Imotski

Als u er even helemaal tussenuit wilt, moet u naar Imotski. De “Parel van Zuid-Dalmatië” biedt de mooiste van alle uitstapjes, maar wees gewaarschuwd: als je er eenmaal bent, is de enige uitweg de auto. Maar voor degenen die avontuurlijk genoeg zijn om de afdaling naar de binnenlanden van Zuid-Dalmatië te maken, zal de reis de moeite waard zijn. 

Imotski is een klein stadje dat verscholen ligt in Dalmatië – regio Split aan de Kroatische kust en bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en warme gastvrijheid. Het is een bergachtig gebied waar de talrijke ravijnen en grotten plaats maken voor het grootste karstplateau van het land. Gedreven door een overvloed aan wilde bloemen, wordt Imotski beschouwd als een toevluchtsoord voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het stadje zelf heeft zich ook in populariteit ontwikkeld omdat het de oudste wijngaard van Europa herbergt.

Op deze pagina

Geschiedenis

Er is een stad in de Kroatische regio Dalmatië, met een bevolking van ongeveer 11.000 mensen. De naam Imotski betekent “tussen de bergen” en het is omgeven door twee heuvels: Šent Vid en Žrnovnica. Het is prachtig gelegen aan de uitlopers van het Velebitgebergte. En toch heeft Imotski een bijzonder rijke geschiedenis: een die teruggaat tot de 10e eeuw voor Christus.

Zelfs toen Imotski al in de prehistorie werd bewoond, was het een belangrijke stad. Het Boven-Paleolithicum en het Mesolithicum in Europa werden ooit gedomineerd door nomadische culturen. De Mesolithische mensen in dit gebied trokken echter niet van plaats naar plaats, maar vestigden zich in Imotski. Dat is nog niet alles: de vaste verblijfplaats van deze mensen was ook goed bevolkt. De economie waarop deze mensen vertrouwden was visserij, jacht en landbouw. Zij dreven ook handel met andere volkeren en produceerden goederen zoals aardewerk en juwelen. Aardewerk dat werd gevonden op een plaats in Imotski is gedateerd op de 10e eeuw v. Chr. en wordt beschouwd als een van de oudste bewijzen van menselijk leven in Europa.

Rond de 5e eeuw v. Chr. stichtten de Illyriërs, die ooit in dit gebied woonden, in Imotski een stadstaat met de naam Kondili. Er vond ook een uitwisseling van ideeën plaats tussen de Illyriërs en de Grieken, die zich langs de kust waren gaan vestigen en hun nederzettingen hadden uitgebreid.

Vanaf 1413 na Chr. was Imotski een gebied van de Republiek Venetië voordat het in 1620 na Chr. zijn autonomie verkreeg.

Imotski

Imotski vandaag de dag

De natuurlijke schoonheid van Imotski kan het best worden ervaren met een bezoek aan de omliggende attracties. Hoewel Imotski beter bekend staat om zijn avonturen in de open lucht, zijn er ook historische bezienswaardigheden in overvloed binnen de grenzen – van Romeinse ruïnes tot middeleeuwse kastelen die zijn omgebouwd tot musea.

De Imotski regio is de thuisbasis van een van de grootste karstplateaus in Europa, met tal van diepe ravijnen en grotten. Het is ook bekend om zijn dichte bossen en overvloed aan wilde bloemen. 

Een kronkelige weg leidt van Imotski naar de top van de berg Crvena Voda. De 7 kilometer lange tocht begint met een steile klim en slingert zich door een weelderig bos van beuken en kastanjes. Op de top van de berg heeft u een prachtig uitzicht op de Adriatische Zee en de berg Biokovo in de verte. De top van de berg is bedekt met een olijfboomgaard, wat een mooie plek is om te picknicken. Een populaire activiteit op de top van de berg Crvena Voda is paragliding.

Vlakbij de Rio Cetina liggen de overblijfselen van een middeleeuwse vestingstad met een eigen haven, nu bekend als Ston. Het was ooit een van de belangrijkste middeleeuwse steden van Kroatië en een zetel van de plaatselijke macht, waar men in de Romeinse tijd zou hebben gebouwd. Hoewel de plaats nog niet is opgegraven, denken archeologen dat hij rond 545 na Christus is gebouwd, toen de Byzantijnse keizer Justinianus I hem versterkte tegen Slavische invallen vanuit het nabijgelegen Dalmatië.

Hotels Imotski

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Imtoski, neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste accommodatie:

Wat te doen in Imotski Kroatië

Er is geen tekort aan activiteiten in Imtoski om u bezig te houden; hier zijn er slechts een paar. Inclusief waar te eten.

Wat te doen in Imotski Kroatië? Lees hier onder 9 activiteiten:

1. Niet te missen de meren van Imotski zijn een van de beste dingen om te doen

Imotski heeft twee opmerkelijke meren en in dit meer, dat zich aan de rand van het eigenlijke stadscentrum bevindt, kunt u zwemmen. Het water is toegankelijk door het kronkelige pad af te dalen. Als u denkt dat het een hele wandeling is om naar beneden te komen, wacht dan maar tot u weer naar boven moet! Het is echter absoluut de moeite waard. In de zomermaanden bent u hier niet alleen, want jongeren en gezinnen brengen een groot deel van de middag zonnebadend door, zwemmend in het warme, zoutloze water. Het zwemmen hier heeft een kalmte en een schoonheid die niet te vergelijken is met het vechten met de golven of om handdoekruimte in zee. Dit is de meest onvergetelijke zwemervaring die u in Kroatië kunt vinden, met gemak de gelijke van een blauwe grot of iets dergelijks die u zou kunnen verkennen.

2. Laat je omverblazen tijdens een openluchtconcert

Het centrum van Imotski is een charmante plaats om te voet te verkennen en de smalle straatjes, de prachtige poorten en de traditionele openbare ruimten te ontdekken. Hier kunt u, vooral in de zomermaanden, gratis optredens van muziekensembles in de open lucht meemaken. Deze variëren van jeugdorkesten en acapella groepen tot, als u geluk heeft, de fantastische HPO Gradska Glazba Imotski brass band, die u kunt aantreffen tijdens de viering van het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Anđela.

3. Verken de middeleeuwse verdedigingswerken in het fort van Imotski

Imotski

Het fort van Imotski, dat uitkijkt over het blauwe meer van de stad, is een van de duidelijkste indicatoren van de ouderdom van de stad. De stad is al bewoond sinds het Neolithicum. En sinds de Romeinen hier waren, draagt de stad ongeveer dezelfde naam.

Op deze plaats, die als strategisch belangrijk wordt beschouwd, staat al sinds de middeleeuwen een centrale vesting. Hoewel de toren van het fort Topana niet meer het bouwwerk is dat het ooit was, domineert hij nog steeds de skyline van Imotski. Eigenlijk kijkt hij uit over de hele stad. En, door de site te verkennen, kunt u delen in sommige van zijn uitzichten. Bovendien vormen de vestingmuren in de zomer het decor voor muziekuitvoeringen en theater.

4. Fietsen/mountainbike in Imotski

Dit is een landschap dat is gebouwd voor wie van fietsen houdt. Zo werd in 2017 het nabijgelegen 100 kilometer lange Ciro-fietspad van Dubrovnik naar Mostar neergelegd. Het is een belangrijk internationaal bezoekersaanbod. Niet alleen loopt het door een zeer vergelijkbare topografie, maar ook Imotski vormt een geweldig startpunt. In feite is de 60 km van Imotski naar Mostar bijna helemaal bergafwaarts.

Meren, heuvels, watervallen, wijngaarden en wilde natuur, allemaal met een epische bergachtergrond. Dit zijn de uitzichten die u krijgt als u gaat fietsen in Imotski.

5. Kijk hoe de zon ondergaat op het rode meer

Een van de Imotski’s meren wordt rood genoemd, hoewel dit eerder verwijst naar de kleuren van de omringende steile rotswanden dan naar het water zelf. Dit meer is ontoegankelijk, maar dat heeft de avontuurlijke plaatselijke bevolking en bezoekers er niet van weerhouden nieuwe manieren te vinden om de ruimte te benutten, zoals afdalingen naar de bodem of slacklining over de uitgestrektheid ervan. Hoewel dit meer voor de meesten van ons verboden terrein is, moet u het absoluut gezien hebben om het contrast tussen de twee prachtige natuurlijke kenmerken van Imotski te kunnen waarderen; het is prachtig om te zien hoe de ondergaande zon de wanden van het meer van kleur doet veranderen. En als u er toch bent, doe dan mee aan de aloude traditie om te proberen een steen in het water te gooien. Het is moeilijker dan het lijkt!

6. Wandelen op de Biokovo-berg, het natuurpark, ongelooflijke uitzichten vanaf de Skywalk

De Biokovo-berg is onontkoombaar. Met zijn lengte van 36 kilometer domineert hij de skyline van dit deel van Dalmatië volledig. Anders dan vanaf het strand, heeft het achterland meer vegetatie, meer kleuren. Vooral als achtergrond voor een rustig kopje koffie ’s ochtends op het terras, is het uitzicht gewoonweg verbluffend. Het hele berggebied – bijna 200 km² – is een natuurpark. Zeldzame flora leeft hier. En ook wezels, marters, gehoornde uilen, grauwe adelaars, slangenarenden, gemzen en moeflons. De flora en fauna openbaren zich het best tijdens een wandeling of trektocht over de berg. Of tijdens een rondleiding. Hoewel, u kunt de top ook met de auto bezoeken als u geen zin hebt in de wandeling.

7. Laat je van je wilde kant zien op Imotski City Day

Onmiddellijk wanneer juli overgaat in augustus, is de Dag van de Stad Imotski het wildste en levendigste openbare feest van de stad. De Imoćani (inwoners van Imotski) keren traditioneel terug van hun woon- en werkplaats om van de festiviteiten te genieten. De festiviteiten strekken zich uit over de straten met marktkraampjes, fastfoodkraampjes en onstuimige livemuziek. Overdag is het gezellig voor het hele gezin, maar ’s nachts gaat het drinken gewoon door. Je kunt je afvragen hoe al die aanwezigen uit de wijdverspreide buurten van Imotski uiteindelijk thuis zullen geraken. Op de een of andere manier lukt dat. Hoewel dit misschien niet de avond is om met het meeste succes de taxi te spotten, vanwege de terugkerende Imoćani, is dit zeker de beste dag van het jaar om de Mercedessen en BMW’s te tellen. Tenminste tot je niet meer kunt tellen.

8. Extreme sporten

Ziplines zijn vlakbij in Tučepi aan de voet van het Biokovo-gebergte en er zijn er meer op rijafstand bij de Cetina-rivier. Imotski is ook de perfecte uitvalsbasis voor een wandeltocht over het Biokovo-gebergte en zijn natuurreservaat. Imotski staat ook bekend om het kajakken, meestal in de Vrljika rivier, die zijn bron in de buurt van Imotski heeft. Het water blijft koud, zelfs in de zomer, dus probeer te blijven drijven. In de winter kunt u een enkele dappere kajakker tegenkomen die profiteert van het stijgende water van het blauwe meer.

9. Magic Time Vinyl Festival

Het Perinuša natuurreservaat aan de rand van de stad is gewoonlijk een rustig toevluchtsoord voor een picknick of een ontspannen wandeling. Maar één weekend per jaar worden de graslanden en dijken het centrum van het feest. Ondanks zijn bescheiden begin als geesteskind van een paar plaatselijke vinylliefhebbers, is het evenement aanzienlijk gegroeid. Het is nu zelfs een van de meest geliefde gratis muziekfestivals in de regio. Niet alleen de meeste inwoners van de stad komen langs, maar ook mensen van overal komen om het bij te wonen. Het wordt meestal gehouden in een weekend eind juli. DJ’s vermaken een veld van dansers met pop, rock n’ roll, disco, wereldmuziek en huiselijke liedjes. Hun muziek is afkomstig uit de jaren ’50 tot heden.

Leukste Restaurants in Imotski Kroatië

Dineren in Imotski belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 

Beste 9 restaurants van Imtoski: 

1. HOTEL VENEZIA 
2. OPG GRABOVAC
3. HOTEL ZDILAR
4. CAFFE&WINE BAR CARPE DIEM
5. CAFFE BAR NU
6. VINTAGE BAR
7. RESTORAN GURMAN IMOTSKI
8. BISTRO PIZZERIA LUCICA
9. PODRUMI SIMUNOVIC

Uitgaan

Imotski heeft niet een heel groot aanbod voor het uitgaan, maar mocht je het toch willen doen hier zijn een aantal clubs/bars in Imotski:

Caffe bar Marulić / Club, Pub & bar, Cafe, Coffee house

Caffe Bar & Disco Bar Paško / Pub & bar, Club

Caffe Bar Zebra / Pub & bar, Cafe, Coffee house

Night Club the City / Club

Vakantie in Imotski?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

 

Enthousiast geworden van Imotski Kroatië? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!