Vodnjan

Vodnjan, middeleeuwse atria, smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen die herinneren aan de afgelopen eeuwen… En daartussen, in de hoeken en gaten van de gebouwen: muurschilderingen, graffiti, street art! Deze combinatie is als de botsing van twee totaal verschillende werelden. Zo is het ook in Vodnjan. Een klein Kroatisch stadje op slechts 12 km van Pula, Istrië. Deze plek verrast iedereen die hem vindt.

Op deze pagina

Geschiedenis

De oudste sporen van het leven in de stad gaan terug tot de Bronstijd. Ze zijn te zien op talrijke overblijfselen van stenen gebouwen op de top van de heuvels, die heuvelforten (castellier) werden genoemd. Enkele van hen die in Vodnjan gevonden zijn: Kaštelir Vodnjanski, Monte Mullino, Mandriol en Sv. Jakov kod Gurana. Naast de heuvelforten zijn er talrijke overblijfselen gevonden van graven, tumuli genaamd. De tumuli werden voor het eerst ontdekt in 1954 ten noorden van Peroj op de plaats Magornjak – Casali.

Met de komst van de Romeinen ontwikkelt het gebied zich op economisch en politiek gebied. Dit geldt vooral voor de landbouw, de wijnbouw en de olijfolieproductie, getuige de vele productieplaatsen voor het maken van wijn en olijfolie. De meeste van deze sites werden gevonden aan de westelijke kust van Istrië, in Barbariga, omdat het grootste deel van de handel via de zeeroutes verliep. Er zijn ook overblijfselen van Romeinse villa’s en landgoederen die werden gebruikt voor vakanties en ontspanning, en de belangrijkste waren op de plaats Dragonera in de buurt van Barbariga.

De naam Vodnjan wordt voor het eerst genoemd in 1150 – Vicus Atinianus. Later wordt het genoemd in de vorm Paponis de Adignano in 1194, vervolgens Bassilus de Adignano in 1230-1233 en Bassilus de Adignano en Villa Adignani in 1303. In de 13e en 14e eeuw staat dit gebied onder de invloed van de Venetianen en in 1331 besluiten de bewoners zich af te scheiden van Pula en zich te wenden tot de Republiek Venetië. Als Znanno Dolfino, een Venetiaan, wordt genoemd naar Vodnjan podestant, is de afscheiding in 1388 voltooid.

In de volgende honderd jaar valt Vodnjan opnieuw onder Oostenrijks bestuur en door zijn strategische en verkeerspositie wordt het steeds belangrijker. Na de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog was er een tijd van zware en ingrijpende veranderingen, terwijl het in 1993 opnieuw de status van gemeente kreeg.

Vodnjan

Vodnjan vandaag de dag

Het mooie stadje Vodnjan (of Digano in het Italiaans) is gelegen in het mooie binnenland van Istrië, ongeveer 12 km ten noorden van Pula. Er wonen ongeveer 6.000 mensen en de schilderachtige, kronkelende straatjes, de Italiaanse architectuur en de kleurrijke straatkunst maken het zeer geschikt voor een dagtocht in Istrië.

Waarom vermelden we ook de Italiaanse naam Vodjnan? Italianen vormen een minderheidsgroep in Istrië, er wonen enkele tienduizenden Istrische Italianen in het Kroatische graafschap. Istrië zelf werd oorspronkelijk bevolkt door de Romeinse Histri-stam en was ook lange tijd in handen van het Venetiaanse Rijk; het maakte ook gedurende delen van de 20e eeuw (tijdens de wereldoorlogen) deel uit van Italië. Ongeveer 15% van de bevolking van Vodnjan spreekt Italiaans als eerste taal.

Hotels Vodnjan

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Vodnjan,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Vodnjan Kroatië

Er zijn een aantal interessante bezienswaardigheden in de stad en, gezien de geringe omvang van de plaats, zal het niet lang duren om er veel van te ontdekken. Je kunt Vodnjan het beste te voet verkennen en het is zeker een plezier om door de kleine straatjes te dwalen – er is bij elke bocht wel iets interessants te zien.

Wat te doen in Vodnjan? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Vodnjan: 

1. Het belangrijkste plein van de stad

Het belangrijkste plein van de stad – het Plein van het Volk (Narodni trg) is een uitnodigende ruimte om doorheen te wandelen, en biedt onderdak aan een aantal cafés, het stadhuis en het Bradamante Paleis. Dit indrukwekkende gebouw met zijn rode gevel straalt een Italiaanse sfeer uit… en het zal u dan ook niet verbazen dat het tegenwoordig dienst doet als centrum van de Italiaanse gemeenschap van Vodnjan. In de loop der jaren heeft het veel verschillende bestemmingen gehad – onder andere als loggia, theater, woonhuis en zelfs gevangenis.

2. Streetart in Vodnjan

Vodnjan Streetart

Als je door de stad wandelt, zie je misschien een aantal grote, fel geschilderde muurschilderingen op de zijkanten van een aantal gebouwen. (Zie hieronder.) In totaal zijn het er bijna 40. Deze werden gemaakt voor en tijdens het Boombarstick Street Art Festival dat plaatsvond in 2013. Er is een handige kaart op de website van het Toeristenbureau van Vodnjan waarop de locatie van alle muurschilderingen staat aangegeven, mocht je ze allemaal willen afvinken!

3. De gouden olijfolie druppels

Wie het spoor van de gouden druppels olijfolie van eerste persing volgt, zal ontdekken waarom de olijfolieproducenten van Vodnjan tot de top van de wereld behoren. Met veel liefde en toewijding hebben generaties lang de mildheid en schoonheid van het klimaat omgezet in het vloeibare mediterrane goud, dat ons zowel gezondheid als gastronomisch plezier brengt, omdat het bij elke gelegenheid kan worden gebruikt en elk gerecht kan verrijken. Vodnjan is algemeen bekend als het centrum van top EVOOs. EVOO is een acroniem voor extra olijfolie van eerste persing, die wordt beschouwd als de zuiverste vorm van olijfolie, en de kwaliteit van die uit Vodnjan is echt de hoogste, zoals wordt bevestigd door het kwaliteitslabel dat ze allemaal dragen. Een wandeling door de olijfgaarden onder de zon, het zien en begrijpen van de productiemethode, het leren kennen van de eigenaardigheden van elke producent uit Vodnjan en het genieten van de proeverijen die een combinatie bieden van de rijkdom van de smaak en de kostbaarheid van het moment, dit alles zijn redenen genoeg om te beginnen aan een nieuwe actuele verkenning van het gebied van Vodnjan. 

4. Mummies

Achter het hoofdaltaar van de kerk van St. Blaise en in een aparte ruimte liggen de uitgedroogde overblijfselen van zes heiligen die in feite gemummificeerd waren. De geklede lichamen van de heilige Leon Bembo, de heilige Ivan John Olini en de heilige Nicoloza Bursa, alsmede verschillende delen van drie andere heiligen, liggen ingesloten in glas. Om onbekende redenen ontbonden de lichamen en lichaamsdelen niet. De huid en de nagels verdonkerden en droogden op, waardoor de lijken er merkwaardig houten uitzagen. Naast de “mummies” bevat de reliekschrijn van de kerk 380 in glas gevatte relikwieën, waaronder de niet vergane tong van de heilige Maria van Egypte.

Terwijl je de griezelige sfeer in je opneemt, legt een CD uit wie de heiligen waren, hoe ze leefden en hoe ze stierven.

Onder de minder griezelige tentoongestelde voorwerpen, let op de 14de-eeuwse polyptiek geschilderd door Paolo Veneziano met scènes uit het leven en de dood van de heilige Bembo.

 

6. De straten van Vodnjan

Als we reizen, worden veel foto’s genomen in pittoreske straatjes en Vodnjan heeft er veel, want de stad zelf is een labyrint van smalle, kronkelende straatjes, dicht op elkaar gebouwde huizen, afgezonderde binnenplaatsen en overdekte doorgangen. Onder hen is er één straat die niet alleen in Vodnjan, maar in heel Istrië kan worden aangewezen, omdat het de titel draagt van de smalste en kortste straat in Istrië. De naam is ook interessant, Stari grad / Oude stad, en het ligt op slechts een paar stappen afstand van het centrale plein. Deze straat is ook ’s nachts een foto-attractie. Het uiterlijk ervan zal u herinneren aan het feit dat olijfolie een van de symbolen van Vodnjan is. s Nachts wordt de vloer van de straat verlicht, zodat er herkenbare groene cirkels ontstaan die op olijven lijken. 

7. Apoteka

Apoteka is een ruimte voor hedendaagse kunst, gehuisvest in een voormalige apotheek (Kroatisch: apoteka). Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden en er wordt aandacht besteed aan onderzoek naar en het genereren van kunst.

Leukste Restaurants in Vodnjan

Vodnjanka biedt traditionele Istrische gerechten – denk aan gerechten met kaas, salami’s, pasta’s, olijfolie – in een gezellige binnenruimte. (Buitenterras ook beschikbaar!)

Stancija Bursic is een prosciutto en olijfolie producent net aan de rand van Vodnjan. U kunt hier prosciutto en olie proeven, maar er is ook een restaurant op het terrein dat in de zomer dagelijks geopend is. Op het menu staan pasta’s en stoofgerechten met vlees, maar u kunt er ook de prosciutto proeven.

Pizza en BBQ Buffalo is voor de momenten dat je in een fast-food stemming bent, met een zware nadruk (niet verrassend) op vlees en pizza gerechten! Probeer ook eens hun cevapcici (gegrilde gehaktworstjes)!

Wijnmakerij Babos biedt wijnproeverijen van hun witte, rode en mousserende wijnen, evenals hun olijfolie.

Vakantie in Vodnjan?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Vodnjan? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.