Vrsar - Kroatië, Bezienswaardigheden, activiteiten en tips!

Vrsar ligt aan de westkust van Istrië, 10 km ten zuiden van Porec. Dit kleine vissersstadje is een waar juweeltje. Gelegen op de kleine, 54 m hoge heuvel en omgeven door eilandjes, biedt het een prachtig uitzicht en schitterende zonsondergangen. Vrsar heeft een mooie jachthaven en een sfeervolle oude stad. De tijdloze charmes zijn de promenade langs zee, kronkelende straatjes, oude stenen huizen en vele uitzichtpunten.

Er is een legende dat Giacomo Casanova meerdere malen Vrsar bezocht. De stad viert de beroemde minnaar met het Casanova feest dat elk jaar eind juni plaatsvindt.

Vrsar is een kleine stad. Het is een perfecte plaats voor een familievakantie. Het heeft vele campings en resorts op loopafstand van de oude stad

Op deze pagina

Geschiedenis

De geschiedenis begon in de prehistorie. In de 1e eeuw voor Christus, toen de Romeinen kwamen, was Vrsar een belangrijk marktcentrum. Van de 5de tot het einde van de 8ste eeuw stond Istrië onder Byzantijns bewind en in het begin van de 7de eeuw kwamen de Slaven en verdreven de bevolking en verwoestten alles wat op hun weg kwam, inclusief het antieke Vrsar. Aan het einde van de 8e eeuw begon de feodale heerschappij van Frankrijk en Istrië kwam onder de heerschappij van de Franse invaller Karel de Grote. Van de 10de tot de 18de eeuw was Vrsar het administratieve centrum van de bisschop van Poreč. In 1778 schafte de Venetiaanse senaat het kerkelijke rijk in het gebied van Vrsar af en Vrsar kwam onder de heerschappij van de Venetiaanse Doge, en de voormalige eigendommen van de bisschoppen van Poreč werden in de 19e eeuw eigendom van patricische families uit Poreč. Na de Venetiaanse overheersing viel Vrsar tot 1805 onder Oostenrijks-Hongaars bewind, toen het onder Frans bewind kwam. Na 1813 begon de eeuw van Oostenrijks-Hongaarse overheersing en duurde tot de Eerste Wereldoorlog, waarna de Italiaanse en Duitse bezetting volgde en Vrsar in 1947 een deel van Joegoslavië werd tot 1991, toen het deel ging uitmaken van de onafhankelijke Republiek Kroatië.

Vrsar vandaag de dag

Het pittoreske stadje Vrsar grenst aan het beroemde Limski kanaal en ligt tussen de populaire steden Porec in het noorden en Rovinj in het zuiden. Ver weg van de typische toeristische hotspots heeft deze plaats zijn authentieke karakter als mediterraan vissersdorp weten te bewaren. Een van de meest prominente fans van Vrsar was de Italiaanse avonturier, schrijver en meester van de verleiding Giacomo Casanova. Hij “verdwaalde” ooit naar deze plaats en werd verliefd op dit romantische stadje.

De mooiste attractie van Vrsar is de charmante haven met de historische oude stad, die op een heuvel ligt met uitzicht op zee. Voor de kust ligt een groep van 18 kleine, onbewoonde eilanden, die een bijzonder mooi landschap vormen. Interessant zijn ook de talrijke oude steengroeven van Vrsar, waar ooit Venetiaanse paleizen, bruggen en kerken werden gebouwd van de steen “Pietre di Orsera” en die vandaag de dag dienst doen als evenementenlocaties.

Het klimaat in Vrsar is mediterraan mild. De vrij lange zomers zijn aangenaam warm en in de milde wintermaanden komen de temperaturen zelden onder nul. Dankzij het mooie weer en de ontelbare goede fiets- en wandelpaden is deze plaats gewoon perfect voor buitenactiviteiten.

Vrsar

Hotels Vrsar

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Vrsar,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Vrsar Kroatië

Wat te doen in Vrsar? Er zijn veel opmerkelijke monumenten en herkenningspunten in Vrsar: De kerk van St. Foška, Stadspoort de overblijfselen van de Romeinse necropolis (op het schiereiland Montraker), de oude Romaanse Stadspoort, de kerk van St. Antonius, de Romaanse St. Martin, de Romaanse Basiliek van St. Maria van de Zee uit de 10e eeuw, de overblijfselen van prehistorische nederzetting op de top van de stad promenade en haven verlaten steengroeven, Edo Murtić’s kunstgalerie Beeldenpark.

Wat te doen in Vrsar? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Vrsar: 

1. De wateractiviteiten in Vrsar

Vrsar

Vrsar is vooral bekend als een ideale plaats voor bootactiviteiten. Bezoekers kunnen gemakkelijk zeilboten huren in de stad en degenen die de wateren van de stad willen verkennen met hun eigen jachten of zeeschepen kunnen dat vrij doen.

Andere uitrusting die u kunt huren zijn surfplanken en waterfietsen. Hier ervaart u pas echt het iconische blauwe water van Kroatië.

Maar als u geen zin heeft om een van deze dingen te doen, kunt u gewoon uw zwemkleding aantrekken en een ontspannen duik nemen of gewoon zonnebaden op het zand.

2. De haven van Vrsar

Vrsar

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Vrsar is de romantische haven, die direct onder de oude stad ligt en waarvan de jachthaven een van de beste van Istrië is. De prachtige havenkom ademt een unieke sfeer uit en het decor met de ontelbare grote jachten en het dorp met de kerktoren op de achtergrond lijkt wel een plaatje uit een reismagazine. Fantastisch zijn ook de goede konoba’s, cafés en restaurants langs de waterkant, die betoveren met een prachtig uitzicht en een idyllische sfeer.

3. Dolfijnen spotten of een andere georganiseerde activiteit

Een van de dingen die je kan doen in Vrsar is een georganiseerde activiteit. Dit kan dolfijnen spotten zijn, ja je hoort het goed Dolfijnen spotten! Vrsar biedt je de gelegheid om tijdens deze tour sowieso het prachtige zoogdier te spotten. Ook kan je gaan voor een piratenboottocht, of andere boottochten. 

4. De oude stad Vrsar

Een van de mooiste bezienswaardigheden van de badplaats is waarschijnlijk het schilderachtige oude centrum van Vrsar. Het is terrasvormig gebouwd vanaf de haven tot aan de top van de heuvel, waar de parochiekerk van Sveti Martin zich op een hoogte van bijna 60 meter bevindt. Al in de Middeleeuwen was Vrsar de zomerresidentie voor de bisschoppen van Poreè en omstreken. Als u door de stad wandelt, ontdekt u talloze kleine, verborgen pleintjes met gezellige cafés die een bijna magische Kroatische flair uitstralen. Ook de kleurrijke herenhuizen, die het oude centrum van Vrsar iets speciaals geven, zijn werkelijk betoverend.

5. De Montraker steengroeve

Vrsar is ook bekend als beeldhouwersstad in Kroatië. Bezienswaardig is de voormalige steengroeve Montraker, die niet ver van het centrum ligt. Tijdens een wandeling kunt u nog steeds oude kalkstenen beeldhouwwerken ontdekken en ook enkele fantastische uitzichtpunten op de oude stad en de diepblauwe zee. In de zomer vinden hier een aantal fantastische evenementen plaats, zoals het Montraker Muziekfestival en het Casanova Festival. Bovendien worden er in september workshops aangeboden voor wie geïnteresseerd is in beeldhouwkunst.

6. Dusan Džamonja Beeldenpark

U hebt misschien al eerder sculpturen van steen gezien, maar dit beeldenpark zal u echt een ander niveau van steenvakmanschap laten zien. Het park strekt zich uit over meer dan 10 hectare grond, dus er valt echt heel wat te ontdekken. Alle kunstwerken die u ziet zijn gemaakt door Dusan Džamonja, een bekende beeldhouwer in Kroatië. Zijn creaties werden ooit tentoongesteld in een expositie in New York in het Museum of Modern Art.

Hij had ook kunstinstallaties in Londen in de Tate Gallery en in Parijs en andere steden in de wereld. Dzamonja was niet alleen bekend in Kroatië. Hij was een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Europa. Er is een collectie van ten minste een halve eeuw van zijn werken en vele daarvan zijn in dit beeldenpark bewaard gebleven zodat bezoekers ervan kunnen genieten. Hij was een kunstenaar die nieuwe manieren had ontwikkeld om traditionele materialen te gebruiken in de beeldhouwkunst.Het park is eigenlijk een heuvel met uitzicht op zee, dus het is niet alleen een culturele site, het is ook een geweldige natuur plek. Het atelier en de werkplaats van de kunstenaar bevinden zich ook in het park.

7. Dinopark Funtana

Vrsar Dinopark

Dinopark Funtana ligt op slechts 2 kilometer van Vrsar en is een populaire attractie, vooral bij gezinnen met kinderen. Op een oppervlakte van 80.000 m² biedt dit grote pretpark een verscheidenheid aan levensgrote en beweegbare dinosaurusbeelden, die jong en oud gegarandeerd versteld zullen doen staan. Daarnaast kunnen bezoekers diverse andere attracties verwachten, zoals een dinosaurusbioscoop, speeltuinen, diverse attracties, een klein museum en diverse dino shows. Leuk voor het hele gezin!

8. Limski kanaal

Een andere bezienswaardigheid is het Limski kanaal, een natuurlijke schoonheid die direct aan Vrsar grenst. Dit is een rivierdal van ongeveer 11 kilometer lang en gelegen in het meest betoverende landschap. Hier worden vis en ook schaaldieren gekweekt, heerlijke delicatessen die in plaatselijke restaurants kunnen worden geproefd. Boottochten naar de Limski Fjord worden aangeboden vanuit Vrsar. Of, als u liever met de auto reist, kunt u langs de kustweg genieten van prachtige uitzichtpunten over het kanaal.

9. Aeropark Vrsar

Echt de moeite waard en een kleine insidertip, vooral voor vliegtuigfans, is het Aeropark Vrsar. Dit is een openluchtmuseum, dat verbaast met een echt coole verloren-plaats-sfeer. Op dit vliegveld staan oude, afgedankte vliegtuigen tentoongesteld, die eigenlijk een fantastisch fotomotief vormen. Sommige van deze vliegtuigen kunnen ook van binnen worden bekeken en tijdens een rondleiding worden veel interessante dingen uitgelegd.

10. Evenementen Vrsar

Casanova Festival is het festival van liefde en erotiek. Het festival viert de historische band tussen de beroemde verleider Casanova en Vrsar. Voor Frank, hoewel het idee op zich interessant is, was het festival op de een of andere manier teleurstellend om niet te zeggen saai.

Het Montraker festival is een van de weinige rockfestivals in Istrië. Het vindt plaats in midden juli, gedurende 3 dagen, van donderdag tot zaterdag.

De Internationale Montraker Beeldhouwschool vindt sinds 1991 elke zomer plaats, in de laatste week van september. Internationale kunstenaars komen bijeen in de verlaten steengroeve. Alle beeldhouwwerken van de vorige workshops worden permanent tentoongesteld in de hele stad (stranden, waterkant, parken).

De stranden van Vrsar

De prachtige stranden in Vrsar maken deze badplaats tot een zeer populaire vakantiebestemming in Kroatië. Gelegen aan de schilderachtige westkust van Istrië, kunnen strandvakantiegangers genieten van een grote verscheidenheid aan betoverende baaien, die verrukken met droomachtige zeekleuren en een ontspannen sfeer. De meeste van deze stranden hebben zelfs de “Blauwe Vlag” gekregen, een onderscheiding voor de beste waterkwaliteit, netheid en goede faciliteiten. Maar waar zijn de beste stranden in Vrsar, welke zwemplekken zijn bijzonder geschikt voor kinderen.

Stadsstrand Orsera: Een van de meest populaire stranden in Vrsar is het stadsstrand Orsera. Gelegen in een prachtig natuurpark, is het een mix van kiezel-, beton- en rotsstrand dat overtuigt door netheid en de beste faciliteiten. Uitnodigend is ook de liefdevol aangelegde groene ligweide achter het strand, die voldoende ruimte voor iedereen garandeert. Langs de schilderachtige baai staan ook grote pijnbomen die op warme zomerdagen voor koele schaduw zorgen. Voor kinderen biedt het strand van Orsera een kleine speeltuin en een glijbaan.

Verder bevindt zich in dit strandgedeelte het Triton Diving Center, een professioneel geleid duikcentrum dat cursussen en ook duikexcursies aanbiedt. Het pittoreske oude centrum met winkelmogelijkheden, cafés, restaurants en accommodaties ligt op slechts ongeveer 500 meter afstand en is dus gemakkelijk via een wandeling te bereiken.

Strand Porto Sole: Een ander hoogtepunt onder de mooiste stranden van Vrsar is Plaza Porto Sole. Dit strand ligt op de gelijknamige camping Porto Sole, maar is ook vrij toegankelijk voor niet-gasten. Over een lengte van bijna een kilometer kunt u genieten van een prachtige baai met de prachtigste turkoois-blauwe zeekleuren, omgeven door geurige dennenbossen. Het water van deze droombaai is kristalhelder en is ook ideaal om te snorkelen.

Porto Sole Beach is een mix van beton- en kiezelstrand. Zelfs in het hoogseizoen is het er relatief rustig en gewoon perfect om te relaxen. Achter de baai is een heel gezellige strandbar, die uitnodigt om te blijven hangen en te genieten van het prachtige uitzicht op zee.

Strandresort PetalonHet strand Petalon maakt deel uit van het Petalon Resort en ligt in de buurt van camping Porto Sole, ten zuiden van de oude stad. Dit mooi aangelegde kiezelstrand heeft ook betegelde ligweiden en rotsachtige strandgedeelten aan de rand van de baai. Dankzij de beschutte ligging is het water hier bijzonder kalm en helder. De zee loopt ook geleidelijk af, wat vooral door gezinnen met kinderen en ouderen wordt gewaardeerd. Vooral vakantiegangers die van rust en stilte houden, zullen van dit strand genieten.

Er is hier relatief weinig natuurlijke schaduw, maar ligstoelen en parasols zijn te huur. Resortgasten kunnen ook genieten van het mooie zwembad.

Naturistenstrand Park Koversada: Waarschijnlijk de mooiste naturistenstranden van Vrsar liggen in het Naturistenpark Koversada. Dit is een echt idyllische nudistencamping, waar gasten talloze kleine rustige baaien en plaatsen voor ontspannen zwemmen vinden. De stranden daar zijn een mix van rots- en kiezelstranden, prachtig ingebed in de natuur. Naturisten waarderen vooral het rustige landschap en de ongedwongen flair.

De turquoise kleuren van de zee en het kristalheldere water, dat uitnodigt om te snorkelen en te zwemmen, zijn op het strand van Koversada werkelijk droomachtig. Ook mooi is het groen en de ontelbare bomen in de omgeving, die zorgen voor heerlijke natuurlijke schaduw.

Strand Belvedere: Een prachtig strand en bovendien fantastisch voor een vakantie in Vrsar is Belvedere Beach op een rustige locatie, iets ten zuiden van de oude stad. Uniek hier zijn de blauwe kleuren van de zee, die een fabelachtig contrast vormen met het fijne, lichte kiezelstrand. Terwijl u zwemt, kunt u ook genieten van een fantastisch uitzicht op het kleine eilandje voor de kust, Otok Sveti Juraj, dat gemakkelijk per kajak of SUP kan worden bereikt. Ook uitnodigend zijn de groene ligweide en de pittoreske promenade langs de kust, die garant staan voor ontspannende uren aan zee.

Leukste Restaurants in Vrsar

Restaurants in Vrsar? Op onze website hebben wij een aantal leuke restaurants voor in Vrsar: 

Restaurant Trost: ligt in de jachthaven van Vrsar. Het biedt een groot terras met een prachtig uitzicht om buiten te eten. Het wordt beschouwd als het beste restaurant van Vrsar, maar Franks ervaring hier was nogal slecht.

Restaurant Viking Lim Fjord: is gelegen in Lim fjord, 10 km van Vrsar. Restaurant Viking is een restaurant in oude stijl met een ruime keuze aan gerechten, van vis en pasta tot vleesgerechten. Frank raadt aan om in Viking zeevruchten te eten.

Pizzeria Fancita: is een populaire pizzeria en grill in Vrsar. Het ligt helemaal onder in de oude stad. Telkens als Frank naar Fancita ging, was het er erg druk, vooral met Duitse toeristen.

Restaurant Srdela: is meer een keet dan een klassiek restaurant, Srdela biedt eenvoudige maar verse visgerechten voor redelijke prijzen. Het is gelegen aan de kust van Vrsar, vlakbij de toeristenmarkt. Het ziet er misschien niet uitnodigend uit, maar het eten is eerlijk en echt goed.

Winkels

Voor de dagelijkse boodschappen vindt u in Vrsar tal van kleinere markten, de Maxi Konzum markt, diverse bakkerijen, souvenirwinkels, wijnwinkels en een vismarkt. Voor grotere inkopen moet u naar Pula of zelfs Rijeka waar u winkelcentra vindt.

Uitgaan Vrsar

Als u uw vakantie in Vrsar doorbrengt, kunt u genieten van verschillende Fishermen’s nights of van sommige festivals. Er zijn geen discotheken in Vrsar, maar wel veel bars en strandtenten om een nacht door te brengen en te genieten van een drankje. Een van deze bars is de Casanova strandbar. Hier een aantal bars:

Casanova Beach Bar: is een zeer populaire strandbar die de hele dag door entertainment biedt. Gelegen direct aan het strand, is Casanova beach bar de favoriete plek van Vrsar. Tijdens de zomermaanden zijn er veel feesten en concerten.

Cafe Bar Orsera: is een bar voor een kopje koffie overdag, of een aperitief ’s avonds. Gelegen aan de kust van Vrsar, is het een plek om de wereld voorbij te zien gaan. De bar heeft een bruisend terras en een prachtig interieur met gewelfd plafond en stenen zuilen.

Cocktailbar Buba: ligt aan de kust. Je herkent de bar gemakkelijk aan een halve VW-kever die boven de ingang hangt. De andere helft vind je binnen. Het is een sfeervolle bar, die bruist van de lokale bevolking en toeristen. In het weekend, tijdens de zomer, zijn er feesten met DJ.

Cafe L’Angelique: is een uitstekende kleine bar in de buurt van de kerk in de oude stad. Rustig en romantisch met een grote selectie van thee, koffie en lokale wijnen.

Vakantie in Vrsar?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Vrsar? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Vrsar? Wij willen u graag helpen.