Lovran, Kroatië: Reisgids & Beste Stranden!

Het kleine stadje Lovran in Kroatië is een echte historische parel in de Kvarner Baai! Slechts op korte afstand van Opatija, verwent dit vakantieoord met een onbeschrijflijk mooie nostalgische flair. Toeristen komen hier al meer dan 100 jaar om te genieten van het heerlijke weer, de schone zee met geweldige stranden en de ontelbare bezienswaardigheden in de omgeving. Mooi is ook de kleine, dromerige oude stad, waar romantische pleintjes met goede restaurants en gezellige cafés uitnodigen om tot rust te komen. Een andere fantastische attractie is de charmante waterkant, de zogenaamde Lungomare met de haven, die de badplaats dat zekere iets geeft!

In dit blog geven wij u alle belangrijke informatie over Lovran in Kroatië. Daarnaast laten we u de beste stranden zien, de leukste dingen om te doen in Lovran, aanbevolen excursiebestemmingen in de omgeving en waar u de beste accommodatie in de stad kunt vinden!

Op deze pagina

Geschiedenis

Het grondgebied van Lovran en omgeving werd al in de prehistorie bewoond. De Liburni-stam heerste tot de komst van de Romeinen. De Liburni, beroemde zeevaarders, vielen Romeinse schepen aan en plunderden ze tot de 1e eeuw v. Chr. toen ze door de Romeinen werden veroverd. Na de val van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw, kwamen de Ostrogoten naar het gebied en in de 6e eeuw viel het gebied onder Byzantijns bestuur. In de 7e eeuw kwamen de Slaven en regeerden tot de komst van de Franken in de 8e eeuw. In de 12e eeuw behoorde Lovran toe aan de patriarchen van Aquileia en in die periode werd het een belangrijk handels- en scheepsbouwcentrum voor de noordelijke Adriatische zee. In de 14e eeuw viel het onder het gezag van de Habsburgers. De 17e en 18e eeuw waren jaren van ontwikkeling voor Lovran, haar maritieme handel en algemene welvaart.

Lovran bleef tot 1918 onder Oostenrijks bestuur. Aan het eind van de 19e eeuw maakte het een sterke economische crisis door als gevolg van de ineenstorting van de scheepsbouw, maar toen verscheen er een nieuwe economische sector – het toerisme.  In 1898 kreeg Lovran de officiële status van kuuroord, terwijl de echte bloei van het toerisme aan het begin van de 20e eeuw plaatsvond. In die periode werden het waterleidingnet, de openbare baden en vele andere gebouwen gebouwd en werden tramlijnen aangelegd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezette het Koninkrijk Italië Lovran en de fascistische overheersing bracht een moeilijke periode voor de plaatselijke bevolking met zich mee. In 1943, na de val van Italië, werd Lovran bezet door de Duitsers, en bleef onder hun bewind tot 1945, toen de stad werd bevrijd en bij Joegoslavië werd gevoegd. Het toerisme en de economie begonnen zich geleidelijk weer te herstellen. In deze periode werd het huidige gerenommeerde orthopedisch ziekenhuis gebouwd. In 1991, na de val van Joegoslavië, werd Lovran een integraal deel van Kroatië.

Lovran

Lovran vandaag de dag

Lovran ligt ongeveer 7 km ten zuiden van Opatija en 10 km ten noorden van de badplaats Moscenicka Draga. De naam “Lovran” betekent laurier, een kruidenplant die ook te vinden is in het wapen van de stad en in de groene bossen in de omgeving. Dit voormalige scheepsbouwstadje is vooral beroemd om zijn authentieke sfeer, de onmiskenbare nostalgische stijl en de fantastische stranden die uitnodigen tot zwemmen en ontspannen langs de uiterst fraaie kusten. Actievelingen kunnen zich uitleven in de omgeving van Lovran met het natuurpark Ucka en de berg Vojak. Er zijn fantastische wandelpaden en mountainbikeroutes.

Leukste hotels Lovran

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Lovran,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Lovran Kroatië

Er is van alles te doen in Lovran en er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken! Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Lovran behoren de kleine oude stad, de romantische haven, de 12 kilometer lange promenade langs het water en natuurlijk de ontelbare mooie stranden. Hier zijn de beste hoogtepunten van de badplaats in één oogopslag samengevat:

Wat te doen in Lovran? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Lovran: 

1. Bezoek de oude stad

Lovran

Ook het kleine, buitengewoon charmante oude stadje Lovran is de moeite waard. Kleine smalle stenen steegjes lopen door de zogenaamde Stari Grad, en de eeuwenoude monumenten, kerken en herenhuizen op de pittoreske stadspleintjes zijn indrukwekkend. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Lovran behoren de kerk van St. George in het centrum van de stad, die al in de 12e eeuw werd gebouwd, en de kenmerkende gele kerktoren, die later in de 17e eeuw werd gebouwd.

Er zijn echter maar weinig originele delen van de voormalige stadsmuur te bezichtigen. Alleen de stadstoren, die een fantastisch uitzicht biedt, en de Stubiza-poort, die toegang geeft tot de oude stad, zijn goed bewaard gebleven.

2. Wandeling over de kustpromenade van Lungomare

Lovran

De kronkelende Lungomare promenade in Lovran, direct aan de kust, biedt een prachtig landschap om doorheen te wandelen of hard te lopen, ver weg van het rumoer van de hoofdweg. Frisse zeelucht en een mooie blik op de Kvarner Baai zijn de belangrijkste traktaties van de promenade, samen met de geur van pijnbomen en uitzicht op prachtige villa’s boven het pad. Het pad leidt naar enkele van de populairste stranden van Lovran, maar ook naar kleinere, rotsachtige en meer discrete baaien waar u in alle rust kunt zwemmen. Restaurants, parken en bars zijn ook gemakkelijk bereikbaar vanaf Lungomare.  

3. Bezoek de haven van Lovran

Een van de meest romantische plaatsen in Lovran is waarschijnlijk de kleine vissershaven, die direct naast het historische stadscentrum ligt. In het kleine havenbassin meren talloze vissersboten aan en vormen een uniek panorama met de historische villa’s langs de kust. Langs de haven, direct aan zee, bevinden zich enkele goede restaurants waar versgevangen vis wordt geserveerd. Gelateria Lucica, een kleine ijssalon met heerlijke taarten en desserts, is ook geweldig.

4. De villa's van Lovran

Lovran heeft een rijke geschiedenis die zich uitstrekt over eeuwen, wat blijkt uit alle verbazingwekkende architectuur – maar de stad lijkt een speciaal ding te hebben voor villa’s. De eerste villa’s van Lovran dateren uit de Romeinse tijd. Vooral beroemd zijn de villa’s die in de 19e eeuw voor de Oostenrijkse adel werden gebouwd en die tot op de dag van vandaag ware architectonische meesterwerken zijn. Ze liggen zeer dicht bij de kust en dragen bij aan de prachtige en unieke uitstraling van de promenade van Lovran. Sommige van deze prachtige villa’s zijn zelfs te huur.

5. Beklim de berg Ucka

Als u erin slaagt uw blik af te wenden van de adembenemende vergezichten van de Adriatische Zee, gehuld in de ring van de Kvarner-baai, vindt u een even mooi – maar aanzienlijk groener – juweeltje van het gebied. De prachtige berg Učka, die tegenover de zee boven Lovran uittorent, is ook een natuurpark. De hoogste top van Učka is Vojak (1396 meter) en biedt een nog opvallender uitzicht op Kvarner en Istrië. Učka heeft een lengte van meer dan 200 km en telt ongeveer 50 wandelpaden en acht mountainbikeroutes. Het gebied is ook rijk aan geneeskrachtige en inheemse planten. 

6. Wijn en dineren op zeeniveau

Met voortreffelijke zeevruchten, een geweldig terras op zeeniveau (onder het grootste deel van de stad) en redelijke prijzen ondanks het entreegeld, is Najade een mededinger voor het hebben van de beste maaltijd in Lovran. De brede selectie van verse vis omvat minder gebruikelijke soorten zoals tong, zeeduivel en tarbot, samen met schaaldieren in overvloed zoals sint-jakobsschelpen en kreeft; geserveerd gegrild of gestoofd in buzara-stijl. De gemengde visschotel is een geweldige manier om een verscheidenheid aan heerlijke vis te proeven. Vleeseters kunnen chateaubriand voor twee krijgen of kiezen uit vele vers-van-de-grill lekkernijen. Najade’s uitgebreide wijnkaart bevat ongeveer 30 witte en 25 rode wijnen, waarvan de meeste Kroatisch zijn.

De stranden van Lovran

Lovran stranden

De vele mooie stranden in Lovran maken deze badplaats tot een populaire bestemming in de Kvarner Baai. Langs een kustlijn van ongeveer 3 kilometer zijn er ontelbare mooie plekjes om te zwemmen en te ontspannen. De meeste stranden zijn kiezelbaaien, maar er zijn ook talloze kleine betonnen rotsstrandjes te vinden die rustig en privé strandplezier beloven.

Lovran strand (Plaza Peharovo): Lovran strand, ook bekend als Plaza Peharovo, is waarschijnlijk een van de mooiste stranden in de badplaats. Dit mooie kiezelstrand ligt net ten zuiden van het stadscentrum en is vooral populair bij gezinnen met kinderen. Vakantiegangers worden niet alleen verrukt door de geweldige kleuren van de zee, maar ook de zachte ingang in zee en de fijne kiezels maken dit strand zeer aantrekkelijk. Dankzij de uitstekende waterkwaliteit werd deze baai zelfs bekroond met de Blauwe Vlag, een keurmerk voor de beste strandkwaliteit.

Kvarner-strand: Een van de populairste stranden in Lovran is Plaza Kvarner, gelegen op ongeveer 900 meter ten noorden van de oude stad. Deze fantastische zwemplek draagt ook de blauwe vlag. De plaatselijke bevolking en ook toeristen waarderen deze schone baai, waar een mix van kiezelstrand en betonnen strand uitnodigt tot zonnebaden en ontspannen. Dankzij zijn omvang zijn er ook ontelbare mogelijkheden om te zonnebaden en zijn er ook schaduwrijke zones beschikbaar. Eten en drinken wordt hier verzorgd door een gezellige strandkiosk, waar gasten kunnen genieten van snacks en koele drankjes, inclusief een heerlijk vakantiegevoel.

Medveja strand: Medveja strand is een echt droomstrand aan de kust, dicht bij Lovran! Het is gelegen in het kleine dorpje Medveja en ligt slechts ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het stadscentrum. Vakantiegangers zijn dol op dit sneeuwwitte kiezelstrand, dat een bijna kitscherige sfeer oproept met adembenemend mooie turkooisblauwe kleuren. De zee is ook extreem helder en is perfect om te snorkelen, vooral aan de rand van de baai.

Cesarova-strand: Een echte insidertip onder de mooiste stranden van Lovran is het Plaza Cesarova. Deze pittoreske badplaats ligt in een verborgen baai aan de hoofdweg, 4 kilometer ten zuiden van de badplaats. Slechts een kleine, nogal onopvallende trap leidt naar beneden naar dit droomstrand. Daarom dwalen er maar weinig toeristen rond. Het mooiste is de natuurlijke ambiance met de vele groene bossen en de heldere zee, waar je al snorkelend een interessante onderwaterwereld kunt ontdekken. In het hoogseizoen gaat er zelfs een kleine strandbar open die verfrissingen serveert.

Verblijven in Lovran?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Lovran? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.