Regio Zadar - Dalmatië

De Regio Zadar is een plek van romantiek en liefde, maar ook een plaats van passie! Dit is een stad die er niet voor onder doet om nieuwe mensen en ideeën te ontdekken. Met het stadsmonument, omringd door historische muren, een schatkamer en rijksmonumenten uit de middeleeuwen. De stad heeft zowel een vredige gemeenschap als een modern centrum dat iedereen met open armen ontvangt en een blijvende indruk achterlaat bij elke bezoeker! De stad en de gehele regio heeft veel te bieden, zo zijn er verschillende culturele bezienswaardigheden, mooie stranden en enorm veel mooie plekken.

Geschiedenis

Zadar is een stad die, in tegenstelling tot vele andere, niet door de Romeinen werd gesticht. Historisch gezien is het een van de belangrijkste centra van de Dalmatische landbouw en handel. De eerste historische rol dateert uit de 9e eeuw, maar archeologische vondsten wijzen erop dat de stad al ergens 3000 jaar voor christus werd gesticht. Sindsdien bloeide het op als een belangrijk handelscentrum met Griekse kolonies aan de kust van Klein-Azië, zoals Miletus en Efeze. Het werd een zeemacht in de Byzantijnse tijd en een groot industrieel centrum in de Middeleeuwen, waaraan het de naam “Rome van Dalmatië” te danken heeft.

Aan het eind van de 19e eeuw werd het een deel van Oostenrijk-Hongarije, nadat de heersende familie van Dalmatië bij een moordaanslag was vermoord. Dit leidde ertoe dat een groot aantal mensen Zadar verlieten voor andere delen van Kroatië. In 1918 werd het een deel van Joegoslavië nadat een oorlog tussen Kroaten en Serviërs was begonnen met de moord op aartshertog Ferdinand, erfgenaam van de Oostenrijkse troon en graaf Albert von Mensdorff-Pouilly-Dietrichstein. In de Tweede Wereldoorlog werd Zadar bijna volledig verwoest door terugtrekkende Duitse troepen. De stad heeft na vele tegenslagen vandaag de dag zich hersteld tot een prachtige stad waar je geweest moet zijn.

Wat te doen in de regio Zadar

Het oude stadje Zadar in Kroatië ligt aan de Adriatische Zee en koestert zich in een van ’s werelds mooiste zonsondergangen. Dit kleine stukje land wordt bijna volledig omringd door stenen muren en heeft meer historische kerken dan je in één reis kunt bedenken. In Zadar ga je van het ene adembenemende stukje architectuur naar het andere. Zelf raden wij aan om naar de “greetings to the sun” te gaan, hier kan je een geweldige zonsondergang beleven die je nog nooit eerder hebt gezien. Ook zijn de stadsmuren en poorten aanraders. 

Wat er nog meer te doen is in de stad en regio lees je in de bezienswaardigheden en activiteiten. 

zadar
vakantiehuis

Steden regio Zadar

De kosmopolitische en kunstzinnige kuststad Zadar is de grootste stad in Noord-Dalmatië.

Klik hier voor alle informatie!

Pag

Het maanachtige Pag is het bekendste feesteiland van Kroatië..

Klik hier voor alle informatie!

Biograd is beroemd om zijn blauwmarmeren stranden en zijn monumentale oude stad. 

Klik hier voor alle informatie!

Nin

Nin biedt plezier; het herstelt de gezondheid, de energie en het zelfvertrouwen.

Klik hier voor alle informatie!

Novalja in Kroatië is een prachtige stad aan zee in het uiterste noordwesten van het eiland Pag.

Klik hier voor alle informatie!

Vakantie in Zadar?

Enthousiast geworden van de regio Zadar? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!