Moscenicka Draga: Het dorp & Beste Stranden

De betoverende badplaats Moscenicka Draga in Kroatië is een waar juweel in de Kvarner-baai. Niet ver van de beroemde stad Opatija, is deze mooie plaats bekend om zijn historische flair en ontspannen sfeer. Toeristen waarderen vooral de prachtige stranden van Mošćenička Draga, die zwemplezier op zijn best beloven. Maar ook de historische oude stad Moscenice en de vele fantastische bezienswaardigheden in de omgeving maken deze bestemming tot iets heel bijzonders. Attracties zoals Opatija, het natuurpark Učka en de vakantieregio Istrië liggen om de hoek en kunnen vanuit Moscenicka Draga gemakkelijk verkend worden!

In dit blog hebben we alle belangrijke informatie en tips over Moscenicka Draga in Kroatië samengevat. Ook laten wij u de mooiste stranden zien, de leukste dingen om te doen en waar u goede accommodaties en hotels kunt vinden!

Op deze pagina

Geschiedenis

Het gebied was bewoond in de prehistorie. Op vele plaatsen zijn nog resten zichtbaar van oude dorpen, forten, zowel aan de kust als op de heuvels. Het eigenaardige van alle dorpen is dat zij, vanwege het karakteristieke terrein, uitsluitend op de hellingen of langs de rand van het veld werden gebouwd om zoveel mogelijk akkerland te kunnen bewerken. Het gebied staat bekend onder de naam Liburnija naar de bevolking van Liburni, uitstekende landbouwers en bijzonder bekwame zeelieden uit deze streek wier speedboten in de wijde omtrek bekend waren. Na de komst van de Romeinen werd de Liburni-bevolking, na vele schermutselingen, door de Romeinen verslagen. De Romeinen, onder de indruk van hun boten, namen ze op in hun oorlogsvloot en noemden ze Liburniërs. De Romeinse overheersing bracht de uitbreiding en verbetering van bestaande nederzettingen en de bouw van nieuwe steden met zich mee. In de 7e eeuw kwamen de Kroaten naar dit gebied en honderd jaar later werd het een deel van Kroatië. In het begin van de 12e eeuw, na de val van de Kroatische staat, werd Liburnija een deel van het Duitse Rijk. In de 15e eeuw kwam het gebied in handen van de familie van de Habsburgers, onder wie het bleef tot de 17e eeuw, toen het gebied werd overgedragen aan de Jezuïeten uit Rijeka. Het jaar 1848 brengt het einde van het feodalisme en maakt plaats voor de nieuwe moderne tijd. Na de korte Franse overheersing werd het gebied een deel van het Hongaarse Oostenrijkse Rijk, tijdens wiens regering de heropleving van deze regio begon. De Italiaanse regering bracht, net als in andere delen van Istrië, een moeilijke periode die duurde tot de bevrijding in 1945, toen het gebied een integraal onderdeel werd van het voormalige Joegoslavië en uiteindelijk een deel van Kroatië in 1991.

Moscenicka Draga

Moscenicka Draga vandaag de dag

De geschiedenis van Mošćenička Draga als badplaats gaat terug tot de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, toen de Riviera van Opatija voor het eerst werd opengesteld voor het toerisme. Zelfs vandaag de dag kunt u genieten van een uitzonderlijk mooie ambiance met prachtige oude villa’s en nostalgische gebouwen uit de late 19e eeuw. Pittoresk is ook de promenade, de zogenaamde Lungomare, waar gezellige restaurantjes, leuke cafés, vele accommodaties en niet te vergeten het prachtige strand Sipar het toeristische centrum van Moscenicka Draga vormen.

Vlak achter de kust rijst het machtige Učka gebergte op, waarvan het prachtige natuurlijke landschap ideaal is voor outdoor activiteiten, zoals wandelen, mountainbiken en paragliden. Op de hellingen van het achterland kunt u pittoreske bergdorpjes ontdekken, zoals de middeleeuwse oude stad Mošćenice, die via 753 stenen trappen met Moscenicka Draga aan de kust is verbonden.

Leukste hotels Moscenicka Draga

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Moscenicka Draga,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

De oude stad Moscenice

Moscenice is een middeleeuws stadje gelegen op een heuvel 173 meter boven Mošćenička Draga. Uit documenten uit 1436 blijkt dat het populaire vakantieoord Mošćenička Draga ooit de vissershaven van dit historische stadje was. Een wandeling door de charmante oude stad onthult een veelheid aan culturele monumenten. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de oude stadspoort met de stenen muur, de stadsloggia, de historische olijfmolen en de 3 prachtige kerken van Mošćenice.

Aan de andere kant van het kerkplein van de Crkva sv. Andrije kerk bevindt zich een prachtig uitkijkpunt vanwaar u kunt genieten van een schitterend uitzicht over de kust van Moscenicka Draga.

Tip: Moscenice op de berg is verbonden met Moscenicka Draga aan zee vanaf het strand van Sv. Ivan via een stenen trap (753 treden) en is dus ook via een korte wandeling te bereiken.

De stranden van Moscenicka Draga

Moscenicka Draga is beroemd om zijn schitterende natuurlijke stranden, die zowel bij toeristen als bij de plaatselijke bevolking in trek zijn. Het zijn lichte kiezelstranden, die scoren met een top zeekwaliteit, fantastische waterkleuren en geweldige strandfaciliteiten. Vanwege de gemakkelijke toegang tot het water is het hoofdstrand Sipar vooral geschikt voor kinderen, maar ook voor mensen van oudere generaties. Hier zijn de beste stranden van Moscenicka Draga in een oogopslag.

Strand Sipar: Het schilderachtige strand Sipar is het hoofdstrand van Mošćenička Draga en veel kenners noemen het zelfs een van de mooiste stranden langs de Kvarner Baai. Het is een fijn, zeer schoon kiezelstrand, dat ook bezoekers aantrekt met de mooiste zeekleuren. Zwemmend in de turquoise zee, geniet men van een ongelooflijk mooie ambiance met de schilderachtige havenstad en de rode huisdaken als achtergrond.

Het gedeelte ten zuiden van het Sipar strand, in de buurt van de gezellige Coco Beach Bar, is ook uniek mooi. In dit gebied zorgen pijnbomen voor natuurlijke schaduw en de stenen in de zee zijn perfect voor snorkelaars.

Strand Sv. Ivan: Een ander mooi strand in Moscenicka Draga is het strand Sv. Ivan. Dit strand ligt iets ten zuiden van het centrum en is door een promenade met het dorp verbonden. Ook hier kunt u genieten van een prachtig kiezelstrand. Het goede is dat het er meestal wat rustiger is dan op het drukke hoofdstrand. Iets verderop, aan het zuidelijke uiteinde van de kust, vindt u het naaktstrand, dat zeer wordt gewaardeerd door iedereen die ervan houdt om in zijn of haar verjaardagspak te baden.

Strand Uboka: De pittoreske baai Uboka is een echte insider tip in de omgeving. Het ligt aan de hoofdweg, 4 kilometer ten zuiden van Moscenicka Draga, en is vanaf de parkeerplaats slechts met een paar treden bergafwaarts te bereiken. Zodra u de bodem bereikt, ervaart u een prachtig en rustig strandlandschap met groene pijnbomen en kristalhelder water.

Brsec strand: Het Klancac-strand in Brsec is uniek mooi en zeker een omweg waard. Deze pittoreske baai ligt op ongeveer 10 kilometer van Moscenicka Draga en inspireert met een adembenemend mooi kiezelstrand ingebed in een droomachtige rotskust. Ook de turquoise zeekleuren en de kristalheldere zee doen de gasten hier versteld staan.

Beste uitstapjes in de omgeving

Tijdens een vakantie in Mošćenička Draga kunt u vele prachtige excursies maken. De volgende attracties en interessante plaatsen lenen zich uitstekend voor een bezoek:

Een must-see in de omgeving is de historische kustplaats Opatija. Deze adellijke stad ligt op slechts 15 kilometer afstand en is een van de hoogtepunten van de Kvarner Baai.

Vlak achter Mošćenička Draga rijst de berg Učka, een natuurpark met ontelbare wandelroutes, de hemel in. Bijzonder interessant is het uitzicht vanaf Vojak, de hoogste top boven de zeespiegel en de rotsformaties van Vela Draga.

Tours naar de beroemdste bezienswaardigheden van Istrië, zoals de stad Pula, Rovinj en Porec kunnen ook worden ondernomen als een dagtocht.

Verblijven in Moscenicka Draga?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Moscenicka Draga? De stad ligt in de regio: Kvarner, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.