Bol Kroatië

Bol – Kroatië ligt op het zuidelijke deel van het eiland Brac, en is de oudste stad aan de kust van Brac. Dit stadje werd lang geleden gesticht en werd een buitengewone toeristische oase vanwege de brede kiezel- en zandstranden die zich over 10 km uitstrekken. Als je de stad en het eiland bezoekt, kan je niet om de Zlatni Rat heen, het verleidelijke kiezelstrand dat zich uitstrekt tot in de Adriatische Zee en in de zomer massa’s zwemmers en windsurfers trekt. Een lange kustpromenade omringt met pijnbomen, beelden en tuinen verbindt het strand met de oude stad. Bol Kroatië is een bruisende plaats in de zomer – een van de favorieten van Kroatië – en wordt voortdurend bezocht door toeristen.

Op deze pagina

Geschiedenis

Brac werd al in de prehistorie bewoond, waarschijnlijk in het Mesolithicum, maar zeker in het Neolithicum, d.w.z. aan het eind van het III. Millennium v. Chr. door een pre-Indo-Europese bevolking, die zich voornamelijk bezighield met veeteelt. 

De Romeinen stichtten geen nederzettingen, maar richtten boerderijen op in Bol. Aan het eind van de 8e of het begin van de 9e eeuw kwamen de Neretva-kroaten naar deze gebieden. Zij verdreven de geromaniseerde Oud-Kroatische Illyrische bevolking.

In die tijd viel het eiland Brac onder de Franken. In het begin van de 11e eeuw werd het gebied bezet door de Venetianen. Halverwege de eeuw werd Brac een deel van de Kroatische staat tijdens het bewind van Petar Kresimir IV. In de 12e eeuw was het gebied formeel Byzantijns, maar werd het bestuurd door de Venetianen. Tijdens het bewind van koning Koloman in 1107 was Brac een deel van de Kroatisch-Hongaarse staat. In 1135 veroverde Venetië Brac echter tot 1170, toen het weer Byzantijns was. Vanaf 1180 werd het een deel van de Kroatisch-Hongaarse staat toen Adrija II, de Kroatisch-Hongaarse koning, Brac aan de Frankopische prinsen van Krk schonk.

Daarna werd Bol Kroatië bezet door piraten. De bewoners van het eiland Brac smeekten Venetië om bescherming. Op 1 april 1278 vielen deze gebieden onder Venetië en werden tot 1358 door Venetië bestuurd. In datzelfde jaar werd Brac weer een deel van de Kroatisch-Hongaarse staat. Toch had Brac vele meesters. In 1390 onder de bescherming van de Bosnische koning Tvrtko I; in 1394 regeerde de Kroatisch-Hongaarse koning Sigmund; in 1403 door Hrvoje Vukcic en in 1413 kwam het onder de heerschappij van Dubrovnik. In 1420 werd Brac heroverd door de Venetianen, die er regeerden tot 1797, d.w.z. tot de val van Venetië. Venetië respecteerde het gemeentelijk zelfbestuur, maar handelde in de praktijk volgens zijn wetten en bemoeide zich met de interne aangelegenheden van Brac. De Generale Voorzienigheid ( Gouverneur-generaal?) schafte de bepalingen van het gewoonterecht af en voerde een gemeenschappelijke wetgeving in. De Baki-prinsen waren grotendeels verarmde Venetiaanse edelen die naar het eiland waren gekomen om zich te verrijken, maar werden uitgestoten.

Na de val van Napoleon kwam Brac op 7 juli 1814 weer onder Oostenrijks bestuur. In 1823 kwam er een einde aan nieuwe territoriale verdelingen van het eiland. Brac is verdeeld in zeven gemeenten, waaronder de gemeente Bol. Er volgde een lange en harde strijd om de Kroatische taal en om de vereniging met Kroatië. Uiteindelijk lukte het de populisten van Bol in 1883 om geïnstalleerd te worden als bestuursorgaan van de gemeente. De tweede helft van de 19e eeuw was de tijd van het nationale ontwaken. In 1897 werd de Kroatische leeszaal opgericht. Op 1 december 1918 werd Bol deel van een nieuwe staat, Joegoslavië, tot de stichting van de onafhankelijke Republiek Kroatië.

Na de onstuimige Tweede Wereldoorlog maakte Bol Kroatië deel uit van de SFR Joegoslavië, tot de oprichting van de onafhankelijke en autonome Republiek Kroatië.

 

Bol Kroatië

Bol vandaag de dag

Bol Kroatië heeft veel te bieden voor iedereen als het gaat om activiteiten. U kunt ontspannen op het strand en een kleurtje krijgen, of u kunt actief zijn zoveel als u wilt. Bol’s outdoor-activiteiten omvatten wandelen, duiken, windsurfen, kitesurfen, quad rijden, sightseeing (musea, galeries, traditionele architectuur), para-sailing, banaan- en tube-ritten, waterskiën, free climbing, en nog veel meer. 

Bol biedt ook een grote verscheidenheid aan restaurants en bars waar u uit kunt kiezen. De meeste restaurants bieden lokale en mediterrane specialiteiten, het meest populair zijn ‘Lam aan het spit’ en ‘Octopus onder Peka’. Als u graag ander eten uitprobeert, moet u zeker ‘Vitalac’ proberen, een authentiek gerecht van het eiland Brac.

Hotels Bol

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Bol neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Bol Kroatië

In Bol Kroatië zijn verschillende dingen te doen. Wij hebben 16 dingen te doen op het lijstje gezet voor Bol Kroatië: 

1. Zlatni Rat
Zlatni Rat, het meest gefotografeerde strand van Kroatië, strekt zich uit als een tong in de zee over een afstand van ongeveer 400 meter. Ondanks de hype en de constante drukte, is de “gouden kaap” een prachtige plek. Het bestaat uit…

2. Branislav Dešković Kunstgalerie
Gehuisvest in een renaissance-barok herenhuis direct aan de kust, toont deze uitstekende galerie schilderijen en beeldhouwwerken van 20e-eeuwse Kroatische kunstenaars.

3. De Grot van de Draak 
Het duurt ongeveer een uur om naar deze vreemde grot te wandelen vanuit Murvica, 5 km ten westen van Bol, waar een zeer ongewone reeks reliëfs de muren versieren. Er wordt aangenomen dat deze zijn gebeeldhouwd door een fantasierijke 15e-eeuwse.

4. Stina
Deze plaatselijke wijnmakerij heeft een modern proeflokaal in het pakhuis van de Eerste Dalmatische Wijncoöperatie (gebouwd in 1903), direct aan het water.  

5. Taverna Riva
Bol’s meest chique en dure restaurant serveert verfranste versies van Dalmatische gerechten, waaronder een heerlijke vissoep, romige zeevruchtenpasta’s, gnocchi met truffels en kreeft. 

6. Varadero
In deze openluchtcocktailbar aan de kust kunt u overdag onder stroparaplu’s genieten van koffie en verse jus d’orange; kom ’s avonds terug voor fantastische cocktails, dj’s en 

7. Marinero
Een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking van Bol, met een lommerrijk terras op een plein, een chique interieur, voetbal op de tv, Bon Jovi op de stereo, regelmatig livemuziek en een gevarieerd, vrolijk publiek.

8. Bolska Fjera
Bol viert zijn beschermheilige, Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw, met een processie van inwoners gekleed in traditionele klederdracht, en met muziek, dans en feesten op straat.

9. Dominicaans klooster
Dit klooster, gelegen aan het eind van een mooi kiezelstrand, werd in 1475 gesticht, maar het is verre van het oudste bouwwerk op deze plek; de kleine kapel bij het strand werd in de 9e of 10e eeuw gebouwd.

10. Konoba Mali Raj
Op een mooie plek, weg van de toeristische drukte, boven de parkeerplaats van Zlatni Rat, heeft deze openluchttaverne een lommerrijke tuin waar u kunt genieten van heerlijke gerechten zoals spiesjes van zeeduivel en gegrilde inktvis. 

11. Our-Lady-of-Carmel Church
De belangrijkste parochiekerk van Bol is een mooi barok bouwwerk, gebouwd tussen 1668 en 1788. De stevige stenen buitenkant is versierd met een fronton met een klok, een fijn gebeeldhouwd roosvenster en een stenen engel.

12. Ultra Regatta
Het enige wat tijdens deze ‘regatta’ gebeurt, is de hartslag van de up-for-it fans van elektronische dance-muziek. Dit strandfeest wordt gehouden in Zlatni Rat op de maandag na het grote Ultra Europe-festival in Split.

13. Ranč
Bij Ranč vallen de eenvoudige dingen op, zoals het heerlijke zelfgebakken brood en de traditionele vissoep. Bel van tevoren om lamsvlees van het spit of een peka (traditionele braadkoepel) gevuld met lamsvlees te bestellen.

14. Bol Zomerfestival
Het zomerfestival van Bol wordt elk jaar gehouden van half juni tot eind september, met kunsttentoonstellingen, eetgelegenheden en dansers en muzikanten uit het hele land die optreden in kerken en op open plekken.

15. Konoba Dalmatino
Deze taverne biedt eenvoudige, lokale gerechten in een eerbiedwaardig stenen gebouw dat is versierd met oude foto’s en prullaria. Hoewel het eten niet uitzonderlijk is, is de sfeer er heerlijk.

16. Imena Cultuur Festival
Een jaarlijks evenement waar schrijvers, kunstenaars en muzikanten drie dagen lang tentoonstellingen, lezingen, concerten en evenementen organisere.

Leukste Restaurants in Bol Kroatië

Dineren in Bol belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 

Beste 4 restaurants van Bol: 

Restaurant Taverna Riva 
Het ligt net boven de Riva (boulevard) in het midden van de prachtige haven van Bol Town. Het is de perfecte plek om een scala aan heerlijke lokale gerechten te eten terwijl u mensen kijkt en geniet van de prachtige omgeving en sfeer!

RESTAURANT KONOBA MALI RAJ
Dit is een heerlijke plek, gelegen in mooie tuinen, dicht bij het beroemde strand Zlatni Rat naast Bol Town – een geweldige plek, met een mooie ambiance, om te ontspannen na een ochtend op het strand of een maaltijd later op de avond.

RESTAURANT KONOBA NONO BAN
Nono Ban is een ‘Konoba’ in ranchstijl en zeker de moeite waard om te stoppen als u het eiland doorkruist – op een mooie binnenplaats serveert het traditionele, zelfgemaakte gerechten, gekookt op een open vuur.

RESTAURANT RIBARSKA KUCICA
Ribarska Kucica is een gezellig eethuisje aan het strand in een pittoreske baai net buiten Bol Town en serveert heerlijke Kroatische gerechten.

 

Uitgaan Bol Kroatië

De meest populaire zijn de cocktailbars “Varadero”, “Aquarius” en “Bolero”. Aan het begin van de avond is een lekker diner in een van de vele restaurants met Dalmatische keuken aan te bevelen. Daarna bezoekt u een aantal van de genoemde bars en later in de nacht verplaatst het leven zich naar de discotheek “Faces”. Faces” heeft een open terras met een grote dansvloer, een aantrekkelijk programma in de zomer, veel optredens van bekende muzikanten, DJ’s en modeshows. Een andere populaire plaats is de Night Club in Hotel Elaphusa, die tot in de ochtend geopend is. 

Als de zon ondergaat worden de bars en nachtclubs van Supetar’s drukke hoofdstraat het middelpunt van de avond. Levendige bars, uitstekende restaurants en dansgelegenheden voor de zeer late avond zijn hier allemaal beschikbaar. De beste clubs in Bol Kroatië zijn: Havana, Paparazzo, Roso, Benji en Thriller bar.

Vakantie in Bol Kroatië?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

 

Enthousiast geworden van Bol? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen je graag helpen.