Cavtat

Cavtat is de meest zuidelijke Kroatische badplaats van allemaal. Het ligt ongeveer 20 km ten zuiden van Dubrovnik en slechts 22 km van de grens met Montenegro. Cavtat is een buitengewoon mooi stadje, en een prima uitvalsbasis als u wel de bezienswaardigheden en cultuur van Dubrovnik wilt zien, maar niet de drukte wilt. Het is heel gemakkelijk om per bus of boot van Cavtat naar Dubrovnik te reizen.

Op deze pagina

Geschiedenis

Het huidige Cavtat ligt op de plaats van de oude Griekse nederzetting Epidaurum die rond de 4e eeuw v. Chr. werd gesticht. De Romeinen namen het in 228 v.C. over en herdoopten het in Epidaurus.

Als Romeinse kolonie was Epidaurus sterk ontwikkeld en volgens sommige historici telde de stad in de 4e eeuw na Christus ongeveer 40.000 inwoners.

Aangenomen wordt dat de archeologische vindplaats in de buurt van het huidige Cavtat overblijfselen zijn van het oude Romeinse amfitheater… Er zijn vele andere overblijfselen van de Romeinse overheersing, zoals overblijfselen van stadsmuren, theater, rustieke villa’s, epigrafische monumenten en tombes.

Na de invasie van de Slaven in de 7de eeuw, vluchtten de meeste inwoners van Cavtat naar het noordwesten en stichtten een nieuwe stad – Ragusa, het huidige Dubrovnik, aan de voet van de heuvel Srd.

Sommige legenden vermelden Cavtat als de lieveling van de goden, de natuur en de mensen. Een andere legende verbindt de naam Cavtat met het oude Kroatische werkwoord “captiti”, dat “bloeien” betekent.

Aanvankelijk viel het Slavische Cavtat onder Travunja (het huidige Trebinje), en in de 15e eeuw werd het een deel van de beroemde Republiek Dubrovnik en deelde het de glorieuze geschiedenis ervan.

Cavtat

Cavtat vandaag de dag

Cavtat is gemaakt om in rond te dwalen. De compacte oude stad is een doolhof van geplaveide, trapsgewijs aflopende straatjes met sierlijke houten deuren die ons nieuwsgierig maken naar wat er aan de andere kant ligt. Trossen roze bougainvillea zijn overal te vinden en enorme bloeiende magnolia’s groeien tussen de massa’s stenen.

Uitkijkend over de schilderachtige waterkant herbergt de prachtige barokke Orthodoxe Kerk van Sint Nicolaas waardevolle werken van vele Europese kunstenaars. De buitenmuren dragen nog steeds de littekens van de Bosnische oorlog. Maar vandaag heerst er vrede en het klokkenspel van de kerk weerklinkt melodieus en gastvrij door het dorp.

Hotels Cavtat

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Cavtat neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Cavtat Kroatië

Terwijl Dubrovnik, zo’n 20 kilometer verder langs de kust, in het middelpunt van de belangstelling staat, is Cavtat in het zuidoosten een ontdekking. Het kleine zusje van Dubrovnik biedt een aantal redenen om zijn beroemde broer over te slaan en zich hier te vestigen, weg van de drukte. De hoofdstad van de gemeente Konavle heeft een met bomen omzoomde waterkant, een reeks mooie kiezelstranden en schatten van oude architectuur. 

Lees hieronder over wat te doen in Cavtat: 

1. Van Dubrovnik naar Cavtat via een boot

Cavtat Croatia boot

Van april tot november zijn er bootdiensten van Dubrovnik (oude haven) naar Cavtat.  Vertrektijden zijn elk uur. U moet ongeveer 50 kuna betalen.

Dit is een uitstekende gelegenheid om uw dag te beginnen met een schilderachtige “cruise”. Het stuk kust tussen Dubrovnik en Cavtat (net als een groot deel van Zuid-Dalmatië) is bezaaid met eilanden, baaien en pittoreske stadjes.  U zult er geen spijt van krijgen al dat moois vanaf het water te zien.

2. Stranden en watersport

Cavtat kayjak

Omdat het water van de Adriatische Zee zo kristalhelder is, is de verleiding om op haar wateren te zijn onmogelijk te weerstaan. Als je van kajakken houdt dan is dit de ideale  gelegenheid om een middagje te gaan peddelen.  Als tip kan je een begeleide kajaktrip van Sea Kayaking Cavtat doen. 

Hier pedel je langs de kustlijn onder het torenhoge Hotel Croatia. De lokale gids is geboren en getogen in Cavtat, en zijn indrukwekkende kennis van het landschap en de verhalen die hij vertelde makt de tocht nog aangenamer.

Vervolgens pedel je rond de natuurreservaten Mrkan, Bobara en Supetar. Met ene korte zwempauze kan je op een perfecte manier af koelen. Het water is helder, warm en verfrissend. De eilanden hier zijn een waar paradijs en het is verbazingwekkend om een kant van Kroatië te zien die je nog nooit eerder hadden gezien, zou hebben, magisch vanaf het water.

3. Het Huis van Vlaho Bukovac

Het Huis van Vlaho Bukovac is een museum (en op een bepaald moment ook zijn echte huis) gewijd aan deze Kroatische schilder, die in 1855 in Cavtat werd geboren. Hij begon zijn artistieke loopbaan in Parijs, waar hij een opleiding volgde aan de École des Beaux Arts en vervolgens zijn werken in de stad tentoonstelde. Hij keerde in 1893 terug naar Zagreb en werd een belangrijke figuur in de Kroatische kunstscène aan het eind van de 19e eeuw. Hij organiseerde een aantal belangrijke culturele en artistieke evenementen en werkte samen met een aantal andere jonge Kroatische kunstenaars. In 1903 vertrok hij om professor te worden aan de Academie voor Schone Kunsten in Praag en hij overleed in die stad in 1922. Behalve de werken van Bukovac kunt u in het huis ook fresco’s zien die door de tienerkunstenaar werden geschilderd

4. Evenementen in Cavtat

Net als veel andere kustplaatsen organiseert Cavtat een zomerfestival (van juni tot september) met veel culturele optredens – muziek, dans, straatoptredens en nog veel meer. Ook is er elk jaar begin juli een zomercarnaval van twee dagen voor extra plezier.

In het eerste weekend van september komen talrijke klapa (traditionele acapella zang) groepen in Cavtat bijeen om op te treden.

Het Epidaurus Festival is een muziekfestival dat elk jaar in september wordt georganiseerd door een plaatselijke pianist.

5. Het Racic Mausoleum van Cavtat

Cavtat

Het Mausoleum bevindt zich op de begraafplaats van Cavtat, en de hele sfeer is gotisch. Als u van die stijl houdt, dan is het een aanrader als u zich afvraagt wat er in Cavtat te doen is. Reizigers die op hun reis graag begraafplaatsen verkennen, zullen deze plek spannend vinden.

Het gebouw heeft een achthoekige vorm met een elegante koepel en prachtige bas-reliëfs. Het is het meesterwerk van de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Mestrovic.

6. De waterkant verkennen

De mediterrane palmbomen langs de promenade aan de haven zorgen voor schaduw en maken het perfect om er te flaneren. Je kan jaloers worden op sommige van de gestroomlijnde massieve jachten die in de jachthaven lagen. Je zal je vanzelf afvragen van wie deze boten zijn en wat ze doen voor de kost.

s Zomers trekt de waterkant ’s avonds meer publiek vanwege de muziek en culturele evenementen. Maar de stad heeft nog steeds zijn bucolische charme.

Het roze Rectors Palace aan de waterkant is een renaissance herenhuis dat onderdak biedt aan de privécollectie van Balthazar Bogisic, een in Cavtat geboren 19de-eeuwse advocaat. Een reeks van historische kostuums, wapens, munten en andere historische artefacten vormen samen dit indrukwekkende 35.000 stuks tellende museum.

De bibliotheek van het paleis alleen al bevat meer dan 20.000 boeken. De toegangsprijs is 25 Kuna, en het is het meer dan waar

7. Loop het Rat Peninsula pad

Aan het ene uiteinde van de promenade kunt u verder lopen en een wandelpad volgen dat u langs het Rat schiereiland voert.  Dit is een gemakkelijke, vlakke route die geschikt is voor het hele gezin (zelfs kinderwagens) en voor huisdieren.  In een normaal tempo duurt de hele wandeling ongeveer 30 minuten.  De wandeling is schaduwrijk.

U kunt echter uw tijd nemen en de verschillende baaien, stranden en bars verkennen.  De muren van Dubrovnik zijn zichtbaar vanaf het schiereiland.  Mijn favoriete deel was het zien van de steile, beboste bergen die de zee ontmoeten.

7. Stranden Cavtat

Zoals elk goed vakantieoord heeft ook Cavtat verschillende stranden. Bezoekers zijn echter niet beperkt tot baden in de aangewezen gebieden. Als u op de schiereilanden rondwandelt, zult u merken dat het opeisen van een plekje boven een willekeurige rots een eerlijk spel is. Let op de golfslag als u voor deze optie kiest.

Hier is een lijst van de populairste stranden in de omgeving Catvat:

Strand Kljucice – noordzijde van het Rat schiereiland
– Openbaar strand aan de Tiha-baai (voor Hotel Cavtat)
Strand Zal  – oostelijke zijde van de Tiha-baai
Strand Obod – oostelijke zijde van de Tiha-baai
Strand Sustjepan – schiereiland Sustjepan tegenover de baai van Luka
Hotel Croatia Beach – zuidkant van het schiereiland Sustjepan

Een andere optie is het bezoeken van de stranden van steden als Mlini, Srebreno en Plat. De boten die Cavtat met Dubrovnik verbinden, stoppen in deze plaatsen.

8. Relaxen bij de beach clubs

Zoals eerder gezegd, zijn de stranden in dit gebied rotsachtig.  Beachclubs en bars hebben comfortabele stoelen waar u kunt gaan liggen tussen een duik in de oceaan. Plus, eten en drinken zijn één sientje verwijderd.

Hier is een lijst van enkele van de meest populaire plekken:
– Strandbar Kleine Ster
– Strandbar Banac
– Spinaker Restaurant & Lounge Bar
– Sirocco
– Strandbar Cool

Let op, de meeste van deze beach clubs werken volgens een seizoensgebonden schema.

9. Maak een dagtocht naar Dubrovnik

Als u in Cavtat verblijft, vermijdt u de drukte van Dubrovnik, maar u kunt toch gemakkelijk naar de beroemde noordelijke buurman gaan. Er is een bus tussen Cavtat en Dubrovnik, die elk uur vertrekt, en er is een boot tussen de twee. Zwerf over de beroemde stadsmuren en de met marmer geplaveide straten van deze prachtige Adriatische stad, en keer terug naar uw schuilplaats in Cavtat als u uw verkenningstocht hebt beëindigd.

Leukste Restaurants in Cavtat

Restaurants in Cavtat?  La Boheme is een uitstekende keuze voor de stad, op een mooie locatie met uitzicht op zee. Een mooie selectie van Kroatische en Europese gerechten (kaas- en vleesgerechten, visschotels, biefstuk, pasta, hamburgers). Vriendelijke bediening ook.

Restaurant Bugenvila is een door de Michelin-gids aanbevolen restaurant en een fantastische optie voor lekker eten in de omgeving. Ook op een prachtige locatie aan zee.

Posejdon is goed geprijsd, vooral vanwege de visgerechten. Geopend voor ontbijt, lunch en diner.

Voor drankjes, Ankora is geweldig voor zijn wijn en cocktails … en zijn zelfgemaakte ijs! Ze serveren tapas als je honger hebt en zijn ook open voor ontbijt.

Andere aanbevelingen voor restaurants in Cavtat zijn:
– Konoba Dvori
– Restaurant Dalmacija
– Restaurant Ivan
– Restaurant Leut
– Pizzeria Cavalero
– Bugenvila
– Konoba Toranj

Nachtleven

Nactleven in Cavtat, in de provincie Dubrovnik in Kroatië, is een prachtige locatie met koel weer waar bezoekers massaal naartoe komen vanwege het adembenemende uitzicht. Als u hier bent, neem dan de tijd om te genieten van het nachtleven in Cavtat, ontmoet nieuwe mensen en ervaar de cultuur om u heen.

Caffe Bar Delfin
Caffe Bar Delfin ligt onder de St. Nicholas kerk en is de eerste bar die je tegenkomt als je de haven en de promenade binnenkomt. Het is rustiger dan de andere bars omdat het aan het begin van de rij ligt en een beetje uit de schijnwerpers. Hier kunt u nippen aan een lekker biertje en genieten van de serene, minder lawaaierige locatie.

De Bar op het Rattenschiereiland
De Bar op het Rat schiereiland is niet meer dan een krakkemikkig houten bouwsel. Het lijkt wel of het rechtstreeks uit een film is gehaald en aan de stenen muren is verankerd. Gelegen aan de noordkant van de westkant is het de beste plek om te genieten van de zonsondergang in Cavtat voordat je de nacht wegdrinkt. Het is een geweldige plek om te genieten van een koud biertje na een mooie dag sightseeing. Aangezien u boven het water bent, vergeet dan niet het afweermiddel om de muggen weg te houden.

Amoret Bar
Er zijn heel wat bars en cafés met uitzicht op de baai. De Amoret Bar, gelegen in de schaduw van de kerk, biedt gevarieerde uitgaansmuziek om te dansen. Het is ook een geweldige plek om mensen te kijken en de zonsondergang te zien terwijl u nipt aan iets van hun uitgebreide cocktailkaart.

Beach Bar Cool
Deze open bar op het westen richting het water heeft een prachtig uitzicht op de baai en is perfect om wat te drinken en de zonsondergang te bekijken. Geweldige ambiance en muziek maakt het een populaire plek in het weekend. Gelegen vlakbij het strand, zijn er banken en tafels buiten, en een DJ om u te helpen de nacht weg te dansen.

Vakantie in Cavtat?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van de regio Dubrovnik? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Stel hier je vraag.