Sinj

Sinj is een Kroatische stad, ongeveer 40 km ten noorden van Split in Dalmatië. Sinj en het omliggende gebied – Cetinska Krajina – vormen een interessant bezoekersgebied vanwege de prachtige landschappen en het culturele erfgoed waarvoor de stad in binnen- en buitenland bekend staat. Sinj ligt in de Sinjsko polje vallei met de rivier Cetina, omgeven door groene heuvels en hellingen van het Svilaja en Dinara gebergten.

Gezinsvriendelijke stranden aan de Adriatische kust en middeleeuwse steden bezaaid met opnamelocaties van Game of Thrones zijn misschien de eerste opties voor wie Kroatië bezoekt. Maar het land heeft ook een showcase van offbeat plaatsen die een beroep op de meest nieuwsgierige reizigers. Sinj, bijvoorbeeld, is een kleine Kroatische stad met een rijk cultureel erfgoed. De stad is misschien niet de eerste optie als het gaat om een reis naar Kroatië, maar het is zeker een bezoek waard.

Op deze pagina

Geschiedenis

De stad Sinj is het centrum van de Cetina-regio die tot het Dalmatische achterland behoort, een plaats die geografisch en sociaal verbonden is met de prachtige karstrivier de Cetina. Al generaties lang vertellen de inwoners het verhaal van hoe Onze-Lieve-Vrouw van Sinj de stad in 1715 redde van het Ottomaanse leger. Om deze strijd te herdenken, wordt elke eerste zondag van augustus de Sinjska Alka gehouden, en het is een van de aantrekkelijkste evenementen in Kroatië. Deze ruiterwedstrijd, die is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid, is niet zomaar een doorsnee toeristisch evenement met folkloristische elementen. Het is veel meer. Het weerspiegelt tegelijkertijd de geschiedenis, de traditie, de levenswijze, de gewoonten, de moed en de religie van de plaatselijke bevolking, op een levendige manier gepresenteerd in het Museum van Sinjska Alka in het gerenoveerde Hof van de Ridders van Alka.

Sinj

Sinj vandaag de dag

Behalve met zijn rijke culturele erfgoed zal Sinj u ook verrassen met zijn uitstekende culinaire aanbod. Je kunt de verschillende delicatessen proberen, zoals de uitzonderlijke prosciutto, kaas, sujuk (een droge pikante worst) en uštipci (donutachtig gefrituurd deeg) die erbij geserveerd worden. Liefhebbers van rivierdelicatessen kunnen kiezen uit gerechten met krab, Cetina forel of kikker, en echte fijnproevers zullen arambaši ontdekken, een lokale maaltijd uit Sinj gemaakt van gehakt of gesneden rundvlees gewikkeld in zure koolbladeren. Je zult het rijke culinaire aanbod van Sinj niet kunnen weerstaan, maar aangezien deze regio bekend staat om zijn actieve vakanties, zul je die calorieën snel verbranden met een van de vele sporten die worden aangeboden: paardrijden, fietsen, wandelen, kanoën, paragliden, parachutespringen, vliegvissen…

Hotels Sinj

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Sinj, neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste accommodatie:

Booking.com

Wat te doen in Sinj Kroatië

Er is geen tekort aan activiteiten in Sinj om u bezig te houden; hier zijn er slechts een paar. Inclusief waar te eten.

Wat te doen in Sinj Kroatië? Lees hier onder de activiteiten:

1. Kijken naar de Sinjska Alka, in Sinj

Dit is zonder twijfel een van de topactiviteiten in Sinj. De Sinjska Alka is een ruiterwedstrijd die elke eerste zondag van augustus, sinds 1715, in Sinj wordt gehouden. Het toernooi werd opgericht om de Kroatisch-Venetiaanse overwinning op 60.000 Ottomaanse soldaten in augustus 1715 te vieren.

De Alka wordt elk jaar bijgewoond door duizenden toeschouwers en brengt 11 tot 17 Alkar (de ridders) bijeen die met hun paarden op volle snelheid naar de Alka rijden, een ring die bestaat uit twee concentrische ijzeren cirkels die met elkaar verbonden zijn door drie staven. Het doel? De binnenste cirkel van de ring te raken met een 3 meter lange puntige reserve terwijl je paard rijdt. De ridders krijgen punten al naar gelang de sector van de ring die ze weten te doorboren: de middelste cirkel, de kleinste, is drie punten waard, het bovenste veld twee punten, en de twee onderste velden elk één punt.

Sinjska Alka wordt verspreid over drie dagen, en het grote feest wordt gehouden op zondag, de laatste dag van het evenement. De dag begint met een prachtige traditionele optocht, die langs duizenden toeschouwers trekt, onder wie reizigers, en de trotse families van de ridders.

Merkwaardig feit: alleen mannen die in Sink of een van de omliggende dorpen zijn geboren, mogen aan het toernooi deelnemen. Zij dragen uitgebreide versierde kostuums die identiek zijn aan die welke de ridders in de 18e eeuw droegen.

2. Het verkennen van de oude stad van Sinj

De meeste topattracties in Sinj bevinden zich in de oude stad. Dus als je wat tijd uittrekt om echt door de straten te dwalen en het historische stadscentrum te verkennen, zul je de meeste bezienswaardigheden van Sinj kunnen ontdekken. Met overblijfselen van het oude fort dat de stad beschermde, bood “De Stad”, zoals de lokale bevolking zegt, vroeger onderdak aan mensen en soldaten tijdens de Turkse invasies.

Als u door het centrum van Sinj wandelt, kunt u de kerk van de Wonderbaarlijke Vrouwe van Sinj zien, die op het centrale plein van de stad staat. De kerk, die wordt beschouwd als een van de topattracties van Sink, werd gebouwd van 1699 tot 1712 en heeft in de loop der jaren oorlogen en aardbevingen doorstaan, waarbij het oorspronkelijke uiterlijk bewaard is gebleven.

In het stadscentrum van Sinj moet u ook zeker naar de piazza fontein gaan, die plaatselijk bekend staat als “funtana” en in 1852 werd gebouwd door burgemeester Antonio Buglian.

Ook in het centrum van Sinj, tegenover de kerk van de Wonderdadige Madonna van Sinj, ligt het Kamičak Fort, een stervormig fort dat in 1712 werd gebouwd op de top van een gelijknamige heuvel. Het fort heeft een indeling die dateert uit 1890, toen de muren werden gebouwd en de pijnbomen op het terrein werden geplant.

Na het ontdekken van de topattracties in Sinj, is het een goed idee om een dagtrip naar een nabijgelegen bestemming te plannen. Bekijk hieronder wat de topsteden zijn die op rijafstand van Sinj liggen voor het perfecte Kroatische uitje.

3. Orlova Staza, Voor avontuurlijke reizigers

Ben je klaar om een beetje actie te beleven tijdens je vakantie? Nadat je hebt genoten van de topactiviteiten in Sinj, ga je naar Orlova Staza voor de Adelaarspad in de buurt van Sinj. De 44 km lange route is niet helemaal vlak, met een hoogteverschil van 969 meter. Saai is het echter niet – de mix van cross trail en weg fietsen zal je wakker houden. De route begint met asfalt, gaat verder met pittoreske grindwegen en eindigt met eikenbossen. De route is veeleisend, maar biedt reizigers uitstekende uitzichten op plaatsen als het Peruča-meer. U kunt ook fietsen tot u de bron van de rivier de Cetina bereikt.

4. The Klis Fortress, voor Game of Thrones Fans

Ga je op reis met je kinderen en weet je niet zeker of ze lange uren op een fiets leuk zullen vinden? Dan kun je ze ook meenemen naar een Game of Thrones-filmlocatie. En, verrassend genoeg, hebben we het niet over Dubrovnik, maar over het Klis Fort. Dit middeleeuwse fort, gelegen tussen Split en Sinj, werd gebouwd op een hoogte van 360 meter om invasies onder controle te houden. Dit prachtige fort is te zien in Game of Thrones seizoen 4 wanneer Daenerys Targaryen en haar leger naar Meereen gaan om de slaven te bevrijden.

Je kunt er vanuit Sinj komen door een taxi te nemen (24 km) of een auto te huren. Als u uit Split komt, kunt u ook bus nr. 22 nemen vanaf het Nationaal Theater (kaartje kopen in de kiosk). De reis is de moeite waard, want het is een van de beste gezinsvriendelijke toeristische attracties rond Sinj.

5. Musea en galeries

Een van de indrukwekkendste gebouwen in Sinj is Alka Halls (Alkarski Dvori), oorspronkelijk gebouwd als de Venetiaanse cavaleriekazerne. Het bestaat uit twee u-vormige huizen die met elkaar verbonden zijn door een grote binnenplaats.

Alkarski Dvori is een lichtend voorbeeld van restauratie. Het opgeknapte gebouw straalt door de opnieuw geschuurde steen, die de warme houten vloer van het interieur complementeert. Dit is de zetel van de Alka Knight Society, maar ook de thuisbasis van het geavanceerde museum van Sinj Alka. Het museum is zo meeslepend dat het lijkt alsof je getuige bent van het echte toernooi. De Alka-optocht wordt nagespeeld met levensgrote mannen te paard, gebeiteld in hout. Elk detail, van de traditionele kleding tot de wapens, is minutieus realistisch, waardoor de indruk van tijdloosheid en eeuwigheid wordt gewekt.

Terwijl het echte Alka-toernooi draait om de spanning van de race, kunt u in het museum een moment stilstaan en meer te weten komen over de achtergrond ervan. De rijke geschiedenis, de ingewikkelde kleding en de choreografie van de optocht.

Er zijn talloze verhalen en nevenrituelen die samen Sinj Alka vormen. Bijvoorbeeld hoe vrouwen de mannen helpen bij het aankleden, hoe paarden worden versierd of hoe kanonnen de kogelscore markeren. Je ervaart dat allemaal via interactieve en multimediale tentoonstellingen

6. Activiteiten buiten de deur

Sinj Lake

Met zoveel open ruimte zijn avonturen in de buitenlucht in de Cetina-regio om elke hoek te vinden. Er zijn talloze fietspaden langs de rivier de Cetina, waarvan de mooiste naar de bron loopt.

Niet alleen de tocht is leuk, maar ook het zien van de Cetina-grot is een bezienswaardigheid om nooit te vergeten. De rivier borrelt eigenlijk vanuit de ondergrond en vormt het 130 meter diepe meer Glavaševo. De plaatselijke bevolking zult u aansporen om de nabijgelegen rots te beklimmen en een blik in de diepte te werpen. Is het niet een beetje zoals het Oog van Sauron?”, vraagt een van hen me.

Fiets op de terugweg langs de oostelijke oever om de dramatische berg Dinara boven je te zien uittorenen. Deze karstpracht is een populaire wandelbestemming en als je erin slaagt de top Sinjal (1831 m) te beklimmen, bereik je het hoogste punt van Kroatië.

7. Zomer in Sinj

Er zijn verschillende redenen waarom u zou moeten overwegen om ten minste een deel van uw zomervakantie in Sinj door te brengen. Ten eerste is het klimaat een beetje anders dan aan de kust. De dagen zijn heet en zonnig, maar de nachten zijn koeler. Je zult veel beter slapen. Vooral na zoveel buitenactiviteit.

Juli en augustus barsten van de interessante evenementen. Zelfs als u de spannende Sinj Alka niet kunt bijwonen, hebt u opties. U kunt de hele maand juli kijken naar de trainingen van Alkars op de renbaan. Of kom naar het feest van Maria Hemelvaart om te zien hoe ze het schilderij van de Madonna dragen.

Hier is een lijst van de beste evenementen in de zomer (deze data kan elke jaar veranderen, check dit dus altijd even goed!).

– Alka Skydivers Cup: 28-30 juli

– Delmatae vs Romeinen wedstrijd: 30 juli

Dit is een leuke re-enactment van de voetbalwedstrijd tussen de inheemse stam Delmatae en de Romeinen. In Sinj staat een klein monument voor de 7-jarige Romeinse jongen Gaius Laberius die een voetbal vasthoudt, een bewijs dat Europeanen voor het eerst voetbalden in de regio Cetina.

Alka Toernooi:

– Bara wedstrijd: 4 augustus 2017, 17 uur

– Čoja-race: 5 augustus 2017, 17.00 uur

– Alka race: 6 augustus 2017, 16.30 uur

-De Sinj Siege re-enactment toneelstuk:

– 10 augustus, 18.00 uur

Feest van Maria-Hemelvaart:

– 15 augustus

Leukste Restaurants in Sinj Kroatië

Dineren in Sinj belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 

Beste 9 restaurants van Sinj: 

1. MALO MISTO
2. PINJUR
3. PIZZERIA FANTASIA
4. RESTORAN / PIZZERIJA TENDI
5. MARINERO
6. PREMIJER
7. KONOBA ISPOD URE

Vakantie in Sinj?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

 

Enthousiast geworden van Sinj Kroatië? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!