Motovun

Motovun (Montona in het Italiaans) is een betoverend klein ommuurd stadje, gelegen op een 277 meter hoge heuvel in de vallei van de rivier de Mirna. De omgeving is verbluffend mooi en een groot deel van de aantrekkingskracht ligt in het verloren uitzicht over de groene vallei, met de stad die erboven uitsteekt als iets uit een sprookje. Het vochtige, donkere Motovun-woud aan de voet heeft ook een mythische kwaliteit, vooral omdat het een verborgen schat bevat in de vorm van de beroemde truffels van Istrië.

Het waren de Venetianen die in de 14de eeuw besloten de stad te versterken door twee dikke muren te bouwen. Binnen de muren, een sfeervolle cluster van romaanse en gotische gebouwen herbergt een aantal kunstenaarsateliers, restaurants en toeristisch georiënteerde winkels. Nieuwere huizen en winkels zijn verrezen op de hellingen die naar de oude stad leiden.

Op deze pagina

Geschiedenis

De geschiedenis van Motovun begint vóór de Romeinse tijd, toen een Keltische stam het gebied bewoonde. De naam is ook van Keltische oorsprong, van het woord Montona – wat een stad in de heuvel betekent.

Een oude legende vertelt dat er eens reuzen waren in de vallei van de rivier Mirna. Zij waren zo groot dat zij, terwijl zij de steden bouwden op de heuvels die over de Mirna uitkeken, elkaar gereedschappen en grote rotsblokken over de gebouwen konden doorgeven. Een van de steden die in deze tijd werden gebouwd was Motovun. Veel later, toen Istrië ook bevolkt werd door gewone mensen, begonnen de reuzen te verdwijnen, maar in de legende en verhalen van Vladimir Nazor wordt de Reus Jože van Motovun herinnerd, hij was zo groot en sterk dat hij de klokkentoren in de stad met zijn blote handen kon doen schudden.

Motovun

Motovun vandaag de dag

Het zeer charmante Motovun op het platteland van Istrië is een van de mooiste stadjes op een heuveltop in de regio. Dit kleine stadje (met iets meer dan 900 inwoners) ligt ongeveer 25 km landinwaarts van Porec, op een hoogte van 277 m boven de zeespiegel. Het ommuurde Motovun is een van de interessantste stadjes in het binnenland van Istrië. Het is een geweldige plek om de lokale keuken en wijn te proeven en is ook beroemd om zijn jaarlijkse filmfestival.

Motovun (toen deel van Italië) is de geboorteplaats van de gevierde Italiaans-Amerikaanse autocoureur Mario Andretti, die in 1978 het F1-coureurskampioenschap won.

Hotels Motovun

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Motovun,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Motovun Kroatië

Motovun is een van de mooiste en best bewaarde middeleeuwse nederzettingen op een heuveltop in Istrië. Het is vooral bekend om zijn filmfestival, dat dit anders slaperige stadje elke zomer een week lang verandert in een cultureel en feestelijk centrum, een kruising tussen Sundance en Glastonbury. Motovun wordt omringd door een truffelrijk bos, dat het hoofdingrediënt vormt voor de lokale toprestaurants hier en in het nabijgelegen Livade. Het ligt op een heuvel van 277 meter hoog en kijkt uit over de Mirna-vallei. De zonsondergangen zijn spectaculair, net als het uitzicht vanuit de belangrijkste bar in de stad, de Montona Gallery.

 

Wat te doen in Motovun? Lees hier onder onze beste activiteiten in Motovun: 

1. Olijfolie proeverij

Hoewel vandaag de dag in Istrië bijna iedereen extra vergine olijfolie van uitstekende kwaliteit produceert, zijn sommige producenten beroemder dan anderen. In de omgeving van Motovun kunt u twee olijfolieproducenten bezoeken, wier olijfolie wordt beschouwd als een van de beste in Kroatië. Het zijn Giancarlo Zigante en Klaudio Ipsa. Beiden zijn opgenomen in de prestigieuze olijfoliegids Flos Olei. De biologische extra olijfolie van eerste persing van Zigante wordt met 95 van de 100 punten uitgeroepen tot de beste in zijn categorie, terwijl de Frantoio van Ipsa met 96 van de 100 punten in zijn categorie wordt uitgeroepen tot de beste extra olijfolie van eerste persing van één soort – Gemiddeld fruitig.

De olijfolie van Zigante en zijn andere producten kunt u proeven in zijn restaurants of in een van zijn vele winkels. Het landgoed Ipsa ligt iets ten noorden van Motovun, halverwege de bergen in het dorp met dezelfde naam. Op weg naar het landgoed Ipsa passeert u zijn olijfgaarden die op de terrassen in het prachtige landschap zijn geplant. De proefruimte is klein en u moet een afspraak maken. Ipsa produceert 3 gemengde extra Virgin olijfoliën, en twee olijfoliën van één soort.

2. Doe de Parenzana

Motovun

De Parenzana, die in de Habsburgse tijd een smalspoorlijn was, werd in de moderne tijd nieuw leven ingeblazen als fiets- en wandelpad. Het werd gebouwd in 1902 en liep van Triëst in Italië, door het binnenland van Istrië en eindigde aan de kust bij Poreč. Na de ineenstorting van het Habsburgse Rijk in 1918, kwam het onder toezicht van de nieuwe bezetters van Istrië, Italië, maar raakte in verval en werd in 1935 gesloten. Decennialang verwaarloosd, werd het na de Kroatische onafhankelijkheid deel voor deel nieuw leven ingeblazen. Nu wordt het gebruikt voor panoramische wandelingen en fietstochten, de route loopt langs het pittoreske Motovun, Buje en Grožnjan rond het heuvellandschap van Istrië.

3. Beleef de Sundance van Istrië

De live piano die in augustus 1999 Aki Kaurismäki’s stomme film Juha begeleidde, luidde een baanbrekend jaarlijks evenement in dat sindsdien elke zomer een gedaanteverwisseling teweegbrengt in deze op een heuvel gelegen gemeenschap. Indertijd kwamen een paar duizend mensen bijeen in een gerenoveerd theater dat decennia lang gesloten was geweest. Nu trekt het filmfestival van Motovun zo’n 40.000 bezoekers, die elk jaar in juli vijf dagen lang dit stadje bezoeken, slapend op een voor het evenement opgezette camping, slapend in hun eigen auto’s, slapend waar ze maar willen. Voor stergasten als Vanessa Redgrave en Ken Russell is er een comfortabeler onderkomen terwijl er zo’n 100 films worden vertoond – de beste wint de jaarlijkse Propeller-prijs – in twee binnen- en twee buitenlocaties. Het feest gaat non-stop door met live muziek en dans, onafhankelijke filmmakers die zich mengen onder producenten, acteurs en festivalgangers.

4. Wandelen in een beschermd natuurbos

Motovunska šuma ligt net buiten Motovun, in de buurt van de natuurlijke thermale baden van Istarske toplice. Het is een klein bosgebied dat beschermd wordt door Natura Histrica, dezelfde instantie die verantwoordelijk is voor het Nationaal Park Brijuni en het natuurreservaat Učka. De Venetianen waren de eersten die dit bosgebied in het groene binnenland van Istrië kozen, deels vanwege de bijzondere schoonheid ervan, deels omdat de hier veel voorkomende Europese eiken perfect hout leverden voor de scheepsbouw en wijnvaten. Het bos, dat gevoed wordt door een zijrivier van de Mirna, bevat ook witte populieren, haagbeuken en laagland essen. Vanaf het midden van de zomer tot de herfst, de beste tijd voor een bezoek, zorgen de helderpaarse bloesems van de clematis viticella voor een levendige kleur en trekken ze massa’s zwaluwstaartvlinders aan.

 

5. De oude stad

Motovun

Op het centrale plein staat de kerk van Sint Stefanus die in de 17e eeuw werd gebouwd naar een ontwerp van de Venetiaanse architect Andrea Palladio (met toevoegingen in de 18e eeuw). Naast de kerk staat de klokkentoren uit de 13e eeuw (oorspronkelijk een uitkijkpost) die 27 m hoog is.

De vroegste delen van deze muren stammen uit de 11e en 12e eeuw, met latere toevoegingen in de 15e en 16e eeuw, waaronder de stadspoorten. Er zijn prachtige uitzichten op het omliggende platteland en naar binnen toe op enkele verborgen juweeltjes van Motovun zelf.

6. Paragliden boven Motovun

Vanaf mei biedt het plaatselijke outdoor-avonturenbedrijf Paragliding Tandem Istra vier soorten zweefvluchten boven het platteland van Motovun. De standaardvluchten vinden plaats in tandem met een ervaren instructeur, vandaar de naam, maar u kunt kiezen voor een basisvlucht van 15-20 minuten of een vlucht van ongeveer twee uur. Voor wie meer wil leren, zijn er cursussen van een dag of een hele week, elk met ten minste twee deelnemers.

7. Truffel dagen

Elk jaar in oktober en november stromen Motovun, en ook andere naburige dorpen, vol met bezoekers die komen voor de Truffeldagen – Witte Truffelbeurs. Het festival vindt plaats in Livade, een dorp direct onder Motovun, gedurende zeven weekenden vanaf de eerste week van oktober tot half november. De toegang is gratis. Plaatselijke ambachtslieden verkopen likeuren, verse paddestoelen en kaas. Wijnmakers presenteren hun wijnen en voor 20 kn kun je alle wijn drinken die je maar wilt. Op bepaalde uren zijn er kookshows waar u kunt genieten van koks die witte truffels over de pasta scheren en soortgelijke leuke activiteiten. De monsters worden gratis weggegeven.

Leukste Restaurants in Pula

In het centrum van Pula vindt u een handvol redelijke restaurants; de restaurants aan de rand van de stad, in Verudela en Stoja, bieden ook uitzicht op zee. In de stad worden Amfiteatar en Vodnjanka aanbevolen, evenals Ribarska Koliba, een favoriet onder de visetende plaatselijke bevolking.

Restaurant Konoba Mondo
Konoba Mondo is een klein restaurant net buiten de stadspoort. Het menu van Mondo is gebaseerd op de eenvoudige, lokale ingrediënten, voornamelijk truffels. Zoals aanbevolen in de New York Times probeer carpaccio van rundvlees met zwarte truffels, polenta of huisgemaakte pasta met truffelsaus.

Restaurant Pod Voltom
Hoe hongerig u ook bent, ga niet eten in het restaurant “Pod voltom”. De plaats is mooi gelegen en het is schattig, maar de service is rampzalig. Het is een van de echte toeristenvallen. Als ze oordelen dat je een beetje gaat uitgeven, willen ze je niet eens bedienen. Dus als je alleen maar een hapje wilt eten, of een soepje overdag, is de kans groot dat je er niet toegelaten wordt als je er tijdens het drukke seizoen bent. Zeer onbeleefd personeel.

Restaurant Kastel
Het is een restaurant dat bij het gelijknamige hotel hoort. Het heeft een heel mooi terras onder de grote bomen en het eten dat ze serveren is eerlijk en smakelijk.

Restaurant Zigante
Restaurant Zigante is gelegen in Livade, een klein dorpje net onder Motovun. Zigante is een van de bekendste restaurants in Kroatië. Het is een chique restaurant gebaseerd op het slow food concept. Op het menu staan truffels (je kunt er zelfs ijs met truffels eten!). Zigante serveert uitstekende olijfolie van eigen productie. De zaak is prijzig, maar het is de ervaring waard.

Restaurant Landelijk huis Toncic
Landelijk huis Toncic ligt in een piepklein dorpje Zrenj, vlakbij Oprtalj, en op zo’n 15 km afstand van Motovun. Het eten is huisgemaakt met ingrediënten die door de eigenaars zijn geproduceerd. Het is een door een familie gerund restaurant. Het uitzicht vanaf het terras is prachtig. Eenvoudig eten, uitstekende omgeving, en echt goede prijzen.

Vakantie in Motovun?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Motovun? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.