Istrië

Istrië, gelegen aan de centrum van Kroatië, is de dichtstbevolkte regio van het land. Het is de plaats van een oude Romeinse nederzetting, en de geschiedenis is nog steeds terug te zien en bewaard gebleven. Als je op zoek bent naar een luxe vakantie die cultuur, geschiedenis en rust biedt, terwijl er toch genoeg te doen is voor zowel volwassenen als kinderen, dan is Istrië de plek waar je naartoe moet gaan.

Een van Europa’s verborgen hotspots, deze begeerde bestemming is perfect voor koppels of gezinnen die hun hectische leven willen ontvluchten en nieuwe avonturen willen beleven. Istrië ligt op een prachtige afgelegen kustlijn met uitzicht op de beroemde zee van Kroatië met een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee (en Italië!).

Geschiedenis

In het begin van de 20e eeuw waren er veel politieke veranderingen in Europa hierdoor werd Istrië deel van Joegoslavië. De regio werd in de Tweede Wereldoorlog bezet door Italianen, omdat er voor de Tweede Wereldoorlog veel Italianen woonden. Na de oorlog gaf Italië Istrië terug aan Joegoslavië en tot 1991 was het nog steeds een deel van Joegoslavië. Tegenwoordig is Istrië een republiek, met Kroatisch als officiële taal en de Kroatische kuna als munteenheid.

In het verleden maakte Istrië deel uit van veel verschillende landen. Voordat de Romeinen het veroverden, was de stad en de regio bijvoorbeeld een deel van het Illyrische rijk. De Romeinen veroverden het en verbleven er lange tijd tot na 400 na Christus, toen het deel ging uitmaken van het Ostrogotische Rijk en later van het Byzantijnse Rijk. In 542 na Christus, werd Istrië een deel van de Langobardia, dat voornamelijk bezet was door Duitsers. 200 honderd jaar later, in 788 na Christus, werd Istrië een deel van Venetië, dat ook bezet werd door Duitsers tot 881, toen Karel de Grote het innam. Daarna viel de regio de hele tijd onder het Heilige Roomse Rijk (dat uiteindelijk werd opgedeeld in Oostenrijk en Duitsland) tot de 13de eeuw, toen Istrië een deel werd van de Republiek Venetië. 

Later, in 1511, werd het voor vier jaar een deel van het Habsburgse Rijk en daarna kwam het weer onder Venetië tot 1797 toen Napoleon de regio veroverde en het bij Frankrijk inlijfde. In 1815 werd Istrië een deel van het Oostenrijkse Rijk en bleef daar deel van uitmaken tot het einde van de Eerste Wereldoorlog. Daarna viel de regio onder Italië totdat het in 1947 interne autonomie kreeg en deel ging uitmaken van Joegoslavië. Het enige probleem daarbij is dat Joegoslavië niet wilde dat regio Kroatisch zou zijn en dat er twee opeenvolgende onafhankelijkheidsoorlogen (bekend als de “Istranka”) zijn geweest, die beide zijn mislukt. De eerste strijd werd uitgevochten van 1944 tot 1945 en eindigde met Joegoslavische milities die de controle over het grootste deel van de regio overnamen. De tweede strijd werd uitgevochten van 1954 tot 1956, maar ook deze mislukte en daarna bleef Istrië deel uitmaken van Joegoslavië.

 

Wat te doen in de regio Istrië

Buiten de steden, zijn er vele afgelegen stranden die prachtige landschap bieden, geweldig voor het snorkelen en veel rust en stilte. Naast de stranden is er ook in het centrum van de stad genoeg te doen. Vaar langs de Adriatische Zee tot je het eiland Trogir bereikt of bezoek een van de vele musea of bezienswaardigheden van de stad terwijl u door de stad slentert. Het nachtleven is er ook goed als u op zoek bent naar een plek om je uit te leven terwijl je ondertussen een nieuwe cultuur opsnuift. 

Sublieme stranden zijn slechts een van de vele bijzondere dingen die bezoekers van de regio Istrië te wachten staan. Een andere to do is het centrum van de stad, waar je drie kilometer aan geplaveide straten kunt verkennen, de ruïnes van de oude Romeinse nederzetting kunt bekijken of op de plaatselijke markten kunt winkelen voor delicatessen.

Lees hier meer over de activiteiten en bezienswaardigheden in de regio Istrië.

Rovinj

De steden van de regio Istrië:

Bekijk de steden in de regio Istrië:

Hoe ziet Pula eruit? Als grootste stad van Istrië Pula is heel bijzonder en heeft heel wat te bieden. 

Klik hier voor alle informatie!

Porec is het populairste vakantieoord in Istrië. In Porec zijn er heel wat verbazingwekkende dingen te doen.

Klik hier voor alle informatie!

Als u een van de mooiste steden aan de Adriatische Zee wilt zien, moet u naar Rovinj, Kroatië reizen.

Klik hier voor alle informatie!

Umag ligt in het noorden van Istrië, en wordt daarom ook wel de “toegangspoort tot Kroatië” genoemd.

Klik hier voor alle informatie!

Wanneer u Labin bezoekt, kunt u een verscheidenheid aan bezienswaardige attracties verwachten. 

Klik hier voor alle informatie!

Pazin is een stad met een lange en rijke traditie. Het is gelegen in het centrum van het Istrië

Klik hier voor alle informatie!

 Rabac, “de parel van de Kvarner baai”, ligt op het oostelijke deel in de regio Istrië

Klik hier voor alle informatie!

Het stadje Vrsar grenst aan het beroemde Limski kanaal en ligt tussen de populaire steden Porec  en Rovinj.

Klik hier voor alle informatie!

Het betoverende stadje Buje, omgeven door een adembenemend mooi heuvellandschap.

Klik hier voor alle informatie!

Het indrukwekkendst is het  romantische oude centrum van Novigrad een plek waar je geweest moet zijn. 

Klik hier voor alle informatie!

Vodnjan, middeleeuwse atria, smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen in de regio Istrië.

Klik hier voor alle informatie!

Motovun (Montona in het Italiaans) is een betoverend klein ommuurd stadje in Istrië.

Klik hier voor alle informatie!

Medulin in Kroatië is een zeer populaire badplaats in het uiterste zuiden van Istrië.

Klik hier voor alle informatie!

Vandaag de dag is Fazana een kleine stad die anders is dan alle andere steden aan de Kroatische kust. 

Klik hier voor alle informatie!

Funtana in Kroatië is een pittoreske badplaats in de buurt van de beroemde stad Porec 

Klik hier voor alle informatie!

Vakantie in Istrië?

Enthousiast geworden van de regio Istrië? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!