Rijeka een prachtige stad

De havenstad Rijeka in Kroatië is een absoluut hoogtepunt en nog steeds een echte insidertip in de Kvarner Baai. Gelegen tussen de bekende badplaatsen Opatija en Crikvenica, wordt deze parel ook vaak bezocht als excursiebestemming. Het is de moeite waard om langer in Rijeka te blijven, want talrijke bezienswaardigheden in de oude stad, interessante musea en prachtige stranden wachten erop om ontdekt te worden! Het absolute juweeltje van de stad is de Korzo, een prachtige voetgangerspromenade met talrijke kleurrijke gebouwen die tijdens de Habsburgse monarchie werden gebouwd. Bovendien vindt u tijdens een stadswandeling talloze schitterende pleinen met oude gebouwen, prachtige imposante kerken en bewonderenswaardige kastelen.

In dit blog geven wij u alle belangrijke informatie en tips over Rijeka in Kroatië. Daarnaast vertellen wij u over de leukste dingen om te doen in Rijeka en waar je echt geweldige accommodaties kunt vinden.

Op deze pagina

Geschiedenis

Hoewel Rijeka voor het eerst wordt genoemd in de 13e eeuw, begint de lange geschiedenis van de stad al in de prehistorie, en de stad is sindsdien bewoond geweest. De stad bestond eerst uit een aantal nederzettingen op de plaats van het huidige Rijeka. Ze werden omringd door een enorme Romeinse verdedigingsmuur, de limes, die nog steeds te zien is in de straat Kalvarija.

Een deel van de stad dat nu bekend staat als Stari grad (oude stad) werd in de Romeinse tijd eerst de stad Tarsatica genoemd. Rijeka maakte door de geschiedenis heen deel uit van vele landen, werd een paar keer verwoest en weer opgebouwd, maar bleef op dezelfde plaats bestaan.

Het is belegerd geweest door Slavische en Avar stammen, onder de heerschappij van het Byzantijnse Rijk, waarschijnlijk verwoest door de Franken in 799, en vervolgens door de Venetianen aan het eind van de Middeleeuwen. In 1750 werd het zwaar beschadigd door een grote aardbeving. Daarna werden de Romeinse muren afgebroken zodat de stad kon uitbreiden.

Als onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk werd Rijeka zijn strategische haven- en industriecentrum. Het nieuwe gebied dat dichter bij de haven lag, verwaarloosde de oude stad, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verarmd en uiteindelijk geruïneerd werd. Daarna verscheen er een plan om de oude huizen te vervangen door twaalf nieuwe wolkenkrabbers. Gelukkig protesteerde een plaatselijke architect, Igor Emili, hiertegen. Hij ontwikkelde een plan om het historische centrum van Rijeka te behouden door het nieuw leven in te blazen en achter de oude gevels nieuwe gebouwen te plaatsen, waardoor het historische centrum van Rijeka er vandaag de dag uitziet.

Rijeka vandaag de dag

Met ongeveer 130.000 inwoners is Rijeka de op twee na grootste stad van Kroatië. De stad ligt in de regio Kvarner-baai, niet ver van het schiereiland Istrië. Als Culturele Hoofdstad van Europa 2020 trekt deze historische havenstad bezoekers aan met tal van interessante bezienswaardigheden, musea en culturele evenementen. Reizigers houden ook van de werkelijk iconische mix van Habsburgs erfgoed, industriële ruïnes en een bruisend nachtleven! Uniek is ook de lange voetgangerszone “Korzo” met zijn vele zijstraatjes, die uitnodigt om rond te slenteren en te winkelen.

Niet alleen de havenstad is bezienswaardig, ook de omgeving is indrukwekkend. Dankzij de luchthaven, het busstation en de veerboothaven is Rijeka een belangrijk verkeersknooppunt en bovendien een geliefd vertrekpunt voor rondreizen door Kroatië. Bovendien wordt Rijeka beschouwd als de toegangspoort tot de Kroatische eilanden, want enkele hoogtepunten zoals het eiland Krk, het eiland Mali Losinj en het eiland Cres liggen niet ver van hier.

De leukste campings in de buurt van Rijeka liggen op het eiland Krk. Mocht je benieuwd zijn welke campings dat zijn neem dan is een kijkje op de volgende pagina:

Rijeka

Hotels Rijeka

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Rijeka,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Rijeka Kroatië

Tijdens een bezoek aan Rijeka kunt u zich verheugen op een hele reeks bezienswaardigheden. Bijna alle bezienswaardigheden bevinden zich direct in de oude stad, die u dankzij haar overzichtelijke omvang te voet kunt verkennen. Tot de hoogtepunten behoren het historische centrum met de haven, het fort Trsat en de stranden van de havenstad. U mag niets missen, daarom vindt u hier de beste dingen om te doen in Rijeka samengevat.

Wat te doen in Rijeka? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Rijeka: 

1. Het kasteel van Trsat

Rijeka Kasteel trstat

Het kasteel van Trsat, ook bekend als het fort van Trsat, is een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad, en een bezoek is een van de beste dingen om te doen in Rijeka. Dit kasteelcomplex is gelegen op een 138 meter hoge heuvel en inspireert met een fantastisch uitzicht. Het fort werd voor het eerst vermeld in 799, maar het dankt zijn huidige uiterlijk aan zijn laatste eigenaar, graaf Laval Nugent. Hij kocht het kasteel van Trsat in het begin van de 19e eeuw en ook vandaag nog kunt u tijdens een bezoek het familiemausoleum bewonderen. Vlakbij staat de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Trsat, een beroemde bedevaartskerk.

Tip: Trsat kan worden bereikt met bus nr. 2, met de auto of, als u fit bent, door de ongeveer 550 treden te beklimmen van de zogenaamde “trap naar de hemel” – de Petar Druzic trap, die vanuit het centrum naar Trsat leidt.

2. Centrale Markt

Rijeka markt

Als u nieuw bent in een stad, is een van de beste manieren om een spoedcursus in de gebruiken te krijgen een bezoek aan de markten. De Vishal van Rijeka is een prachtig staaltje art-nouveau-architectuur van metaal en glas. Het werd in 1916 gebouwd op de plaats van een eerder neoklassiek gebouw, waarvan de grote ingang nog steeds op zijn plaats staat. Naast deze hal zijn twee kleinere paviljoens waar u vlees en zuivel kunt vinden en buiten staan een heleboel kraampjes met fruit, groenten en straatvoedsel. Als u in een vakantiehuisje verblijft, moet u hier zeker een bezoekje brengen, zowel voor de ervaring als om verse producten in te slaan!

3. Bezoek PEEK&POKE Computer Museum

Een bezoek aan dit unieke museum is een van de populairste dingen om te doen in Rijeka geworden. Het museum heeft twee verdiepingen en is gevuld met meer dan 2000 oude computers, draagbare spelletjes, printers, spelconsoles en andere overblijfselen van de grote sprong voorwaarts die de technologie in de afgelopen drie decennia heeft gemaakt.

Deze leuke attractie is vooral populair bij gezinnen – het por-aspect is letterlijk en je kunt spelen op de werkende machines. Ouders zullen er een kick van krijgen om de oude technologie aan hun kinderen uit te leggen (en er herinneringen aan op te halen).

Adres: Ivana Grohovca 2, Rijeka, Croatiaputer Museum

4. De korzo van Rijeka

Opatija korzo

Waarschijnlijk een van de belangrijkste attracties in Rijeka en tevens het hart van de havenstad is Korzo – de prachtige hoofdpromenade van de havenstad. Deze voetgangerszone loopt dwars door de oude stad en inspireert met een unieke nostalgische flair. Bijzonder mooi zijn de prachtige gevels, die deze promenade een unieke charme geven. Het motto hier luidt: Zien en gezien worden! Toeristen en plaatselijke bewoners ontmoeten elkaar om te winkelen, maar nog meer om te genieten van de levendige drukte in een van de vele cafés.

5. Bezoek het prachtige Nationaal Park Risnjak

Wat te doen in Kvarner

Het zwaar beboste Nationaal Park Risnjak (Nacionalni park Risnjak), bekroond door de 1.528 meter hoge rotsachtige top van Veliki Risnjak, is een toevluchtsoord voor outdoor-liefhebbers. Een van de bekendste paden in het park is de Leska Trail, een relatief gemakkelijke wandeling die de gemiddelde wandelaar in ongeveer twee uur aflegt. Dit uitstekende park werd n 1995 opgericht en telt 12 afzonderlijke bezienswaardigheden die zowel in het Engels als in het Kroatisch zijn bewegwijzerd, waaronder een meer uitdagende tocht van drie uur die naar de top van Veliki Risnjak leidt. Het park is genoemd naar de zeldzame lynx die in het gebied voorkomt en heeft een grote verscheidenheid aan fauna, variërend van grote dieren, waaronder beren en herten, tot meer dan 50 vogelsoorten. Ook van belang is de Bron van Kupa, een bodemloze turkooizen poel van water die wordt gecrediteerd als het beginpunt van de Kupa rivier.

6. Torpedo Fabriek

Het Torpedomuseum is een echte insider-tip, vooral als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Rijeka. Tijdens de keizertijd was de havenstad de eerste plaats in Europa waar sinds 1866 torpedo’s werden uitgevonden, getest en in grote hoeveelheden geproduceerd. Tegenwoordig worden in de museumzaal veel van deze voorwerpen tentoongesteld, waarvan sommige afkomstig zijn uit de zee van de Kvarner Baai. De werking van de verschillende torpedo’s wordt in deze tentoonstelling ook op een duidelijke en gemakkelijk te begrijpen manier uitgelegd.

7. Bezoek aan het paleis van de gouverneur, het maritiem en historisch museum

Het paleis van de gouverneur (Guvernerova Palaca) was ooit de residentie van de Hongaarse gouverneur en huisvest nu het Maritiem en Historisch Museum van Kust-Kroatië (Povijesni I Pomorski Muzej). Dit prachtige oude neorenaissancegebouw, ontworpen door Alajos Hauszmann, een architect uit Boedapest, werd eind 1800 gebouwd en is op zichzelf al een bezoek waard vanwege zijn goed bewaarde grandeur.

Hoogtepunten van dit historische museum zijn onder andere een interessante tentoonstelling van modelschepen samen met een reeks nautische apparatuur. Ook interessant is een selectie van archeologische vondsten uit de prehistorie tot de Middeleeuwen, evenals een etnografische collectie en meubeldisplays.

Het museum werd opgericht in 1876 maar is sinds 1955 ondergebracht in het paleis van de gouverneur.

Adres: Muzejski trg 1/1, Rijeka, Kroatië

8. Bezoek het leuke dorp Opatija

In deze badplaats, 20 minuten ten westen van de kust bij Rijeka, kunt u in de voetsporen treden van de Oostenrijks-Hongaarse keizer en de adel die Opatija als kuuroord vestigden en hier hun winters doorbrachten. Eén blik op het stadje en je begrijpt waarom het in de 19e eeuw het “Nice van de Adriatische Zee” werd genoemd, en de Oostenrijkers hebben zeker hun stempel gedrukt. Opatija barst van de statige architectuur die dateert van de heerschappij van Frans Jozef I. Probeer Villa Angiolina, een extravagant paleis met formele Franse  uinen, of maak een wandeling over de Lungomare, een promenade langs zee die in de jaren 1880 werd aangelegd.

9. De Rijeka tunnel

Rijeka tunnel

De Rijeka Tunnel is een echt uniek ding om te zien in Rijeka! Hij werd gebouwd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Vroeger werd hij gebruikt voor militaire doeleinden en als bescherming tegen vliegtuigaanvallen, maar vandaag kunnen toeristen door de onderwereld van Rijeka wandelen. De ingang van de 330 meter lange tunnel is te vinden bij de kerk Sveti Vid of verborgen achter de lagere school Dolac. De toegang is gratis en overigens een welkome verkoeling in de zomer.

10. De Molo Longo 

De Molo Longo is uniek in Rijeka. Deze imposante 1,7 kilometer lange pier werd in 1888 gebouwd als golfbreker voor de haven en werd in 2009 opengesteld voor het publiek als promenade. Tijdens een wandeling kunt u genieten van het waarschijnlijk mooiste uitzicht op de oude stad van Rijeka, en u zult versteld staan van de vele vissersboten en de megajachten die hier aanmeren. Fantastisch daarbovenop zijn de coole bars en cafés die voor de nodige verfrissingen zorgen.

11. Georganiseerde uitstapjes in Rijeka

Ervaar de magie van georganiseerde uitjes in het betoverende Rijeka! Deze fascinerende stad aan de Kroatische kust biedt een schat aan avonturen en culturele ontdekkingen. Of je nu hunkert naar historische bezienswaardigheden, betoverende eilandexcursies, smaakvolle culinaire ervaringen of een bruisend nachtleven, Rijeka heeft het allemaal. Met georganiseerde uitjes in Rijeka kun je jezelf onderdompelen in een onvergetelijke reis vol diversiteit en verrassingen. Laat je leiden door de lokale experts en maak je klaar voor een betoverende reis door deze onontdekte parel van Kroatië.

Stranden van Rijeka

Rijeka stranden

De havenstad Rijeka in Kroatië is vooral bekend om haar cultuur en kunstscène. Maar ook de uniek mooie stranden van Rijeka zijn een hoogtepunt dat bij geen enkel bezoek mag ontbreken! Hoewel het een industriestad is, is de zee in deze regio wonderbaarlijk schoon en straalt ze deels in fantastische blauwtinten. Geen wonder dat sommige van deze droomstranden de Blauwe Vlag hebben gekregen! Maar waar liggen de mooiste stranden van Rijeka, welke plaatsen zijn populair voor een vakantie, en waar in de stad en omgeving zijn de beste stranden te vinden?

 • Plaza Ploce-strand (Fiumana-strand): Een van de grootste en populairste stranden in Rijeka is Plaza Ploce, ook wel bekend als het Fiumana-strand. Deze prachtige baai ligt in het noorden van het stadscentrum en is dankzij de uitstekende kwaliteit bekroond met de Blauwe Vlag. Dit stadsstrand is een soort dubbele baai met een kiezelstrand, dat zelfs in de zomer voldoende ruimte biedt om te zonnebaden en te zwemmen. Direct boven het strand ligt het grote overdekte zwembad, de Bazeni Kantrida, dat lokt met grote baden, duikplanken, vele sportfaciliteiten en zelfs een duikschool. Een kleine strandbar en een gezellig café zorgen voor de catering.
 • Sablićevo-strand: Voor velen is het Sablićevo-strand een van de mooiste stranden van Rijeka. En echt, deze adembenemende baai is als een van de oudste stadsstranden en daarom uniek. Het ligt in de stad, iets ten oosten, ongeveer 2,5 kilometer van het centrum, net onder een woonwijk en is via een paar steile trappen te bereiken. Al tijdens de wandeling naar beneden staat men versteld van het spectaculaire strandlandschap bestaande uit steile rotsen, fijne kiezels en overweldigend mooie zeekleuren. Dankzij een kleine bron van zoet water is het water op het Sablićevo strand heerlijk fris en gewoon heerlijk om af te koelen, vooral op warme zomerdagen.
 • Preluk strand: Een andere mooie plek om te gaan zwemmen ligt ten noorden van Rijeka, ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum, in het vakantieoord Preluk. Hier vindt u verschillende mooie stranden, waaronder een naaktstrand en andere verborgen baaien. Een van de mooiste zwemplekjes, en tegelijkertijd een echte insidertip voor iedereen die het liever rustig heeft, is het kleine, knusse strandje bij S-Bar. Terwijl u zich ontspant in de zon, kunt u genieten van een schoon kiezelstrand met ongelooflijk mooie turkooisblauwe zeekleuren. Het water is hier extreem helder en dankzij de natuurlijke omgeving ideaal om te snorkelen.
 • Kostrena Strand: Een van de beste stranden rond Rijeka is de pittoreske baai van Kostrena Beach. Dit ligt ten zuiden van de stad, ongeveer 8 kilometer van het stadscentrum. Hier kunt u genieten van een schoon, zeer fijn kiezelstrand in een buitengewoon romantische omgeving. De zee is er ook kristalhelder en u kunt er al snorkelend een verscheidenheid aan vissen en zeesterren ontdekken. Achter het Kostrena-strand bevinden zich een restaurant en een paar zeer gezellige strandtentjes, waar u heerlijk kunt eten en koele drankjes kunt krijgen. Langs de kust loopt een pittoreske promenade, waar u tijdens uitgebreide strandwandelingen nog meer eenzame baaien kunt ontdekken.
 • Strand Kantrida: Het Kantrida-strand ligt recht tegenover het stadion van Rijeka en is waarschijnlijk een van de populairste stranden van de stad. Voornamelijk de lokale bevolking ontmoet elkaar hier, maar ook toeristen mengen zich graag onder de mensen op dit stadsstrand. Vooral in het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk worden. Het Kantrida-strand is een kiezelstrand, dat ook gedeeltelijk is voorzien van betonnen vlakken. Direct erachter is een gezellig café, een kleine SUP-verhuur en er zijn ook voldoende gratis parkeerplaatsen.
 • Uvala Svezanj Baai (Kostrena): De Uvala Svezanj Baai is zeker een van de mooiste stranden in de directe omgeving van Rijeka. Het ligt enigszins verborgen in het zuiden van de stad, in de buurt van Kostrena, en kan worden bereikt via een paar treden naar beneden vanaf de parkeerplaats. Een prachtige natuurlijke baai met ronde stenen en een heldere, turkooisblauwe zee wacht hier op u. Een deel van deze baai maakt zelfs deel uit van een natuurreservaat. Speciaal op die plaats kunt u snorkelen en u vergapen aan een interessante onderwaterwereld.
 • Glavanovo-strand: Het relaxte Glavanova-strand is een ander aanbevolen zwemstrand in Rijeka. Tijdens een bezoek bevindt u zich in een wild en romantisch landschap van hoge rotsen, fijne, lichte kiezels en schilderachtige kleuren van de zee. Het water is zeer schoon en altijd aangenaam koel dankzij ondergrondse bronnen. Alleen eten en drinken voor de stranddag moet je meenemen naar het strand van Glavanovo, want er zijn geen bars of restaurants op dit kleine en rustige strandjuweeltje.
 • Stranden in Opatija: Andere mooie stranden in de omgeving van Rijeka vind je in het zeer bekende vakantieoord Opatija, 15 kilometer verderop. Hier vindt u een verscheidenheid aan prachtige zwembaaien, ingebed in een nostalgische achtergrond van oude keizerlijke gebouwen. Velen brengen hun zomervakantie door in Opatija en maken van daaruit een uitstapje naar Rijeka, bijvoorbeeld met de taxiboot, de auto of de bus.

Leukste Restaurants in Rijeka

Rijeka is gespecialiseerd in vis, zeevruchten en eenvoudige Venetiaans geïnspireerde gerechten, dankzij de ligging in de zeehaven en de culturele vermenging met het nabijgelegen Italië. Rijeka heeft een handvol toprestaurants die internationale culinaire kwaliteit bieden, maar je kunt ook wat lokale specialiteiten proeven in meer betaalbare restaurants. Lees verder voor onze recensentengids voor de beste restaurants in Rijeka.

 • MunicipiumHet Municipium is gevestigd in een groot gebouw uit het Habsburgse tijdperk, verscholen in een rustige binnenplaats midden in het centrum van de stad. Het personeel begroet u bij de ingang – decorum is alles. Het menu is uitgebreid en gericht op vis. Het meeste is geprijsd rond de 300 kn/kg, wat zeer redelijk is gezien de kwaliteit van de service, de presentatie en de gerechten zelf. Courgettes, wilde asperges en andere groenten komen ook aan bod en de wijnkaart telt 150 (voornamelijk Kroatische) soorten.
 • TarsaTarsa, verscholen in de rustige steegjes achter de sporthal van Trsat, zou bijna een dorpsherberg kunnen zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het een van Rijeka’s beste locaties is geworden voor een traditionele maaltijd. Hoewel het een modern gebouw is, is de inrichting onmiskenbaar traditioneel, met veel zichtbare bakstenen en houten balken. Op het menu staan overvloedige schotels met lokaal vlees en vis, gegrild of gebakken; huisgemaakte pasta’s met pittige goulash erbij; en een paar van de beste pannenkoeken van de Kvarner Golf om het af te maken. Let vooral op de schotels voor twee; specialiteiten zoals de Franjo Glavinić varkenskarbonade gevuld met pršut en mozzarella of de Maksimilijan inktvis met gebakken aardappelen en groenten zijn de extra uitgave meer dan waard.
 • Brasserie ASDeze prominente terrasbar met een sfeervol interieur was vroeger de Belgian Beer Brasserie en draagt nog steeds decoratieve sporen van de Benelux. Het is nog steeds een van de belangrijkste plekken om iets te drinken in Rijeka. Het ligt zo dicht bij de haven dat je vanaf de tafels buiten de schepen kunt zien passeren. Het is de moeite waard om hier wat langer te blijven hangen vanwege de stevige Belgische keuken en vooral vanwege de brouwsels van het vat en in flessen uit het land van het bier.
 • Conca d’Oro: Met een goede locatie en een reputatie als een van de beste plekken in de stad, kan dit drukke kelderrestaurant hogere prijzen vragen dan de meeste andere restaurants. Naast de gebruikelijke zeevruchten zijn er voorgerechten als viscarpaccio met kappertjes en gemarineerde zalm. De dagvis wordt uitgestald op ijs, en omvat een brede selectie weekdieren. De stevige salades kunnen als een kleine maaltijd dienen, gevolgd door een aantal kazen. Een vlotte bediening draagt bij aan een prettige sfeer.
 • Konoba Na Kantunu: Deze ooit piepkleine visbistro is uitgebreid naar de aangrenzende ruimte en heeft nieuw meubilair gekregen. De reputatie van het restaurant, dat de beste visgerechten van Rijeka serveert in een eenvoudige omgeving, is echter ongewijzigd gebleven. Neem plaats aan een van de rustieke houten tafels in het lichte, moderne interieur en bewonder de dienbladen met net gevangen vis en schaaldieren die achter het glas liggen te koelen. Wijs je keuze aan en wacht tot het vakkundig gegrild wordt, misschien lichtjes aangekleed met olijfolie en grote stukken zeezout, en dan opgediend als een minimalistisch meesterwerk. Het terras op de parkeerplaats krijgt de zon en biedt uitzicht op de dokken. Je kunt chiquer vinden, maar niet veel beter.
 • Bistro MornarHoewel Mornar naast de haven en de zeeterminal ligt, heeft u vanaf het L-vormige hoekterras slechts een glimp van de zee en een heleboel parkeerterreinen te zien. Vergeet het landschap: de stevige vleesgerechten hier voldoen, en de vis komt rechtstreeks van de boten of van de nabijgelegen markt, wat betekent dat het verser en goedkoper is dan de meeste plaatsen in de stad. Sluit u aan bij hongerige locals en zeilers en smul van royale schotels calamari, sardientjes of superieure versgevangen witvis tegen geweldige prijzen.
 • Restaurant TrsaticaDeze eetgelegenheid, deels pizzeria, deels grill, heeft een fantastische ligging in Trsat. Hier kunt u genieten van hoogwaardige versies van bekende gerechten, met uitzicht op het terras. Specialiteiten van het huis zijn onder andere lamskotelet met huisgemaakte noedels, tonijnsteak met polenta en salsa verde, en ragout met pasta. Als vleeseters kunnen jullie met z’n tweeën de biefstuk met aardappelen voor twee bestellen. À la carte zijn er alle favorieten van het huis, gegrilde inktvis, zeeduivel en pljeskavica, hier geserveerd met feta.

Uitgaan Rijeka

Als u op zoek bent naar een plek om te drinken, dansen of feesten in Rijeka, dan heeft u keuze te over. Het altijd rebelse Rijeka heeft een uitgaansleven dat past bij haar reputatie als de meest alternatieve stad van Kroatië, met een bedwelmend aanbod aan leuke bars, pubs en clubs. Ga naar deze late bars en clubs in Rijeka om je dorst te lessen tot in de vroege uurtjes.

 • Crkva: Rijeka is een stad die bekend staat om zijn nachtleven en naast het grote aanbod aan clubs in de stad vind je er ook speciale feesten en kleine festivalachtige evenementen die af en toe plaatsvinden in enkele van de voormalige industriële gebouwen aan de waterkant van de stad. Veel van deze evenementen draaien om underground dansmuziek en vinden sporadisch plaats, maar Crkva (wat kerk betekent) is de belangrijkste plek in de stad voor dergelijke geluiden, elke week weer. Spectaculaire lichten en visuals kenmerken deze intieme locatie, waar de DJ-booth verhoogd en centraal in de ruimte geplaatst is om te lijken op een altaar in een kerk, van waaruit de DJ zijn/haar preek houdt. Ze organiseren old school techno avonden, hip hop concerten, verschillende stijlen house muziek evenementen, harde dansfeesten en zowat elke Kroatische DJ die zijn geld waard is draait hier, naast internationale gasten die ongeveer een keer per maand opduiken.
 • Život: Elke stad heeft een plek als Život nodig. Život is een plek voor livemuziek waar je je helemaal kunt uitleven. Het biedt een podium aan indiebands en dj’s die van alles draaien, van grime tot Joegoslavische disco. Het is ingericht als het huis van je oma dat aan de drugs is – verwacht u aan UV-verlichte poppen en onbetrouwbare aquarellen – en het is een essentieel onderdeel van een avondje uit in Rijeka, en de redelijke prijslijst trekt een trouw publiek aan.
 • Tunel: In deze tunnel die in een spoordijk is gegraven, is het de meeste avonden druk, vooral in het weekend wanneer er meestal een band en dj’s techno en/of elektronica draaien. Een gewelfd stenen plafond, lasers en een goed uitziend publiek van in de twintig en dertig vormen het decor. Het kan een uitdaging zijn om bij de bar te komen, of gewoon een plekje te vinden om te staan. De weinige tafels vooraan zitten vol bij warmer weer.
 • Club Bačva: Bačva, vlak bij de markt, is overdag een gezellige bar en ’s avonds een plek voor gevarieerd entertainment, met livemuziek, lezingen en diverse willekeurige optredens. Het bierassortiment is enorm en de zitplaatsen buiten bieden u de mogelijkheid om het komen en gaan van een drukke straat in het centrum te bekijken.
 • Three Monkeys Bar: Geopend in november 2018, is meteen een hit onder Rijeka’s midden 20-ers tot begin 40-ers publiek dankzij de chique inrichting, het theater van de voorbeeldige service en de verfijnde cocktails. Het is een lange, dunne zaal met funky verlichting en in het weekend soms een dj aan het eind van de bar. ’s Avonds is het er vaak druk met feestjes of groepen vrienden die cocktails drinken met schijfjes komkommer of sinaasappelschil en geserveerd in heerlijk dikke glazen. Overdag wordt hier een van de beste koffiesoorten van de stad geserveerd, maar als u in de stemming bent, kunt u ook kiezen uit een uitgebreid assortiment sterke dranken van hoge kwaliteit. Alle drankjes worden bereid door deskundig, vriendelijk en zeer goed gepresenteerd personeel.
 • Rakhia Bar: Gespecialiseerd in rakija, de lokale vorm van grappa die in allerlei smaken verkrijgbaar is, is Rakhia in wezen een levendige stedelijke nachtclub die livemuziek programmeert op dinsdag en dj’s en feestjes van donderdag tot en met zaterdag. Tussendoor zijn er rakija proeverijen om uitgebreid te proeven.

Verblijven in Rijeka?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Pula? De stad ligt in de regio: Istrië, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Rijeka? Wij willen u graag helpen.