Ploce

Ploce ligt aan de oevers van de Adriatische Zee, halverwege tussen het beroemde Split en Dubrovnik. De schoonheid wordt nog vergroot door bergen, meren, rivieren en weelderige valleien in de omgeving. U kunt kiezen uit prachtige wandelroutes en watersporten beoefenen, zoals windsurfen of kitesurfen. Wat is er te doen in Ploče? Wij geven u een overzicht van de beste activiteiten.

Op deze pagina:

Geschiedenis

De eerste vermelding van Ploce was in het jaar 1387 in een document van het historisch archief in Dubrovnik. In dat document wordt Ploče niet als stad genoemd, maar als baai waarin een koopman uit Dubrovnik een lading vee moest meenemen om het in Dubrovnik te verkopen. Tijdens het Oostenrijks-Hongaarse bewind werd de baai beschouwd als een perfecte plaats voor een zeehaven en de eerste werkzaamheden voor de bouw ervan begonnen in 1939. volgens de blauwdrukken van de Oekraïense ingenieur Boris Karakoz.

De echte geschiedenis van Ploce als stad begint na de Tweede Wereldoorlog, toen veel mensen hierheen kwamen om de bestaande haven en spoorlijn te herbouwen. Door de geschiedenis en de politieke regimes heen is de naam van de stad vele malen veranderd. Uiteindelijk werd de naam in 1990 weer veranderd in Ploče. De stad en haar voorsteden ontwikkelden zich voortdurend met de ontwikkeling van de haven.

Ploce

Ploce vandaag de dag

Vandaag de dag is Ploce een kleine stad die anders is dan alle andere steden aan de Kroatische kust. Met zijn ongewone architectuur uit de tijd van het socialisme en zijn prachtige natuurlijke bezienswaardigheden is Ploče een perfecte plaats voor vakantie en verkenning.

Hotels Ploce

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Ploce neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Ploce Kroatië

De stad Ploce, het is een kleine stad in het zuiden van Kroatië, en het is perfect voor veel dingen, waaronder uw vakantie. Ploce is niet een super grote stad, ook is er veel toeristisch potentieel in Ploce, het staat meestal niet op de kaart van een gewone toeristische bezoeker. De belangrijkste reden daarvoor is het feit dat Ploce een kleine industriestad is en geen ontwikkelde accommodatie-infrastructuur heeft zoals sommige nabijgelegen toeristische plaatsen.

Maar toch is dit niet de reden waarom u niet zou moeten overwegen om in Ploce te verblijven tijdens uw vakantie in Kroatië.

Lees hieronder de leukste wat te doen in Ploce activiteiten:  

1. Architectuur

Ploce

De lijst begint met iets dat zich binnenin de stad bevindt en dat is de architectuur. De stad Ploce heeft de meest bijzondere architectuur die er bestaat en het is de jongste stad van Kroatië. Als u de heuvel boven Ploce beklimt, kunt u alle verschillende stijlen die in de stad aanwezig zijn zien. U kunt ook duidelijk zien hoe de stad in die tijd werd gebouwd. Je herkent de eerste gebouwen bijna meteen.

Een van de meest interessante gebouwen en delen van Ploce zijn de gebouwen die als eerste werden gebouwd. De Rogotinska straat was de eerste straat in de stad Ploće en staat vol met kleine stenen gebouwen. In die tijd was het een stad op zich.

Een van de meest herkenbare architectonische bezienswaardigheden van de stad Ploće zijn de wolkenkrabbers. Ze zijn een onvermijdelijke bezienswaardigheid voor iedereen die Ploce bezoekt. Deze wolkenkrabbers zijn enig in hun soort in Kroatië.

Een ander gebouw dat we aanraden te bezoeken is een treinstation in de stad Ploce. Persoonlijk vinden wij dit het interessantste gebouw van de hele stad. Het was een vertrekstation voor veel mensen die naar Sarajevo, Beograd, en andere plaatsen in voormalig Joegoslavië reisden. Helaas rijden er geen treinen meer vanuit dit station, en de oude stoomlocomotief is de enige herinnering aan betere spoorwegtijden.

2. Watersport en stranden

Ploce stranden

Het zandstrand van Ušče Neretve ligt in de buurt van Ploče en Blace. We raden het aan, zelfs aan gezinnen met kleine kinderen. Het natuurreservaat, dat geen infrastructuur heeft, biedt alleen een strandbar, dus we moeten onze eigen parasols hebben. Als u de plaats bezoekt, moet u zeker snorkelen, windsurfen of kitesurfen proberen. Het strand van Opuzen, dat ca. 1 kilometer lang is, is ook een goede keuze. Het heeft ondiep water, dus het is ideaal voor kinderen. Het nabijgelegen kiezelstrand Blace ligt in een plaats met dezelfde naam. Het kristalheldere water is ideaal om te duiken.

3. Bacina meren

Als u Ploce tijdens de zomermaanden wilt bezoeken, moet u de Bacina meren bezoeken aangezien zij één van de mooiste plaatsen rond de stad zijn. De prachtige Bacina meren zijn een van de belangrijkste redenen om Ploce te bezoeken Bacina meren is een groep van 7 meren op slechts 5 minuten rijden van de stad Ploce. Zes van deze meren zijn met elkaar verbonden en de natuur van het meer is verbazingwekkend. Niet veel mensen bezoeken de Bacina meren dus ze zijn niet druk, zelfs niet in de zomermaanden wanneer alles vol zit met mensen. Daarom noemen we ze Oase van Sereniteit. Er zijn kajaktochten op de Bacina meren, maar er zijn ook andere activiteiten die je kunt proberen. Een vriend van ons organiseert SUP tours en er zijn ook boot safari tours. Er is een wandel/fietspad rond de meren aangelegd, dus een fiets huren en rondkijken is ook een goede keuze.

4. Neretva delta

Nog een wonder van de natuur in de buurt van de stad Ploce. De Neretva delta is een landschap dat door de Neretva rivier is uitgeslepen op de laatste 20 kilometer van haar reis. De Neretva rivier mondt uit in de Adriatische zee op slechts een paar kilometer afstand van de stad Ploce en het is een van de meest verbazingwekkende plaatsen in de omgeving. Als u van lange zandstranden houdt, dan is de Neretva delta een plek waar u ze zult vinden. Kroatië is niet vol van dit soort stranden en een aantal van de mooiste zijn hier te vinden. De monding van de Neretva wordt gekenmerkt door een ondiepe zee en zandbanken waar je een paar honderd meter de zee in kunt lopen.

Als je een fan bent van kiteboarden, hebben we goed nieuws voor je. Neretva delta is een van de meest populaire plaatsen voor kiteboarden in Kroatië. Maar dat wist u waarschijnlijk al. Afgezien van de monding van de Neretva rivier, is de hele vallei vol met plaatsen die een bezoek waard zijn. Lokale gastronomische specialiteiten moet je proberen als je van plan bent Ploce te bezoeken, en de meeste vind je in de Neretva vallei.

5. Verlaten militaire structuren

Hier is iets interessants. Zoals u wellicht weet, maakte Kroatië ooit deel uit van Joegoslavië, en het Joegoslavische leger had overal in Kroatië veel militaire structuren, en de stad Ploce is daarop geen uitzondering. Het was een belangrijk strategisch legerpunt en er was een grote marinebasis in gevestigd.

De meeste van deze legerstructuren werden verlaten na de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog en ze zijn nu vrij te bezoeken. Sommigen van hen zijn zelfs ondergronds en de laatste tijd hebben we een ondergrondse militaire tunnel verkend voor ons Youtube kanaal.

Je moet echter voorzichtig zijn bij het bezoeken van deze plaatsen omdat ze niet worden onderhouden en extra voorzichtigheid is geboden.

6. Kravica Waterval

Een van de belangrijkste natuurlijke juweeltjes in Bosnië-Herzegovina is de adembenemende Karvica-waterval, gelegen nabij de Kroatische grens. Het water stort zich meer dan 30 meter naar beneden, 900 meter boven de zeespiegel, en mondt uit in een 120 meter brede poel die het grootste kalkstenen bekken in de omgeving is. Naast de plaatselijke bevolking bezoeken elk jaar duizenden mensen de plek. Hoewel u een duik in het water kunt nemen, moet u weten dat de temperatuur nooit boven de 15-16 °C komt, zelfs niet in de zomer. Het natuurjuweel en het aangrenzende gebied zijn bijzonder populair, omdat er veel mogelijkheden zijn waar bezoekers uit kunnen kiezen. Watersportliefhebbers kunnen kajakken of raften, en er zijn ook uitstekende wandelroutes. Ook wandklimmen en het verkennen van een kalksteengrot behoren hier tot de mogelijkheden.

7. Zomer evenementen Ploce

De zomer is het seizoen waarin Kroatië volledig tot leven komt. In de zomermaanden worden er veel evenementen georganiseerd en de stad Ploce is daarop geen uitzondering. Er zijn misschien niet zoveel evenementen als in grotere toeristische plaatsen zoals Makarska, maar sommige zijn heel bijzonder en totaal anders dan alle andere. Zorg ervoor dat je jezelf informeert over evenementen als je van plan bent Ploce te bezoeken.

De traditionele bootmarathon is één van die evenementen. Elk jaar begin augustus roeien meer dan 30 teams deze 20 kilometer lange marathon op de rivier de Neretva. Ze starten in de stad Metkovic en eindigen in de stad Ploce. De traditionele bootmarathon is de grootste amateurwedstrijd in Kroatië.

Fishermen night is een ander interessant evenement dat elke zomer aan het eind van augustus wordt georganiseerd. Vissersavonden zijn vrij normaal en elke plaats aan zee organiseert tenminste één zo’n evenement in de zomer. Maar Ploce heeft de beste vissersnacht in Dalmatië, het is het meest uniek en er komen echt veel mensen op af. Zeker een bezoek waard.

Leukste Restaurants in Ploce

Restaurants in Ploce? Het restaurant Fulin is opgericht in 1987 en ligt in het centrum van Ploče. De plaats heeft een lange traditie en biedt een aangename sfeer; ze hebben ook een professionele staf en heerlijke maaltijden. Tot deze laatste behoren speciale gerechten bereid met paling en kikker. Wat drankjes betreft, moet u zeker de uitstekende zwarte en witte huiswijn en de schnaps proberen. Een andere goede keuze is het restaurant Pećina bij de hoofdweg. Aanbevolen vooral de barbeel aan of de risotto bereid met vlees of frutti di mare. Het personeel is vriendelijk, en ze hebben betaalbare prijzen.

Vakantie in Ploce?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van de regio Ploce? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Stel hier je vraag.