend, en het is moeilijk om ergens anders in Kroatië een

Lees meer »
Campings Krk
Kroatië
Kroatiehetland

De 10 beste campings op het eiland Krk Het eiland Krk, het grootste eiland in de Adriatische Zee, is een uitzonderlijk toegankelijk eiland in de

Lees meer »