Rondreis Kroatië: De ultieme reisgids!

Een rondreis door Kroatië stond al jaren op onze bucketlist. Eindelijk kregen we de kans om het te doen en het was een onvergetelijke ervaring. Hieronder vind je een complete gids om jouw eerste rondreis langs de kust van Kroatië te plannen! Bij het plannen van onze reis ontdekten we talloze websites over Kroatië. Echter, geen enkele was volledig en beknopt genoeg. Of ze waren te specifiek, te breed of simpelweg niet waardevol genoeg. Daarom willen we je helpen bij het plannen van een 100% onafhankelijke rondreis in Kroatië.

Rondreis Kroatië - Onderdelen

Rondreis Kroatië

Overzicht van Kroatië en veelgestelde vragen

Is Kroatië de moeite waard?

In een notendop: Natuurlijk! Kroatië is een onze favoriete land in Europa, daarom zijn we natuurlijk een website over begonnen :).  Alle geweldige landschappen die je langs de Dalmatische kust zal tegengekomen, in het bijzonder het unieke Zlatni Rat strand in Brac.

Is het gemakkelijk om door Kroatië te reizen?

Kroatië is volkomen veilig en heeft goede vervoersmogelijkheden. De lange vorm van het land maakt de reis langs de kust wel wat langer.

Kun je in Kroatië rondrijden?

Absoluut ja. Een auto huren is de beste manier om van Kroatië te genieten. De wegen zijn over het algemeen in zeer goede staat, goed gesignaleerd en er zijn niet veel auto’s op de weg. Eigenlijk nemen tours alleen het plezier weg van het op eigen houtje verkennen van dit prachtige land.

Rondreis Kroatië

Het plannen van een reis naar Kroatië

Wanneer een rondreis door Kroatië?

Allereerst zijn er redenen om Kroatië het hele jaar door te bezoeken. Sommige mensen gaan in januari naar Kroatië om het Plitvice Natuurpark met sneeuw te zien – wat aan de hand van sommige foto’s een waar genot is!

Dat gezegd hebbende, als je bent zoals ik, zul je waarschijnlijk willen profiteren van de prachtige kustlijn en ervoor zorgen dat je gaat als het warm en zonnig is.

Vermijd daarom zeker de wintermaanden, tussen november en maart, en het hoogseizoen, tussen juli en augustus. Het hoogseizoen kan duurder zijn en overal druk, inclusief een piek in het verkeer in de grote steden.

Probeer uw reis te boeken tussen april en juni of tussen september en oktober, wat samenvalt met het tussenseizoen in Europa.

Hoe lang voor een rondreis in Kroatië?

Hoeveel dagen heb je is de vraag?

Hoewel Kroatië geen groot land is, is het groot genoeg om je wekenlang bezig en gelukkig te houden. Of maanden. Vergis je niet: er zijn heel veel dingen te zien en plaatsen om je reislust te bevredigen. Hoe langer je kunt blijven, hoe minder spijt je later zult hebben.

Voor een eerste Kroatië rondreis heb je minstens 10 dagen nodig. Als je meer tijd hebt, geweldig, check dan de extra stops die je hieronder aan het reisschema kunt toevoegen.

Hoe kun je eilandhoppen in Kroatië?

Kiezen welk(e) eiland(en) je wilt bezoeken in Kroatië is een FOMO probleem van de eerste orde. Met meer dan 1000 eilanden om uit te kiezen kan het snel overweldigend worden.

Als je inderdaad een auto (of fiets) huurt, raad ik je aan te beginnen met het bestuderen van de veerverbindingen die voertuigen toelaten. Dit kan u mogelijk veel geld besparen bij aankomst en terugkeer van de eilanden.

Verder is het aan u om het eiland te kiezen dat u het meest aanspreekt. Ga naar Brač voor het prachtige landschap en de stranden, Vis of Korcula voor de sfeer van een ontsnapping, of Hvar als u wilt feesten.

Onze reisroute door Kroatië

Hier is hoe onze reisroute voor als je de eerste keer naar Kroatië gaat.

Hopelijk bespaart deze reisgids je uren zoeken op Google en zal dit helpen om je perfecte reis te bedenken.

Rondreis Kroatië:

 • Zagreb: 1 dag
 • Plitvice: 1 dag
 • Zadar: 1-2 dagen
 • Krka: 1 dag
 • Split: 1-2 dagen
 • Brac: 2-3 dagen
 • Dubrovnik: 2-3 dagen
Toevoeging Istrië:
 • Porec: 1-2 dagen
 • Pula: 1-2 dagen
 • Rovinj: 1-2 dagen

Rondreis Kroatië - routekaart

Ik heb alle plaatsen die ik ga noemen op deze kaart gepind. Zo kun je ze gemakkelijk vinden en de reis visueel volgen.

 • Oranje pins: belangrijkste stopplaatsen voor de rondreis.
 • Gele pins: must-go plaatsen.
 • Blauwe pins: extra plaatsen die u misschien in uw reisroute wilt opnemen.

Hieronder vind je meer informatie over alle stopplaatsen, most-go plaatsen en extra stopplaatsen. 

Zagreb

Rondreis Kroatië Zagreb

De kans is groot dat Zagreb het startpunt van je roadtrip wordt. Een bezoek aan de hoofdstad is een goede manier om kennis te maken met Kroatië, ook al besefte ik later hoe anders het is dan de rest van het land.

Het grote hoogtepunt is zeker de emblematische Crkva sv. Marka (Sint Marcuskerk), met op het dak een kleurrijk tegelpatroon dat het wapen van zowel de stad als het land voorstelt.

De hele oude stad is schilderachtig en begaanbaar. Pak een biertje in Tkalčićeva – een levendige straat vol bars en kleine winkeltjes, ideaal om mensen te kijken.

Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn het Kroatische Nationale Theater en het unieke Museum van Gebroken Relaties, waar persoonlijke voorwerpen van ex-geliefden worden tentoongesteld die op de een of andere manier hun (trieste) verhaal vertellen.

Rondreis Kroatië Zagreb

Hoewel Zagreb op sommige punten geweldig is, valt het een beetje tegen, vooral in vergelijking met nabijgelegen Europese hoofdsteden als Wenen of Boedapest.

Toch een prima plek om een hele dag door te brengen en je Kroatische avontuur te beginnen.

Nationaal park Plitvicemeren (Plitvice Lakes National Park)

Rondreizen Kroatië

Plitvička Jezera (Plitvice Meren) is een van de populairste toeristische bestemmingen in Kroatië, bestaande uit zestien meren die onderling verbonden zijn door een reeks watervallen en bergen.

Plitvice was een van de belangrijkste redenen waarom we in de eerste plaats naar Kroatië wilde gaan. We weten allebei nog wel dat we de eerste keer onder zware regen, mist en koude wint aankwamen. Het was verschrikkelijk. Het had geen zin om naar binnen te gaan, want we zouden niets zien.

Maar dat jaar daarop zijn we nog een keer geweest en raad we je hoe dan ook aan om er naar toe gaan. Het is prachtig! Maar houd dus in aller tijden rekening met het weer.

Populaire excursies Plitvice meren

Het Nationaal Park Plitvice is het hele jaar door geopend, elke dag van 7:00 tot 19:00 uur. De toegang tot het park bedraagt in het hoogseizoen 180 kuna.

Het is raadzaam een verblijfplaats in de buurt te boeken en de meren vroeg in de ochtend te bezoeken om de drukte van de tours vanuit Split en Zadar voor te zijn.

Het weer is onvoorspelbaar in deze regio van Kroatië. De eigenaar van het appartement waar wij verbleven adviseerde dat er een soort microklimaat heerst in Plitvice (dat hebben we zeker ervaren!). Wees extra voorzichtig met de mogelijk extreem mistige en regenachtige omstandigheden wanneer u naar de bergen rijdt.

Lees hier over de campings van de Plitvice meren.

Zadar

Rondreis Kroatië Zadar

Zadar, de oude hoofdstad van Dalmatië, toont een boeiende mix van ruïnes, vestingmuren en marmeren voetgangersstraten die leiden naar een brede en moderne waterkant.

De historische afdruk van de stad komt vooral tot uiting in het gebied waar de St. Donatuskerk en de kathedraal van St. Anastasia voor een groot grasveld liggen met verspreide Romeinse ruïnes.

Terwijl de oude stad een interessante combinatie laat zien van oud en middeleeuws erfgoed met een bruisend nachtleven, ligt het meest unieke kenmerk van Zadar in de waterkant.

Rondreis Kroatië Zadar

Het Morske orgulje (zeeorgel) is op het eerste gezicht moeilijk op te merken, maar het laat wel van zich horen. Op de marmeren treden die naar de Adriatische Zee leiden zijn kleine buisjes/fluitjes te zien die melodieën voortbrengen die worden aangedreven door een combinatie van golven en wind. Luisteren naar dit zeeconcert is vreemd genoeg bevredigend…

Een paar stappen verder vindt u Sun Salutation: een reusachtige blauwe cirkel ingebed in de grond. Dit geheel van fotovoltaïsche platen die overdag zonne-energie opvangen en ’s nachts een prachtige LED-lichtshow geven. Een fantastische mix van high-tech en natuur. Wij zouden er zo uren naar kunnen kijken.

Voor ons was de zonsondergang in Zadar de mooiste die we hebben gezien in Kroatië.

Nationaal park Krka

Rondreis Kroatië Nationaal park Krka

Het Nationaal Park Krka is een bekende natuurplek in Kroatië. Met meer dan 800 soorten flora en fauna op een oppervlakte van 100 vierkante kilometer is het een plek met een uitzonderlijke natuurwaarde.

We moet zeggen dat het lagere deel van het park een onopvallend muziek zomerfestivalgevoel heeft. Maar alles wordt vergeven door het omringende landschap zodra je de omgeving gaat verkennen.

Bij ons was het hoogtepunt de zwembare Skradinski Buk watervallen. Deze reeks van 400 meter brede prachtige watervallen eindigen in prachtige natuurlijke zwembaden, die het groen van de omringende weelderige vegetatie weerspiegelen. Het is beslist een van de meest gedenkwaardige ervaringen die u aan de Dalmatische kust kunt opdoen. LET OP: Sinds januari 2021 is het verboden om in dit deel van het park te zwemmen. Wel kan is het nog mogelijk in de gemarkeerde gedeeltes bij Roški slap te zwemmen.

Wij hadden ook tijd om verdere paden te verkennen rond de Skradinski Buk vol grotten, meren en andere watervallen die alleen maar bewezen hoe mooi en bijzonder deze plek is. Het hele park lijkt een vervormde werkelijkheid. Het lijkt alsof iemand de contrast- en verzadigingsconfiguraties heeft bijgesteld: alles om je heen overspoelt je ogen met kleur!

Het is de moeite waard om hier een dag door te brengen, wandelend, fietsend of wat dan ook in de natuur. Alles gebeurt met een reden en wat waren wij blij dat we bij de Krka zijn geweest. 

Populaire excursies Nationaal park Krka

Split

Rondreis Kroatië Split

Split is een belangrijk vervoersknooppunt in Kroatië en een populaire haven voor cruiseschepen. Het is ook een ideale vertrekplaats om een veerboot te nemen en de eilanden langs de Dalmatische kust te verkennen.

Toen de Romeinse keizer Diocletianus besloot een bescheiden rusthuis voor zichzelf te bouwen, koos hij voor Split. Het paleis van Diocletianus was zo groot dat er een bruisende stad omheen werd gebouwd. Tegenwoordig vormen de vele winkels, restaurants en cafés in de Riva – de belangrijkste voetgangersstraat – het centrum van de stadsactie.

Rondreis Kroatië Split

Als er een belangrijke bezienswaardigheid is die je niet mag missen in Split is het zeker de Peristyle, het centrale plein van het paleis. Neem plaats in de dichtstbijzijnde Romeinse ruïne, bestel een biertje en bewonder de spectaculaire architectuur en de lappendeken van Romeinse, middeleeuwse en Renascence gebouwen om je heen. Vooral ’s avonds is het prachtig.

Split is zeker 2 dagen de moeite waard.

Het eiland Brac

Rondreis Kroatië het eiland brac

Als u een roadtrip door Kroatië maakt, zult u een (of meer) van de 1000 eilanden willen bezoeken. Laat FOMO je niet besluipen!

Nadat we de mogelijke veerbootroutes hadden bekeken en tijdrovende verbindingen hadden uitgesloten, kwamen we uit op drie mogelijkheden: Brac, Hvar en Korcula. Uiteindelijk hebben we voor de eerste gekozen omdat het de perfecte mix leek te hebben van wat we wilden vinden: strand, natuur en ontspanning.

We hebben het eiland Brac al eerder geprezen. Het was voor onze een echte showstopper en misschien wel de grote hoogtepunt van de reis. Hier ligt het echte en authentieke Kroatië.

Brac is zo’n plek die je kan meenemen en al je problemen kan doen vergeten.

Het hoogtepunt: Zlatni Rat strand. Een van de populairste ansichtkaarten van het land. Dankzij de unieke natuurlijke omstandigheden is het een mekka voor alle watersportliefhebbers, maar ook een waar genot voor alle natuurliefhebbers.

Rondreis Kroatië het eiland brac

Gun jezelf minstens 2-3 dagen in Brac en laat u niet beperken tot Zlatni Rat. Het eiland heeft vele andere prachtige inhammen en baaien die wachten om verkend te worden, zoals Lovrecina en Sumartin. Ook de schilderachtige dorpjes Supetar, Pučišća en Bol zijn een bezoek waard.

Dubrovnik

Je hebt vast wel eens van Dubrovnik gehoord. De stad is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en veel krediet moet worden gegeven aan de tv-serie Game of Thrones. In feite kun je in elke hoek van de oude stad een GoT-tour zien.

De hoeveelheid mensen binnen de muren van Dubrovnik overdag is indrukwekkend, vooral als er cruiseboten aankomen. Stradun, de belangrijkste handelsader, kan op dat moment helemaal vol zitten.

Op elke andere bestemming zou dat het charisma en de authenticiteit volledig wegnemen – neem Venetië bijvoorbeeld. Maar in Dubrovnik gebeurt dat op de een of andere manier niet. Zelfs met alle drukte en rondleidingen voelde het dwalen door de smalle geplaveide straatjes van de oude stad even bijzonder als altijd.

Wandelen over de twee kilometer lange oude muren biedt het beste uitzicht op Dubrovnik, maar ik vond het interessanter om het vanaf de zee te zien. Zeekajaktochten zijn overal verkrijgbaar – Wij raden Adventure Dubrovnik aan – en worden meestal gedaan vanaf Pile Gate en rond het eiland Lokrum, recht voor de stad.

Rondreis Kroatië Dubrovnik

Dubrovnik tips:

 • Neem uw paspoort mee: Wist u dat Dubrovnik geografisch geïsoleerd is van de rest van Kroatië? Als u over de weg van ergens anders in Kroatië naar Dubrovnik komt, moet u door Bosnië & Herzegovina. Bosnië maakt geen deel uit van de Europese Unie, dus afhankelijk van het land van uw paspoort moet u mogelijk uw documenten laten zien.
 • Reizen in Dubrovnik: Het verkeer en parkeren in Dubrovnik is een totale chaos. Ik raad u ten zeerste aan gebruik te maken van het betrouwbare en efficiënte busnetwerk. We hebben niet meer dan 5 minuten gewacht elke keer dat we het gebruikten, zelfs ’s nachts.

Extra plaatsen om naartoe te gaan in Kroatië

Als u wat meer vrije dagen hebt, zijn er vele andere mogelijkheden om uw reisroute te verrijken met plaatsen niet alleen in Kroatië maar ook in andere buurlanden.

Het eiland Hvar

Rondreis Kroatië Hvar

Hvar is de populairste eilandbestemming in Kroatië. Van de eindeloze lavendelvelden tot het bruisende nachtleven van Hvar-stad, er is altijd wel iets om u bezig te houden. Als Hvar u nog steeds verveelt, kunt u altijd een boot huren en een dagtocht maken naar de verlaten Paklinski eilanden.

Schiereiland Istrië, Kroatië

Tijdens onze eerst reis hebben we de westelijke regio van Kroatië buiten mijn basisroute gelaten wegens tijdsgebrek. Inmiddels hebben wij dit wel gezien en kunnen wij dit ook zeker aanraden! Als tijd geen probleem is, kunt u enkele dagen doorbrengen met het verkennen van het schiereiland Istrië. Tussen het groene landschap en de havenstadjes aan de kust vallen de hoofdplaats Pula en de vestingstad Rovinj op. In de buurt liggen ook enkele van de populaire Kroatische eilanden: Krk, Rab en Cres:

Pula

Rondreis Kroatië Pula

Pula is een stad in de regio Istrië in het zuiden van Kroatië. Het is een van de oudste steden in het land, en heeft een rijke geschiedenis als belangrijke handelspost in de regio. Ook heeft het een lange traditie van culturele activiteiten, waaronder het jaarlijkse Pula filmfestival.

De stad heeft veel te bieden voor toeristen. Er zijn schitterende stranden en een prachtig oud centrum met verschillende historische bezienswaardigheden, zoals de oude stadsmuren en het amfitheater. De stad is ook de thuisbasis van het Nationaal Maritiem Museum en het Archeologisch Museum, waar u de geschiedenis van de stad kunt ontdekken.

Er zijn veel leuke winkels en restaurants in Pula, waar u een verscheidenheid aan lokale producten kunt kopen en lokale gerechten kunt proeven. Er zijn ook veel prachtige parken en tuinen die u kunt bezoeken, waaronder het Trg Slobode park. Ook kunt u de stad verkennen met de lokale autobus, of genieten van de prachtige kustlijn met een boottocht.

Rovinj

Rovinj is een prachtige stad in Istrië, Kroatië. De stad is een populaire bestemming voor toeristen vanwege de schoonheid van de stad, de prachtige stranden en de vele winkels en restaurants.

De stad is gelegen aan de Adriatische Zee en heeft een interessant verleden. Het werd ooit bewoond door Romeinen, Venetianen, Slaven en Oostenrijkers. Het resultaat is een stad met een rijke geschiedenis en culturele erfenis.

Het centrum van de stad is een labyrint van smalle straatjes, kleine winkeltjes en huizen. Het is een plezier om door de stad te wandelen en te genieten van de mooie architectuur en het opmerkelijke uitzicht op de haven.

Porec

Porec

Porec is een charmante stad in Istrië, Kroatië, gelegen aan de Adriatische Zee. Het oude centrum is gevuld met smalle straatjes, geplaveide steegjes en gebouwen in Venetiaanse stijl. Het is een plaats die geschiedenis ademt, maar ook een magisch toeristisch paradijs.

De stad werd al in de 4e eeuw voor Christus door de Romeinen gesticht. Het is een van de oudste steden in Istrië en er zijn verschillende historische monumenten die terug te vinden zijn in de stad. Een van de bekendste monumenten is de Euphrasius Basiliek, gebouwd in de 6e eeuw. De basiliek is een prachtig voorbeeld van bijzondere Romaanse architectuur.

Het centrum van Porec is een levendige plek die staat bekend om zijn culturele activiteiten. Er zijn tal van optredens, tentoonstellingen en festivals die plaatsvinden in de stad. Er is ook een veelheid aan winkels, restaurants, bars en cafés waar bezoekers heerlijk kunnen genieten van de lokale specialiteiten.

Vragen over een rondreis in Kroatië? Stuur ons een bericht!