Labin

Labin behoort tot een van de dorpjes waar de feiten benadrukt dat Kroatië een overvloed heeft aan fantastische bezienswaardigheden en plaatsen om te bezoeken voor totale rust en ontspanning. Toch krijgen veel plaatsen in Kroatië nooit de publiciteit die ze zo terecht verdienen.

Sommige van deze reisbestemmingen liggen een beetje verscholen, verborgen juweeltjes, zou je kunnen zeggen; andere worden gewoon overschaduwd door de grotere steden in de buurt.

Ik weet waarom u zich concentreert op Dubrovnik en zijn stranden en cultuur of kijkt naar eilandhoppen vanuit Split, maar ik denk dat het tijd wordt dat u uw aandacht richt op twee van Istrië’s glinsterende schatten – namelijk Labin en Rabac. (Lees hier meer over Rabac)

Op deze pagina

Geschiedenis

In het Italiaans heet de stad Albona, een naam die hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong heeft in de Illyrisch-Keltische cultuur. De geschiedenis van Labin gaat ver terug tot de 4e eeuw v. Chr., toen op de stadsheuvel een eerste nederzetting werd gesticht. Ooit werd in Labin steenkool gewonnen, wat vandaag in het stadsmuseum wordt geïllustreerd. Tot de beroemdste persoonlijkheden van de stad behoort zeker Matthias Flacius Illyricus, een medestrijder van Maarten Luther.

Labin

Labin vandaag de dag

Labin ligt aan de oostkant van het schiereiland Istrië, halverwege tussen Pula in het zuiden en Opatija in het noorden. De stad telt ongeveer 12.000 inwoners, van wie een deel in het district Rabac en in de omgeving woont. Gelegen op een heuvel ongeveer 320 meter hoog boven de kust, betovert Labin met een middeleeuwse, zeer romantische oude stad, die verrukt met talloze bezienswaardigheden, boetieks en restaurants. Aangezien de stad zich de laatste jaren tot een populaire culturele stad heeft ontwikkeld, kunt u in het centrum ook vele kleine galeries bewonderen.

Hotels Labin

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Labin,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Labin Kroatië

Wanneer u Labin bezoekt, kunt u een verscheidenheid aan bezienswaardige attracties verwachten. Het hoogtepunt is de prachtige oude stad, die gemakkelijk te voet kan worden verkend. Ook de omgeving met de prachtige stranden is uniek. 

Hier hebben we de leukste dingen om te doen in Labin op een rijtje gezet:

1. Oude Stadsplein Titov Trg

Het mooie hoofdplein, Titov Trg, is het beste punt om een verkenningstocht door Labin te beginnen. In de buurt zijn er ook enkele gratis parkeerplaatsen, waar u uw auto gemakkelijk kunt achterlaten. Direct aan het plein zijn diverse restaurants en een zeer goed koffiehuis, waar u de drukte kunt gadeslaan met heerlijke tiramisu en goede cappuccino.

2. Hoofdpoort van St. Florus

De hoofdpoort van St. Florus is de eerste bezienswaardigheid die u kunt zien voordat u de middeleeuwse oude stad binnengaat. Deze prachtige stadspoort werd al in 1589 gebouwd en is nog steeds een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Labin. Zeer interessant is ook de stenen leeuw Serenissime op de boogdoorgang, die nog een overblijfsel is van de Venetiaanse overheersing.

3. Stads museum

Waarschijnlijk een van de mooiste gebouwen en tegelijkertijd een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Labin is het Stadsmuseum. Dit 18e-eeuwse bouwwerk, gevestigd in een rood barok paleis van de adellijke familie Battiala-Lazzarini, is een echte blikvanger. Binnen is een museum dat aan de hand van replica’s van een galerij vertelt over de vroegere winning van steenkool.

4. Steegjes van de oude stad

Prachtig en een echt hoogtepunt is het autovrije oude centrum van Labin, dat een buitengewoon mooie authentieke sfeer oproept met zijn kleurrijke oude herenhuizen en de vele mooie details. Hier voelt u zich teruggevoerd in de tijd en kunt u genieten van een grandioze sfeer. Wandelend door de oude stenen steegjes is er bijna op elke hoek wel een bezienswaardigheid of een fantastisch fotomotief om mooie foto’s te maken. Ook fantastisch zijn de kleine restaurantjes en de gezellige cafés die uitnodigen om te blijven hangen tijdens een sightseeing pauze. 

Tip: Labin herbergt een aantal mooie kunstgaleries, zoals de Alvona Gallery, die haar intrek heeft genomen in de voorheen vervallen kerk van Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel.

Stranden dichtbij Labin

Allereerst moet u weten dat Labin geen eigen stranden heeft. Deze stad ligt echter op slechts 5 kilometer van de kust, waar u na een korte rit de prachtige stranden van Rabac kunt vinden. Ideaal als u sightseeing en slenteren door de oude stad wilt combineren met een bezoek aan zee. In de badplaats Rabac kunt u genieten van een verscheidenheid aan fantastische zwembaaien, en of het nu voor gezinnen, koppels of nudisten is, iedereen zal hier zijn persoonlijke favoriete strand vinden.

Optimaal voor een strandvakantie zijn het prachtige Valamar Sanfior Hotel & Casa en het Girandella Valamar Resort. Beide hotels liggen direct aan zee aan de beste stranden!

Leukste Restaurants in Labin

In het centrum van Labin vindt u een handvol redelijke restaurants. Bekijk hier de lijst: 

– Mr. Leo Višković
– Valdi
– Sonja Licul.
– Josip Gobo
– Iva Milevoj
– Mr. Serđo Peteani
– Thee Gobo

Vakantie in Labin?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Labin? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.