Omis

Omis in Kroatië is een prachtig vakantiegebied in het hart van Dalmatië. Gelegen tussen de beroemde havenstad Split en het populaire vakantiegebied Makarska, betovert de prachtige Rivièra van Omis haar bezoekers met prachtige stranden, veel natuur en uitzonderlijk mooie bezienswaardigheden. Langs de pittoreske kust kan je veel beleven en vele verbazingwekkende plaatsen verkennen. Naast de mooie oude stad en het kasteel, zijn de belangrijkste hoogtepunten van Omis het Starigrad fort op de berg en de spectaculaire canyon met de Centina rivier. Bovendien is de Rivièra van Omis het perfecte vertrekpunt voor excursies in de omgeving. 

Op deze pagina

Geschiedenis

Rond 600 na Chr. vestigden Kroaten zich in het gebied van het huidige Dalmatië. Zij vestigden zich ook in het gebied van het huidige Omis. Het belangrijkste monument uit deze periode is de Sint-Petruskerk uit de 10e eeuw na Christus. In de Middeleeuwen, tijdens de 12e en 13e eeuw, werd de stad geregeerd door de hertogen Kacic, die werden aangevoerd door piraten van Omis. De piraten hadden snelle en lichte boten die “Sagitta” (pijlen) werden genoemd. De naam voor Omis in die periode was Almissa (van Italiaanse oorsprong). De piraten leidden aanvallen op de pauselijke galeien en koopvaardijschepen uit het machtige Venetië, Dubrovnik, Kotor en Split. Vanwege de succesvolle aanvallen van piraten, werden tegen de stad twee kruisvaardersoorlogen gevoerd. De eerste oorlog, die eindigde in een overwinning voor de piraten van Omis, werd geleid door paus Honorius III in 1221 omdat zij kruisvaarders aanvielen die naar Palestina voeren. De tweede kruistocht, die Omis verloor, werd geleid door de Venetianen in 1286 en 1287. Die nederlaag betekende het einde van de heerschappij van hertogen Kacic in de stad. 

Nadat Dalmatië in 1409 aan Venetië was verkocht, erkende de stad het gezag van de staat, waarin het tot 1797 (het jaar van de val van Venetië) bleef. Maar Venetië slaagde er pas in 1444 in om de stad Omis te veroveren. En zij slaagden daar alleen in met de hulp van de groeiende Turkse Republiek. De val van Omis maakte een einde aan de heerschappij van de Piraten in dit deel van de Adriatische zee. Desondanks viel de stad nooit in Venetiaanse handen, vanwege de opstandige troepen die zich buiten de stadsmuren hadden verzameld. Tijdens de heerschappij van de Venetianen was de stad aan drie kanten omringd door muren. Aan de noordzijde werd de stad beschermd door bergen. De overblijfselen van deze muren zijn zelfs vandaag nog zichtbaar. Pas na de komst van de industrie en het toerisme in het begin van de 20e eeuw gaat Omiš weer bergopwaarts in zijn ontwikkeling.

 

Omis

De stad vandaag de dag

Vandaag de dag is Omiš een zeer populaire toeristische bestemming, de bevolking van ca. 15.000 inwoners verdrievoudigt in het hoogseizoen. Ondertussen is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor de stad, maar ook landbouw, visserij, textiel en voedselverwerkende industrie zijn in de stad te vinden.

In de winter is de stad erg rustig, maar elk jaar in april/mei, wanneer de zee warm genoeg is voor de meeste zwemmers, begint het leven in Omiš sneller te kloppen, veel mensen uit Split en de omliggende steden worden dan naar de mooie zandstranden in Omiš gesleept. Ook zie je in deze tijd van het jaar bijna elke dag bergbeklimmers uit verschillende landen die proberen de trapkliffen achter de oude stad te beklimmen. Ook de de riviersportactiviteiten zoals raften, canyoning enz. beginnen inmiddels deel uit te maken van het dagelijkse programma.

Hotels Omis

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Omiš, neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Omis Kroatië

Een vakantie in de stad is een garantie dat u zich niet zult vervelen. Er zijn werkelijk vele schitterende bezienswaardigheden te ontdekken. Veel van de hoogtepunten bevinden zich in de oude stad, maar ook in de omgeving van Omis, langs de Rivièra, zijn er echt leuke dingen te doen. Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden, de coolste activiteiten en de beste excursies op een rijtje gezet – perfect voor uw volgende vakantie.

 

Wat te doen in Omis? Lees hier onder onze beste activiteiten: 

1. De oude stad van Omis

Omis in Kroatië is een charmant stadje met 15.000 inwoners en de prachtige middeleeuwse oude stad Omis is het hart van de ongeveer 20 kilometer lange Omis Rivièra. Het is gelegen in een zeer schilderachtige omgeving direct aan de monding van de rivier Cetina en tijdens een rondleiding door het centrum kan men allerlei mooie locaties ontdekken. Oude stenen huizen, de overblijfselen van de oude stadsmuren, mooie lanen, het stadsmuseum en enkele mooie kerkjes zijn de hoogtepunten van het stadscentrum. Bijzonder bezienswaardig is de kerk van St. Michael en het schilderachtige plein ervoor. Ook souvenirwinkels en supermarkten bevinden zich direct in de oude stad.

In de 12e en 14e eeuw was de haven van Omis een uitvalsbasis voor piraten. In drie eeuwen werden schepen geplunderd en gekaapt in de rivier de Centina. Elk jaar rond 18 augustus wordt de grote piratenstrijd van Omis opgevoerd tijdens het Piratenfestival.

2. Mirabella Vesting

Omis

Het fort Mirabella, een 13e-eeuws kasteel, is zeker de belangrijkste plaats om te bezoeken in Omis. Het is prachtig gelegen op een rots en torent boven de historische oude stad uit. Een pad met veel trappen leidt omhoog naar het fort Mirabella. Een zekere conditie is wel een voordeel, want de treden zijn soms behoorlijk steil en vermoeiend. Het laatste deel van de toren gaat zelfs over een ladder. Na een wandeling van 15 minuten naar de burcht wordt u beloond met het beste uitzicht op de oude binnenstad van Omis en een prachtig uitzicht op de Cetina Canyon. Een hoogtepunt dat u niet mag missen!

3. Beklimming van de vesting Starigrad

Een andere unieke plaats om te bezoeken in Omis is het 15e-eeuwse fort Starigrad. Deze is echter alleen bereikbaar via een korte wandeling, omdat hij zich op de hoge top van de berg net boven de oude stad bevindt. De wandeltijd van Omis naar de vesting is, afhankelijk van het fitnessniveau, ongeveer 1 uur. U zult een hoogteverschil van 300 meter moeten overwinnen. Maar de inspanning is de moeite waard, want het Starigrad Fortica biedt een onbeschrijfelijk mooi uitzicht op Omis en de turkooisblauwe zee.

Tip: Als u een kortere weg wilt nemen, dan kunt u het beste naar het einde van de Put Baučića Straat rijden. Van daar naar de top loopt u slechts 20 minuten.

4. Boottocht Omis

Omis

Een van de allerbeste dingen om te doen in Omis is een boottocht op de rivier de Cetina. Of u gaat mee met een boottocht met gids (duur 3 uur), of u huurt ter plaatse een kleine privéboot. De bootverhuur bevindt zich vlak naast de brug. Van het oude centrum van Omis naar het eindpunt bij het restaurant rijdt u ongeveer een uur. Tijdens de boottocht kunt u genieten van een prachtige ambiance, een prachtig natuurlandschap en de schilderachtige Cetina-kloof. Bovendien kunt u tijdens deze tocht veel van de plaatselijke vogelsoorten bekijken.

5. Radmanove Mlinice

Langs de rivier de Cetina, ongeveer 6 kilometer van Omis, liggen de Radman Molens (Radmanove Mlinice). Deze historische molens stammen uit de 17e en 18e eeuw en tegenwoordig zijn er een restaurant, een speeltuin, kanoverhuur, kano’s, minigolf en nog veel meer. Als u een boottocht maakt, of ook als u met de auto gaat, dan moet u hier zeker een gezellige pauze inplannen.

6. Een prachtig uitzichtpunt en het standbeeld Ivan Meštrović

Een andere bezienswaardigheid in Omis is een bezoek aan het uitkijkpunt bij het standbeeld van Ivan Meštrović. Het bevindt zich op ongeveer 5 kilometer van het centrum en is gemakkelijk te bereiken via een kronkelige weg met de auto. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht op de Omis Canyon, de bergen op de achtergrond en zelfs op een waterval. Het hele panorama is onbeschrijflijk mooi, en dus is het uitzicht vanaf het standbeeld een absoluut hoogtepunt voor elke reis naar Omis.

7. Buitenactiviteiten in Omis

Op een vakantie naar Omis Riviera heeft u de mogelijkheid om een verscheidenheid aan buitenactiviteiten te doen. Met dit brede scala aan sport- en vrijetijdsactiviteiten, of het nu fietsen, wandelen, vissen, zwemmen of klimmen is, zult u zich nooit vervelen. Zeker, hier vindt iedereen zijn geschikte activiteitenprogramma.

Een van de meest populaire activiteiten is Rafting op de Cetina rivier. Deze tochten kunnen zowel ter plaatse als online geboekt worden. Daarnaast zijn kanoën en kajakken in het prachtige rivierengebied echte aanraders.

Wie op zoek is naar meer sensatie, kan de zipline van Omis proberen. Over een totale lengte van bijna 2 kilometer vliegt u met een snelheid van wel 65 km/u door de Cetina canyon. Een geweldige ervaring voor adrenalinejunkies.

Daarnaast zijn de bergen rond Omis een hotspot in de klimscene. Vele klimroutes leiden door steile hellingen en een prachtige via ferrata leidt zelfs tot aan het Starigrad Fort. In het dorp zijn tal van bureaus die rondleidingen en klimcursussen aanbieden.

Maar ook voor wandeltochten is Omis de plaats bij uitstek. In het hooggebergte van de Rivièra zijn ontelbare mooie wandelroutes uitgezet. Zo kunt u bijvoorbeeld omhoog wandelen naar Kula, de hoogste top in de regio, of in de bergen Dinara, Mosor en Babnjaca. Hier kunt u genieten van een prachtig uitzicht tot aan de zee.

Kijk hier onder voor de excursies: 

De stranden van Omis

Als u op vakantie bent in Omis Riviera, dan kunt u zich verheugen op werkelijk prachtige stranden. Of het nu zandstrand, kiezelstrand of verborgen baaien zijn, in en rond Omis zijn een aantal echt geweldige plekken om te zwemmen. Hier zijn de beste stranden van de Omis Riviera:

Velika Plaza: Het meest bekende strand van Omis is waarschijnlijk het Velika Plaza, het lange zandstrand naast Omis stad. Het is het hoofdstrand van de Rivièra en een populaire plek voor zomervakanties in Kroatië. Het strand loopt geleidelijk af en is daarom ook de perfecte plek voor gezinnen met kinderen. De zee is kristalhelder en nodigt uit tot lekker zwemmen. Voor een vakantie in Omis kunnen we Hotel Plaža van harte aanbevelen. Het ligt direct aan het grote zandstrand en in de oude stad bent u in een paar minuten.

Stranden bij Duce: Duce ligt aan de Omis Riviera en is meteen de buurstad van Omis stad. Op een lengte van ongeveer 6 kilometer vindt u verschillende prachtige baaien met zandstranden. Echt mooi is het strand Galeb van het gelijknamige Camp Galeb, maar ook het strand Duce bij de coole Shooko Beach Bar is een aanrader. Wie een strandvakantie met sightseeing plant, zit in Duce helemaal goed.

Strand Brzet: Een ander mooi strand op slechts 15 minuten lopen van Omis oude stad is het strand Brzet. Hier baadt u op een kiezelstrand met kristalheldere zee. Bovendien kunt u genieten van een uitzicht op het karstgebergte. Met deze achtergrond is het strand Brzet zonder twijfel een van de absolute beste stranden van Omis!

Mala LukaEen echte insider tip onder de stranden van de Omis Riviera is het Mala Luka strand. Aan deze spectaculair mooie baai vindt iedereen zijn perfecte zwemparadijs. Ook wie graag snorkelt zit hier goed, want rond de rotsen aan de rand zwemmen heel wat vissen!

Strand Vruja: Een ander hoogtepunt van het strand en een van de meest spectaculaire dingen om te zien van Omis is het strand Vruja. De afdaling naar het strand duurt iets langer. Maar van de parkeerplaats naar het uitkijkpunt van het Mariabeeld bent u in een paar minuten lopen. Het uitzicht op de kust en het strand zijn adembenemend. Velen die willen baden, bezoeken deze baai ook per boot

Leukste Restaurants in Omis

Ontdek de beste restaurants:

  • Restoran MILO
  • Restaurant Puljiz
  • Restaurant Bastion
  • Brzogriz
  • Mirabella
  • Brzi Gonzales
  • Konoba Joskan
  • Restaurant Pod Odrnom
  • Restaurant Kremenko
  • Restaurant Babilo-Omis

Waar te verblijven in Omis?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Omis? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!