Trogir

Wat te doen in Trogir? 18x de leukste tips en bezienswaardigheden​

Verken de historische charme van Trogir, een verborgen juweel aan de Kroatische kust. Wij onthullen de beste bezienswaardigheden, geheimen en tips om het meeste uit je bezoek te halen. Ontdek de magie van Trogir met ons!

Op deze pagina

Trogir vandaag de dag

Trogir is een charmant stadje in Kroatië (dichtbij Split), gelegen aan de kust en omgeven door middeleeuwse muren. Deze kleine stad werd in de Middeleeuwen een belangrijke havenstad en bloeide op door de handel met Italië en andere landen rond de Middellandse Zee. Met zijn overvloed aan kerken, verheven oude huizen en labyrintische straatjes heeft Trogir nog steeds dezelfde sfeer. Geen wonder dat de UNESCO Trogir op de Werelderfgoedlijst heeft gezet. Als je in deze prachtige Kroatische stad van de veerboot stapt, is het alsof je een filmset binnenloopt. 

“Ik heb nog nooit zoveel mooie gebouwen op één plek gezien – ze lijken overal te staan!” 

Wij hadden het idee dat er is iets met de architectuur – de steen is zo helder en de gebouwen zijn zo wit dat het bijna onwerkelijk lijkt. De stenen huizen zien eruit alsof ze van poedersuiker zijn gemaakt, of misschien zelfs tot stof vergaan als het lang genoeg duurt. De stad is ook schilderachtig met kleine heuvels en een oud fort op de top van een heuvel.

Het is dus beroemd om zijn eeuwenlange zeehandel. De stad was ook een belangrijk middeleeuws stedelijk centrum, en het heeft nog steeds prachtige architectuur zoals de St. Vitus kerk (gebouwd in 1619), het historische stadhuis (gebouwd in 1727), en het Grand Hotel Adriatica. De hoofdingang van de stad bevindt zich net boven de klokkentoren, bovenaan de grote stenen helling, die rechtstreeks naar de oude stad leidt. Binnen de muren vindt u straten geplaveid met marmer, straten vol winkels, gelato bars en restaurants. Je vindt er ook veel kerken – in totaal zijn er 17 kerken in Trogir. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op deze plek..

Hotels Trogir

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Trogir neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

De leukste bezienswaardigheden in Trogir Kroatië

De restauratieprojecten van de laatste jaren hebben de talrijke historische bezienswaardigheden nieuw leven ingeblazen, in het bijzonder de prachtige Romaanse en Renaissance-architectuur van Trogir, waarvan het grootste deel binnen de 15e-eeuwse stadsmuren te vinden is. En op slechts een paar stappen van deze verrukkelijke wirwar van middeleeuwse straatjes ligt een aangename promenade langs het water. Van hieruit is het ook gemakkelijk om de eilanden van de Dalmatische Archipel te verkennen en de beroemde Blauwe Grot te zien tijdens een dagtocht met een speedboot vanuit Trogir.

Ontdek wat er te doen is in Trogir voor een dagtrip of een paar dagen vol plezier op dit prachtige eiland. Lees hier onder de leukste activiteiten in Trogir: 

1. De mooiste Kathedraal in Kroaitë: Trogir Kathedraal

De kathedraal van Trogir (Katedrala Sv. Lovre) – ook bekend als de kathedraal van St. Laurentius – wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste architectonische verwezenlijkingen in Kroatië. De bouw van dit prachtige driebeukige bouwwerk, gebouwd op de plaats van een oude kerk die door de Saracenen was verwoest, begon in 1193 en duurde vele jaren tot het uiteindelijk rond 1500 was voltooid. Een van de meest opvallende kenmerken is de verbazingwekkende Romaanse deur, in 1240 gebeeldhouwd door meester Radovan, en aan weerszijden geflankeerd door twee stenen leeuwen. Andere opmerkelijke hoogtepunten zijn de 47 meter hoge, 14e-eeuwse klokkentoren, die bezoekers kunnen beklimmen (meestal vóór de middag, tegen een kleine vergoeding). Ook niet te missen is de renaissancekapel van St. Ivan met vele mooie schilderijen van St. Hiëronymus en St. Johannes de Doper, en versieringen die tussen 1461 en 1497 zijn gemaakt door Firentinac en Duknovic.

Trogir

2. Stranden rondom Trogir

De Dalmatische kust is beroemd om zijn kalme en blauwe water, dat perfect is om in te zwemmen, en zijn kiezelstranden. Hoewel er geen stranden zijn in het stadscentrum van Trogir, zijn er toch een aantal mooie mogelijkheden op korte loopafstand of met de auto. Medena Beach ligt in Seget Donji, een dorp op ongeveer vier kilometer van Trogir. Het is een mooi kiezelstrand dat in de zomer druk kan zijn, maar toch leuk blijft. Kijk ook eens naar het eiland Ciovo, dat over de brug van de oude stad ligt, en waar ook heel wat stranden te vinden zijn. Het grootste is Okrug Gornji, dat ook erg druk wordt in de zomer. Voor minder drukte kunt u een bezoek brengen aan Slatina, aan de andere kant van het eiland. Hier vindt u een prachtig kiezel- en zandstrand dat bekend staat als Kava. 

3. Cipiko Paleis

Het Cipiko paleis, op het stadsplein tegenover de hoofdingang van de kathedraal van Trogir, was het huis van de Cipiko familie, een van de meest vooraanstaande families van de regio in de 15e eeuw. Dit prachtige oude paleis, een creatie van de beroemde architecten Firentinac en Alesi – eigenlijk twee paleizen die werden samengevoegd naarmate de rijkdom van de familie toenam – bezit een aantal unieke en opmerkelijke kenmerken, waaronder een gebeeldhouwd Venetiaans gotisch raam dat door Alesi zelf werd ontworpen. Bij de hoofdingang staat ook een gesneden houten beeld van een haan die uit de boeg van een Turks schip is gehaald na een beslissende slag in het midden van 1400 waarbij Turkije werd verslagen (een van de leden van de familie Cipiko, een kapitein uit Trogir, was bij de slag betrokken).

4. De klokkentoren en de stads loggia

De klokkentoren, een van de beroemdste monumenten van Trogir, maakte ooit deel uit van de kerk van St. Sebastiaan. Hij staat op het Johannes Paulus II-plein (Trg Ivana Pavla II) naast de Loggia en is beroemd om zijn grote blauwe wijzerplaat en koepeldak, afkomstig uit de kapel van Sint-Sebastiaan uit het midden van de 15e eeuw. In de toren staat ook een standbeeld dat bekend staat als Gerechtigheid en dat in 1471 werd gebeeldhouwd door Nikola Firentinac.De Loggia, vroeger op het niveau van het plein, maar nu bereikbaar via enkele treden, was vroeger verbonden met de Mariakerk en valt op door zijn mooie reliëfs en zuilen.

5. Kamerlengo kasteel en St. Mark's toren

Het indrukwekkende Kamerlengo kasteel dateert uit het begin van de 15e eeuw en is een andere top bezienswaardigheid in Trogir. Het werd gebouwd door de Venetianen en diende een tijdlang als paleis van de gouverneur. Met een prachtig uitzicht over zee en hoge muren die de drie torens verbinden, heeft dit prachtige oude kasteel een nieuw leven gevonden als locatie voor openluchtvoorstellingen die tijdens de zomermaanden op de binnenplaats worden gehouden.

 

De renaissancistische San Marco toren (Kula svetog Marka), gebouwd na het kasteel in een cirkelvorm, werd ooit gebruikt om artillerie te ondersteunen op zijn brede dak en werd gebouwd om het kanaal tussen het eiland en het vasteland te verdedigen. De toren werd gebouwd om het kanaal tussen het eiland en het vasteland te verdedigen. Het brede terrein en de ligging aan het water maken het een prachtige plek om te verkennen en na te denken over de rol die het vroeger speelde bij de bescherming van de oude stad.

6. Dagtocht naar de Blauwe Grot en Hvar

Een van de beste daguitstappen vanuit Trogir is een bezoek aan het eiland Hvar en de Blauwe Grot. Als je niet veel tijd hebt om de Dalmatische Archipel te verkennen, is een georganiseerde tour zoals de vijf eilanden speedboot tour een geweldige manier om deze prachtige bestemmingen te ervaren. Deze tour is niet voor de zwakkeren van hart, want hij duurt van begin tot eind 11 uur, maar je krijgt waar voor je geld. Vanuit Trogir bezoek je het eiland Biševo en de kuststad Komiža, verken je de legendarische Blauwe Grot en de baai van Stiniva, zwem je in het heldere water van de eilanden Vis en Pakleni en bekijk je de oude architectuur van het eiland Hvar. Lees hier meer over Hvar. 

7. De stadspoorten: Land Gate

De landpoort (Kopnena Vrata) was de belangrijkste toegang tot Trogir in de 15e eeuw en was een vitaal onderdeel van de Venetiaanse verdediging, samen met de stadsmuren, die in dezelfde tijd werden gebouwd. Het gebouw werd in de 17e eeuw in laat-renaissancestijl herbouwd en in de hoge deuropening was ooit een ophaalbrug ondergebracht. Opmerkelijke kenmerken zijn de Leeuw van San Marco (het symbool van Venetië) boven de boog van de deur en een standbeeld van de beschermheilige van de stad, Sint Jan van Trogir (Sv Ivan Trogirski), ook wel Giovanni Orsini genoemd in het Italiaans.

Een ander historisch bouwwerk dat een bezoek waard is, is de Noordpoort. Hoewel veel kleiner, diende het als een belangrijk toegangspunt, en vandaag de dag is het omringd door vele leuke cafés, winkels en restaurants.

Trogir stadspoort

8. Het bijzondere The Civic museum

Het Trogir Civic Museum (Muzej Grada Trogira), gehuisvest in het barokke Garagnin-Fanfogna paleis, ligt tegenover de Land Gate in de noordwestelijke hoek van Trogir. Hoogtepunten van dit waardevolle museum zijn de tentoonstellingen van een verscheidenheid aan Griekse en Romeinse kunstvoorwerpen, oude manuscripten en documenten, tekeningen en schilderijen, alsmede oude uniformen en antieke kleding. Ook interessant is een mooie collectie 18e-eeuws meubilair op de eerste verdieping.

Een kort bezoek is voldoende om de hoogtepunten van het museum te ontdekken, maar de ligging vlakbij de Landpoort en de kathedraal maken het tot een geschikte halte tijdens een wandeltocht door dit deel van Trogir.

9. Terug in de tijd bij het oude St. Dominic Klooster

Het Sint-Dominicus klooster werd in 1265 gesticht en is in de loop der jaren aanzienlijk uitgebreid. De kerk en het schip werden later in de 14e eeuw gebouwd. Tot de hoogtepunten van het prachtige interieur van dit klooster behoren een aantal belangrijke oude graven, waaronder die van Ivan en Simun Sobota, die als humanisten in de 15e eeuw in de stad bekend waren. Ook van belang zijn de triomfboog en een houten altaar van Palma de Jongere van rond 1600, samen met talrijke belangrijke kunstwerken en religieuze relikwieën.

10. Lachen met de plaatselijke bevolking

De populaire Konoba Škrapa, die toeristen aantrekt met het opscheppen van een bord met ‘gratis grappa’, maakt die belofte helemaal waar. Shotglaasjes grappa komen rond op een klein dienblad, gesignaleerd door het rinkelen van een bel die een Pavlov’s hond effect op de diners, die nek het aanbod vervolgens zwaaien rond voor selfies en sociale media postings. Aangezien de plaatselijke stamgasten goed vertrouwd zijn met dit ritueel, lijkt de Škrapa Facebook-pagina meer op een studentenfeest waarvoor om onbekende redenen oud-Balkanvolk is uitgenodigd. Bijna genegeerd in alle vrolijkheid is het eten – en dat is jammer, want het is geweldig. Eerlijke, betaalbare, huiselijke Dalmatische klassiekers worden geserveerd op rood-wit geruite tafellakens, gegrilde vis en vlees bereid met de standaard garnituren. Dit alles vindt plaats in een passend rustiek interieur en op een handig terras.

11. Zwemmen tussen kleurrijk koraal

Trogir Koraal

Van de 30 duikplaatsen die door het reeds lang gevestigde Trogir Diving Centre worden bezocht, is bijna de helft te vinden rond het nabijgelegen eiland Šolta. Dit is belangrijk omdat Šolta decennia lang onder militaire bescherming stond en duiken verboden was. Het overvloedige koraal en de sponzen vormen niet alleen een waardevolle huisnijverheid voor Šolta, maar bieden duikers nu ook een rijke verscheidenheid aan flora en fauna om te verkennen, samen met zeepalingen, octopussen en kreeften. De overvloed aan lokale locaties stelt het in Čiovo gevestigde centrum ook in staat uitstapjes voor alle niveaus te organiseren. Beginners kunnen beginnen met het populaire Discover Scuba Dive-programma.

12. Dineren te midden van de palmen

Fontana, dat al meer dan 40 jaar bestaat, is een van die betrouwbare plekken in Trogir waar je terecht kunt voor een zakenlunch, een romantisch diner à deux of een wat rauwer diner met een groep reisgenoten. De locatie doet het, de met palmen omzoomde waterkant is een zekere winnaar, maar het ervaren, Engels sprekende personeel helpt, net als een bekwame keuken die goed thuis is in het snel grillen en opdienen van alle Dalmatische klassiekers. Fontana heeft in feite twee terrassen, met in totaal 200 zitplaatsen buiten, zodat u zelfs in de zomer niet geweigerd hoeft te worden. Het restaurant is verbonden aan een al even betrouwbaar familiehotel in de buurt.

13. Leuke souvenirs kopen op de markt van Trogir

Het belangrijkste kenmerk van het vasteland van Trogir, afgezien van het busstation ernaast, is de markt van de stad die altijd operationeel lijkt te zijn. De kraampjes staan vroeg opgesteld en sluiten laat, de bedrijvigheid is vrijwel constant. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door wat de Kroaten een groene markt noemen, d.w.z. producten, maar hier vindt u ook honing, wijnen, olijfolie en rakija grappa’s temidden van de piramides van felrode tomaten en enorme meloenen. Iets landinwaarts ligt een rood betegeld bakstenen gebouw waar de vismarkt is gevestigd, die al vroeg opengaat. Met het grote filiaal van Konzum ernaast, kunnen self-catering gasten hier een vismaaltijd met alles erop en eraan regelen.

Trogir markt

14. Lounge bij Laganini

Velen bezoeken Trogir, slenteren door de dicht opeengepakte historische straten en steken misschien de brug over naar de dichtstbijzijnde waterkant in Čiovo. Ze missen iets – Čiovo heeft veel meer te bieden dan een paar jachthavens. Aan de zuidkant van het eiland vind je een heel andere scene, met name in Laganini, een strandclub annex cocktailbar in Labadusa, voorbij Okrug Gornji. Laganini beslaat een vierkante kilometer idyllische ruimte met uitzicht op zee en omvat een massageruimte met gezichts-, voet-, hand- en lichaamsbehandelingen, een strand met luxe ligstoelen en ligbedden en een cocktailbar met vlierbloesem en geplette frambozen als kenmerkende mix. Er is ook een keuken, en het brood wordt ter plaatse gebakken. Alles ligt op een redelijk geprijsde taxirit van Trogir, of er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden in de buurt, van camping tot met zwembad uitgeruste airbnb-accommodatie.

15. De stad Marina bezoeken

Slechts 20 kilometer ten westen van Trogir ligt het mooie kustplaatsje Marina, een pittoreske gemeenschap die wordt gedomineerd door een enorme toren die is omgebouwd tot het Hotel Kastil. Deze kleine badplaats aan de Dalmatische kust beschikt over een prachtig zand- en kiezelstrand, samen met opmerkelijke architectuur in zijn twee kerken: de gotische Sint-Lucas en de gotische en renaissance Sint-Jan. Beide kerken werden in de 15e eeuw gebouwd en worden nog steeds door dezelfde familie onderhouden. Marina is een leuke dagtocht, vooral als de toepasselijke naam Marina Bay wordt meegerekend, een geliefde plek voor jachten uit de hele wereld.

16. Ontdek het Garagnin-Fanfogna Paleis

Aan de overkant van de Trogir brug, bij de noordelijke poort, verbergt het Garagnin-Fanfogna-paleis een bizarre schat aan historische schatten. Niet alleen omdat het op de eerste verdieping onderdak biedt aan het Stadsmuseum van Trogir, waarvan de permanente tentoonstelling enigszins teleurstellend is gezien het komen en gaan van Grieken, Romeinen, Venetianen, Napoleontische troepen en Habsburgers door de eeuwen heen. Wie meer over Trogir te weten wil komen, moet de oude bibliotheek bekijken die werd opgericht door Ivan Luka Garagnin, voormalig aartsbisschop van Split en een verwoed muntenverzamelaar uit het midden van de jaren 1700, wiens collectie literaire portretten nog steeds in de laatbarokke vleugel van het gebouw hangt. Elders in het paleis bevinden zich in het lapidarium voorbeelden van metselwerk uit de vroegchristelijke periode en in een aparte galerij worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden.

17. Begin de dag in Smokvica

Smokvica, gelegen aan Radovanov trg op gehoorsafstand van de klokken van de kathedraal, is een eenvoudig restaurant dat alles goed lijkt te doen. De locatie is natuurlijk een gegeven, en het terras op de binnenplaats biedt zowel schaduw als zon, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Het personeel serveert met een glimlach en aan het eind met een rekening waar je niet om hoeft te vragen – sommige klanten hebben misschien een te dure kater na een avond in de cocktailbars aan de waterkant van de Riva. De koffie is eersteklas en er is ook een bescheiden selectie sappen. Verwacht geen vers gebak, maar niemand zal opkijken als je buiten zit met iets van de nabijgelegen bakkerij. In het donker fungeert Smokvica ook als bar, gezellig, met weinig franjes.

18. De Klapa

Klapa Kroatië Trogir

De klapa is bezwerend, suggestief en melodieus en is, bij gebrek aan een eenvoudiger analogie, een Dalmatische barbershop. Een groep van vier mannen, meestal in traditionele kledij, komt in een halve cirkel bijeen, twee tenoren, een bas en een bariton, om harmonieuze lofzangen te zingen op de Adriatische Zee, op wijn en op het land waarnaar ze verlangen als ze ver op zee zijn. Traditioneel a capella, heeft klapa een opleving ondergaan en wordt nu uitgevoerd met af en toe instrumentale begeleiding, zelfs in grotere groepen, in concertzalen. Hier in Trogir kunt u het echte werk op zomeravonden op de binnenplaats van het Garagnin-Fanfogna-paleis vinden, met concerten die in de stad worden aangekondigd.

Leukste Restaurants in Trogir

Als je op zoek bent naar goede restaurants en authentieke Kroatische tavernes met mediterrane gerechten en een verleidelijke wijnkaart en je wilt bediend worden door attent personeel in een gezellige omgeving, ben je in Trogir in de juiste stad.

Wij raden aan om naar de volgende restaurants te gaan in Trogir:

  • Don Dino “voortreffelijke eetervaring”
  • Restaurant Vanjaka “ontbijt, lunch, diner – alles”
  • Konoba Trs – Taverne Trs “uitstekend eten en service”
  • Restaurant & Bar Calebotta “uitstekende service, uitstekend eten in een verfijnde omgeving”
  • Restaurant Barba “fantastische vis”

Winkels

Als je op zoek bent naar handgemaakte artikelen van locals, moet je zeker een bezoek brengen aan de winkels in het centrum van de stad. Een van die winkels is Katarina. U kunt verwachten dat je iets meer betaalt voor de souvenirs, maar ze zullen van goede kwaliteit zijn en echte artikelen uit de streek bevatten. Een klein huis aan de zuidkant van de stad heeft altijd nieuwe en interessante artikelen te koop, waaronder exquise sieraden.

Nachtleven Trogir

Uitgaan in Trogir? In Trogir kunt u een buitengewoon nachtleven ervaren. Het heeft niet veel clubs/bars maar ze zijn wel de moeite waard om naar te gaan:

  • De Riva in Trogir
  • Monaco is een café en nachtclub
  • Caffe Bar Smokvica
  • Corte Bar 

Vakantie in Trogir?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Trogir? De stad ligt in de regio: Dalmatië – Split, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.

Deel je liefde