Buje

Het betoverende stadje Buje in Kroatië ligt in het achterland van Istrië, op ongeveer 13 kilometer van de badplaatsen Umag en Novigrad. Omgeven door een adembenemend mooi heuvellandschap, door wijngaarden en olijfbomen, en met een bezienswaardig stadscentrum, is dit mooie stadje een echte parel op het schiereiland Istrië en een populaire bestemming voor excursies. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Buje behoren de middeleeuwse oude stad, ooit een vesting, en de historische kerken in het centrum. Maar ook fietsers en wandelaars waarderen dit stadje als een optimaal vertrekpunt om het omringende heuvellandschap te verkennen en tegelijkertijd te genieten van enkele van de mooiste stranden van de nabijgelegen kust.

Op deze pagina

Geschiedenis

De rijke geschiedenis van Buje gaat terug tot de steentijd toen deze streek al bewoond was. Een eerste fortificatie werd echter gebouwd in de Bronstijd door de Histriërs. Later bouwden de Romeinen op dezelfde plaats nog een vesting en werd de stad Bullea gedoopt. Na de val van het Romeinse Rijk regeerden de Ostrogoten, de Byzantijnen, de Franken, de Republiek Venetië en de Fransen over Buje en het maakte ook een tijdje deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. De sporen van de verschillende tijdperken zijn nog steeds in vele hoeken van de oude stad te zien, wat Buje een buitengewone historische charme verleent.

Buje

Buje vandaag de dag

Buje is een stad met ongeveer 5.200 inwoners in het achterland van Istrië en ligt op slechts 12 kilometer van de badplaats Umag en 14 kilometer van Novigrad. Het stadje ligt op een 220 meter hoge heuvel en wordt omgeven door een idyllisch mediterraan landschap. Smalle steegjes en trappen leiden naar de oude stad, waar de indrukwekkende kerk van St. Servul kan worden ontdekt. De stad is ook beroemd om zijn culinaire hoogstandjes, goede restaurants en vele kleine winkeltjes die regionale specialiteiten verkopen, zoals olijfolie en truffelproducten. Buje is ook interessant voor sportliefhebbers, want niet ver daarvandaan loopt de beroemde Parenzana fietsroute, evenals talloze wandelroutes.

Hotels Buje

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Buje,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Buje Kroatië

Er zijn veel dingen te doen in Buje en je kunt een aantal echt fascinerende bezienswaardigheden verwachten. Hier vindt u een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden die verspreid liggen over het stadje:

 

 

Wat te doen in Buje? Lees hier onder onze beste activiteiten in Buje: 

1. Kerk van St. Servul

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Buje en tevens het hart van de oude stad is de kerk van St. Servul, bekend als Župna Crkva Sv. Servula. Het dateert uit de 15de eeuw en is een van de belangrijkste architectonische monumenten van de late barokperiode in Istrië. Ook het interieur van deze kerk is de moeite waard. Tijdens een rondleiding zult u versteld staan van 7 rijkelijk versierde altaren en een historisch orgel uit 1791.

Een andere must-see en populaire attractie is de vrijstaande klokkentoren van de kerk van St. Servul. Met 48 meter is het de op één na hoogste in Istrië en het inspireert met een fantastisch 360° uitzicht. Bij goed weer kunt u zelfs tot aan Venetië kijken!

2. Het Kerkplein

Een andere interessante plek om te bezoeken in Buje is het pittoreske kerkplein. Tijdens een wandeling zult u zich terug in de tijd voelen. De oude stenen huizen, de historische wapenschilden van de vroegere heersers, die op elke hoek van het plein te vinden zijn, en de pompeuze stenen kerk creëren een zeer unieke, mystieke sfeer. Hier bevindt zich ook het voormalige stadhuis, gebouwd in 1878 in neoklassieke stijl; op de muur ervan is een stenen leeuw van San Marco te zien. Ook bezienswaardig is het Venetiaanse patriciërspaleis, dat al in 1485 werd gebouwd.

3. Kerk van St. Mary of Mercy

De kerk van de heilige Maria van Barmhartigheid is een andere mooie bezienswaardigheid van Buje. Deze gele bedevaartskerk uit de 15e eeuw staat pal op het Vrijheidsplein aan de rand van de oude stad. Vlak ernaast staat de 17e-eeuwse klokkentoren en het Etnografisch Museum van de stad.

Binnen in de kerk kunt u ook zeer waardevolle schilderijen en kunstwerken ontdekken. Allereerst is er het beeld van Maria de Barmhartige, dat één van de mooiste houten beelden in Istrië is.

4.Toren van St. Martin

In het verleden werd Buje ook wel de “beschermstad van Istrië” genoemd en de toren van St. Martin is een overblijfsel uit die tijd. Deze bezienswaardigheid werd in de 15de eeuw door de Venetianen gebouwd en maakte toen deel uit van het verdedigingssysteem “Castrum Bulleis”. Pas later in de 18e eeuw verloor deze toren zijn oorspronkelijke beschermende functie en werd hij door een adellijke familie omgevormd tot een patriciërswoning. In 2015 werd de Sint-Maartens-toren gerenoveerd en tegenwoordig is het een uitkijktoren met een museum.

5. Andere activiteiten

 • Parochiekerk van Sint Servulus, beschermheilige van Buje
 • Klokkentoren uit de 15e eeuw naast de kerk van Sint Servulus met een uniek uitzicht op het Kroatische, Sloveense, Italiaanse en Oostenrijkse platteland
 • Kerk van de Heilige Maria van Barmhartigheid met een klokkentoren en “fresco” uit de 16e eeuw
 • Toren van Sint-Maarten, een van de weinige overblijfselen van de Venetiaanse muren
 • Etnografisch museum met ambachten die behoren tot de volkscultuur van de streek Buje
 • Tentoonstellingen in de stadsgalerij Orsola
 • Wijn- en olijfroute van Buje

6. In de omgeving Buje

 • Bezoek Momjan, een plaats met een prehistorisch verleden, en leer het verhaal van het kasteel Momjan kennen
 • Race in de populaire Wine Run – Parenzana Magic of ga voor een van de fietsevenementen
 • Veel plezier op de vele waterattracties in het Aquapark Istralandia
 • Boek een adrenaline Jeep safari door het wilde Istrische achterland
 • Geniet van een wandeling door de wijn- en olijfgaarden
 • Ontspan op een kiezelstrand in de schaduw van de pijnbomen in Kanegra
 • Of bestudeer andere voorstellen voor een vakantie in Istrië buiten de gebaande paden

Leukste Restaurants in Buje

Er zijn een groot aantal restaurants in Buje. De variëteit van het eten is inderdaad echt rijk. Vlees- en visgerechten staan op het menu, evenals originele Istrische specialiteiten (istiransoep, ham, kaas, truffels…). Niet alleen dat het eten uitzonderlijk is, maar de restaurants in Buje bieden ook een warme sfeer. Sommige restaurants zijn trotse bezitters van diverse erkenningen. Dineren in Buje is zeker een onvergetelijke ervaring, dus zorg ervoor om te bezoeken. Restaurants in Buje zijn hieronder opgesomd.

 

Aquarius DigitronskaTaverne Aquarius biedt een ruime keuze aan eten en drinken. Het aanbod omvat pizza’s uit de broodoven, gegrilde gerechten, diverse salades en desserts. 

AtelierAtelier is een nieuw ontworpen taverne dat een aangename en huiselijke sfeer biedt bij de open haard en met traditionele Istrische gerechten. De taverne is ook een galerie.

BassaneseHet restaurant heeft een lange familietraditie. Het biedt traditionele gerechten tegen betaalbare prijzen in een aangename ambiance met een zomerterras. 

DavidRestaurant David kan bogen op een jarenlange ervaring. Het serveert traditionele Istrische specialiteiten, en de ambiance is ontworpen in de Istrische stijl.

IgorJarenlange familietraditie. Het restaurant is lid van de “Tartufo vero” club. Het biedt “slow food”: acht tot tien gangen met truffels, vergezeld van wijnen van topkwaliteit. Naast specialiteiten met truffels.

Vakantie in Buje?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Buje? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.