Kvarner

Kvarner is een regio van steden en dorpen aan de Kroatische kust, dicht bij de grens van Slovenië. Het is voornamelijk een vissersgebied en biedt zandstranden, verse visrestaurants en een relaxte sfeer. Het gebied staat bekend om zijn met gevulde kustplaatsen zoals Rijeka en Šibenik. De regio van Kvarner met haar kleine stadjes ligt recht tegenover Venetië aan de andere kant van de Adriatische Zee en wordt omringd door eilanden die lijken te drijven of rusten op verschillende niveaus – wat natuurlijke verschijnselen lijken, zijn in werkelijkheid door de mens gemaakte constructies die zijn ontworpen om te voorkomen dat deze eilanden overstromen. Het water van de lagune is kristalhelder blauw, de lucht ruikt naar zout en zeewier, en vissersboten varen langzaam van haven naar haven om hun dagelijkse vangst voor de markt binnen te halen.

Geschiedenis

Kvarner heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het steentijdperk. De eerste nederzettingen zijn te vinden in de Kornati-archipel, maar deze werden in de Bronstijd verlaten. De renaissancetijd wordt gekenmerkt door intensieve bouwactiviteiten van kustplaatsen met een sterke handelstraditie. De 16e eeuw was bijzonder belangrijk voor Kvarner, omdat zich toen een stedelijke cultuur ontwikkelde die uitmondde in belangrijke architecturen werken die vandaag de dag nog overeind staan – met name Stari grad in Rijeka, het kasteel van Varaždin en de kathedraal van Trogir. De 18e eeuw bracht nieuwe vooruitgang in Kvarner, vooral op het gebied van de handel. De bloei van het scheepvaartverkeer tussen Split en Venetië, Silba – Triëst en de hele Adriatische Zee versterkte het proces. De kustplaatsen van de regio werd belangrijker dan hun tegenhangers in het binnenland; Rijeka werd een van de belangrijkste havens in het Middellandse Zeegebied vanwege zijn grote strategische positie.

Kvarner heeft sinds de oudheid belangrijke historische banden met Triëst en Italië. Het werd in de vroege middeleeuwen gebruikt als podium voor vele veldslagen, waarvan sommige werden gewonnen door Venetië, terwijl andere werden uitgevochten namens regionale Slavische vorsten tegen de belangrijkste rivalen van Venetië, de Hongaarse Byzantijnen of de Germaanse Longobarden. Slavische zeelieden uit Kvarner slaagden er zelfs in tot aan het Griekse eiland Rhodos te varen, dat toen bekend stond als Aigina. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Kvarner en de omgeving bezet door Italiaanse troepen en in 1920 bij Italië gevoegd. In 1941 werd het gebied bezet door Duitsland, dat een marionettenstaat creëerde onder de naam Onafhankelijke Staat Kroatië, die delen omvatte van het huidige Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Slovenië en andere regio’s die onder aanzienlijke Duitse invloed stonden. De Duitse overheersing eindigde in mei 1945, waarna Rijeka tijdens de naoorlogse periode door het Joegoslavische leger werd bezet.

Wat te doen in de regio Kvarner

De regio Kvarner bestaat uit de eilanden Cres en Krk, en het vasteland Pećine Basin. De grootste stad is Senj, maar het omvat ook de steden en dorpen als Rijeka, Opatija, Dugi Rat en Vrlika. De Kvarner Golf en zijn eilanden vormen een groot en zeer gevarieerd gebied. Het is een uniek gebied voor Kroatië, dat wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk hoge graad van kust-tot-kust-toegankelijkheid en een bijzondere zeelandschappen. De Golf van Kvarner is ook rijk aan biodiversiteit. Van vissen tot schaaldieren, van algen tot zeesponzen, de diversiteit van de soorten is uitzonderlijk. Het grootste eiland in deze regio is Cres, terwijl het kleinste eiland in de golf zelf het onbewoonde Lošinj is. Andere grote eilanden in de Kvarner Golf zijn Krk, Rab, Pag, en Lošinj. Het eiland Krk is de zetel van het rooms-katholieke bisdom. De stad Rab werd naar het eiland vernoemd, maar nu zijn het twee afzonderlijke delen van Kroatië. De stad Rijeka heeft ook een belangrijke zeehaven, met verbindingen naar verschillende havens aan de Middellandse Zee. Het heeft ook een internationale luchthaven.

Meer weten over de steden, eilanden of de gehele regio lees het bij bezienswaardigheden en activeiten.

Kvarner
Kvarner

De steden van de regio Kvarner:

Bekijk de steden in de regio Kvarner:

De havenstad Rijeka in Kroatië is een absoluut hoogtepunt en nog steeds een echte insidertip in de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

In een land vol prachtige kustpareltjes slaagt Opatija er nog steeds in om op te vallen.


Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Krk is het grootste eiland van Kroatië en is bovendien een van de mooiste vakantiebestemmingen.

Klik hier voor alle informatie!

Crikvenica in Kroatië is een beroemd vakantieoord aan de schilderachtige Crikvenica Riviera

Klik hier voor alle informatie!

Senj in Kroatië, vaak ook Zengg genoemd, is een waarlijk romantische badplaats in het zuiden van de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

De betoverende badplaats Moscenicka Draga in Kroatië is een waar juweel in de Kvarner-baai. 

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Cres heeft een geschiedenis die doorspekt is van wisselende heersende rijken.

Klik hier voor alle informatie!

Het kleine stadje Lovran in Kroatië is een echte historische parel in de Kvarner Baai! Slechts op korte afstand van Opatija,.

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Rab is een echte parel in de regio van de Kvarnerbaai! Dit vakantieparadijs is beroemd om zijn zandstranden

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Losinj is een van de populairste Kroatische eilanden en staat bekend om zijn weelderige groene vegetatie. 

Klik hier voor alle informatie!

Selce in Kroatië is zeker een van de mooiste badplaatsen in de Kvarner Baai. Vooral in de zomer trekt het voormalige vissersdorp aan.

Klik hier voor alle informatie!

Novi Vinodolski in Kroatië is een populaire badplaats in de schilderachtige regio Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

Het idyllische dorpje Jadranovo is een echte insidertip voor een ontspannen vakantie in de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

Waar te verblijven in Kvarner? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Kvarner? 

Enthousiast geworden van de regio Kvarner? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!