Karlovac - Lika

Karlovac regio Lika liggen prachtige natuurgebieden, met veel mooie revieren, bergen, meren en grotten. In dit gebied zijn enorm veel nationale parken en natuurparken. Een van de bekendste en adembenemendste parken in Kroatië ligt ook in dit gebied; Nationaal Park Plitvice-meren. Iets wat je gezien moet hebben mocht je reizen naar Kroatië! 

Karlovac is een onderschatte stad die een unieke mix biedt van cultuur, natuurschoon en geschiedenis. De stad is bekend om zijn kasteel met een bijbehorend museum, gelegen op een nabijgelegen heuvel met een goed uitzicht over zowel de rivier als het nabijgelegen platteland. Het kasteel zelf biedt een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad en de nabijgelegen vlakten waar de plaatselijke bevolking woont. 

Geschiedenis

De stad is de plaats geweest van vele historische gebeurtenissen die teruggaan tot de prehistorie. De eerste bevestigde gebeurtenis in de geschiedenis van de stad dateert uit 1278, toen een brief van de zoon van hertog Hendrik II van Neder-Beieren aan paus Nicolaas IV maakte van een kerk in Karlovac die gebouwd was door Franjo Glavas. In 1493 bevestigde koning Matthias Corvinus dat Glavas alle administratieve en gerechtelijke rechten in Karlovac en omstreken had gekregen voor zijn bijdrage aan de verdediging van het koninkrijk tegen de Ottomaanse invasie. 

In 1606 was de stad het middelpunt van het conflict tussen het Kroatische parlement en de Habsburgers. In 1646 werden de eerst 20 huizen gebouwd en werd het vernoemd als een kleine stad. In de daaropvolgende jaren wordt het vaak een “mooi klein vestingstadje” genoemd. In deze periode had het veel Hongaarse en Italiaanse inwoners. 

Vanaf de 19e eeuw telde de stad ongeveer 6000 inwoners. Ondanks deze groei bleef Karlovac een relatief kleine stad in vergelijking met nabijgelegen steden als Varaždin. Dit veranderde toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak en Karlovac een van de belangrijkste steden van Kroatië werd.

Wat te doen in de regio

Als u het nabijgelegen land van Kroatië wilt verkennen, dan is Karlovac de perfecte plaats voor je! Het ligt op slechts een paar uur van Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, en biedt tal van heerlijke lokale eet- en drinkgelegenheden. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, heeft Karlovac een aantal prachtige bezienswaardigheden die u een aangename ervaring zullen bezorgen. 

Je kan ook bogen op een rijke wijntraditie die al minstens sinds de 12e eeuw bestaat, toen wijngaarden voor het eerst in de regio werden verbouwd. Vandaag de dag zijn er meer dan 50 wijnmakerijen in Karlovac en nog veel meer die andere soorten alcohol op basis van fruit produceren, die overal in Kroatië te vinden zijn. Als u een wijnliefhebber bent, zult u een groot deel van uw tijd in Karlovac willen doorbrengen. Zo niet, dan kunt u nog steeds een voorproefje krijgen van de uitstekende lokale wijn in een aantal restaurants en cafés in de stad.

Karlovac is niet alleen een populaire wijn bestemming, maar staat ook bekend om zijn “Tvrđava Kraljevica” of koningsfort. Oorspronkelijk gebouwd in 1331, werd het volledig verwoest na een brand in 1809 en herbouwd aan het begin van de 19e eeuw onder het bewind van Napoleon. Vandaag de dag is het een van de grootste en belangrijkste voorbeelden van middeleeuwse verdedigingsarchitectuur in heel Kroatië.

Ook heeft deze regio van Kroatië enorm veel mooie natuurparken, waaronder de oudste en beroemdste: Plitvice meren. Mocht je in dit gebied verblijven is het zeker een aanrader om deze natuurparken te bezoeken.

Lees meer over wat er te doen is in de regio Karlovac – Lika, bij bezienswaardigheden en activiteiten.

 

Karlovac - Lika

Vakantie in Lika - Karlovac?

Enthousiast geworden van de regio Lika – Karlovac? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Karlovac
Hotels lika
Karlovac Vakantiehuizen