Fazana

Alle tips voor het pittoreske stadje Fazana in Istrië, Kroatië

Het pittoreske stadje Fazana in Kroatië is een populaire toeristische bestemming en een echt vakantie hoogtepunt in Istrië. Dit voormalige vissersdorp, in de buurt van de beroemde stad Pula, betovert met een adembenemend mooi centrum, een mooie kleine haven, kleurrijke herenhuizen en geweldige restaurants, die een unieke vakantie flair verspreiden. Mooi is ook de levendige strandpromenade, die via een onderhoudende wandeling of een kleine fietstocht naar de pittoreske stranden leidt. Ook de omgeving van Fazana is de moeite waard. Het beroemde Brijuni Nationaal Park met zijn 14 eilanden ligt bijvoorbeeld vlak voor de kust en de beroemde havenstad Pula is ook niet ver weg.

Op deze pagina

Geschiedenis

Het gebied Fažana (Vodnjan, Barbariga, Valbandon en Peroj) stond in de Romeinse tijd bekend om zijn wijn- en olijfolieproductie. Fažana is sinds de Oudheid bekend als een belangrijk centrum van keramiekproductie (amforen). De heerschappij van keizer Augustus wordt in verband gebracht met de amforenproductie in Fažana. Onder de moderne nederzetting bevinden zich overblijfselen van een Romeins plattelandscomplex. Dit wordt bevestigd door de olie- en wijnpersen (gevonden door A. Gnirs in het begin van de 20e eeuw), maar ook door een groot aantal keramische voorwerpen uit de amforawerkplaats van Gaius Lecanius Basus (de naam is bekend door zijn stempels op de amfora’s). Dit was waarschijnlijk het centrale deel van zijn landgoederen dat waarschijnlijk op de Brijuni-eilanden werd uitgebreid. Archeologische vondsten werden waarschijnlijk geruïneerd door de bouw van de latere nederzetting op dezelfde plaats. Het enige zichtbare archeologische overblijfsel is een stenen blok van een olie/wijnpers met Romeinse inscriptie, ingebouwd in een hoek van een van de oude huizen in het oude deel van de stad.

Fažana was in die tijd ook een doorvoerhaven die werd gebruikt voor het vervoer van de olijfolie naar andere gebieden van het Romeinse Rijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in dit gebied veel resten van olieraffinaderijen zijn gevonden. De naam Fažana is afgeleid van de oude: Phasiana en Vasianum, en wordt vaak in verband gebracht met de naam van de vogel fazant (fazan). Tijdens de Middeleeuwen, en vooral tijdens de heerschappij van de Republiek Venetië, was Fažana één van de meest ontwikkelde gebieden van Istrië. Landbouw, veeteelt, visserij, wijn- en olijfolieproductie waren enkele van de meest ontwikkelde activiteiten. Het is interessant om te weten dat in 1741, Fažana 503 inwoners had, terwijl Pula slechts 700 inwoners had. Fažana wordt in 1150 genoemd als een oude parochie die in 1150 aan de bisschoppen van Pula werd gegeven. Daarna werd het verdeeld onder vele adellijke families. In 1379 vond er in het watergebied van Fažana een beroemde zeeslag plaats tussen Venetië en Genua, waarbij meer dan 250 schepen betrokken waren. Genua had gewonnen.

Fazana vandaag de dag

Fazana ligt in het zuidwesten van Istrië, op ongeveer 10 kilometer van Pula en 30 kilometer van Rovinj. Het stadje telt bijna 3.700 inwoners en is vandaag de dag één van de meest populaire vakantiebestemmingen langs de Istrische kust. Hier vindt u alles wat het hart van een vakantieganger begeert: goede restaurants, gezellige cafés, een kleine mooie oude stad en prachtige stranden. Ook de nabijheid van Pula en de Brijuni-eilanden maakt Fazana tot een unieke vakantiebestemming.

Fazana

Hotels Fazana

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Fazana,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Fazana Kroatië

Tijdens een vakantie in Fazana kunt u een aantal werkelijk fantastische dingen beleven. Hier volgt een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden van het stadje en de beste excursiemogelijkheden in de directe omgeving:

Wat te doen in Fazana? Lees hier onder onze beste activiteiten in Fazana: 

Het centrum van Fazana

Een van de belangrijkste attracties van Fazana is het kleine, mooie stadscentrum, dat tevens het toeristische centrum van de badplaats is. Echt charmant zijn vooral de kleine oude stad met zijn kleurrijke huizen en steegjes en de mooie haven met een charmante promenade langs de oever. Talloze goede restaurants, konoba’s, bars en cafés verwennen de vakantiegangers met regionale lekkernijen en zorgen voor een uniek vakantiegevoel.

In het centrum staat de kerk van Sv. Kosma, een parochiekerk uit de 16e eeuw in gotische stijl, die het stadsbeeld van Fazana aanzienlijk bepaalt. Gelegen op slechts 1 meter boven de zeespiegel, bevindt deze kerk zich op het laagste punt van heel Istrië! Interessant is ook het interieur, waar u een schilderij van de beroemde schilder Ventura kunt bewonderen.

De haven van Fazana

Fazana

Een ander hoogtepunt is de adembenemend charmante haven van Fazana. Het is het absolute hart van het dorp en dankzij zijn schoonheid zult u het op elke ansichtkaart tegenkomen. Deze haven kent een lange geschiedenis, want de Romeinen visten en dreven hier al handel. De vissersboten meren er nog steeds aan, en u kunt ze aan het werk zien terwijl u langs de pier wandelt.

Het Nationaal Park Brijuni

Het Nationaal Park Brijuni is een archipel van 14 eilanden, gelegen op slechts enkele kilometers van Fazana. Het is een populaire bestemming en veel toeristen uit de nabijgelegen badplaatsen komen om deze natuurlijke juweeltjes te bezoeken. Hier in Fazana vertrekken dagelijks excursieboten en een veerboot brengt bezoekers ook naar het nabijgelegen nationale park, dat slechts 3 kilometer verderop ligt. Het grootste eiland, Veli Brijun, heeft onder meer een safaripark met lama’s en zebra’s, een vogelreservaat in het zuiden van het eiland, interessante opgravingsplekken en een 24 km lang netwerk van fietspaden.

Verken een Duitse onderzeeër uit de Eerste Wereldoorlog

Hippocampus, het belangrijkste duikcentrum van Fažana, neemt duikers van verschillende niveaus mee naar verschillende interessante wrakken die gemakkelijk te bereiken zijn vanaf dit deel van de kust. Vlakbij Pula ligt de zogenaamde onderzeeër 82, die tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers zelf tot zinken werd gebracht. Op een diepte van ongeveer 36 meter ligt het dicht bij het strand van Stoja, met de achtersteven open, zodat duikers naar binnen kunnen gluren en kunnen zien wat er een eeuw later nog over is van de militaire uitrusting. Andere wrakken in de buurt zijn een Italiaanse mijnenveger, een Joegoslavische sleepboot en een Italiaans vrachtschip dat in 1915 zonk. Hippocampus biedt ook duikcursussen voor volwassenen en kinderen (minimumleeftijd tien jaar).

Fiets de St. Elyseus-route

De St. Elyseus-route, die zijn naam ontleent aan de kerk uit de 6e eeuw die u onderweg passeert, is ideaal voor bezoekers die voor het eerst op het zadel stappen en willen zien wat Fažana te bieden heeft, maar niet op zoek zijn naar een al te zware uitdaging. De route begint op de parkeerplaats van Fažana bij de aanlegsteiger, loopt langs de rivier, daalt af naar het vakantiecentrum BiVillage in Valbandon, snijdt omhoog langs wijn- en olijfgaarden en voert vervolgens langs de kerk Sv Elizeja. Voorbij de dennenbomen wordt u getrakteerd op een prachtig uitzicht op de Brijuni-eilanden vlak voor de kust. De hele tocht van 11 kilometer is op asfalt of asfalt en u doet er een uur over – ideaal voordat u terug bent op de parkeerplaats en op de boot stapt naar Brijuni. Vraag bij het nabijgelegen toeristenbureau van Fažana (Titova Riva 2, infofazana.hr) naar fietsverhuur.

Dag trips vanuit Fazana

Dankzij de perfecte ligging is Fazana het ideale vertrekpunt voor talrijke excursies. Hier volgt een overzicht van de mooiste dingen om te doen en bestemmingen in de omgeving:

De mooiste excursiebestemmingen vanuit Fazana zijn het al genoemde Nationaal Park Brijuni met het prachtige Safaripark en de stad Pula, die indruk maakt met een schilderachtige oude binnenstad en een Romeins amfitheater. 

Een ander hoogtepunt is de prachtige havenstad Rovinj, die op ongeveer 30 kilometer van Fazana ligt. Het is een van de absoluut mooiste kustplaatsen in Istrië en een uitstapje is zeker de moeite waard!

Op ongeveer 50 kilometer van Fazana ligt de beroemde havenstad Porec, die betovert met een charmante oude binnenstad en vele mooie bezienswaardigheden.

De stranden van Fazana

Fazana stranden

De vele mooie stranden van Fazana maken deze plaats tot een populaire vakantiebestemming in Istrië. In het centrum van het dorp, maar ook in de naaste omgeving, kunt u genieten van een hele verscheidenheid aan prachtige baaien. De meeste van hen zijn kiezelstranden met verbazingwekkende kleuren van de zee, waarvan sommige zelfs zijn bekroond met de Blauwe Vlag.

  • Stara Fazana-strand (noordstrand): Het noordstrand van Fazana, ook bekend als Stara Fazana Beach, is een kiezelbaai van ongeveer 300 meter lang, op een steenworp afstand van zowel de oude stad als de haven. Schitterende strandbars, zoals de Beach Bar Chupacabra, zorgen voor een uitbundige vakantieflair en de turkooisblauwe zeekleuren nodigen uit tot zwemmen.
  • Fazana-strand (Zuidstrand)Echt populair is het zuidelijke strand van Fazana, het zogenaamde Fazana-strand. Deze prachtige zwembaai ligt ten zuiden van de haven, en is vanuit het centrum te bereiken via een schilderachtige olijflaan. Tijdens het zwemmen kunt u genieten van een lang kiezelstrand met prachtige waterkleuren en koele strandtentjes, die een uitbundige zomersfeer oproepen.
  • Valbandon strand: Valbandon Beach is een lang kiezelstrand in het zuiden van Fazana. Bijzonder mooi is de sneeuwwitte zandbank, waar u voldoende ruimte vindt om te zonnebaden en te ontspannen en waar de turquoise waterkleuren uitnodigen tot zwemmen. Ook gezinnen met kinderen weten dit geweldige strand te waarderen, waar een speeltuin en zelfs een fitnessbaan aanwezig zijn.
  • Bi dorpsstrand: Het schilderachtige Bi Village strand ligt op de gelijknamige camping, Bi-Village, maar is ook voor niet-campinggasten gratis toegankelijk langs de promenade. Prachtig is het sneeuwwitte kiezelsteen, dat samen met de blauwe zee een prachtig decor vormt. Dankzij de fantastische voorzieningen en de beste waterkwaliteit werd deze baai zelfs bekroond met de Blauwe Vlag.

Leukste Restaurants in Fazana

De restaurants hebben zich gevestigd op koele binnenplaatsen en pleinen of aan de haven onder dekzeilen – hoe dan ook, eten is belangrijk in Fazana en er zijn tal van briljante opties. Je zou een half uur kunnen verspillen aan het lezen van Trip Advisor-recensies om het beste restaurant in Fazana te vinden, maar het enige wat het je zou vertellen is dat ze allemaal van zeer hoge kwaliteit zijn en dat je niet fout kunt gaan, waar je ook voor kiest.

Ga lekker zitten, bestel een visschotel en een lokaal wijntje en geniet van de prachtige omgeving. Het leven heeft hier een rustig tempo en er is geen betere manier om daarvan te genieten dan te luisteren naar de zachte golven die tegen de zeemuur slaan terwijl u zich tegoed doet aan verse Kroatische gerechten.

’s Avonds wordt het wat levendiger als de bootreizigers aan land komen. Op de vismarkt kunt u genieten van een hapje streetfood als u nog een beetje trek hebt, of gewoon zin hebt om de beroemde sardientjes van Fazana te proberen. In de zomermaanden is er ook regelmatig livemuziek op het plein voor de kerk, dus de drie bars eromheen zijn prima plekken na 21.00 uur, wanneer het allemaal erg gezellig begint te worden.

En aangezien heel Istrië ooit toebehoorde aan de Romeinen, is er in Fazana overal lekkere gelato te krijgen, die perfect past bij een wandeling bij zonsondergang. Of een wandeling halverwege de ochtend. Of een ‘laten we de komende 5 minuten niet bewegen en gewoon mensen kijken terwijl we ons ijsje eten’ wandeling. Laten we eerlijk zijn – voor € 1 per hoorntje moet je in Fazana de hele dag gelato van wereldklasse eten, nietwaar?

Vakantie in Fazana?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Fazana? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.

Deel je liefde