regio Zagreb

Zagreb is de grootste en hoofdstad van Kroatië, een van de mooiste steden ter wereld. Het heeft een prachtige geschiedenis met culturele invloeden van over de hele wereld, waaronder art nouveau, art deco, kubisme, futurisme en nog veel meer. Een van de dingen die Zagreb zo bijzonder maakt, is haar diversiteit. Bijna elke huis is gemaakt van oude stenen. De straten worden bedekt met bloemen en hoge bomen die schaduw creëert voor voetgangers die door de geplaveide straten lopen of voor mensen die op een bankje zitten te genieten van een kopje koffie.

Het is ook de hoofdstad van Hrvatska, een van de weinige landen in Europa zonder een kasteel. De beste kastelen ter wereld zijn misschien het uitzicht op uw favoriete ansichtkaarten, maar het gebrek aan kastelen in Zagreb maakt het juist huiselijker en charmanter. Een bezoek aan Zagreb voelt als een reis terug in de tijd, iets wat je als Nederlander voelt. 

Geschiedenis

De geschiedenis van de regio en de stad gaat terug tot de 9e eeuw. De naam “Zagreb” is afgeleid van het woord “zagrbet”, dat afkomstig is van het Turkse zenginbahçe, wat “rijke tuin” betekent. De eerste historische verwijzing naar de stad dateert uit 879 na Christus, toen de stad werd genoemd als Cirović. Dit is vastgelegd in een document met de naam Gesta Hungarorum (Hongaarse annalen). De stad kreeg zijn betekenis met de bouw van het paleis van Diocletianus en zijn rustpaleis dat in de nabijheid ervan werd gebouwd, en later tijdens de regering van koning Ladislaus I (tweede helft van de 13e eeuw). Zoals vele andere steden in de tijd van vroeger was de economie van Zagreb gebaseerd op handel en ambachten. De eerste gilden verschenen al in de 12e eeuw en werden naar hun stichters genoemd: Broeders”, “Smeden”, “Kleermakers”, “Wevers”, “Alchemisten” enz. 

Zagreb is de enige hoofdstad in Europa die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat: de middeleeuwse stad en het bijbehorende weidegebied en het voormalige aartsbisdom, tegenwoordig het stadsmuseum. De Oude Stad (Staro Zagrebu), is een middeleeuwse stadswijk met talrijke interessante bezienswaardigheden, zoals: Kathedraalplein (Kaptol), Kroatisch parlementsgebouw (Narodna manjina) en Belvederepaleis (Vukovarska tvrđava). De Oude Stad werd door CNN Travel uitgeroepen tot een van de tien mooiste steden van Europa.

Wat te doen in de regio Zagreb

Zagreb is een populaire toeristische bestemming voor heel Europa. De inwoners staan ook bekend om hun gastvrijheid die verder gaat dan de definitie die gewoonlijk met gastvrijheid wordt geassocieerd. Het zijn vriendelijke mensen die altijd openstaan voor nieuwe ideeën en bezoekers. De oude stad was verdeeld in drie verschillende gebieden: Bovenstad (Gornji Grad), Benedenstad (Donji Grad) en Nieuwe Stad (Novi Grad). 

De symbolen van Zagreb bevinden zich in het centrum van de stad. De bovenstad (Gornji Grad) is een voormalige middeleeuwse bovenstad, met veel interessante gebouwen en monumenten uit de 15e eeuw. De bovenstad werd ook wel “Kaptol” genoemd, waar eeuwenlang alle belangrijke administratieve beslissingen werden genomen. Tegenwoordig is de Bovenstad het belangrijkste winkelgebied van Zagreb. In de smalle straatjes vindt u vele bars, cafés en restaurants, naast talloze souvenirwinkels en boetiekjes. In Donji Grad (benedenstad) bevinden zich de meeste zaken-, administratieve en woongebieden van het huidige stadscentrum, waaronder hotels, winkels, kantoren en musea. 

Zagreb staat ook bekend om haar bruisende nachtleven, het hele jaar door, met vele clubs, bars en concerten zoals: KSET (Kroatische radio) jazzclub; 538 clubs; Zwack Unicums Club; B92 Cafe Terrace Club; enz..

Lees hier meer over de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in de regio Zagreb:

zagreb

Vakantie in Zagreb?

Enthousiast geworden van de regio Zagreb? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

hotels zagreb
campings kroatie
vakantiehuizen kroatie