Kastela

Kastela betekent Kasteel in het Kroatisch. Dit deel van de Dalmatische kust staat er vol mee. De “stad” Kastela, gelegen tussen Split en Trogir, bestaat eigenlijk uit zeven kustdorpen die rond 15e- en 16e-eeuwse kastelen zijn gebouwd. In die tijd voelden de rijke families in Split zich erg bedreigd door de opmars van de Ottomaanse Turken in Europa. Een voor een vestigden zij zich in de baai van Kastela en bouwden er versterkte herenhuizen. Met de zee voor zich en de Kozjak-heuvel achter zich, bevonden zij zich in een goede verdedigingspositie. De Turken zijn nooit aangekomen, maar de kastelen zijn gebleven. De meeste zijn niet gerestaureerd, wat de dorpen een authenticiteit geeft die andere kustbestemmingen soms missen.

Op deze pagina

Geschiedenis

De sporen van alle historische perioden van Kroatië zijn te vinden in het gebied van de stad Kaštela; holbewoners hebben hier gejaagd (Mujina-grot op de westelijke hellingen met artefacten van 45 000 jaar v.C.).

Er zijn veel Illyrische steenhopen verspreid over het Kozjakgebergte.

Tijdens de Griekse en Romeinse overheersing beleefden deze streken hun economische en culturele bloei. De overblijfselen van vele antieke villa’s en de Siculi-nederzetting in Resnik zijn daar het bewijs van.

In de 7e eeuw migreerden Kroaten naar de glooiende hellingen van Kozjak en stichtten er hun eerste nederzettingen. Oude Kroatische kerken zijn de stille getuigen van die tijd.

Aristocraten en geestelijken uit Trogir en Split bouwden hun kastelen op deze rotsachtige kusten. De Venetiaanse autoriteiten keurden dat goed om gewassen en boeren te beschermen. Deze versterkte herenhuizen-kastelen leken op vestingen aan de landzijde met wachttorens, grachten, schietgaten en ophaalbruggen. De naar de zee gerichte zijden waren gebouwd als Renaissance villa’s met brede ramen en balkons. De bewoners van de oude nederzettingen op de hellingen van Kozjak zochten toevlucht en veiligheid door nieuwe versterkte nederzettingen rond hen te bouwen.

Landbouw en de teelt van olijven en druiven vormden de basis van de economie en het fundament van de economische macht van deze streken. Grote kerken met klokkentorens (versierd door de beroemdste kunstenaars van die tijd), gouden en zilveren geschenken in de kerkschatkisten en klederdrachten die bekend stonden om hun gouden versieringen en gouden borduurwerk getuigen van die macht.

Rond 16 kastelen ontstonden zeven dorpen: Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica en Kaštel Sućurac. Deze dorpen groeiden, ontwikkelden zich en fuseerden uiteindelijk tot de stad Kaštela. De dorpen hebben de authentieke Dalmatische architectuur behouden: huizen met open voortrappen, balkons, wijnkelders, smalle straatjes en pleinen in hun centrum.

Kastela

Hotels Kastela

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de regio Kastela,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste accommodatie:

Booking.com

Wat te doen in Kastela Kroatië

In Kastela Kroatië zijn verschillende dingen te doen. Wij hebben 7 dingen te doen op het lijstje gezet voor Kastela Kroatië: 

1. Mastrinka – Oude Olijfboom
Een grote en unieke boom in Kastel Stafilic op de weg naar het strand. Hij staat aan de linkerkant van de straat naast het postkantoor en is de oudste olijfboom in de Adriatische Zee, met meer dan 1.500 jaar oud.

2. Kerk van St. Ivan Krstitelj
De kerk van Johannes de Doper werd gebouwd in 1641. Gelegen aan de waterkant, is het interieur ontworpen in barokstijl. Het is gewijd aan St. Johannes de Doper, de beschermheilige van Kastel Stari.

3. Kastilac Fort
Een plek waar de geschiedenis voelbaar is. Het kasteel werd in de 16e eeuw door de Benedictijnen gebouwd op het eiland naast het vasteland. Als u onder de oude muren doorloopt, gaat u onwillekeurig een paar eeuwen terug in de tijd. Een ongelooflijk sfeervolle plek die charme geeft aan de hele buurt. Het is de moeite waard om de brug over te steken en een paar straten in te gaan.

4. Museum van de stad Kastela
Een van de vele kleine kastelen tussen Split en Trogir, en een van de weinige die bezocht kunnen worden. Het heeft een mooie geschiedenis die wordt uitgelegd in het kleine museum.

5. Kastel Vitturi
In dit prachtige paleis of Kastel, vindt u het toeristenbureau van Kastela en een van de twee musea van de stad. Als u het paleis binnenkomt vanuit de stad, aan de andere kant, opent de uitgang zich direct naar de zee. Een prachtig paleis met de voeten in het water

6. Wijnmakerij Kovac
Geniet van een fantastische wijnproeverij waar u kunt beginnen met een bezoek aan de wijngaard en vervolgens hun rosé wijn kunt proberen. Je proeft niet alleen een van de beste wijnen van de stad, maar je leert ook hoe deze geweldige wijnen worden gemaakt. De wijnmakerij zelf heeft een mooie omgeving en sfeer.

7. Monument van de Boodschapper van de Vrijheid
Dit monument vindt al zijn majesteit wanneer de wind hard waait en de golven van de Adriatische Zee komen breken op zijn basis. Het is gelegen aan een gezellige strandboulevard met restaurants, een aantal kleine winkeltjes, en pittoreske straatjes/huisjes en het kasteel.

Stranden Kastela

Langs de 17 km lange kustlijn van Kastela zijn vele stranden te vinden. Enkele van de stranden zijn:

Divulje strand – gelegen in het westelijke deel van Kastela, in de buurt van de luchthaven van Split. Het strand is kiezelachtig en de zee is ondiep, wat geschikt is voor kinderen. Op het strand kunnen ligstoelen en parasols worden gehuurd.

Het strand van Bile wordt beschouwd als het mooiste strand van Kastel Stafilic. Het is een 600 m lang kiezelstrand, ideaal voor gezinnen met kinderen. Aangezien er niet veel natuurlijke schaduw is op het strand moet u een parasol meenemen. Het strand heeft douches en twee bars.

Het Gabine strand is een kiezelstrand met natuurlijke schaduw, geschikt voor gezinnen met kinderen. Het ligt in de buurt van het Nehaj fort. Er is een bar op het strand met live muziek bijna elke avond tijdens de zomer.

Het Petrova Njiva strand is een natuurlijk rotsstrand, vooral geschikt voor volwassenen. Naast het strand vindt u schaduw onder de pijnbomen.

Leukste Restaurants in Kastela Kroatië

Dineren in Kastela belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 

Beste restaurants van Kastela: 

1. Stacija & Restaurant (Middellandse Zee, Midden-Europa)

2. Konoba Intrada (Zeevruchten, Middellandse Zee)

3. Restoran Odmor (Middellandse Zee, Barbecue)

4. Baletna Skola (Zeevruchten, Middellandse Zee)

5. Konoba Kastilac (Middellandse Zee, Europees)

6. Pizzerija Meer (Pizza, Europees)

7. Kat’s Keuken Deli (Gezond)

8. Mala Mora Restaurant En Cocktailbar (Mediterraan)

9. Ciri Biri Bela (Middellandse Zee, Kroatisch)

10. Krespo Bar (Kroatisch)

11. Basta Gourmet Bar (Italiaans)

11. Pizzeria Laguna (Italiaans, Pizza)

12. Konoba Dominik (Kroatisch, Zeevruchten)

 

Uitgaan

Je hoeft niet naar Kastela te komen voor het uitgaan. Er zijn namelijk geen clubs in deze omgeving. Mocht je van het nachtleven van Kroatië willen genieten kan je het beste naar Split of Hvar of andere plekken in Kroatië gaan. 

Vakantie in Kastela Kroatië?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Kastela? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!