Solin

Solin is een kleine, enigszins landinwaarts gelegen stad in Midden-Dalmatië, op slechts 5 km afstand van Split. Solin (of Salona) is tamelijk beroemd omdat het de geboorteplaats was van de Romeinse keizer Diocletianus in de 3e eeuw en ook de hoofdstad van Dalmatië in de Romeinse tijd. Als een dergelijke prominente nederzetting in de Romeinse tijd, kunt u zich voorstellen dat Solin de thuisbasis is van een aantal indrukwekkende Romeinse structuren- en dat is het ook! Als u Solin bezoekt, zult u de verbazingwekkende overblijfselen van een Romeins amfitheater aantreffen.

Solin is zeker een mooie plaats om een dag door te brengen, en gezien de ligging en de indrukwekkende bezienswaardigheden, zeer geschikt als een dagtrip vanuit Split.

Op deze pagina

Geschiedenis

De Kroatische naam Solin is afgeleid van de Latijnse naam Salon, die zijn oorsprong heeft in de Illyrische taal. Deze naam wordt voor het eerst in de geschiedenis vermeld in 119 v. Chr., toen de Illyrische en Romeinse oorlogen plaatsvonden. Het begin van deze nederzetting is zeker veel vroeger. De oude Griekse geograaf Strabon zegt dat Salona de haven was van de Illyrische stam der Dalmatiërs, die waarschijnlijk handel dreef met de Griekse zeelieden. De overblijfselen van de stadsmuren en de voorwerpen van Griekse oorsprong die in en rond Salona zijn gevonden, wijzen erop dat de Grieken de stichters van deze stad waren. 

Sommigen beweren dat de stad in de IVe eeuw v. Chr. werd gesticht. Het is duidelijk dat de Griekse invloed al zeer vroeg in Salona aanwezig was, zodat met recht kan worden gezegd dat Salona in de eerste periode een Grieks-Illyrische nederzetting was. In de eerste eeuw v. Chr. werd Salona bezet door de Romeinen. In de burgeroorlog tussen Caesar en Pompeius steunden de inwoners van Salona Caesar; sinds hij won, is de stad bevorderd om de kolonie te eren, zodat zij officieel “Colonia Martia Julia Salona” wordt genoemd. De stad breidt zich uit naar het oosten en het westen en krijgt twee nieuwe delen: naast het oudere Grieks-Illyrische deel, het nieuwere Romeinse naar het westen en het oosten. Daarom vermelden de schrijvers uit die tijd de meervoudsvorm voor de naam van de stad – Salonae.

Toen Illyricum als Romeinse provincie werd bestuurd, werd Salona een echt cultureel, commercieel, politiek, en enige tijd militair centrum. In latere eeuwen was het ook het kerkelijk centrum. Ook in de eerste eeuwen na Christus immigreerden vele oosterlingen, waaronder de herauten van het evangelie, die in de tweede helft van III. eeuw in Salona de christelijke gemeente organiseerden. Drie was veel christelijke martelaren tijdens de tijd van Diocletianus.

Solin

Vakantie in Kroatie

Solin vandaag de dag

Salona is een gemakkelijke dagtocht vanuit Split en het is mogelijk om een stop in Salona te maken alvorens verder te gaan naar Trogir. Het duurt minstens een uur om de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Er zijn voldoende verklarende panelen in het Engels en de paden zijn goed aangegeven. Het is ongeveer 15 minuten lopen zonder schaduw naar het amfitheater aan het uiteinde van het park, maar het is een aangename wandeling langs olijfbomen, boomgaarden en bloeiende struiken. Net binnen de ingang vormen stenen tafels en banken een perfecte picknickplaats.

Wat te doen in Solin? Lees hier de 9 activiteiten

1. Museaum van Tusculum

Gebouwd in 1898 door de toenmalige archeoloog, Monseigneur Frane, diende het als hoofdkwartier voor archeologische teams die de site bestudeerden en onderzochten.  Het werd Tusculum genoemd naar de villa van Cicero in de buurt van Rome en gebouwd naar zijn evenbeeld met zuilen, fonteinen en binnenplaatsen.


Op de begane grond worden de collecties van Monseigneur Frane tentoongesteld in een in Romeinse stijl ingerichte zaal. Interessant is dat hij zich in de kamer liet fotograferen terwijl hij een toga droeg. Op de eerste verdieping woont en werkt een team archeologen aan de vroege archeologische vondsten van het gebied.

Grenzend aan het Tusculum is de Manastrine. Samen met de martelaren van Salona ligt ook pater Frane ter plaatse begraven. Zijn sarcofaag bevindt zich bij de ingang van de Manastrine, aan de westzijde en onder een cipresboom. U kunt de inscripties op de sarcofaag zien (een stenen kist versierd met beeldhouwwerken en inscripties)

Op de sarcofaag staat dit Latijnse Romeinse opschrift “Hoc in tumulo iacet Franciscus Bulić…servans reverenda limina sanctorum. (Hier ligt F. Bulić…de eerbiedwaardige overblijfselen van de heiligen te beschermen). 

 

2. Manastrine

De Manastirine is een begraafbasiliek, waar de overblijfselen van de vroege Christelijke graven zijn opgegraven. De Romeinse gewoonten en wetten schreven voor dat de doden buiten de stad werden begraven. Ook de christenen volgden dit gebruik en begroeven hun doden buiten de stad. De opgravingen zijn nog niet voltooid, tot nu toe zijn hier duizend sarcofagen, graven en grafkapellen ontdekt. Veel prominente Christenen en Martelaren werden ook in de Manastirine begraven. Een vooraanstaande christelijke martelaar die op deze plaats werd begraven was Dujam (St Domnius). Hij was de bisschop van Salona die later de beschermheer van Split werd. Zijn neef Primus, die de eerste bisschop van Split was, werd hier ook begraven. Hij werd in het jaar 304 door Diocletianus terechtgesteld.


Het gebied trok veel christenen aan die naast de Dujam begraven wilden worden. Zoals vele andere christelijke begraafplaatsen werd het ook een plaats van verering waar mensen hun respect kwamen betuigen en bidden. Zo werd in de 5e eeuw op de graven een drieschepige basiliek gebouwd. Op deze plaats zijn de overblijfselen van het kerkhof en een van de basilieken van Salona

3. Hoofdbasiliek van de stad

Het christendom kwam in Solin in de 3de eeuw en de plaatsen waar martelaren werden begraven; Kapljuč, Marusinac en Manastrine werden uiteindelijk plaatsen van aanbidding aangezien er basilieken werden gebouwd op de begraafplaatsen. In Solin werden verschillende basilieken ontdekt. De bouw van de Grote Basiliek (Stadsbasiliek) begon in de 4e eeuw door bisschop Simferi en werd voltooid door zijn neef en opvolger in de 5e eeuw. De massieve zuilen zijn gebouwd van steen afkomstig van het eiland Brač. De zuilen zijn gemaakt van marmer. Het hele gebied staat bekend als het bisschoppelijk centrum en omvat een kathedraal met drie schepen en een achthoekige doopkapel. De ruïnes van het openbare thermale bad liggen net links van de belangrijkste basillica.

4. Openbare baden (thermae)

Openbare baden waren een integraal onderdeel van de Romeinse cultuur. Er zijn meerdere baden en het best bewaarde bad heet het Grote Thermae, dat laat in de 2e eeuw n. Chr. werd gebouwd met voorzieningen als een halfrond zwembad, massageruimten, warme baden, sauna, een koud bad, twee kleedkamers en bijbehorende banken, alsmede openingen in de muur voor kleding.

5. Porta Caesarea - Hoofdpoort

Oorspronkelijk gebouwd in de tijd van keizer Augustus aan de oostelijke muur, is verbonden en maakt deel uit van de nog bestaande romeinse weg, Decamus Maximus en de nabijgelegen stad Split. De weg splitste zich bij het binnenkomen van de stad in drieën; één was breed genoeg voor karren en twee kleinere voor voetgangersverkeer aan weerszijden. Als je goed kijkt, zie je nog steeds de diepe sporen van de wielen van de karren die goederen naar de stad brachten.

De poort had twee verdiepingen en werd oorspronkelijk gebruikt als poort en vervolgens als waterkanaal in de 1ste eeuw n. Chr., rond 170 n. Chr. In deze tijd werden ook het forum en het theater gebouwd. Naarmate de stad groeide, breidde zij zich uit vanuit de poort, die niet langer de hoofdingang was, maar ergens in het midden van de stad. Uiteindelijk ging de Porta Caesarea ook functioneren als aquaduct dat water van de nabijgelegen rivier Jardo naar de zuidelijke gebieden van Salona en naar het paleis van Diocletianus voerde. 

De poort wordt gevormd door grote blokken steen en de ruimtes ertussen worden opgevuld met ongebruikt rotsmateriaal waarmee de blokken aan elkaar worden vastgemaakt. Er waren twee achthoekige torens die ooit de wachttorens vormden. Naarmate de stad Salona zich uitbreidde, verloor de poort haar status als toegangspoort tot de stad, maar zij is bewaard gebleven als historisch monument.

6. Stadsmuren

De stadmuren duurde eeuwen om te bouwen. Begonnen in de 2e eeuw v. Chr. en rond 170 n. Chr. aangevallen door Germaanse stammen. Daarna werden de muren versterkt met 90 torens over een lengte van 4 km en een breedte van ongeveer 2 meter. In de 5e eeuw werden alle torens herbouwd om de verdediging en veiligheid verder te verbeteren.

7. Brug van vijf bogen

Het zijn vijf bogen, gebouwd van steen over het achterwater van de rivier de Jadro. De kanalen voerden warm en koud water aan voor de thermale baden. Het fungeerde niet als aquaduct, wat een gangbare misvatting is.

8. Begraafplaats, Kapljuč

Tweehonderd meter van het amfitheater ligt de oudste begraafplaats en basiliek van Salona. Het staat bekend als de Basiliek van de Vijf Martelaren, die was gewijd aan de priester Asterie en vier soldaten van de keizerlijke garde die martelaren werden na als christenen te zijn terechtgesteld in het amfitheater. Dit is een van de drie begraafplaatsen waar de martelaren van Salona werden begraven (Manastirine, Kapljuč, Marusinac).

Op deze plaats werd, zoals gebruikelijk bij martelarengraven, in de 5e eeuw een kathedraal met drie schepen gebouwd, die werd uitgebreid met een achthoekige doopkapel en een bisschoppelijk verblijf.

9. Amfitheater

Gelegen aan het verste eind van het park, is het 15 minuten lopen zonder schaduw. De wandeling is aangenaam omdat u olijfgaarden, boomgaarden en andere aangename plaatsen ziet. Als u wilt picknicken, kunt u gebruik maken van de stenen tafels en banken bij de ingang.

Leukste Restaurants in Solin

Dineren in Solin belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 


Beste restaurants van Solin: 

– River Pizzeria Konoba / Pizza, Europees, Vegetarische opties

– Girasole / Restaurant /Pizza, Europees, Italiaans, Vegetarische opties

– Restoran Tusculum / Restaurant

Vakantie in Solin Kroatië?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

 

Enthousiast geworden van Solin? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!