Porec: Een reisgids voor deze prachtige stad!

Porec in Kroatië is niet alleen een prachtige kustplaats, in de zomer is het ook een van de populairste vakantiebestemmingen op het schiereiland Istrië. Een heel scala aan attracties wacht op u tijdens een bezoek! De belangrijkste bezienswaardigheden in Porec zijn de prachtige oude binnenstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, de haven met de romantische waterkant en de ontelbare idyllische stranden. Ook de omgeving van Porec is het verkennen waard en biedt een breed scala aan onvergetelijke excursiebestemmingen, evenals een uitgebreid aanbod aan sport- en vrijetijdsactiviteiten. Daarnaast staan de goed beheerde hotels, moderne campings en appartementen garant voor een onvergetelijke vakantie in Porec!

In deze blogpost geven wij u alle essentiële informatie over Porec in Kroatië. Wij geven u een overzicht van de mooiste dingen om te doen en de prachtigste stranden, laten u de mooiste foto’s zien en vertellen u waar u aanbevolen accommodatie kunt vinden.

Inhoudsopgave

Porec Kroatië

Geschiedenis Porec

Poreč heeft historisch en cultureel veel te bieden; laat u imponeren door de historische achtergrond van deze stad. De natuurlijke bescherming van het 400 m lange en 200 m brede schiereiland heeft waarschijnlijk bijgedragen tot de vestiging van een havencentrum in de prehistorie, dat de dichtbevolkte Gradina-gebouwen van de Histri-stammen in het gebied van het huidige Poreč bediende. In de 2e eeuw v. Chr. werd langs deze natuurlijke haven een Romeinse nederzetting gebouwd, die uitgroeide tot een versterkte stad, waarvan het symmetrische orthogonale stratenstelsel, met de hoofdstraten Cardo Maximus en Decumanus en het forum in het centrum, tot in onze tijd bewaard is gebleven.

Poreč verwierf de rang van een stad nog vóór de regering van Caesar, en in de eerste helft van de eeuw werd de kolonie Iulia Parentium gesticht. Poreč had nog een bisschop ten tijde van de vervolging van de christenen in de 3e eeuw. De eerste bisschop van Poreč, Mauro, was het slachtoffer van de vervolging door de Romeinse machthebbers en na zijn marteldood werd hij tot stadsheilige gekozen. Vanaf dat moment tot op heden is Poreč een bisdom geweest en op de plaats waar bisschop Mavar zijn marteldood onderging, werd in de 4e eeuw een vroegchristelijke kathedraal gebouwd, die honderd jaar later werd uitgebreid en in de 6e eeuw liet bisschop Euphrasius op dezelfde plaats de basiliek bouwen, die een parel is van het architectonisch erfgoed van de stad.

Aan het begin van de 7de eeuw vestigden de Slaven zich in Istrië en vanaf de 5de eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog stond de stad onder heerschappij van verschillende staten en heersers; te beginnen met de Ostrogoten, Franken, Aquiliaanse patriarchen, Venetië, Oostenrijk, het Italië van Napoleon en sinds 1943, samen met de rest van Istrië, Kroatië.

U voelt de geest van deze stad het best in de kern van de oude stad. Bezoek de Basiliek van Euphrasius, de kathedraal van het Kroatische bisdom Poreč-Pula, een van de belangrijkste sacrale gebouwen in Kroatië, of maak een wandeling over het Trg Marafor (Forumplein) van de stad.

Porec vandaag de dag

De stad Porec, die ongeveer 17.000 inwoners telt, is samen met Rovinj en de havenstad Pula een van de belangrijkste kustplaatsen van Istrië. Gelegen op een lang, smal schiereiland en omgeven door een oude stadsmuur, is de oude stad een echte parel aan de Adriatische Zee. Ook mooi is het kleine voor de kust gelegen eilandje Sveti Nikola, dat slechts een paar honderd meter uit de kust ligt en het stadsbeeld domineert. Waarschijnlijk de beroemdste attractie van Porec is de prachtige Euphrasiusbasiliek, die is toegevoegd aan de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

Porec

Leukste hotels Porec

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Porec,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels of kijk op onze pagina waar we de beste hotels in Porec hebben beoordeeld [klik hier]:

Booking.com

Wat te doen in Porec Kroatië

In Porec zijn er heel wat verbazingwekkende dingen te doen. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich direct in de oude stad en kunnen gemakkelijk worden verkend door een stadswandeling te maken. Maar ook de omgeving van Porec is de moeite waard en biedt bezoekers vele hoogtepunten! Om u niet uit het oog te verliezen, hebben wij de leukste dingen om te doen in Porec voor u op een rijtje gezet:

Wat te doen in Porec? Lees hier onder onze beste activiteiten in Porec: 

1. De promenade

Porec wat te doen

Een echt juweeltje in Porec is de lange promenade langs het water. De zogenaamde Lungomare Porec omcirkelt de hele oude stad en tijdens een wandeling kunt u hier genieten van een fantastische ambiance. Vooral het havenlandschap met de historische muur, de ontelbare pastelkleurige herenhuizen, de fantastische restaurants en cafés en de luxueuze jachten is uniek in Porec. Bovendien verbindt deze promenade het stadscentrum met de prachtige baaien en stranden langs de kust. De twee prachtige groene schiereilanden Zelena Laguna en Plava Laguna zijn ook verbonden met de oude stad van Poreè via de zeepromenade.

2. Basiliek van Euphrasius

Porec cultuur

De beroemdste bezienswaardigheid van Porec is de Basiliek van Euphrasius, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en een van de waardevolste culturele monumenten van de havenstad is. Ze ligt een beetje verborgen in een zijstraat van de oude stad, net na de winkelstraat. De basiliek werd gebouwd op de plaats van een oratorium uit de 4e eeuw en is nu een van de belangrijkste heilige plaatsen in Kroatië. Vele delen van het complex dateren uit de 6e eeuw en zijn nu als museum opengesteld voor het publiek. Tot de hoogtepunten van deze kerk behoren de sierlijke, zeer goed bewaarde mozaïeken en de zuilkapitelen, die tijdens een bezoek kunnen worden bekeken.

Tip: Het uitzicht vanaf de toren over de oude stad is ook fantastisch!

3. Dolfijnen in Porec

In de zee rond Porec, zijn er veel dolfijnen. Dat maakt iedereen blij, behalve de vissers. Ze jagen de vis weg of eten hem op, en ze vernielen de visnetten.

Hoe dan ook, het zijn prachtige dieren, zo slim, ontvankelijk, vriendelijk en nieuwsgierig dat ze altijd de boten naderen, en vaak een verbluffende show opvoeren met acrobatische sprongen uit de zee.

Dolfijnen boot tour is beschikbaar bij zonsondergang, en het is betaalbaar. U kunt rekenen op € 20 – 30  per persoon.

4. Wandel rond op een Romeins forum

Trg Marafor, aan het hoofd van de Decumanus, de Romeinse hoofdweg die de landtong van Poreč doorsnijdt, was het voorname plein toen keizer Augustus in de eerste eeuw na Christus van dit voormalige versterkte militaire kamp een stad maakte. In die tijd stonden hier twee tempels, een gewijd aan Mars, de andere aan Neptunus. Zonder de uitgestrektheid of gedetailleerdheid van het Romeinse forum in Pula, vergt Trg Marafor een beetje verbeelding om beelden op te roepen van in toga geklede burgers die er al babbelend rondwandelen – de voormalige tempels zijn stapels ongedocumenteerd puin, met her en der verspreide stompjes van zuilen. Het onverzorgde, kalende gras waarop ze staan, draagt nauwelijks bij aan de ervaring. Maar samen met het altijd levendige Decumanus geeft Trg Marafor wel een idee van de opzet van deze zeevarende nederzetting 2000 jaar geleden, en zou waarschijnlijk wel een bezoekersvriendelijke artist’s impression of een geannoteerd diagram kunnen gebruiken.

5. Straat Decumaanus

Dit is een ander historisch deel van Poreč, dat teruggrijpt op het voormalige Romeinse Rijk, met gebouwen en structuren die nog zeer goed bewaard zijn gebleven. Een modern tintje is hier ook duidelijk aanwezig, met veel winkels, cafés en restaurants. Dit is een druk deel van de stad, vooral tijdens het hoogseizoen, en u krijgt hier echt een voorproefje van het moderne Kroatische leven.

Een tip: om het beste van de architectuur te zien, moet u omhoog kijken, want de gebouwen zijn erg hoog. Ze zijn zo ingewikkeld dat u uw nek moet uitsteken om er het beste van te zien! Dit is een rechte straat, dus het is onmogelijk om te verdwalen. Een wandeling door deze iconische straat is echt een van de beste dingen om te doen in Porec.

Lokale tip: Langs een zijstraat die naar de Eufrasiusbasiliek gaat, zoek naar Gelateria Il Gelato Di Salvatore en stop daar voor authentieke gelato!

6. Bardine Grotten

Porec Kroatië grotten

Ongeveer 6 kilometer landinwaarts, gemakkelijk bereikbaar met bus of auto, ligt het natuurwonder van de Grotten van Bardine. Hier ziet u een glinsterend ondergronds meer met ingewikkeld versierde kamers. U kunt een 40 minuten durende rondleiding door de grotten maken, waarbij u via een pad afdaalt tot u 60 meter onder de grond bent.

Er zijn veel excursies naar de grotten, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Bovendien zijn sommige endemische wilde dieren, zoals de blinde witte salamanders en de Olm, de moeite waard om te proberen te spotten. Natuurlijk zijn er ook de typische stalagmiet- en stalactietformaties, die de grotten dat vreemde en fantastische gevoel geven.

7. Ga waterskiën

Porec waterskie
Zelfs als u niet van waterskiën of wakeboarden houdt, is Skilift een must in Porec. Het is een van de funkiest plaatsen in de stad. De plaatselijke bevolking is er dol op vanwege de levendige sfeer, de relaxte sfeer en de geweldige muziek.
 
Skilift ligt in het Zelena Laguna Resort en heeft 700 m kabelbanen en vijf kickers beschikbaar voor leuke sprongen. De kabels hebben twee snelheden: 30 km/u en 58 km/u.
 
Er is een bar op het terrein waar ook snelle hapjes zoals frietjes en hamburgers worden geserveerd. Dit is een uitstekende plek om te chillen met een drankje. Veel locals komen hier ’s morgens voor een kopje koffie of ’s middags voor een drankje.
 
Openingstijden: april, oktober: Weekends, 10.00 – 20.00 uur Mei t/m september: Dagelijks, 10.00 – 20.00 uur
 
Prijzen: 5 rondes:  (10€) | 50 rondes: (45€) | Uurkaart: (17€) | 2-uurskaart:  (23€) | Dagelijkse ticket: (35€) | Wekelijkse ticket:  (170€)

8. Plons in het grootste waterpark van Kroatië

Met 13 waterglijbanen, waaronder de Looping Rocket, de Space Boat en de Magicone, twee grote zwembaden, waarvan één met een halfuur durende golfslag, en een half kilometer lange Lazy River, biedt Aqua Colors Poreč een leuk, gezinsvriendelijk dagje uit in de buurt van het toeristische complex Zelena buiten de stad. Aan de ene kant is er een kinderspeelplaats met klimrekken, beachvolleybal en een ander buitensportterrein, waar in de zomer op verschillende tijdstippen wedstrijden worden gehouden. Volwassenen kunnen ter plaatse ook een massage van het hele lichaam bestellen. Aqua Colors werd geopend in 2016 en is nog steeds bezig zijn weg te vinden op het gebied van ander entertainment – er is een Animation Corner opgezet aan de andere kant van het complex dan de Sports Zone. De toegang is gestructureerd in prijsklassen van een hele dag, zes uur en 210 minuten.

9. Fietsen in Porec

Porec fietsen

Porec is een populaire bestemming onder wielrenners, zowel profs als amateurs. Veel professionele teams maken van Porec hun basis in het vroege voorjaar voor trainingssessies. Er zijn ook enkele wielerwedstrijden het hele jaar door, zoals de Porec Trophy, een eendaagse profwedstrijd die in maart plaatsvindt.

Familiefietsers zullen genieten van de vele fietspaden in en rond Porec.

De gemakkelijkste en misschien wel de meest populaire is die van Porec langs de kust naar Zelena Laguna Resort. Deze route is overwegend vlak, geasfalteerd en autovrij. Er zijn veel voetgangers op het pad, en elke 20 minuten komt er een elektrische trein langs.

Dit pad loopt verder via camping Bijela Uvala naar Funtana, waar het landinwaarts gaat door de wijngaarden van Agrolaguna, en verder naar de dorpen Fuskulin en Mugeba terug naar Porec. Deze route loopt gedeeltelijk over dorpswegen.

In plaats van terug te keren naar Mugeba en af te dalen naar Zelena Laguna, kunt u vanuit Fuskulin verder gaan naar de dorpen Dracevac, Zbandaj, en Bacva terug naar Porec via Antonci. Of u kunt van Fuskulin naar de dorpen Jasenovica en Flengi gaan, en dan verder naar Klostar en Lim Bay en terug naar Vrsar. Van Vrsar gaat u terug naar Porec via Funtana en Zelena Laguna Resort.

10. Dingen te doen in de omgeving van Porec

Niet alleen Porec is bezienswaardig, ook in de omgeving zijn er talloze mogelijkheden voor excursies en activiteiten. Dankzij de goede ligging kunt u veel van de mooiste plekjes van Istrië ontdekken. Hier zijn de beste attracties om te bezoeken in de buurt van Porec.

Op slechts 10 kilometer van Porec ligt de Baredine Grot, de mooiste druipsteengrot van Istrië met ontelbare stalactieten en stalagmieten, waar zeer interessante rondleidingen worden aangeboden.

Andere kustplaatsen in de buurt van Porec die een bezoek waard zijn, zijn het mooie Novigrad in het noorden, het pittoreske Vrsar in het zuiden en niet te vergeten de beroemde havenstad Rovinj.

Andere leuke attracties zijn de aquaparken van Porec; Aquacolors Porec, dat op slechts 4 kilometer afstand ligt en Istralandia, dat op 23 kilometer in het noorden ligt.

Het binnenland van Porec is ook de moeite waard, want hier liggen veel mooie bergdorpjes. Bijzonder charmant zijn Motovun, Grožnjan, Buje en Hum, die via een dagtocht kunnen worden bezocht.

Stranden van Porec

Porec Stranden

De stranden in Porec en omgeving zijn ook geweldig en een echt hoogtepunt. Van witte kiezelstranden en schone rotsstranden tot fijne zandstranden, alles is hier te vinden. Veel van deze stranden dragen zelfs de Blauwe Vlag, een keurmerk voor topschoonheid, waterkwaliteit en faciliteiten. De populairste badplaatsen liggen in het noorden van de stad, aan de Lanterna en in het zuiden op de schiereilanden Plava Laguna en Zelena Laguna. Maar ook in de buurt van de oude stad zijn langs de promenade twee mooie stranden aangelegd, ideaal als u sightseeing wilt combineren met zonnebaden en zwemmen.

Leukste Restaurants in Porec

In het centrum van Porec vindt u een handvol restaurants waar je kan eten in Porec: Bent u klaar voor een chique maaltijd in Porec? Neem plaats op het terras aan zee van een van de twee onderstaande restaurants, nip van de wijn en geniet van het uitzicht terwijl u de jachten uit de haven ziet varen.

 • RESTAURANT SVETI NIKOLA
  Dit is het populairste fine dining restaurant in Porec. Het heeft een schitterende ligging aan zee, en het is een heerlijke plek voor een speciale traktatie. Het is zelfs in de winter open (dit is een grote go, go; aangezien sommigen meer dan anderen proberen om zowel de plaatselijke bevolking als de toeristen te bedienen) en biedt vaak een lunchmenu tegen een vaste prijs. De beste manier om hier van de maaltijd te genieten is echter om te kiezen voor een langzame, à la carte dinermogelijkheid.
 • RESTAURANT SPINNAKER
  Spinnaker is een goed fine-dining restaurant in het Valamar Riviera Hotel & Residence. De service is onberispelijk, het eten is goed, de wijnkaart uitgebreid en de sommeliers kennen hun vak. Het restaurant organiseert vaak gast-kok diners waar ze een aantal van de beste Kroatische chef-koks uitnodigen om te koken in Spinnaker voor een dag of twee. Het enige nadeel van de Spinnaker is het feit dat het een deel van het hotel is, het deelt een terras met de bar van het hotel, en het mist een beetje charme. Oh, en de prijzen zijn hoog. Maar dat is altijd het geval met de fine dining restaurants.
 • SELO MEKISI
  Dit is het beste traditionele restaurant in Porec. Mekisi ligt niet helemaal in Porec, maar eerder in een dorpje Mekisi, in de buurt van Vizinada, 20 km van Porec. Maar dit hele gebied maakte vroeger deel uit van de gemeente Porec, dus we beschouwen deze dorpen als Porec, en we noemen ze in de volksmond Porestina. Daarom hebben we in deze gids ook restaurants opgenomen die de moeite van het vermelden waard zijn in de omliggende dorpen. Hoe dan ook, zelfgemaakte pasta, gnocchi, worstjes, varkenshaas, rundercarpaccio, of gegrilde steaks staan hier allemaal op het menu. Hun met kaas gevulde huisgemaakte ravioli pasta met salie en prosciutto saus is om voor te sterven!
 • PAPABIRRA
  Papabirra opende in 2019, dus het is nog vroeg om te zeggen of het concept hetzelfde zal blijven, maar toch hebben we het hier voor nu vermeld. We zullen updaten als er dingen veranderen. Papabirra is een trendy bistro in de oude stad van Porec die pizza, gegrild vlees, gebakken vis en salades serveert. Het menu is gevarieerd maar kort, 2 tot 5 gerechten onder elke categorie. De hamburgers zijn erg goed en behoren tot de beste in de stad. Papabirra heeft Mason burgers in de aanbieding, de chef Ivan Zidar’s prime burgers, verkozen tot een van de 50 beste burgers ter wereld in 2020.
 • VELA VRATA, BERAM
  Dit is een van onze favoriete restaurants met traditionele Istrische gerechten. We vinden  het net zo lekker als het hierboven genoemde Selo Mekisi, maar het Vela Vrata restaurant is iets duurder.Het restaurant is gelegen in een klein dorpje Beram, 28 km van Poreè. Binnen is het klein en gezellig met een mooie open haard waar het personeel ook het vlees grilt. Het buitenterras is schitterend, met een prachtig uitzicht over de groene Istrische heuvels en het platteland. Het eten is eenvoudig, typisch voor de streek. Het bestaat uit huisgemaakte pasta met verschillende sauzen, roerei en gegrild vlees. Dit is de plek om truffels te zoeken! En vooral in de winter, wanneer de geprezen witte truffels in Istrië in het seizoen zijn. Deze kleine taverne serveert de ECHTE Istrische witte truffels.

Winkels

Combineer een aangename wandeling door de stad met een uitstapje naar uw favoriete kleding- en schoenenwinkels. Trakteer uzelf op iets bijzonders en vier het met een kopje koffie op het terras van een van de vele charmante cafés in de stad.

Als u van winkelen houdt tijdens uw vakantie, zal het aanbod in Poreč u zeker intrigeren. Naast populaire kleding- en schoenenmerken vindt u in het oude stadscentrum ook talrijke goudsmeden en winkels met handgemaakte sieraden, textiel, brillen en souvenirs. Als u liever al uw inkopen op één plek doet, kunt u terecht in Riva Mall Poreč, vlak bij de jachthaven.

Uitgaan Porec

Plezier in Poreč is bij elke stap mogelijk.  Als u tijdens zomeravonden van het Vrijheidsplein (Trg Slobode) naar de waterkant van de stad loopt, zal de muziek van internationale tophits en dansritmes u vanuit talloze clubs, nachtbars en cafés volgen, terwijl degenen die hun geluk willen beproeven dit kunnen doen in de betoverende sfeer van de casino’s van Poreč. 

De zomerterrassen van hotels en restaurants zijn bijna elke avond gastheer voor verschillende entertainers die u verleiden om uw danskunsten te tonen, terwijl de loungebars en strandbars aan zee extra verfrissing bieden tijdens warme zomeravonden.

Uitgaan in Porec? Bekijk hier de lijst van clubs/bars:

 • Coco Club 
 • Saint & Sinner
 • Epoca Poreč
 • General Lounge
 • Caffe bar Lapidarium
 • Terra Magic
 • Tequila Beach Bar
 • Byblos
 • Villa Club Poreč

Waar te verblijven in Porec?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Porec? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Porec? Wij willen u graag helpen.