Regio Dubrovnik - Dalmatië

De regio Dubrovnik is een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse gebieden van Europa en ligt aan de kust van de Adriatische Zee. De stad, ook bekend als Ragusa, is een perfect voorbeeld van een ommuurde stad die door de UNESCO tot werelderfgoed is uitgeroepen. In Dubrovnik kan je bezienswaardigheden bezoeken zoals het Franciscaner klooster dat in 1317 werd gesticht en het Arboretum Trsteno dat in 1538 werd aangelegd bij testament van Dubrovniks rijkste burger Jelena Lopuzo Zrinski-Frankopanska. Je kan ook genieten van het eten en drinken langs het water in een van de vele restaurants of cafés van Dubrovnik of op een van de vele stranden.

Geschiedenis regio Dubrovnik

Zoals eerder aangegeven wordt Dubrovnik beschouwd als een van de mooiste steden van Europa. De stad heeft drie grote belegeringen en twee eeuwen van oorlogen doorstaan, maar is haar verleden niet vergeten. De stad werd in 1202 versterkt toen ze de sleutel tot Dalmatië werd; ze werd echter pas in 1420 bekend als Dubrovnik. 

Het gebied was welvarend tijdens de Renaissance dankzij het geavanceerde economische systeem en ook dankzij de voortdurende handel met andere landen zoals Italië, Duitsland, Spanje en Griekenland. Maar het was niet altijd zo mooi. In de 15e en 16e eeuw was de stad betrokken bij honderden veldslagen en had ze ook te lijden onder twee grote belegeringen: een door de Venetianen in 1420 en een door de Turken in 1667. Deze belegeringen duurden beide meer dan een jaar en er woonden toen meer dan 100.000 mensen in de omgeving; 15.000 van hen stierven tijdens de twee belegeringen. De muren zijn goed bewaard gebleven en staan er nog steeds. De reden voor de lange belegeringen kwam doordat het Turkse rijk Europa wilde veroveren en zij begonnen met kleine landen zoals Venetië en Dubrovnik. De Venetianen en Turken vochten meer dan twintig jaar voordat ze hun oorlog tegen Frankrijk en Spanje verloren. 

Tegenwoordig trekt de stad toeristen uit de hele wereld vanwege de schilderachtige schoonheid, de oude ommuurde stad, de kerken en de pleinen. Het was de opleving van kunst, literatuur en architectuur die deze periode zo belangrijk maakte voor Kroatië.

De leukste steden van de regio Dubrovnik:

Bekijk de steden in de regio Dubrovnik:

Dubrovnik een van de mooiste steden van Kroatië. Lees hier meer over deze stad. 

Klik hier voor alle informatie!

Mensen noemen Korcula het “Klein Dubrovnik” vanwege de middeleeuwse pleinen,  paleizen en Vela Luka

Klik hier voor alle informatie!

Vandaag de dag is Ploce een kleine stad die anders is dan alle andere steden aan de Kroatische kust. 

Klik hier voor alle informatie!

Terwijl Dubrovnik, zo’n 20 kilometer verder op ligt in het middelpunt van de belangstelling staat, is Cavtat in het zuidoosten een ontdekking.

Klik hier voor alle informatie!

Wat te doen in de regio Dubrovnik

Vandaag de dag is de stad en de regio een belangrijke toeristische bestemming geworden over de hele wereld met miljoenen bezoekers per jaar. Het biedt prachtige sightseeingmogelijkheden die nergens anders op aarde te vinden zijn. Dubrovnik is de enige stad in de omgeving waar men de echte levensstijl en de authentieke sfeer van het oude Dubrovnik kan ervaren. Alle attracties en bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, bevinden zich op dezelfde plaats: De bovenstad, die tussen drie muren ligt: Župančić, Gradaščević en Rector’s muren. In de afgelopen decennia werd een groot deel van het land rond de Bovenstad verwoest. Slechts een deel ervan behoort nog tot de stad Dubrovnik. De stad zelf bevat ook veel leuke cafés, bars en goede restaurantjes. In de regio van Dubrovnik zijn ook enorm veel bijzondere stranden of plekken te vinden.

Wat er nog meer te doen is in de regio Dubrovnik – Dalmatië lees je hier bij bezienswaardigheden en activiteiten.

Dubrovnik
vakantiehuizen dubrovnik

Vakantie in de regio Dubrovnik? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Dubrovnik? 

Enthousiast geworden van de regio Dubrovnik? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Stel hier je vraag.