Het eiland Cres

Welkom bij deze blog over het prachtige Kroatische eiland Cres, waar geschiedenis en natuur samenkomen. Dit eiland heeft door de eeuwen heen verschillende heersers gekend, waardoor het een rijke geschiedenis heeft. Het begon als een onafhankelijk eiland, maar werd al snel overgenomen door de Romeinen in de tweede eeuw. Na een succesvolle herovering in de 10e eeuw werd het eiland bijna overmeesterd door het Venetiaanse Rijk in de daaropvolgende eeuwen. Later kwam het onder het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en na de Eerste Wereldoorlog onder Italiaans bestuur. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het eiland overgedragen aan Joegoslavië en sinds 1991 maakt het deel uit van Kroatië.

Deze bewogen geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Cres een gevarieerde en interessante cultuur en architectuur heeft. Het eiland is bovendien dunbevolkt, waardoor het de ideale bestemming is voor reizigers die de drukte van toeristische attracties willen vermijden. Maar de grootste trekpleister van het eiland zijn toch wel de betoverende landschappen. Tijdens uw bezoek moet u deze absoluut verkennen. Het eiland is een van de beste eilanden in Kroatië om te genieten van de prachtige natuur en geschiedenis. Maak uw bezoek aan Kroatië compleet met een bezoek aan het adembenemende eiland Cres.

In dit blog geven wij u alle belangrijke informatie en tips over het eiland Cres in Kroatië. Daarnaast vertellen wij u over de leukste dingen om te doen op het eiland Cres en waar je echt geweldige accommodaties kunt vinden.

Op deze pagina

Geschiedenis

De geschiedenis van Cres begint eigenlijk met de Illyrische stam van de Liburni. Zij stichtten een aantal nederzettingen op het eiland voordat de Romeinen er in de 2e eeuw na Christus binnenvielen. Cres, Osor en Beli (waar zich nu het heiligdom van de vale gier bevindt, Caput Insulae) waren allemaal belangrijke nederzettingen in de Romeinse tijd.

Interessant is dat in die tijd Cres en het naburige eiland Losinj één groot eiland vormden. Ze werden van elkaar gescheiden door een kanaal dat in de Romeinse tijd werd gegraven; dit was zodat boten tussen de twee konden varen. (In tegenstelling tot toen is er nu echter een brug die de twee eilanden met elkaar verbindt. Vandaag de dag is het gemakkelijk om van het ene naar het andere eiland te varen!)

Nadat de Kroaten in de 10e eeuw de macht hadden overgenomen, viel het eiland in handen van het Venetiaanse Rijk, eerst van 1000 tot 1358. Na een korte periode van heerschappij door de Kroatisch-Hongaren, maakte Cres opnieuw deel uit van het Venetiaanse Rijk tot 1797.

Net als een groot deel van het omliggende gebied werd ook Cres in 1814 onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Na de Eerste Wereldoorlog werden de eilanden een deel van Italië. Deze overeenkomst werd in 1920 bekrachtigd door het Verdrag van Rapallo.

Na de Tweede Wereldoorlog (in 1947) werd het eiland teruggegeven aan Joegoslavië. Het maakte uiteraard deel uit van Kroatië toen dat land zich in 1991 onafhankelijk verklaarde.

Het eiland Cres vandaag de dag

Cres is een Adriatisch eiland in Kroatië, gelegen in het noordelijke deel van de Kvarner Golf; het eiland kan worden bereikt met de veerboot vanaf het eiland Krk of vanaf het schiereiland Istrië. Met een oppervlakte van 405,78 km² is Cres even groot als het naburige eiland Krk, hoewel Krk jarenlang als het grootste Kroatische eiland werd beschouwd. Cres heeft ongeveer 3.184 inwoners.

Vanuit de verte ziet het eiland eruit als een ruige aaneenschakeling van heuvels; zelfs wanneer je het eiland bezoekt, vind je het vaak kaal. Een van de redenen daarvoor is de ligging van Cres; het eiland is niet beschermd tegen de koude wind Bura die vanaf het vasteland waait, zodat er voornamelijk laaggroeiende vegetatie is in het westelijke deel van het eiland en alleen aan de oostkant van Cres loofbomen te vinden zijn.

Het eiland Cres

Leukste hotels op het eiland Cres

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel op het eiland Cres,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen op het eiland Cres Kroatië

Het relatief ongerepte Cres, een van de grootste, maar minst ontwikkelde eilanden van Kroatië, is een ruige wildernis met de beroemde olijfolie van Cres, 80 broedparen van de zeldzame vale gier en 3.000 fulltime menselijke bewoners. Het eiland heeft twee verschillende landschappen, groen in het noorden, de Tramuntana, en kaal in het zuiden. In het noorden liggen de twee nederzettingen Beli – waar het Caput Insulae Eco Centre is gevestigd,dat zich inzet voor de bescherming van zeldzame vogels – en de stad Cres, met zijn haven met terrasjes.

Wat te doen op het eiland Cres? Lees hier onder onze leukste activiteiten voor Cres: 

1. Het prachtige landschap van Cres

Het eiland Cres

Cres is een betoverend Kroatisch eiland met een rijke geschiedenis en een gevarieerde cultuur en architectuur. Het eiland is dunbevolkt, waardoor het perfect is voor reizigers die de drukte van toeristische attracties willen ontvluchten en de prachtige natuur en geschiedenis willen verkennen.

De kust van Cres is bezaaid met talloze baaien en stranden die uitnodigen om te verkennen. De oeroude bossen en verborgen stadjes op de heuveltoppen doen denken aan een tijd waarin het leven eenvoudiger en mysterieuzer was. De kliffen zijn indrukwekkend en op sommige plaatsen schieten ze recht omhoog uit de oceaan de lucht in.

De stad Cres staat bekend om zijn architectuur die sterk beïnvloed is door de Venetianen en onvoorstelbaar mooi is. Bezienswaardigheden in de oude stad van Cres zijn de Venetiaanse toren, de gemeentelijke loggia, overblijfselen van de stadsmuren, de oude Romeinse brug en de olijfmolen Beli.

Als je buiten de stad trekt en de kleinere nederzettingen van Cres verkent, ontdek je Lubenice, Beli, Valun en Martinšćica. Bovenop een klif, 378 m boven de zeespiegel, ligt Lubenice, waar je een middeleeuws fort en de overblijfselen van de stadsmuren vindt. In de zomer worden in het dorp de Lubenice avonden gehouden, waar enkele van de beste artiesten van Kroatië de bezoekers van het eiland vermaken.

Direct onder Lubenice ligt het strand St John, dat door het tijdschrift Bild werd uitgeroepen tot het 15e beste strand ter wereld. Het dorp Martinšćica ligt aan een adembenemend mooie baai met een spectaculair ongerept kiezelstrand en is een aangename stop om te zwemmen. Neem zeker uw fototoestel mee want deze baai is adembenemend.

Als je klaar bent, kun je verder omhoog gaan naar een van de belangrijkste toppen op het eiland Cres, Niksa, Križić en Sis, die het beste panoramische uitzicht over de Kvarner-baai bieden. Met meer dan 100 km gemarkeerde wandelpaden is wandelen op Cres een uitstekende manier om de natuurlijke schatten van het eiland te zien, waaronder het zoetwatermeer Vrana, het Tramontana-bos met zijn eiken, haagbeuken, kastanjes en archeologische vindplaatsen, en als je een scherpe blik hebt, kijk dan naar de lucht en probeer de bedreigde Eurasian Griffon te spotten.

In de verborgen baaien van Cres kunt u prachtig snorkelen. Er is ook een scubaduikcentrum op het eiland als je zin hebt in een duik in het kristalheldere Adriatische water. Als u gewoon zin hebt om rond te dwalen in de buitenwijken van het eiland, kunt u een boot huren voor een dag.

2. Bezoek een nederzetting van vier millennia oud

Het eiland Crs

De 4000 jaar oude nederzetting Lubenice herbergt een handvol bejaarde zielen en afbrokkelende stenen gebouwen, waaronder een Romaanse kapel. Aan de grillige kust, die zichtbaar is vanaf het centrale plein, zijn een paar afgelegen kiezelbaaien te bereiken via een zeer steil voetpad door het kreupelhout, maar net als Lubenice zelf met het openbaar vervoer te bereiken, kan het erg zwaar zijn. De beloning voor dit alles is een griezelig gevoel van rust en, op bepaalde weekendavonden in de zomer, live-optredens van klassieke muziek in de open lucht. Bij het toeristenbureau van de stad Cres kunt u hierover meer informatie krijgen.

3. Ontdek de eigen Blauwe Grot van het eiland Cres

Stranden van het eiland Cres

Biševo bij het eiland Vis is de bekendste van Kroatiës zogenaamde Blauwe Grotten, grotten die baden in een bepaald natuurlijk licht dat wordt veroorzaakt door het effect van zon en zee, maar Cres heeft zijn eigen grot. Vlakbij het strand Žanja, in de buurt van Lubenice, alleen toegankelijk via de zee, is de Plava grot ongeveer 20 meter lang, waar nachtelijke mediterrane pantoffelkreeften en zogenaamde doornige oesters leven. De belangrijkste bredere ingang van de grot kan worden betreden door er doorheen te zwemmen, terwijl de smallere ingang alleen voor duikers is bestemd. Het fenomeen van het blauwe licht doet zich voor op zomermiddagen.

4. Entertainment op het eiland Cres

Er zijn gedurende het hele jaar verschillende evenementen op het eiland Cres, hoewel de zomer veruit de drukste tijd is. Tijdens de zomermaanden zijn er talloze festivals op het eiland, waaronder enkele van de beste evenementen zoals het Zomercarnaval, het Zomerfestival, Vidovici Martinscica, Days of Tramuntana en Belej St. Rocco. Belej St. Rocco is het grootste festival van allemaal en vindt plaats op 16 augustus van elk jaar, met live bands en entertainment.

Maar ook de rest van het jaar biedt Cres uitstekende evenementen, zoals de MTB-race op de vier eilanden en de Kvarner Bay Challenge. En voor de fijnproevers zijn er de dagen van het lamsvlees en de olijfolie van Cres, die niet gemist mogen worden. Het is dus de moeite waard om het eiland te bezoeken, ongeacht het seizoen. Bekijk alle evenementen in Kroatie hier.

5. Georganiseerde tours

Op het eiland Cres heeft u twee leuke georganiseerde tours die u kunt volgen:

De stranden van het eiland Cres

Stranden van het eiland Cres

De stranden op het sprookjesachtige eiland Cres zijn ideaal voor iedereen die verlangt naar een rustige en toch actieve vakantie aan de kristalheldere blauwe zee. Het eiland Cres is vol met kleine verborgen baaien met kiezelstranden. Maar aangezien de meeste van deze stranden te vinden zijn op moeilijk bereikbare plaatsen, moet u over een goede conditie beschikken, veel geduld hebben en, in sommige gevallen, een auto of een fiets.

Omarm uw innerlijke ontdekkingsreiziger en ontdek met ons de beste stranden op het eiland Cres:

Krušćica strand: Dit kleine kiezelstrand ligt in de Krušćica-baai naast de stad Merag. De baai staat op de lijst van speciale beschermingszones vanwege de biodiversiteit. Het is wat moeilijker te bereiken – je moet een wandeling van 15 minuten maken over een macadamweg door het bos. Maar als u ter plaatse bent, wordt u hartelijk verwelkomd op een prachtig kiezelstrand omgeven door groene heuvels. Omdat het moeilijker te bereiken is, heeft het geen voorzieningen, dus zorg ervoor dat je wat eten en drinken meeneemt.

Stara Porozina strand: Bezoek dit wilde kiezelstrand gelegen in de stad Porozina, in een baai beschermd tegen wind. Omdat het niet zo gemakkelijk bereikbaar is (je moet door het bos naar beneden lopen), is het strand zelfs in het hoogseizoen drukbezocht. Daarom is het ideaal voor avonturiers, romantische stelletjes en iedereen die op zoek is naar een rustige strandtijd, dichte schaduw en een helderblauwe zee. Vergeet niet om iets te eten en te drinken mee te nemen, want er zijn geen voorzieningen op het strand.

Dit is een ideale plek voor uw eerste zwempartij op het eiland Cres als u vanuit Brestovo in Istrië naar het eiland komt. De veerboot meert aan in Porozina.

Mali Bok strand: U kunt het Mali Bok strand bereiken vanuit Orlec waar u de borden moet volgen die naar Mali Bok leiden. Op de top, bij het kerkhof, vindt u gratis parkeergelegenheid en daar loopt u ongeveer 10 minuten (500 m) overheen om bij het strand te komen. Het duurt 20 minuten om weer naar boven te gaan.

Het strand van Mali Bok heeft geen voorzieningen, dus je moet alles meenemen wat je nodig hebt (eten, water, parasol). Er is geen schaduw op het strand, dus we raden je niet aan om rond het middaguur naar het strand te gaan. Als u het strand helemaal voor uzelf wilt hebben, ga dan vroeg in de ochtend of laat in de middag naar Mali Bok.

Kovačine strand: Teruggaan naar de bewoonde wereld brengt ons ten noordwesten van de Kaap Kovačine, waar het populaire Kovačine strand ligt, omgeven door steile kliffen. Het strand is lang en dus ideaal voor kinderen die nog moeten leren zwemmen. Het strand heeft alle basisvoorzieningen – kleedhokjes, toiletten, een bar waar u zich kunt opfrissen en een pauze kunt nemen. Het strand is onderscheiden met de Blauwe Vlag, een teken van uitmuntende netheid.

Het Kovačine strand is perfect voor gezinnen met kinderen. U kunt er waterfietsen huren, beachvolleyballen, flyboarden of tennissen.

Slatina strand: Als u zich afvraagt welk strand op het eiland Cres geschikt is voor uw huisdieren, breng dan een bezoek aan het kiezelstrand Slatina. Dit strand ligt in Slatina in de buurt van de stad Martinšćice en heeft specifieke gedeelten waar honden kunnen genieten van het zwemmen.

Behalve dat het strand perfect is voor honden, heeft het ook veel te bieden voor kinderen. Je kunt er waterfietsen huren, er zijn animatoren aanwezig om ervoor te zorgen dat de kinderen zich vermaken, en er zijn ook speeltuinen in de buurt.

Het strand heeft een bar, restaurant, toilet en kleedhokjes.

Strand bij Plave Grote: De baai van Žanje ligt naast het legendarische St. Ivan’s strand onder het pittoreske stadje Lubenice. In de baai is er een klein kiezelstrand en een zeegrot Plava grota. U kunt de grot zwemmend binnengaan via een brede ingang. In de grot vindt u een klein strandje dat in het hoogseizoen erg druk kan zijn. Door de tweede ingang, die veel smaller is, kunt u alleen duiken. De grot dankt zijn naam aan het lichtspel in de namiddag, waardoor de grot blauw kleurt.

 Je kunt de Plava Grota grot bereiken met een taxiboot vanuit de stad Martinišćica of Cres. Als je in vorm bent, kun je te voet naar beneden gaan vanuit Lubenice. Houd er rekening mee dat de afdaling ongeveer 45 minuten duurt, terwijl de terugweg meer dan een uur in beslag neemt. Neem veel water mee, maar neem niet te veel uitrusting mee, want dat zal u alleen maar vertragen.

Wij raden u aan deze tocht ’s morgens of ’s middags te maken.

Leukste Restaurants op het eiland Cres

Maak uw keuze uit een van de vele restaurants die over de eilanden verspreid liggen en waar u authentiek Kroatisch kunt eten. In sommige restaurants kunt u letterlijk aan zee zitten, terwijl u in andere restaurants in de schaduw van de bomen buiten kunt dineren.

Ze bieden allemaal heerlijke gerechten, variërend van exquise lokale zeevruchten tot het beroemde lamsvlees van Cres, dat u absoluut moet proberen. U zult merken dat lamsvlees van Cres op twee manieren wordt bereid – gekookt onder de klok (ispod peke) of aan het spit geroosterd; het smaakt fantastisch gekookt, hoe dan ook, dus probeer beide, en u beslist. Hier zijn een paar opmerkelijke restaurants in Cres die het proberen waard zijn:

Na Moru – Een van de beste vis- en lamsgerechten van het eiland.  De gerechten worden op traditionele wijze bereid en ze hebben een reputatie die ongeëvenaard is.  Ook bezitten ze hun eigen visvijver, waardoor u uw verse vangst maaltijd kunt kiezen!

Mali Raj – Dit restaurant biedt een voortreffelijke eetervaring. Ze staan vooral bekend om hun lamsvlees dat sappig en mals is – een geweldige eetervaring.

Trs – Dit etablissement staat ook bekend om het lamsvlees van Cres. Het onderscheidende verschil hier is dat ze hun eigen lamsvlees fokken.  Geweldig personeel en een prachtige omgeving.

Maris – Buiten eten in een tuin.  De omgeving is prachtig en weelderig. Het eten bestaat uit lokale gerechten die niet alleen het palet prikkelen maar ook de eetlust stillen.

Verblijven op het eiland Cres?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van het eiland Cres? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.