Drnis

De stad Drnis ligt in het Dalmatische binnenland, in het centrale deel van het district Šibenik-Knin, halverwege tussen Šibenik en Knin. Het is een administratief, economisch en cultureel centrum van de historische en geografische microregio die zich uitstrekt van de hellingen van de berg Promina, over het Petrovo-veld tot de rivier Čikola en de berg Moseć.

Drnis ligt op het kruispunt van de mooiste en aantrekkelijkste delen van het Nationale Park Krka en het district Šibenik-Knin. Het is bekend om zijn originele prosciutto, uitstekende wijnen en goed bewaard gebleven traditionele, culturele en natuurlijke erfgoed. De stad is rijk aan religieuze gebouwen en wordt omringd door middeleeuwse vestingwerken die door de Kroatische heren werden gebouwd om hun landerijen en rivierovergangen over de rivieren Krka en Čikola te beschermen. In dit gebied werd de wereldberoemde beeldhouwer Ivan Meštrović geboren en zijn kunst is ook een essentieel onderdeel van het toeristische aanbod van het gebied.

Op deze pagina

Geschiedenis

Het Drnis-gebied is een gebied met belangrijke historische gebeurtenissen geweest. Archeologische overblijfselen uit het Paleolithicum getuigen van de vroege bevolking van het gebied. In de oudheid lag hier de grens tussen de Illyrische stammen Liburna en Delmati. In de Middeleeuwen werd in deze delen de kern gevormd van de eerste Kroatische staat. Het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van de stad dateert echter uit het jaar 1494.

De Ottomanen arriveerden hier in 1415 en Drnis stond onder Ottomaans bestuur tot het einde van de 17e eeuw. Deze historische periode wordt gekenmerkt door veelvuldige conflicten tussen de Ottomanen en de Venetianen. In de Ottomaanse tijd was Drniš een vooruitstrevende stad met 200-300 huishoudens, 5 moskeeën, watervoorziening vanuit de berg Promina en verschillende bruggen over de rivier Čikola.

Met de komst van de Venetianen in de 18e eeuw daalt Drnis af van de Gradina en bouwt de voorzieningen en de markt, palazzino en kvartir, die samen het huidige stadscentrum vormen.

De Habsburgse monarchie krijgt de heerschappij over dit gebied in 1798. In een korte periode, van 1806 tot 1813, werd hun heerschappij onderbroken door Napoleon. Na zijn ondergang werd de Habsburgse monarchie voortgezet tot 1918. Tijdens deze historische periode maakte Drniš opmerkelijke veranderingen door: opening van het postkantoor, invoering van continu basisonderwijs, oprichting van het orkest van Drniš, opening van de nationale bibliotheek Slavjanska, aanleg van een spoorwegverbinding naar Split en Šibenik (de kolenmijnen op de berg Promina waren van invloed op het industrialisatieproces), aanleg van een waterleidingnet (in die tijd stond de enige drinkfontein in Badanj (Stara česma)), begin van de exploitatie van bauxiet in Kalun, enz.

In 1923, onder het Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen, krijgt de stad elektriciteit. In 1925 werd de spoorlijn naar Zagreb voltooid en werd een telecommunicatiesysteem (telefoonlijnen) aangelegd. Na de Tweede Wereldoorlog wordt Drniš opnieuw verwoest tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995). Na vier jaar ballingschap keerden de inwoners van Drniš terug naar hun huizen en herbouwden zij de stad opnieuw.

Drnis Kroatië

Drnis vandaag de dag

De inwoners van Drnis koesteren de muziek en de folkloristische tradities van hun gebied met liefde, zodat gebruiken, folkloristische kostuums, traditionele dansen en melodieën verweven zijn in talrijke culturele evenementen. Het eerste schriftelijke bewijs van het bestaan van de stad dateert uit het jaar 1494. Vandaag de dag telt Drnis ongeveer 3.200 inwoners, terwijl de wijdere omgeving van de stad ongeveer 7.800 inwoners telt. Het klimaat is er submediterraan, met milde winters en hete zomers.

Wat te doen in Drnis Kroatië

Het land rond Drnis rijst rusteloos op. Verschillende tinten groen, zo ver het oog reikt. In de verte, de berg Dinara. Het is de spectaculaire achtergrond van bijna elke foto die hier wordt genomen.

Maar ondanks de ongelijke ondergrond ligt de stad Drnis er goed bij. Vredig en schilderachtig ligt het in de uitlopers van de Dinarische Alpen.

Er zijn vele redenen waarom u Drnis zou moeten ontdekken. Omdat het een stad is met een rijke traditie op het gebied van cultuur en eten, niet in de laatste plaats de meest karakteristieke prosciutto van Kroatië (Drniš pršut). Bovendien is het de geboorteplaats van de beroemdste beeldhouwer van Kroatië, de wereldberoemde Ivan Meštrović. Omgeven door prachtige natuur, waaronder de Promina berg, het nabijgelegen Krka Nationaal Park en het niet al te verre Dinara Natuurpark, zijn er ook tal van leuke dingen te doen in Drniš.

Wat te doen in Drnis? Lees hier de leukste activiteiten:

1. Ivan Meštrović in de straten van Drniš

Drnis Mestrovic

Ivan Meštrović (1883-1962) was beeldhouwer, schilder, architect en schrijver, en is een van de meest gewaardeerde Kroatische kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. Hij is geboren en getogen in Otavice bij Drniš. Hij woonde en werkte in talrijke internationale centra, zoals Parijs, Cannes, Zagreb, Belgrado, Rome, Genève en Lausanne. De kunstwerken van Meštrović zijn in heel Kroatië en wereldwijd tentoongesteld. Een aanzienlijk deel van zijn werk heeft hij aan zijn vaderland opgedragen en vervolgens geschonken. In de buurt van Otavice ontwierp en bouwde hij de Allerheiligste Verlosserkerk, (zijn familiegraf), en hij ontwierp ook het schoolgebouw en de openbare gezondheidszorg in Otavice. Een aanzienlijk aantal van zijn kunstwerken is ook in Drniš te zien. In het Stadsmuseum van Drniš worden Meštović’ beeldhouwwerken en schilderijen tentoongesteld, het beeldhouwwerk van Onze-Lieve-Vrouw van Petrovo is te zien op het hoofdaltaar van de parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans; en de fontein De Bron van het Leven, de reliëfs De Ploegers en St. Roch en het beeldhouwwerk Moeder en Kind zijn beschikbaar voor bezoekers op de openbare oppervlakken van Drniš.

2. Drnis Stadsmuseum

Het Stadsmuseum van Drniš bezit 50 kunstwerken van Ivan Meštrovič. U vindt het museum aan de ingang van de stad, bij de brug over de rivier Čikola. Verder vindt u er ook een archeologische, culturele en historische collectie. Daarnaast een verzameling oude foto’s en ansichtkaarten, kaarten en grafieken, een verzameling wapens en militaire uitrusting, een verzameling medailles, en hedendaagse kunst. Bovendien is het museum een levend onderdeel van het culturele leven van de stad. Er worden regelmatig evenementen en tentoonstellingen georganiseerd.

Het Stadsmuseum van Drniš is voor bezoekers geopend van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 10:30 uur en van 11:00 tot 14:30 uur. 

3. De oude molen

Niet ver van het museumgebouw, aan de ingang van de canyon van de rivier Čikola, staat de Oude Molen uit de 15e eeuw. De Oude Molen had ooit vijf molens in werking, maar werd aan het begin van de 17e eeuw verlaten. Het gebouw werd gereconstrueerd en volledig gerestaureerd in 2015. Op de begane grond van de molen is een etnografische tentoonstelling ingericht en op de bovenste verdieping is een souvenirwinkel van het museum. Een aangelegd voetpad biedt in twee richtingen toegang tot de Oude Molen: vanaf de brug over Čikola en vanaf het fort Gradina.

4. Vesting Gradina in Drnis

Drnis

Wilt u een episch uitzicht over Drniš, de omliggende uitlopers en bergen? Ga dan naar het fort van Drniš, Gradina. Het ligt 344 meter boven de Čikola Canyon.

Oorspronkelijk diende de vesting als verdediging tegen het oprukkende Ottomaanse Rijk. Drniš werd echter onder de voet gelopen. Daarna, onder Ottomaans bewind, werd Gradina opgewaardeerd. In de 17e eeuw gaven de Venetianen opdracht tot de vernietiging ervan. Maar de vesting werd herbouwd vanwege de voortdurende Ottomaanse dreiging, die duurde tot 1715.

In de 19e eeuw werd het fort verlaten. De stenen werden gebruikt als bouwmateriaal in de zich uitbreidende, bevrijde stad. Een deel ervan is vandaag nog te zien in de gebouwen van de stad! Op de oorspronkelijke plaats zijn nog overblijfselen van de zuidkant van het middeleeuwse fort te zien. En de Ottomaanse centrale toren en de noordoostelijke verdedigingsmuur. Gradina is een nationaal geregistreerd cultuurmonument.

5. Bezoek middeleeuwse vestigingwerken Gradina en Klucica

Langs de Krka en Čikola canyons, en ook in Drnis, kunnen de overblijfselen van verschillende majestueuze forten en vestingwerken worden bezocht. Hoewel sommige vroeger gebouwd zijn, worden alle forten beschouwd als onderdeel van het middeleeuwse verdedigingssysteem, gebouwd en eigendom van de Kroatische aristocratische families Nelipić, Šubić en anderen. Het systeem van middeleeuwse forten Ključica, Kamičak, Bogočin, Nečven en Trošenj wordt beschouwd als een van de grootste en meest significante historische verdedigingswerken in Kroatië.   

6. Zwemmen in de idyllische meer/rivier - Krka National Park

Krka Wat te doen in Sibenik

Het Nationaal Park Krka, dat gemakkelijk te bereiken is vanuit Šibenik, de dichtstbijzijnde hoofdstad, is een van de grote natuurwonderen in een land dat er vol mee is. Niet zo populair als Plitvice, een ander groen paradijs waarmee het vaak wordt vergeleken, heeft Krka het aanzienlijke voordeel dat het actieve deelname aanmoedigt, of althans, mogelijk maakt. Terwijl een duik in het water rond Plitvice ten strengste verboden is, mogen bezoekers in Krka zwemmen rond Skradinski buk, de lagune aan de voet van een reeks van 17 dramatische watervallen. De duik is zo populair dat de autoriteiten in 2017 het aantal bezoekers hebben moeten beperken. Skradinski buk kan ook worden bewonderd vanaf een van de promenades of vanaf het comfort van een excursieboot die ook de even indrukwekkende Roški slap waterval verder stroomopwaarts en Visovac, een 16e-eeuws klooster op een eigen eiland, aandoet. In totaal loopt het Nationaal Park Krka meer dan de helft van zijn 72,5 kilometer lange tocht langs de rivier waarnaar het is genoemd, waardoor het mogelijk is een aantal trektochten te maken over de vele paden, waarbij u kunt uitkijken naar wolven, steenarenden, everzwijnen en slechtvalken.   

7.. ČIKOLA RIVIER KLOOF

De buitengewoon aantrekkelijke canyon – tot 130 meter diep, waar ’s winters een snelle karstrivier doorheen stroomt en ’s zomers verdwijnt en de canyon volledig droogvalt – biedt vele mogelijkheden voor wandelen, rotsklimmen en canyoning. Naast het aangelegde wandelpad en uitkijkpunten, 50 klimroutes voor vrij klimmen op de steile karstrotsen, en 10 kilometer lange canyoning route, een zip line over Čikola canyon. Zip line heeft drie lijnen in totale lengte van 1400 meter en is een echte adrenaline attractie. Van de vele grotten in de canyon is de bekendste de Topla peć (Warme oven). In de grotten van de canyon zijn sporen van menselijke aanwezigheid gevonden die dateren uit het Paleolithicum, ongeveer 18.000 jaar voor Christus.

8. Etnoland

Etnoland Drnis

Themapark Etnoland laat u kennismaken met de tradities, de cultuur en het leven van Dalmatië zoals het ooit was. Bovendien kunt u hier traditionele maaltijden proeven die zijn bereid met ingrediënten uit de streek en zien hoe de ingrediënten worden verbouwd en de maaltijden worden bereid. Neem contact met hen op via +385 99 2200 204 of +385 99 2200 200, of stuur hen een e-mail: info@dalmati.com. Reserveren is noodzakelijk.

9. Festival van Drniš (Pršut Festival)

Het Festival van Drniš is zonder twijfel het beste van allemaal. Hier kunt u alles zien, proeven en proberen waar de stad bekend om staat. Naast de beroemde kaas en prosciutto vindt u er traditionele maaltijden en gebak. Bovendien is het een beurs voor plaatselijke kunstnijverheid. Het duurt twee volle dagen en het zit vol met intrigerende culturele programma’s waar je aan mee kunt doen of kunt genieten van het spektakel of muzikale klanken. Vreugde en festiviteiten vullen de straten. Het is niet alleen voor bezoekers, hoewel je er met open armen wordt ontvangen. Ook iedere inwoner kijkt uit naar het evenement.

Good Fest loopt van 23 – 27 juli 2021. Acteurs uit heel Kroatië zullen 5 voorstellingen geven, met een grote openingsceremonie op 23/07. Je wordt door alle hoeken van de stad geleid.

Leukste Restaurants

De eerste vraag is niet waar te eten in Drnis, Kroatië, maar wat te eten. Het traditionele eten in Drnis is een mix van Balkan en mediterrane invloeden. Platen hartig gegrild vlees, maaltijden van hele Adriatische vissen, grote porties pasta en zwarte risotto met inktvis zijn allemaal typische Dalmatische gerechten die je op de menukaarten van de restaurants in Drnis vindt. 

Hier de beste restaurants van Drnis:

De stad heeft twee goede pizzeria’s. Pizzeria Šego en Bistro Pizzeria Ghetto zullen iedereen tevreden stellen tijdens de lunch of op een informele avond. Aan Hotel Park is een restaurant verbonden. Proef de beste merlot uit de regio en proef de traditionele huisgemaakte gerechten van de regio bij Vizzulin Winery. Specialiteiten zijn hertenvlees en andere wildgerechten en, natuurlijk, pršut.

Als u door de plaatselijke dorpjes rijdt, kunt u familierestaurants tegenkomen die zelfgemaakte traditionele gerechten maken met hun eigen producten.

Vakantie in Drnis?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Drnis? Drnis ligt in de regio Šibenik Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!