Stari Grad

De meeste mensen haasten zich door Stari Grad op weg naar Hvar-stad, omdat Stari Grad vlakbij (2km) de haven van Stari Grad ligt, het belangrijkste autoveerbootstation op het eiland Hvar. Haast je niet zo snel. Stari Grad heeft veel te bieden, vooral voor geschiedenisliefhebbers. Stari Grad, dat rond een mooie baai ligt, is een van de oudste steden van Kroatië en dateert uit 385 v. Chr. toen het een Griekse kolonie was, Faros genaamd. Je ziet de naam op talloze straatnaambordjes en bedrijven in de stad. Het waren de Grieken die als eersten het verkavelingssysteem aanlegden dat nu de vlakte van Stari Grad is, een Werelderfgoedlocatie.

Op deze pagina

Geschiedenis

Stari Grad (Pharos) is de oudste stad van Kroatië. In hetzelfde jaar – 384 v. Chr. toen de Griekse filosoof Aristotel in Trakia werd geboren, vestigden de Grieken van het eiland Paros in de Egeïsche Zee de stad op het eiland Hvar, en noemden het Pharos.

In 1813 werd het eiland Hvar een deel van het Koninkrijk Dalmatië binnen de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Een vreedzame eeuw bracht echte welvaart naar Stari Grad. Halverwege de eeuw bestond de vloot van Stari Grad uit meer dan 50 zeilschepen, die over de hele Middellandse Zee voeren en handel dreven. Langs de oude waterkant werden veel representatieve huizen gebouwd, evenals een school, het Kroatische Huis, het Biankini-paleis en het Don Šime Ljubić-paleis. Stari Grad bleef zich uitbreiden en werd een levendige havenstad van ambachten en handel, met de Middenstraat als levensader.

Het begin van de 20e eeuw werd gekenmerkt door talrijke emigraties als gevolg van de achteruitgang van de wijnbouw en oorlogen. Niettemin werd in 1927 aan de noordzijde van de baai een openbaar strand aangelegd. In de tweede helft van de 20e eeuw werd een wijnmakerij gebouwd, samen met zomer- en winterbioscopen, evenals nieuwe wegen en musea.

Het Stari Grad van de 21e eeuw is een klein toeristisch stadje waarvan het belangrijkste kenmerk de gelaagde geschiedenis is, die met zijn vele ingrediënten is ingebed in een universele, vooral mediterrane, ruimte.

Stari Grad

De stad vandaag de dag

Stari Grad is het historische hart van het eiland Hvar. De stad ligt in een landschap waar het blauw van de diepe baai grenst aan het groen van het brede en beroemde veld van Pharos, met wijngaarden en olijfbomen. Vroeger zorgden de velden voor voedsel en bood de baai bescherming.

Vandaag de dag geven zowel de velden als de baai een aantrekkelijke kwaliteit aan het eiland, waarin de moderne vakantie bezienswaardigheden verweven zijn geraakt met de oudheden van de stad en van het eiland.

Door zijn ligging in het midden van het eiland Hvar was Stari Grad eeuwenlang een veilige haven voor zeelieden, die door de inwoners van de stad op de havenpromenade werden verwelkomd. De baai van Stari Grad wordt nog steeds regelmatig bezocht door de meeste reizigers op boten die door Midden-Dalmatië varen.

De stad is omgeven door pijnboombossen en wordt gekoeld door een zomerse bries. In de hete zomerdagen is het een van de zeldzame Dalmatische plaatsen waar de lucht fris is en de slaap verfrissend. De duizend jaar lange geschiedenis van de stad heeft vele monumenten achtergelaten in de stedelijke structuur van de stad

Hotels Stari Grad

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Stari Grad neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Stari Grad

Op het Eiland Hvar is veel te doen. Zo ook in de stad Stari Grad.  

Hier zijn 7 dingen om te doen in Stari Grad:

1. Stari Grad, Hvar Stranden
Het vinden van een zonnig plekje op een strand van Stari Grad is een van de top dingen om te doen in Hvar! Vanaf de jachthaven van Stari Grad volg je gewoon de kustpaden (zowel ten noorden als ten zuiden van de jachthaven) die leiden naar kleine kiezelstranden in ondiepe alkoven. De stranden die dicht bij de stad liggen zijn handig, maar wij gaven er de voorkeur aan om langs de kustpaden te lopen tot waar ze het bos ingingen en het pad veranderde in onverhard. Vanaf daar vonden we plekjes langs de rotsstranden die veel meer afgelegen lagen. 

2. Fiets de Stari Grad vlakte naar Jelsa en Vrboska
Als je op zoek bent naar dingen die je in Hvar kunt doen die je nergens anders in Kroatië (of de wereld, wat dat betreft!) kunt doen, ga dan naar de Stari Grad-vlakte. D landbouwlandschap, dat in 2008 door UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen, wordt door stenen muren in tweeën gedeeld – net als sinds de Grieken het land 2.400 jaar geleden vestigden. De vlakte van Stari Grad is een van de topattracties van Hvar.

De vlakte strekt zich 6 km uit van Stari Grad tot Vrboska. Een van de beste dingen om te doen in Hvar, Kroatië is op de fiets stappen en door de Stari Grad vlakte rijden. Voor een avontuur van een hele dag, neem de noordelijke route van Stari Grad en fiets naar de stad Vrboska. Van daaruit volgt u de kustweg naar Jelsa. Neem op de terugweg de zuidelijke weg (route 116) terug naar Stari Grad en – als je aan het eind genoeg energie hebt – maak een omweg de heuvel op naar Dol voordat je terugrijdt naar de oude binnenstad van Stari Grad. 

3. Zoek Tito’s Grotten op het Kabal schiereiland
Benieuwd wat er te doen is in Hvar dat buiten de gebaande paden ligt? Zoek Tito’s Caves op Kabal Peninsula; voor sensatiezoekers is dit misschien wel een van de beste dingen om te doen in Hvar. Hoewel het niet langer een volledig geheim is, waren wij de enige bezoekers op de middag dat we op zoek gingen naar de grotten uit het Joegoslavië-tijdperk. Het is ons niet duidelijk waarom de grotten precies gebouwd zijn (behalve dat de Joegoslavische president Tito graag geheime plaatsen bouwde), maar de grotten hebben doorgangen naar uitzichtpunten op zee en een reeks lege kamers. Dieper in de aarde maakt de met cement versterkte grot plaats voor een ruigere, meer natuurlijke grot waar vleermuizen aan het plafond hangen.

Om Tito’s Grotten te bereiken, moet je de hoofdweg naar Kabal Peninsula nemen en deze blijven volgen tot hij doodloopt. Daar zie je TUNELI in het groen op de rotsen geschilderd. Volg het (overwoekerde) pad in de richting van de baai en neem het pad dat naar links afbreekt. Het onverharde pad voert u langs de kustlijn naar de ingang van de grot.

4. Wandeling naar het witte kruis op Glavica Hill, Hvar
Ten noorden van de jachthaven van Stari Grad staat een groot wit kruis op de Glavica-heuvel – en het uitzicht vanaf de voet van het kruis is fenomenaal. Een van de beste dingen om te doen in Hvar is de heuvel naar het kruis te beklimmen. Wij hebben de wandeling een paar keer gemaakt tijdens ons verblijf om te genieten van een beetje natuur en het prachtige uitzicht over de stad. Het kruis staat eigenlijk op een altaar in de open lucht, naast een kleine kerk, waar het hele jaar door speciale missen worden gehouden.

5. Verken Rudina en Zukova baai, Hvar
Slechts 2 km ten noorden van Stari Grad ligt het dorp Rudina: een plaats waar de tijd heeft stilgestaan. Het dorp is dunbevolkt met slechts 19 permanente bewoners, maar heeft een grote charme. Rudina bezoeken is een van de dingen die je op het eiland Hvar kunt doen om het eiland te ervaren zoals het vroeger was.

Het dorp bestaat uit twee gemeenschappen: Vela (Groot) Rudina en Mala (Klein) Rudina. De stenen huizen in Mala Rudina werden in 1663 gebouwd en zijn alle eigendom van dezelfde familie. Hoewel veel van de gebouwen zijn verlaten en in slechte staat verkeren, staan op het centrale plein een historische stenen pers en andere kunstvoorwerpen nog steeds in dezelfde staat als eeuwen geleden (omdat niemand ooit de moeite heeft genomen ze te verwijderen).

6.  Wandel door de Stari Grad Stenen Lanen
Geïnteresseerd in wat er te doen is in Stari Grad Old Town? Begin met een wandeling langs de waterkant en navigeer vervolgens te voet door het web van oude straten van de stad. Terwijl je doelloos door de historische lanen dwaalt, zoek dan naar plaquettes die historische gebouwen en pleinen aanduiden. Enkele topbezienswaardigheden in de oude stad Stari Grad zijn het Petar Hektorovic fort (een 16e-eeuwse villa gebouwd als zomerverblijf voor de beroemde dichter), het pittoreske Trg Skor plein en de St. Steven’s katholieke kerk (een vroeg 17e-eeuwse kerk met aparte klokkentoren die ooit deel uitmaakte van de oude muren van de stad).

In tegenstelling tot Hvar-Stad, met zijn glitter en glamour en constant dreunende bassen, is de riva in Stari Grad een meer kalme aangelegenheid.

Je hoort eerder het geluid van hartige gesprekken en bestek op borden dan de clubs en onhandelbare backpackers, en het zorgt voor een grondig plezierige ervaring.

7.  Wijnproeven bij Hora Winery Hvar
Gelegen in het hart van het UNESCO werelderfgoed Stari Grad vlakte, biedt Hora Winery een unieke wijnproeverij ervaring. Naast hun reeks lokaal geproduceerde wijnen, maakt het familiebedrijf ook olijfolie (probeer de met kruiden geïnfuseerde!), kweekt het lavendel en bereidt het lokale Dalmatische gerechten.

Leukste Restaurants in Stari Grad

Dineren in Stari Grad belooft een combinatie van Kroatisch eten en cultuur. Het weelderige landschap – en de omringende oceaan – wordt omringd door de Adriatische Zee en biedt een overvloed aan verse ingrediënten, die door talloze lokale restaurants op allerlei heerlijke manieren worden gebruikt. 

Beste 3 restaurants van Stari Grad: 

Jurin Podrum
George’s Cellar’ heeft een overvloed aan sfeer, met dank aan oude stenen muren, gevlochten rieten lampen en een paar tafels buiten in het laantje. Op het menu staan pasta, gnocchi, risotto en gegrilde vis.

Eremitaž
Dit restaurant is gehuisvest in een kluizenaarshut aan het water, gebouwd in 1487 voor de kluizenaarsmonnik die de naburige St Jerome’s kerk diende. Het biedt Dalmatische gerechten in een interieur van zichtbare stenen en op het schaduwrijke terras.

Antika
Het sfeervolle Antika heeft drie aparte ruimtes: een oud, krakkemikkig herenhuis; tafels langs de steeg; en een terras boven. Op het menu staan de gebruikelijke Dalmatische favorieten, met de nadruk op zeevruchten.

 

Nachtleven Stari Grad Kroatië

Hier een de beste 15 bars en clubs voor Stari Grad in Kroatië:

Jazz Bašta
Met zijn gezellige ambiance is Jazz Bašta het kleine paradijs voor jazzliefhebbers in Belgrado. Een ruime keuze aan wijnen, live jazz en vriendelijke obers maken uw ervaring hier opmerkelijk.

Rode bar
Red Bar is gelegen in een van de mooiste boheemse straten van Zuidoost-Europa – Skadarlija.

Jazzcafe
Een echte aanrader voor jazzliefhebbers of voor wie graag geniet in een aangename ambiance.

Ierse pub
In het stadscentrum, gelegen aan de Obilićev Venac straat, is er een plek voor bierliefhebbers. Irish Pub staat bekend om zijn grote keuze aan bieren en goede muziek.

Boho bar
Boho Bar is waarschijnlijk de meest exotische bar in Belgrado. Als je op zoek bent naar een plek om te genieten en je vrij te voelen, dan is de Boho bar de vrijheid zelve. Ga op de kussens zitten, loop op blote voeten, luister naar lekkere bietjes en drink verfrissende cocktails. In Boho kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de vesting van Belgrado aan de ene kant en op de oude stad en de Donau aan de andere kant van de bar. Deze bar is alleen in de zomer geopend, dus als het regent, zijn ze gesloten voor gasten.

Brkati pab
Brkati Bar trekt bierliefhebbers van over de hele wereld aan. Ongetwijfeld zult u genieten van hun ongelooflijke bieraanbod.

Plein vijf
Is een nieuw geopende moderne bar. Deze bar is gemaakt voor sportliefhebbers en liefhebbers van sociale spellen. Gedurende de dag kunt u kijken naar de wedstrijden, of spelletjes spelen met je vrienden. Je moet hun geweldige eten proberen, het is zo lekker. ’s Avonds kun je genieten van akoestische livemuziek met een prachtig uitzicht op het Republieksplein.

Witchbar
Is beroemd om zijn geweldige sfeer en nog betere cocktails. De ruimte zit vol met details die met heksen te maken hebben. U krijgt uw drankjes in een schaal, en u kunt een aantal interessante drankjes bestellen met namen als Bat wings, Superman, Hulk, Lost thunder.

Kandahar
Kandahar staat bekend om zijn Oosterse muziek, Nargile, koele en knusse kussens en lange lijst van theeën. We raden u aan om thee gemaakt van zonnebloem of meloen te proberen. U zult zeker genieten van de heerlijke aroma’s en service.

Rakia bar
Rakia is een beroemde Servische drank die voornamelijk van fruit wordt gemaakt. Rakia bar biedt meer dan 150 verschillende Rakia’s. Wij raden u aan er een te proberen die is gemaakt van honing of pruimen.

Bajloni bar & Beyond – Romantische plek gelegen in de buurt Skadarlija straat, is de perfecte plek om te ontspannen en je werk online te doen.

Zaokret bar
Cetinjska straat, is de straat die je zeker niet mag missen. Dit is een hippe buurt, waar je veel bars naast elkaar vindt. Zaokret is een van hen en het is een geweldige bar voor liefhebbers van alternatieve muziek.

Dvorištance
Dvoristance is ook een van de schatten van Cetinjska. Deze plek is beroemd om zijn goede energie en goede koffie.

Polet
Inspiratiebron voor deze bar was het gelijknamige café, dat niet meer bestaat, waar ruimdenkende mensen elkaar ontmoetten en hun gedachten uitwisselden. Sofa’s en rustieke details geven deze plek een oude, modieuze uitstraling.

Vakantie in Stari Grad?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Stari Grad? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij helpen u graag.