Senj, Kroatië: Reisgids & dingen om te doen!

Senj in Kroatië, vaak ook Zengg genoemd, is een waarlijk romantische badplaats in het zuiden van de Kvarner Baai. Deze charmante kustplaats is vooral beroemd om het imposante Nehaj Fort, dat majestueus boven de oude stad uittorent, en om de vele prachtige stranden en natuurlijke baaien waar u onvergetelijke zomerdagen aan zee kunt doorbrengen. Bovendien onthult een sightseeingtour door het middeleeuwse stadscentrum van Senj tal van historische bezienswaardigheden, en nodigen fantastische restaurants en cafés u uit om te genieten. Maar bezoekers houden vooral van de ontspannen sfeer en de unieke flair, die deze badplaats tot iets heel bijzonders aan de Kroatische Adriatische Zee maakt.

In deze reisgids geven wij u alle belangrijke informatie en tips over Senj in Kroatië. We laten u prachtige foto’s zien, de beste dingen om te doen en stranden, en waar u fantastische accommodatie kunt vinden.

Op deze pagina

Geschiedenis

Wat de geschiedenis van Senj betreft, kunnen we zeggen dat deze avontuurlijk en opwindend is. De Romeinen stichtten hier hun nederzetting omdat de ligging geweldig is. Niet alleen de 45e breedtegraad betekent een zeer aangenaam klimaat, maar ook de nabijheid van de zee en het vasteland, de grote haven en goede wegen, de berg en de zee. Senj was een plaats tussen de twee belangrijke machten (in de tijd): het Ottomaanse Rijk en de Republiek Venetië. De grote haven en de belangrijke positie van Senj maakten het begeerlijk voor beide partijen. Later werd de vesting Nehaj het hoofdkwartier van de Uskoks, de derde partij in de gevechten in de periode tussen de 15e en de 17e eeuw in deze regio. Uskoks waren niet-officiële soldaten van de Habsburgse monarchie, die vochten tegen het Ottomaanse Rijk in de Adriatische regio. In de 18e en 19e eeuw bleef Senj terughoudend in zijn ontwikkeling en groei. Het kende glorieuze en droevige momenten in de geschiedenis, maar het bleef een beroemde en belangrijke Adriatische stad.

Senj

Senj vandaag de dag

De stad Senj, met 7.200 inwoners, ligt aan het zuidelijke uiteinde van de Kvarner Baai, ongeveer 60 kilometer van Rijeka en 30 kilometer van Crkvenica. Deze historische plaats kan terugkijken op een rijke geschiedenis. De eerste nederzetting werd al 3.000 jaar geleden gesticht, waarmee Senj de oudste stad aan de boven-Adriatische Zee is! Een van de beroemdste historische bezienswaardigheden en tegelijkertijd het herkenningspunt is het Nehaj fort uit de Middeleeuwen. Het bevindt zich op de Nehaj-heuvel boven de stad en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap.

Vandaag de dag imponeert Senj vooral als een heerlijk mooi vakantieoord, dat bekoort met een uiterst charmante oude stad, een sprookjesachtig landschap met hoge bergen en de schilderachtige stranden. Uniek is ook het uitzicht op het tegenoverliggende eiland Krk, een panorama dat men vanaf de kust kan bewonderen en dat een uniek decor tevoorschijn tovert.

Leukste hotels Senj

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Senj,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Senj Kroatië

Bij een bezoek kunt u zich verheugen op een breed scala aan bezienswaardigheden. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden in Senj behoren de kleine oude stad met zijn kronkelige steegjes, de romantische vissershaven met zijn nostalgische gebouwen, de beroemde vesting Nehaj en niet te vergeten, de prachtige stranden van Senj.

 

Wat te doen in Senj? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Senj: 

1. Plitvice Meren

Senj

Het juweel in de natuurlijke kroon van Kroatië is het Nationaal Park Plitvice Meren. Natuurlijk is een bezoek aan dit sensationele park ook een van de belangrijkste – zo niet dé belangrijkste – dingen om te doen in de provincie Lika-Senj.

Plitvice Meren is een van de oudste en grootste nationale parken in Kroatië en is zonder twijfel het beroemdste park van Kroatië. Het is zo bijzonder dat de UNESCO het in 1979 tot werelderfgoed verklaarde.

Ongeveer 90% van het park ligt in Lika-Senj, de overige 10% in Karlovac County in centraal Kroatië. De zestien meren van Plitvice zijn wereldberoemd om hun verbazingwekkend schone water, weelderige boslandschap, en ontelbare watervallen – van luid gebulder tot vredig neerstortende watervallen. Alle meren staan met elkaar in verbinding, vloeien in elkaar over en zijn het resultaat van de samenvloeiing van onderaardse karstrivieren en bovengrondse stromen.

2. Historisch oud stadje

Senj

De historische oude stad is een van de mooiste plekken om te bezoeken in Senj. Tijdens een wandeling zult u versteld staan van een labyrint van kronkelende steegjes, oude herenhuizen uit verschillende tijdperken en waarlijk romantische pleinen. Bovendien kunt u nog steeds delen van de voormalige stadsmuren bezichtigen, en ook de stadspoort “Velika Vrata” uit 1779 is dankzij de restauratie goed bewaard gebleven. Echt bezienswaardig is het centrale plein Pavlinski Trg, waar u kunt genieten van de levendige drukte in een van de vele gezellige cafés, ijssalons en restaurants.

Interessant zijn ook de kleine musea en galeries, allereerst het stadsmuseum, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Senj, met name over de tijd van de Uskoks. Bovendien wordt in dit museum de oudste Kroatische drukplaat in Glagolitisch schrift tentoongesteld.

3. Kerk van St. Virgin Mary

De kerk van de Heilige Maagd Maria is zeker een van de mooiste bezienswaardigheden in de Oude Stad. Deze kerk, gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Later werd ze gerenoveerd en nu is ze het mooiste bedevaartsoord van de kuststad. Zeer bezienswaardig is vooral de pittoreske bakstenen gevel en de imposante vrijstaande kerktoren, die samen een waarlijk schilderachtige sfeer oproepen.

4. Fort

Senj

Het Nehaj-fort, ook bekend als Kula Nehaj, is het herkenningspunt van de kustplaats Senj. Gelegen op de gelijknamige heuvel Nehaj, betovert dit fort bezoekers met een adembenemend uitzicht op de kust. Het is interessant om te weten dat in de 16e eeuw veel van de toenmalige kerken, kloosters en gebouwen van de stad moesten worden afgebroken voor de bouw ervan. Vandaag de dag kan het kasteel van Nehaj ook van binnen worden bezichtigd. Tijdens een rondleiding zult u versteld staan van het imposante gebouw en het museum met de historische kanonnen geeft inzicht in de bewogen geschiedenis van de Uskoks. Het hele gebied rond het kasteel is ook echt de moeite waard, met mooie wandelpaden en prachtige uitzichtpunten over de stad.

Tip: Er is een fantastisch restaurant in de burcht dat regionale grillspecialiteiten en verse vis serveert!

5. Watersporten op de rivier de Gacka

Een andere gedeeltelijk onderaardse rivier in de provincie Lika-Senj is de rivier Gacka. De bovenloop van dit onontdekte natuurjuweel in Kroatië is het interessantste deel van de rivier. De Gacka-rivier wordt ook wel “het juweel van Lika” genoemd en staat bekend om zijn overvloedige flora en fauna en de vele buitenactiviteiten.

Als u op zoek bent naar avontuurlijke dingen om te doen in de provincie Lika-Senj, dan is het gebied rond de Gacka rivier de plek waar u moet zijn. De rivier is bijzonder geschikt voor kanoën en kajakken. Een typisch vaaravontuur op de Gacka-rivier begint bij de Vrilo Gacka Restaurants en eindigt bij de brug in Ličko Lešće.

Een andere mogelijkheid is episch vliegvissen aan de bovenloop van de Gacka rivier, aantoonbaar een van de beste visbestemmingen van Kroatië.

6. De haven van Senj

Senj

Ook de haven van Senj is echt de moeite waard. Hier kunt u een wandeling maken langs de waterkant en u vergapen aan de kleurrijke voorgevels van de huizen in de oude stad, die samen met de blauwe zee en de vesting op de achtergrond een sprookjesachtig decor oproepen. Ook mooi zijn de lange pieren die als golfbrekers voor de haven dienen en waar comfortabele bankjes uitnodigen om te blijven hangen. Onderweg ontdekt u altijd interessante standbeelden, sculpturen en enorme ankers, die overigens populaire fotomotieven zijn geworden.

7. Bezoek het beren reservaat in Kuterevo

Sinds zijn oprichting in 2002 is het berenreservaat van Kuterevo de belangrijkste attractie van de stad. Het doel van de vereniging is de bescherming van verweesde bruine beren in Kroatië. Op dit moment wonen er acht bruine beren in het reservaat, waarvan er twee uit de dierentuin komen. De andere zes verloren hun moeder tijdens hun eerste jaar, waardoor hun kans om in het wild te overleven nihil werd.

In Kroatië leven ongeveer 1.000 bruine beren in het wild, die het Dinargebergte hun thuis noemen. Ze worden beschouwd als een kwetsbare diersoort, en juist daarom zijn reservaten zoals dat in Kuterevo zo belangrijk.

Dit is zeker een plek om kinderen mee naartoe te nemen – deze kindvriendelijke activiteit zal zowel leuk als leerzaam zijn.

8. Georganiseerde activiteiten vanaf Senj

De stranden van Senj

Senj

De stranden in Senj zijn een van de redenen waarom deze badplaats zo populair is geworden. Langs de kust zijn er talrijke mooie badplaatsen, die uitnodigen om te ontspannen, te spetteren en te snorkelen. De meeste baaien zijn fijne kiezelbaaien, betonnen stranden en natuurlijke inhammen, waar de prachtige kleuren van de zee, de netheid en de idyllische sfeer punten scoren.

Prva Draga strand: Strand Prva Draga is een van de belangrijkste stranden in Senj! Deze droombaai is een echte blikvanger. Het meest indrukwekkend zijn de bijna kitscherige turquoise kleuren van de zee en het unieke landschap dat deze baai omringt. Een kleine strandbar biedt verfrissingen, en watersporten zoals kajakken, waterfietsen en jetskiën worden ook aangeboden.

Strand Škver Zuid: Het strand Skver Zuid ligt direct naast de haven, op slechts een paar minuten lopen van de oude stad. Badgasten zijn dol op dit schone, mooi aangelegde kiezelstrand, waar de kleine beschermende baaien garant staan voor veilig strandplezier. Ernaast ligt de autocamping Skver, en gezellige strandtenten zorgen voor de nodige horeca in het hoogseizoen.

Voda strand: Het Plaza Voda strand is een echte insider tip! Deze verborgen natuurlijke baai ligt in een adembenemend landschap, wordt omringd door hoge kliffen en kan worden bereikt via talrijke trappen vanaf de parkeerplaats. Het water is kristalhelder aan dit deel van de kust, en dus heb je de mogelijkheid om een fascinerende onderwaterwereld te ervaren tijdens het snorkelen.

Strand Škver Noord: Plaza Skver Noord is een zeer populair zwemstrand in Senj. Vooral gezinnen met kinderen houden van dit prachtige fijne kiezelstrand, waar turquoise zeekleuren en een fantastische vakantiesfeer verrukken. De baai ligt een paar stappen ten noorden van de Skver autocamping en kan te voet of met de auto worden bereikt. Parkeren is mogelijk direct achter het strand.

Verblijven in Senj?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Senj? De stad ligt in de regio: Kvarner en Lika-Senj, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.