Pazin

Pazin is een stad met een lange en rijke traditie. Het is gelegen in het centrum van het schiereiland Istrië, op slechts 30 km afstand van bekende toeristische centra. De intensiteit van het leven is hier vrijwel hetzelfde in winter en zomer, met de maandelijkse uitzondering van elke eerste dinsdag, wanneer een stroom van nieuwsgierige kopers uit heel Istrië de stad binnenstroomt om de traditionele markt van Pazin te bezoeken.

Op deze pagina

Geschiedenis

Het werd voor het eerst vermeld in 983 als kasteel van Pazin (castrum Pisinum), hoewel Pazin als nederzetting reeds lang voor dit eerste document bestond. In die tijd lag er een gracht rond het kasteel en kon het worden bereikt via vijf deuren met beweegbare bruggen. Achter de muren van het kasteel ontwikkelde zich een kleine stad. Sindsdien heeft het oude Pazin in de komende eeuwen een turbulente geschiedenis doorgemaakt. In de 12e eeuw werd Pazin het centrum van het district Pazin, genaamd Grafschaf Mitterburg, Contea di Pisino of Pazin County en in 1374 viel het uiteindelijk onder de controle van de Oostenrijkse Habsburgse familie. In de 15e eeuw begon de stad zich buiten de muren van de citadel te ontwikkelen. Pazin was het toneel van vele gewelddadige aanvallen, het sterkst in de richting van de Venetiaanse veroveringen.

Het Venetiaanse leger viel Pazin herhaaldelijk aan, maar slaagde er slechts eenmaal in het te veroveren in 1508, toen het hele graafschap in minder dan vijf dagen onder Venetiaans bestuur viel. Het kasteel werd veroverd en geplunderd door de aanvallers, die het eerst vanaf de omringende heuvels met kanonnen bestookten. De Habsburgers konden de verloren gebieden in het voorjaar van het volgende jaar heroveren en in 1510, na herhaalde Venetiaanse aanvallen, verdedigden zij de stad met succes. Naast de gewapende conflicten waren er de pest, de dreiging van Turkse invallen en de grote brand in 1584 waarbij 180 huizen in vlammen opgingen. In 1615 brak opnieuw een Oostenrijks-Venetiaanse oorlog uit, die in 1616 het oude Pazin verwoestte. Deze oorlog in Istrië duurde tot 1619.

In 1797 stortte Venetië in en viel onder de regering van Napoleon, wiens leger al snel heel Istrië veroverde.De Fransen bleven in Istrië tot 1813. Met de afschaffing van de Franse regering viel Istrië onder Oostenrijks bewind, terwijl in 1825 Istrië een enkele administratieve eenheid werd genaamd het Istrische District met het hoofdkwartier in Pazin. In de tweede helft van de 19de eeuw werd Pazin een van de centra van de Kroatische culturele heropleving en werden er leeszalen, het Kroatisch gymnasium en het Kroatisch volkshuis opgericht. Al deze instellingen werden in 1918 opgeheven, toen de stad na de Eerste Wereldoorlog door Italië werd bezet en vervolgens geannexeerd. Na de capitulatie in 1943 werd Pazin bezet door partizanen die het in september van datzelfde jaar bij het land Kroatië voegden. In 1991, na de onafhankelijkheidsverklaring van Kroatië, werd Pazin het administratieve centrum van het district Istrië.

Pazin

Pazin vandaag de dag

De stad biedt zijn inwoners en bezoekers veel meer dan de prachtige natuur van deze werkelijk buitengewone samenstelling van steen en groen. Naast tal van historische en culturele bezienswaardigheden, een uitzonderlijke traditionele keuken, uitstekende wijn en zelfgemaakte grappa, bieden Pazin en zijn omgeving gevarieerde plaatsen voor een actieve vakantie. Door de eigenaardigheden van de natuurlijke rijkdommen vinden sport- en avonturiers de juiste bron voor interessante activiteiten: ongeëvenaarde omstandigheden van het terrein voor mountainbiken en recreatief fietsen, een groot aantal wandel- en trektochten voor beginners en ervaren klimmers die prachtige natuurverschijnselen en bijna vergeten oude kerken en paleizen kunnen bekijken. Hier zijn beroemde locaties om te klimmen, indrukwekkende speleologische tochten, rijke visvangst in zoet water, terwijl dit hele aantrekkelijke gebied kan worden bezocht rijdend op enkele van de ras maar zachte paarden, om van dichtbij de schatten van het voormalige graafschap van Pazin te leren kennen.

Hotels Pazin

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Pazin,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Pazin Kroatië

Dingen om te doen in Pazin zijn echt uniek en speciaal en dat is precies waarom u deze oude stad niet mag missen als u door Istrië in Kroatië reist.

De stad werd al in het jaar 983 genoemd vanwege het kasteel / Kaštel, waar omheen de stad zich heeft uitgebreid. Oude steden hebben meestal veel interessante dingen te doen en ook in Pazin zult u niet teleurgesteld zijn.

 

Wat te doen in Pazin? Lees hier onder onze beste activiteiten: 

1. Bezoek het Kasteel

Een van de beste dingen om te doen in Pazin is het bezoeken van het Kaštel, dat ook het symbool van de stad is. Het is het best bewaarde en het oudste kasteel van Istrië. Het ligt boven een 100 meter hoge klif en ziet er werkelijk spectaculair uit. U vindt er ook het stadsmuseum van Pazin, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad en de geschiedenis van de regio Istrië in Kroatië.

2. Geniet van het uitzicht

Pazin

Hoewel u de zip-line overslaat, kunt u toch genieten van het uitzicht over de Kaštel en het oude centrum van Pazin. Er zijn verschillende uitkijkpunten te bezoeken, waaronder de brug over de Pazinčica rivier.

3. Krijg een adrenalinestoot bij de Pazin Zip-line

Als u van adrenaline houdt, moet u zeker stoppen bij de Zip-Line. Er zijn vier lijnen, met een totale afstand van 280 meter, wat waarschijnlijk niet de langste is die je ooit hebt gedaan, maar het is zonder twijfel spectaculair. Zip-lining over de grot van Pazin is een unieke ervaring.

4. De stroom van Pazin,

Pazin

De stroom van Pazin, of de Pazincica, ontspringt uit drie kleinere stromen: Lipa, Rakov en Borut Stream, en komt vanuit het noorden de holte van de stad binnen. Omdat het terrein Karst is, vormt de stroom vele grotere en kleinere watervallen en meren, waarvan sommige geschikt zijn om in de zomer in te zwemmen.

Pazinski krov en Zarecki krov behoren tot de meest interessante structuren. De vallei van de Pazin beek, samen met de Pazin grot waar de beek in onderaardse gangen verzinkt, is een aantrekkelijk natuurgebied voor een aantal natuurliefhebbers als fietsers, klimmers, wandelaars en vissers. In het verleden werd de waterstroom gebruikt voor het aandrijven van molens, en de overblijfselen daarvan zijn nog steeds te zien langs de oevers.

 

6. Ga ondergronds in de Pazin grotten

De Pazin grot bevindt zich aan het einde van de canyon van de Pazinčica rivier. Net daarboven, op een 100 meter hoge klif, staat het verbazingwekkende Kaštel. De Pazin grot is de thuisbasis van vele legendes en verhalen. De grot maakte indruk op velen, waaronder de beroemde Dante en ook Jules Verne.

6. Pazin haar watervallen

Er zijn verschillende watervallen rond Pazin, maar van al die watervallen moet je er zeker twee afvinken – de Sopot waterval en die in de Pazinčica Vallei, waar we de Pazinski en Zarečki Krov kunnen vinden, die deel uitmaken van het ecologisch netwerk Natura 2000.

Tot nu toe zijn we er alleen in geslaagd de Sopot waterval te bezoeken, die op ongeveer 15 minuten rijden van Pazin ligt en een van de beste dingen is om in te doen. De waterval is 24,5 meter hoog en is een van de hoogste in Istrië. We kunnen hem vanaf de top bewonderen of via een smal pad door het bos naar beneden wandelen – het is op twee stukken een beetje lastig en glad na de regen, maar de moeite waard. Het uitzicht over de Sopot waterval is prachtig. 

Leukste Restaurants in Pazin

Hierbij een lijst van de beste restaurants in Pazin.

 

Ontbijt, Lunch, Diner – een lijst van de beste plaatsen om te eten:

 

– Limarija I Krovopokrivanje – Mali Raj  – Restaurant Ariston Restaurant Ružmarin

– Kamelija – Pizzeria Roko – Zelengaj – Choco Bar Opatija – Kraš – Restaurant Bevanda

 

Vakantie in Pazin?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Pazin? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.