Crikvenica, Kroatië de complete reisgids

Crikvenica in Kroatië is een beroemd vakantieoord aan de schilderachtige Crikvenica Riviera en bovendien een echte bezoekersmagneet van het land. Gelegen in de fascinerende Kvarner baai, is dit vakantieparadijs zeker een van de absolute hoogtepunten van de regio. Echt uniek zijn de talrijke adembenemende stranden en prachtige baaien langs de kust, die ideaal zijn voor onvergetelijke zomerdagen aan zee. Maar ook de romantische haven met de oude stad is schilderachtig, waar de kleurrijke herenhuizen samen met de turkooizen zee een sprookjesachtig decor oproepen. Maar niet alleen de stad Crikvenica is betoverend, ook de omgeving is echt de moeite waard en nodigt uit tot onvergetelijke excursies.

In deze reisgids geven we je alle belangrijke informatie en tips over Crikvenica in Kroatië. We vertellen over de beste dingen om te doen en stranden, onthullen insider tips en waar u fantastische accommodaties kunt vinden.

Op deze pagina

Geschiedenis

Voordat het huidige gebied van de stad Crikvenica werd bewoond, woonden de plaatselijke bewoners in het achterland, waarvan het centrum Kotor was, dat op een nabijgelegen heuvel lag. Zij hielden zich bezig met landbouw, veeteelt en visserij; ook leerden zij van de Romeinse bevolking hoe zij wijnstokken moesten verbouwen.

De stichter van Crikvenica was prins Nikola IV Frankopan. Hij liet een klooster bouwen naast de toen verlaten kleine kerk van de Assumptie van de Heilige Maagd Maria en schonk het op 14 augustus 1412 aan de Paulinische monniken. De schenkingsakte, die in Modruš werd uitgegeven, is het oudste geschreven document waarin de naam Crikvenica wordt vermeld.

De bewoning van het gebied van de huidige stad Crikvenica begon in de 17e eeuw, met name in 1776 toen het grootste deel van Kotor in vlammen opging. De parochiekerk van St. Simon werd ook verwoest, zodat de zetel van de parochie werd verplaatst naar Crikvenica. Door een gebrek aan akkerland richtte de plaatselijke bevolking zich meer op de zee en kreeg al snel een reputatie als de beste vissers van de noordelijke Adriatische Zee.

Aan het eind van de 19e eeuw maakte Crikvenica deel uit van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie. Na de bouw van het eerste houten badhuis aan de kust in 1888 en de hotels Therapia (1895) en Miramare (1906) maakte de stad een intensieve ontwikkeling door op het gebied van toerisme, met name gezondheidstoerisme.

Met de vooruitgang van de stoomvaart en het passagiersvervoer over zee tussen Rijeka en Crikvenica, werd Crikvenica gemakkelijker bereikbaar en kreeg het ook meer bekendheid bij binnen- en buitenlandse toeristen. In de loop der tijd heeft de stad een traditie ontwikkeld en de status verworven van een van de belangrijkste toeristische plaatsen in de Adriatische Zee, en is het een favoriete zomerbestemming geworden voor vele generaties bezoekers.

Crikvenica

Crikvenica vandaag de dag

Crikvenica heeft ongeveer 11.100 inwoners en ligt op slechts ongeveer 35 kilometer van de havenstad Rijeka. Samen met de badplaatsen Dramalj, Jadranovo en Selce vormt het de beroemde Crikvenica Rivièra. De geschiedenis van het toerisme gaat meer dan 125 jaar terug, en zelfs vandaag de dag is deze prachtige badplaats de bekendste en grootste van de hele Rivièra. Gasten houden van haar onmiskenbare nostalgische charme, die vooral in de romantische oude stad, maar ook langs de promenade kan worden ervaren.

Crikvenica is echter vooral bekend om zijn vele prachtige stranden. Het absolute hoogtepunt in de badplaats is het lange zandstrand Gradska Kupaliste, dat zelfs de Blauwe Vlag heeft gekregen. Vlak daarachter ligt de met palmen omzoomde promenade, die leidt naar andere mooie baaien, naar het pittoreske centrum en de oude stad. Hier hebben zich vele goede restaurants, gezellige bars, cafés, maar ook enkele winkels en boetiekjes gevestigd die uitnodigen tot flaneren.

Leukste hotels Crikvenica

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Crikvenica,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Crikvenica Kroatië

Tijdens een vakantie kunt u zich verheugen op een breed scala aan attracties. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Crikvenica behoren de kleine oude stad met haar kronkelige steegjes, de romantische vissershaven met de lange pier, de mooie promenade en niet te vergeten, de vele prachtige stranden in Crikvenica.

 

Wat te doen in Crikvenica? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Crikvenica: 

1. De oude stad

Crikvenica

Een van de mooiste attracties van Crikvenica en tegelijkertijd het absolute hart van de badplaats is de romantische haven met de lange pier. Talrijke boten dobberen in zee en samen met het kleurrijke stadsgezicht vormen zij een beeldschoon panorama. Direct naast de haven ligt het grote Stjepana Radica plein, een populaire ontmoetingsplaats in de oude stad, waar talrijke cafés en bars de gasten uitnodigen om te genieten en te vertoeven. Hier kunt u grandioze vakantieflair ervaren in een fantastisch mooie omgeving.

Ook bezienswaardig in het centrum is de kerk Crkva sv. Anton, waarvan de 35 meter hoge torenspits boven de historische oude stad uittorent en alleen via talrijke trappen kan worden bereikt. Als u meer over de geschiedenis van Crikvenica te weten wilt komen, moet u zeker een bezoek brengen aan het stadsmuseum. Hier krijgt u een interessant inzicht in het leven van de streek, dat is gedocumenteerd met een grote verzameling historische voorwerpen, maar ook archeologische vondsten.

2. De promenade

Crikvenica

De met palmbomen omzoomde promenade van Crikvenica is een must-see in de badplaats. Hij verbindt het centrum met de prachtige stranden langs de kust en is bovendien een populaire plek om te flaneren en te joggen. Als u zin heeft, kunt u zelfs naar de naburige dorpen Dramalj in het noorden of Selce in het zuiden wandelen. Onderweg zijn er tal van goede restaurants, gezellige bars, cafés, maar ook enkele winkels en boetiekjes die uitnodigen tot shoppen. De havenpromenade wordt echter vooral ’s avonds levendig, als de vakantiegangers uitgaan en de kroegen in het centrum volstromen.

3. Het voormalige Paulineklooster

Een charmante bezienswaardigheid die het landschap van Crikvenica kenmerkt, is het voormalige Paulineklooster uit 1412. Al sinds 1987 wordt een deel van het gebouw beheerd als hotel “Kaštel”, maar andere delen ervan kunnen nog steeds worden bezocht. Bezienswaardig is de cilindrische witte toren en de gesloten tuin met de waterreservoir. Ook het interieur van de kerk “Maria Hemelvaart” met talrijke waardevolle kunstwerken is een bezoek waard. Mooi is ook de ligging direct aan het kiezelstrand Kastel, een schilderachtige zwembaai, die ideaal is om te ontspannen.

4. Kasteel Badanj

Crikvenica

Kasteel Badanj is een bezienswaardige ruïne in Crikvenica en een stuk geschiedenis dat u niet mag missen. Deze goed bewaarde kasteelruïne zou tussen de 4e en 6e eeuw zijn gebouwd. Later, in de 14e eeuw, werd de burcht echter verlaten als gevolg van een sterke aardbeving. Vandaag de dag is het kasteel van Badanj een populaire bestemming voor wandelingen en trektochten. Het is prachtig gelegen op een heuvel, waar u vanaf de kasteelmuren een mooi uitzicht heeft op de groene bossen en de rivier de Dubracina.

5. Activiteiten in Crikvenica

Wat bezienswaardigheden betreft, kunt u in Crikvenica verschillende kerken bezoeken, maar de oudste bewaard gebleven kerk werd gebouwd in 1412, de kerk van de Assumptie van de Heilige Maagd Maria.

Olijfmolen – Tos – een herinnering aan vroegere tijden toen mensen uit Crikvenica olijfgaarden verzorgden in de omliggende gebieden en op het eiland Krk.

Het Aquarium – gelegen in het centrum van Crikvenica, waar meer dan honderd vissoorten uit de Adriatische Zee en verschillende zoetwatervissoorten te vinden zijn.

Het Zvonko Car Atelier – gelegen bij het stadsstrand van Crikvenica. Zvonko Car was een leerling van de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrović en de schepper van vele waardevolle kunstwerken.

Crikvenica heeft een adrenalinepark met een klimparcours met een netwerk van staalkabels, touwen en houten platforms op hoogtes tussen 1,5 en 8 meter.

Fietspaden zijn er niet alleen in Crikvenica, maar in de hele Rivièra, de Vinodolvallei en het achterland.

Net als fietspaden zijn er wandelpaden over de hele Riviera die u de mogelijkheid geven om de prachtige natuur van het gebied te zien. Vermeldenswaard is het Liefdespad dat u de gelegenheid geeft om te genieten van de rust van het bos en de geur van de mediterrane planten, evenals leren over het lokale historische en culturele erfgoed.

7. Dag excursies

Er zijn tal van mogelijkheden voor excursies en activiteiten in Crikvenica. Hier zijn de beste attracties en dingen om te doen van het gebied samengevat in een oogopslag:

Een tocht naar de havenstad Rijeka, op slechts 34 kilometer afstand, is aan te bevelen. Hier zult u gefascineerd zijn door ontelbare historische bezienswaardigheden, geweldige musea en een prachtige oude stad.

Spannende boottochten worden ook aangeboden vanuit Crikvenica. De meeste excursies omvatten een bezoek aan het eiland Krk of het eiland Rab, die vlak in de buurt liggen.

Het is ook echt de moeite waard om het eiland Krk met de auto vanuit Crikvenica te verkennen. Het is verbonden met het vasteland door een brug en kan worden bereikt vanuit het resort in korte tijd. Het eiland Cres is ook een aanrader!

De stranden van Crikvenica

De stranden in Crikvenica zijn eigenlijk de reden waarom deze badplaats zo beroemd is geworden. Langs de kust liggen tal van prachtige badplaatsen, die gewoon perfect zijn om te ontspannen, rond te spetteren en te snorkelen. De meeste baaien bestaan uit fijne kiezelbaaien en betonnen stranden, maar prachtige zandstranden nodigen ook uit tot zwemmen in Crikvenica!

Zandstrand Gradsko Kupaliste: Het lange zandstrand Grasko Kupaliste, ook wel bekend als Plaza Crni mol, is het mooie hoofdstrand van Crikvenica. Op een lengte van ongeveer 1,5 kilometer vindt u verschillende mooie stukken strand en baaien. Het toeristische aanbod is ook op Gradsko Kupaliste fantastisch! Er zijn parasols en ligbedden te huur en talloze strandtenten, restaurants en cafés zorgen voor de nodige hapjes en drankjes.

Balustrada strand: Het Balustrada strand is zeker een van de mooiste stranden van Crikvenica. Dit prachtige stuk kust ligt direct in het centrum, direct naast het beroemde zandstrand Plaza Grasko Kupaliste en verrukt met een prachtig landschap. Echt droomachtig zijn de kleine, fijne kiezelbaaien, waar de schilderachtige kleuren van de zee en de mediterrane bomen een waar ansichtkaartmotief oproepen. Vlak erachter ligt de promenade, waar restaurants, bars en cafés u uitnodigen om te vertoeven.

Strand Kastel: Het strand Kastel is een echt juweeltje langs de promenade. Deze prachtige kiezelbaai ligt direct voor het voormalige Paulineklooster en is slechts een paar minuten lopen van het centrum van Crikvenica. Het meest indrukwekkend is de betoverende vakantiesfeer en de rustige ambiance die deze baai omringt! Terwijl u in de zee zwemt, kunt u genieten van een prachtig uitzicht op het kloostergebouw, en kleine mediterrane bomen zorgen voor koele schaduw.

Omorika strand: Plaza Omorika is een echt droomstrand in het noorden van Crikvenica bij Dramalj! Gezinnen met kinderen, maar ook ouderen en niet-zwemmers houden van deze mooie baai, die heerlijk ondiep in zee afloopt en perfect is om te spetteren en te zwemmen. Met zijn turkooisblauwe kleuren doet het water bijna denken aan het Caribisch gebied en, samen met de lichte kiezels, roept het een droomachtige strandomgeving op. Ook fantastisch zijn de mooie strandbars die gasten verwennen met koele drankjes, heerlijk ijs en snacks.

Thalassotherapia-strand: Het Thalossotherapia-strand ligt direct onder het gelijknamige gezondheidscentrum en is een andere idyllische zwembaai in het resort. Vooral oudere mensen, toeristen op zoek naar rust en koppels komen hier graag om te genieten van de unieke en rustige sfeer. Ook de mix van kiezelstrand en de betegelde zones, die ideaal zijn om te zonnebaden, is fantastisch.

Podvorska strand: Het Podvorska strand ligt in het zuiden van de badplaats en is zeker een van de populairste stranden van Crikvenica. Een lange halvemaanvormige kiezelbaai wacht hier op u, waar prachtige waterkleuren en een uitbundige sfeer u zullen bekoren. Mediterrane bomen zorgen voor natuurlijke schaduw en als u wilt, kunt u parasols en comfortabele ligbedden huren.

Leukste Restaurants in Crikvenica

De gastronomie in Crikvenica is gebaseerd op verse ingrediënten uit dit gebied. Op de menukaarten van hotels en restaurants staan gerechten die op traditionele wijze zijn bereid; diverse visgerechten, huisgemaakte soepen en gebak. Dertig van de bekendste recepten uit Crikvenica zijn verzameld in het boek Kuharica naseh non (Het kookboek van onze grootmoeders), dat ter gelegenheid van het 600-jarig jubileum van Crikvenica is uitgebracht om de traditie van het bereiden van kustdelicatessen in stand te houden.

Enkele van de populaire restaurants in Crikvenica zijn Galija in het gelijknamige hotel, dat een grote verscheidenheid aan nationale en internationale gerechten en een zeer rijke wijnkaart biedt; restaurant Maestral, dat een van de eerste restaurants in Crikvenica is, heeft heerlijke maaltijden die vele malen zijn bekroond; restaurant Bego, dat aan de ingang van de stad ligt, boven het stadscentrum, in een rustige omgeving, heeft een groot terras en biedt geweldige gerechten en zeer goede wijn.

Verblijven in Crikvenica?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Crikvenica? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.