Komiza

Komiza ligt in een baai aan de westkant van het eiland Vis. En ook dus vlak bij het stadje Vis. Het ligt onder de 600 meter hoge berg Hum. Het stadje is niet zo groot en telt ongeveer 1677 inwoners. Het is een typisch mediterraan dorp, dat de toeristen aantrekt met mooie stranden en met smalle wegen en opeengeperste huizen rond de haven. Dankzij het milde mediterrane klimaat is het verblijf in Komiza ook in de wintermaanden aangenaam. Er zijn kiezelstranden langs de hele oostkust van de baai van Komiza met bronnen van prachtig water: Gusarica, Nova posta, Velo zalo

Op deze pagina

Geschiedenis

De naam Komiza werd voor het eerst vermeld in het tweede deel van de 12e eeuw. Komiza is een dorp waar de visserij aan de oostkant van de Adriatische Zee is ontstaan. De vissers regeerden niet alleen met hun boten over de Adriatische Zee, maar dreven ook handel met de naburige kust, waardoor visserscentra ontstonden aan de Pacifische kusten van beide Amerika’s. Komiza is altijd trots geweest op de vissersgeschiedenis, waarvan de overblijfselen te vinden zijn in het Vissersmuseum dat zich in de oude Venetiaanse toren op de promenade (riva) bevindt, de enige in Kroatië. De traditionele visserswerktuigen zijn er tentoongesteld. 

Een kopie van de vissersboot gajeta falkusa vertegenwoordigde het Kroatische maritieme erfgoed op de wereldtentoonstelling EXPO 1998 in Lissabon. Elk jaar wordt op 6 december voor de parochiekerk van St. Nikola een offerboot verbrand tijdens de viering van St. Nikola, de beschermheilige van reizigers, zeelieden en vissers. Komiza, Vis, Falkusa bootDe hele geschiedenis van het eiland Vis is enerzijds politiek en economisch verbonden met de visserij, en aan de andere kant met de wijnbouw, die vandaag de dag ook de basis van de economie en de belofte van de toekomst is.

Komiza

Komiza vandaag de dag

De liefhebbers van een actieve vakantie kunnen kiezen tussen parachute-zeilen, paardrijden, wandelen in de natuur en duiken. Er zijn 20 locaties in de diepen zee met gezonken vliegtuigen, zeilschepen, onderzeeërs en oorlogsschepen in de omgeving van Vis. Als u geïnteresseerd bent in cultuur en amusement, bezoek dan het Vissersmuseum en de muziek-dramatische manifestaties van de Culturele zomer van Komiza, wanneer u de klapa-liederen uit de taverna’s/konoba’s kunt horen. Het eiland Vis Al meer dan 25 jaar wordt tijdens de zomer in Komiza de Internationale Balletschool geopend, waar leerlingen uit de hele wereld onder leiding van de balletpedagoog Jozo Borcic uit Komiza kennis opdoen en dansperfectionisme bereiken in klassiek ballet, en in pop en moderne jazz. De manifestatie wordt elk jaar afgesloten met een slotballetconcert in de hal van het Herdenkingshuis, dat de talrijke bezoekers van Vis enthousiast maakt. Voor de rest kan je naar Komiza komen om lekker te relaxen op de prachtige stranden: Gusarica, Nova posta, Velo zalo

Hotels Komiza

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Komiza neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Komiza Kroatië

Ondanks het feit dat het eiland Vis tot 1989 onder de radar van het toerisme stond, is er naast de stranden genoeg te doen en te zien.

Wat te doen in Komiza? Lees hier onder onze lijst van de leukste dingen om te doen/zien in Komiza:

Vis is onder leiding geweest door vele rijken – Brits, Venetiaans, Ottomaans, Italiaans, Joegoslavisch vanwege zijn strategische positie geografisch.

Vroeger was het Issa, nu bestaat Vis uit 8 dorpen – Dračevo Polje, Marine Zemlje, Milna, Plisko Polje, Podselje, Podstražje, Rogačić en Rukavac.

Vis heeft een schat aan dingen te zien en te doen.

Het culturele erfgoed van de stad Vis is te zien aan de vele kerken, het fort Fortica, het Bataljon van Onze Lieve Vrouw & Museum, en het Archeologisch Museum.

De stadsmuren van Issa, de overblijfselen van de straten van Issa, het ondersteunende metselwerk van terrassen in het zuidelijke deel van de stad, Romeinse thermen, de overblijfselen van de residentiële architectuur van Issa, het Romeinse theater, en de Necropolis van Issa (oude begraafplaats van Issa) zijn enkele van de oude monumenten in de stad Vis.

Kut is het oudste en mooiste deel van Vis dat het best te voet kan worden bewonderd.

Een avondwandeling over het eiland is een hemelse ervaring.

2. Ervaar de prachtige stranden van Vis

Stiniva Komiza

Het eiland heeft enkele van de beste stranden van Kroatië. Ik hield vooral van twee van hen – Stiniva en Srebrna.

Stiniva-strand is een piepklein zandstrand omgeven door hoge stenen kliffen, dat alleen via een steil pad kan worden bereikt. Het pad is niet gemakkelijk, maar de moeite waard!

Srebrna is een ander prachtig rotsstrand, perfect voor gezinnen met kinderen. Het water is hier zo zuiver als het hart van een kind.

Prilovo City Beach, Punta Biskupa, Stoncica, Vela Svitnja, Grandovac, Milna, Zaglav, Teplus, Vela Smokova, Bili Bok, en Mala Travna zijn de andere stranden in Vis. Stoncica is een ondiep zandstrand met prachtige riffen. Het strand Vela Smokova is populair onder bootvaarders. Op ongeveer 100 meter van Smokova kunt u de overblijfselen van de vleugels van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog onder water zien liggen.

3. Ontdek Komiža

U kunt gemakkelijk verdwalen in de geplaveide steegjes van het historische oude centrum van Komiža. U kunt het Sint-Nicolaasklooster beklimmen voor een prachtig uitzicht over de baai of een bezoek brengen aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Piraten, het Komiza-fort en het Visserijmuseum.

Je kunt hier genoeg hebben van de vitamine zee want Komiza heeft een aantal van de beste stranden van het eiland Vis – Bile Stine, Drugo Ploca, Gusarica, Bjazicovo, Zanicovo, Sporku Zolo, Lucica, Jurkovica, Mlin, Vartalac, Kamenica, Novo Posta, Templuz, Storo Posta, Baluncic, Pizdica, en Velu Zolo.

4. Ga mee met Vis Military Tour

Vis was een belangrijke militaire basis voor het Joegoslavische leger. Vis Military Tour geeft u een inzicht in de militaire ondergrondse, een lappendeken van tunnels, en militaire objecten verspreid over Vis.

De raketbasis op het punt Stupišće bij Komiža is zo’n groot militair terrein met een indrukwekkende tunnel en een bunkercomplex dat werd gebruikt voor land-zee-raketten.

De Vis Militaire Tour omvat een rondleiding langs de voormalige raketbasis van kaap Stupišće, voormalig atoomraket commando van ARK Vela Glava, de hoogste top Hum, kerk St. Spirit, en Tito’s Grot.

5. Bezoek de Mamma Mia Locaties

10 jaar na de Hollywoodfilm Mamma Mia wendden filmmakers zich tot het piepkleine pittoreske eilandje Vis voor de opnamen van Mamma Mia 2 – Mamma Mia: Here We Go Again!

Precies daar waar de veerboot Jadrolinija voor anker gaat, is de haven van Vis de locatie van Mamma Mia geweest. Een paar meter van de haven verwijderd, werden Pansion Dionis en de omliggende trappen omgebouwd tot een lokale Griekse markt voor de film. Interessant is dat het fruit en de groenten die op deze markt worden verkocht, uit Griekenland werden ingevoerd om alles er authentiek en echt te doen uitzien.

De productie van Mamma Mia: Here We Go Again was gevestigd in Komiža, en het grootste deel van het restaurant Jastožera aan de haven werd gebruikt als een Griekse Taverna. De meeste strandscènes werden gefilmd in de baai Barjoška. In het noorden van de baai, Barjaci, werd het beroemde Abba-nummer gefilmd.

6. Bezoek de Blue Caves op het eiland Biševo

De Blauwe Grot is een uniek natuurwonder op het eiland Biševo. Wij namen een Blue Cave Tour vanuit Komiza, Vis. Je kunt de tour online boeken of praten met een van de vele bootbedrijven langs de promenade die rondleidingen in de blauwe grotten aanbieden. Je kunt zelfs je eigen boot huren om Biševo te bezoeken, maar je moet wel overstappen op een officiële boot naar de Blauwe Grot in Mežuporat.

Men zegt dat 11.00 tot 12.00 uur de beste tijd is om de grot te verkennen, omdat dan de zon hoog staat en de ruimte in de grot verlicht wordt.

7. Bezoek Green Caves

Green Caves op het eiland Ravnik is niet zo beroemd als Blue Caves, maar is wel een bezoek waard. Het hoogtepunt voor een groene grot is dat je in de grot kunt zwemmen en snorkelen, in tegenstelling tot de Blue Caves.

8. Proef de authentieke lokale wijn

De wijngaarden van Vis produceren twee soorten wijn – de fruitige-honing smaak witte wijn bekend als Vugava (Bugava) en de rijke-sappige rode wijn bekend als Plavac Mali. U kunt de lokale wijn proeven in enkele wijnhuizen of wijnmakerijen. Antonio Lipanović Winery is een van de bekende wijnhuizen in Vis. Zij hebben de vaten bewaard in de grotten uit de Tweede Wereldoorlog die door het Joegoslavische leger van Tito werden gebruikt.

Leukste Restaurants in Komiza

De restaurants in de stad profiteren van een overvloed aan natuurlijke ingrediënten en de liefde voor de goede keuken, waardoor er een mooie cultuur van kwaliteitsrestaurants, bistro’s en konoba’s is dan van zo’n klein eiland verwacht zou mogen worden. 

Ontdek de beste restaurants in Komiza, Kroatië waaronder:

  • Pojoda
  • Konoba BAKO
  • Kod Paveta
  • Kantun
  • Bistro Konoba Jasmina
  • Lola Konoba & Bar Garden
  • Konoba Barba
  • Konoba Koluna
  • Visrestaurant Komiza
  • Pizzeria Charly

Winkels

De meeste winkels bevinden zich in het centrum van de baai waar de veerboten aanmeren. Smalle voetgangersstraten verbinden rustige pleinen die uitkomen op zee. De mooiste stenen gebouwen zijn in barokstijl en dateren van ergens tussen de 17e en 19e eeuw. De winkels zullen niet bestaan uit grote kledingwinkels, maar uit kleine boutiques. 

Vakantie in Komiza?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Komiza Kroatië? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij helpen u graag.