Regio Sibenik - Dalmatië

Bent u op zoek naar een nieuwe bestemming om te verkennen en te genieten? Sibenik is een kustplaats in Kroatië en biedt enkele van de meest ondenkbare uitzichten van Kroatië. Sibenik ligt aan de Dalmatische kust van Kroatië, ten zuiden van Split. Het stadje is eeuwenlang een belangrijk handelscentrum geweest, waar kooplieden van heinde en verre, zoals Turkije en Italië, kwamen om goederen als zout, kastanjes, hout, tarwe en wijn te kopen. 

De stad is altijd al bekend geweest om zijn prachtige architectuur. Wanneer rijke kooplieden naar de stad kwamen, moedigden zij de plaatselijke bouwers aan om elegante gebouwen te bouwen waarop zij in hun huizen in heel Europa trots konden zijn. Sibenik zelf is niet extreem groot, met minder dan 10.000 inwoners, maar het heeft een volledig aanbod van voorzieningen. Er zijn vele hotels verspreid over de stad, restaurants in alle soorten en maten, cafés en bars. Het is een geweldig stadje voor een paar dagen verblijf. 

Geschiedenis

Sibenik is een stad aan de kust in Dalmatië. De stad werd gesticht door de Romeinen en is vooral bekend om zijn middeleeuwse schatten en zijn rol als de plaats van de 15e-eeuwse Slag bij Sisak. De stad werd in 2000 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed en werd door verschillende pausen bezocht.

De naam “Sibenik” komt van het Zuid-Slavische woord “sive”, dat “wilg” betekent. Het gebied rond Sibenik is bewoond sinds het neolithicum. In de 4e eeuw voor Christus, maakte het deel uit van een reeks Illyrisch nederzettingen aan de Adriatische kust. De Grieken begonnen zich over de Adriatische Zee te verspreiden en stichtten rond 330 voor Christus. Verschillende eigen kolonies, waaronder Issa (het huidige Vis). Issa was een belangrijke handelsnederzetting wegens zijn strategische ligging langs verschillende oude handelsroutes. Deze kolonies gingen later op in de Romeinse Republiek na de Illyrische oorlogen, enkele eeuwen voordat deze daadwerkelijk bestond.

Nu wordt de stad dankzij de burgemeester en zijn planning, nieuw leven ingeblazen en wordt het gezien als een belangrijke toeristische bestemming, niet alleen om de omliggende wateren en eilanden te verkennen, maar ook de vele musea en andere bezienswaardigheden. De rijke geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in de architectuur van haar gebouwen, parken en theaters – allemaal daterend uit de middeleeuwen.

Sibenik

Wat te doen in de regio en stad

De stad staat ook bekend om het 17e-eeuwse Venetiaanse Plein, dat aan drie kanten omringd wordt door prachtige gebouwen in Venetiaanse stijl, waardoor dit plein een van de meest gewilde toeristische bestemmingen van Kroatië is. De Sint-Jacobskathedraal van Sibenik is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in Kroatië en bezoekers kunnen uren doorbrengen met een rondleiding door de verschillende kamers en verdiepingen, en ook genieten van het prachtige uitzicht vanaf de top. De stad heeft ook een Nationale Galerij met veel schilderijen van plaatselijke kunstenaars en schilderijen die dateren uit de middeleeuwen. 

In de regio Sibenik Dalmatië zijn er een aantal bezienswaardigheden in de buurt die u kunt bezoeken. Het kleine eiland Premuda ligt op slechts een paar kilometer afstand en biedt een groot strand om te zwemmen en te zonnen. Het is een geweldige bestemming voor mensen die op zoek zijn naar een meer ontspannen dagje aan het strand.

Steden regio Sibenik

Sibenik de ’toegangspoort tot de Kornati-eilanden’ mag niet over het hoofd worden gezien.

Klik hier voor alle informatie!

De beroemde vesting bovenop de Spas-heuvel omringt tegenwoordig de oude stad Knin.

Klik hier voor alle informatie!

Het land Drnis rijst rusteloos op. Verschillende tinten groen, zo ver het oog reikt. In de verte, de berg Dinara.

Klik hier voor alle informatie!

Skradin is een klein stadje in Kroatië en een echt charmante bestemming!

Klik hier voor alle informatie!

Er zijn veel dingen te doen in Vodice en daarom is dit een perfecte zomerbestemming in Kroatië. 

Klik hier voor alle informatie!

Vakantie in regio Sibenik?

Enthousiast geworden van de regio Šibenik? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!