Knin

De beroemde vesting bovenop de Spas-heuvel omringt tegenwoordig de oude stad Knin. Het fort van Knin is een van de meest herkenbare monumenten in Kroatië. Het is uniek en beschermt de voormalige zetel van de Kroatische koningen. Iedereen kan Knin Fort vanaf een foto herkennen. En iedereen kent Knin. Toch zijn veel minder mensen er ooit geweest.

Er heerst een wijdverbreid misverstand over de grote stad. Over het algemeen wordt er over gesproken in de verleden tijd, en wordt het belang ervan geacht tot het verleden te behoren. Dat is niet waar. Ja, Knin is een prachtige plek voor geschiedenisfanaten die er komen. Maar de aantrekkingskracht van Knin reikt veel verder dan zijn verleden.

Op deze pagina

Geschiedenis

Het gebied waar Knin ligt is al sinds de steentijd bewoond.  Een nederzetting groeide en werd het kasteel van Knin.  In de 9e eeuw werd een klooster gebouwd, gewijd aan de heilige Bartholomeus.  In de 10e eeuw was Knin een bewoonde stad. 

In de tweede helft van de 11e eeuw werd Knin bekend als “De Stad der Koningen”.

In het laatste deel van de 11e eeuw nam koning Dmitar Zvonimir zijn vaste woonplaats in Kiln.  Knin werd de hoofdstad en de zetel van de Kroatische koningen, en zo werd het bekend als “De Stad der Koningen”.  Als u vandaag de dag de stad binnenkomt, ziet u een bord met de tekst “Welkom in Knin, stad van koning Dmitar Zvonimir”.  Tussen de 10e en de 13e eeuw was Knin een machtig militair fort vanwege zijn strategische ligging en speelde een vitale rol in vele oorlogen en machtswisselingen door de jaren heen.

Knin

Knin vandaag de dag

Als mensen de naam Knin horen, komen visioenen van rebellie en rondvliegende kogels bij hen op. 

We herinneren ons de laatste slag om de Kroatische onafhankelijkheid die hier plaatsvond na het uiteenvallen van Joegoslavië in het begin van de jaren negentig.  Als u Knin tien jaar geleden had bezocht, had u nog kogelgaten in de muren van huizen kunnen zien.

Maar dat is allemaal veranderd!  Sindsdien heerst er vrede en is het leven langzaamaan weer normaal geworden.  Na de toelating tot de Europese Unie heeft Knin financiële middelen gekregen voor infrastructuurprojecten.  De regering van Knin heeft dat geld goed gebruikt voor allerlei projecten, van het schilderen van gebouwen in de stad tot het aanleggen van nieuwe parken en paden. 

Knin is meer bekend om zijn historisch belang dan om zijn toerisme, maar dat is aan het veranderen.  De inwoners willen graag dat Knin een toeristische bestemming wordt en doen er alles aan om die droom te verwezenlijken.

Hotels Knin

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Knin,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Knin Kroatië

Dit is een veelzijdige plaats, vol cultuur en keuken, maar ook geschiedenis en erfgoed. Knin wordt omringd door watervallen en rivieren, heuvels en bergen, vlakbij de bron van de rivier Krka. Ooit bekend als ‘De poort naar Dalmatië’, is het vandaag de dag ook de poort naar het natuurpark Dinara en de berg Dinara. Bovendien ligt het epische nationale park Krka op slechts een paar kilometer afstand.

Knin ligt op ongeveer 50 km van Šibenik, vlakbij de grenzen van Bosnië, Lika en Dalmatië, en is zo toegankelijk dat je zou denken dat iedereen die van Knin gehoord heeft, het misschien al bezocht heeft. Maar, velen hebben dat niet. Misschien zijn ze niet op de hoogte van alle redenen waarom Knin een van de mooiste dagtochten van Dalmatië is, of perfect voor een weekendje weg?

Wat te doen in Knin? Lees hier de leukste activiteiten:

1. Fotress Knin

Fotress Knin:  De vesting Knin is een groot 10e eeuws middeleeuws bastion dat het centrum van de stad domineert.  Het ligt ongeveer 100 meter boven de stad en is op zijn hoogste punt 470 meter lang en 110 meter breed.  De verdedigingsmuren zijn ongeveer 2 kilometer lang.  Het is een van de grootste Kroatische vestingmonumenten en het op een na grootste militaire vestingwerk in heel Europa.  Het was ook de thuisbasis van de eerste koningen van Kroatië en is in de loop der jaren getuige geweest van meerdere oorlogen. 

Terwijl delen van de vesting in ruïnes liggen, zijn andere delen de afgelopen jaren volledig gerestaureerd.  De restauratie omvat een museum, tentoonstellingsgalerijen en een restaurant. 

Het fort is gezinsvriendelijk, met activiteiten om alle leeftijden tevreden en bezig te houden.  Draag comfortabele wandelschoenen, want het fort beslaat 30 hectare en is verdeeld in de boven-, midden-, en benedenstad, verbonden door ophaalbruggen. 

Neem zeker uw fototoestel mee! Het fort werd op deze plek gebouwd met een goede reden – de bewoners hadden een panoramisch uitzicht dat hen in staat stelde elke naderende vijand te zien.  U zult niet op zoek zijn naar vijanden, maar het uitzicht op de stad en de omliggende bergen van Bosnië en Herzegovina is spectaculair.  De perfecte plek voor panoramafoto’s!

Toekomstige renovaties zijn gepland voor het fort van Knin, waaronder een buitenpodium voor zomerevenementen en educatieve bewegwijzering wordt toegevoegd voor extra uitleg over de verschillende functies van het fort.  Een speciale vermelding verdient de geplande verbetering van het parkeerterrein, dat zich momenteel bevindt aan een smalle eenbaansweg met ruimte voor een beperkt aantal voertuigen.  Het nieuwe parkeerterrein zal groter zijn met terrasvormige parkeerplaatsen compleet met uit- en ingangen. 

2. Romeinse nederzetting Burnum

Romeinse nederzetting Burnum: De Romeinse nederzetting Burnum, een oud Romeins militair kamp, bevindt zich in de nederzetting Ivosevci.  Ivosevci is gemakkelijk te bereiken na een rit van slechts 18 kilometer vanaf Knin. Dit gebied werd in 77 na Christus door de Romeinen gebouwd en wordt momenteel opgegraven.  Het bevat ook het grootste amfitheater in Dalmatië.  Rijdend op de weg van Knin naar Zadar zijn er twee bogen aan de linkerkant van de weg.  Men denkt dat deze bogen deel uitmaakten van de hoofdingang van het kamp. 

3. Dinara Mountain

Tegen een achtergrond die wordt gedomineerd door de berg, kun je in Knin niet om Dinara heen. Toch geeft het uitzicht van veraf niet het hele verhaal weer. Je weet misschien dat dit de hoogste top van Kroatië is, maar er is nog veel meer te vertellen. In feite is de berg slechts een deel van het enorme natuurpark Dinara. Van wandelen door de heuvels tot wandelen door de riviervalleien, het park heeft veel te bieden. Langs sommige routes zie je het traditionele leven, de cultuur en het erfgoed. Verder staat hier de vroegste kerk van Kroatië met een klokkentoren. Ook de bron van de Cetina rivier.

4. Natuurlijke kenmerken

Knin Krcic waterval

Krcic waterval:  De Krcic waterval, ook bekend als de Topoljski waterval, ligt 4 kilometer ten oosten van Knin.  Hij is 22 meter hoog en biedt een perfecte gelegenheid voor het maken van foto’s.  De kleur van het water is levendig en het is een goede plek om te zwemmen als de waterval niet te krachtig is.  Maar let op – de Krcic waterval droogt in de zomer uit!  De beste tijd voor een bezoek is tijdens het regenseizoen in de herfst of het begin van de winter, wanneer de waterval op zijn spectaculairst is.

Krcic rivier:  De Krcic rivier is beschermd sinds 1964.  Hij stroomt over een lengte van 10 kilometer van een bron naar de Topoljski slap waterval waar hij uitmondt in de Krka rivier.  De rivier stroomt door een diepe, schilderachtige canyon waar geologische lagen uit het Trias- en Jura-tijdperk te zien zijn.  Een traktatie voor de geologen!

Krka rivier:  De Krka rivier stroomt uit een grot aan de voet van de watervallen, waar hij samenvloeit met de Krcic rivier en nog 45 mijl door schilderachtige ravijnen stroomt, compleet met vele andere spectaculaire watervallen, voordat hij uitmondt in de Adriatische Zee.  Bij de brug over de Krka-rivier is een nieuw park aangelegd met speeltoestellen voor kinderen en volwassenen en een klimmuur.  De paden zijn ook verbeterd met fietspaden en bankjes langs de weg.  Toekomstige plannen omvatten de ontwikkeling van camping en toeristische faciliteiten.

Parken en paden:  Knin investeert meer geld in nieuwe parken en paden in de stad. 

5. Evenementen in Knin

Dagen van Zvonimir: Dagen van Zvonimir is een middeleeuwse re-enactment die plaatsvindt in de vesting van Knin.  Bestaat er een betere locatie om terug te gaan naar de Middeleeuwen?  Bezoekers worden ondergedompeld in een werkelijk unieke 11e-eeuwse ervaring.  Boogschieten, zwaardvechten en andere vergeten ambachten worden gedemonstreerd, of u kunt ze zelf uitproberen.  Het evenement omvat verschillende live-optredens, waaronder de aankomst van koning Zvonimir en koningin Jelena, het Riddertoernooi en een katapultaanval en vuurshow (gebaseerd op het Beleg van de Nacht).  Andere activiteiten zijn kunstvoorstellingen, workshops en winkelen voor lokale en regionale ambachten.

Leukste Restaurants

De eerste vraag is niet waar te eten in Knin, Kroatië, maar wat te eten. Het traditionele eten in Knin is een mix van Balkan en mediterrane invloeden. Platen hartig gegrild vlees, maaltijden van hele Adriatische vissen, grote porties pasta en zwarte risotto met inktvis zijn allemaal typische Dalmatische gerechten die je op de menukaarten van de restaurants in Split vindt. Voor een snelle hap uit Split zijn er tal van gelegenheden die burek, cevapi en pizza-bij-de-slice (pizza gesneden) verkopen. Er zijn vele smakelijke eetopties voor elk budget.

Hier de beste restaurants van Knin:

Restoran Tvrđava Knin.
Niet alleen is het fort een van de sterattracties van de stad, maar het geeft ook een belangrijk gastronomisch hoogtepunt. Samen met schotels met de beste lokale pršut en kaas, zijn de hoofdmaaltijden uitstekend. Over het algemeen zijn het traditionele, rustieke gerechten – gegrild en gebraden vlees, pasta’s, steaks en salades. Maar, je kunt hier ook een geweldig ambachtelijk biertje krijgen. En dan hebben we het nog niet eens over het uitzicht vanaf het terras van het restaurant, dat gewoonweg adembenemend is. Een maaltijd hier is dus gewoon een must.

Restaurant Tri lovca.
Het is belangrijk te beseffen dat met speciaal geroosterd vlees, als het eenmaal gaar is, het ook gaar is. Het is duidelijk dat het vele uren van zorgvuldige voorbereiding en koken kost om een heel dier aan het spit te roosteren. Lamsvlees en speenvarken worden hier inderdaad op deze manier bereid. Daarna laat men het vlees rusten, zodat het zijn sappen behoudt. Afhankelijk van het tijdstip waarop u arriveert, kan uw portie dus warm, warm of bijna koud zijn. Maar, het zal altijd perfect gaar zijn. Als u verwacht dat elke maaltijd gloeiend heet wordt geserveerd, zoals thuis, bestel dan een pizza. Als u echter een authentieke lokale voedselervaring wilt, bestel dan het lamsvlees. Maar, stel uw prioriteiten op smaak, kwaliteit van het vlees en deskundige bereiding, niet op temperatuur.

Restaurant La Rossa.
Voorheen miste Knin een klassieke restaurantervaring in het centrum van de stad. Maar in 2000 kwam La Rossa om dat te verhelpen. Natuurlijk, omdat ze Italiaans geïnspireerd zijn, hebben ze een pizza-optie. Maar er is hier nog veel meer. Zowel de pastagerechten als de desserts zijn geweldig en goed gepresenteerd. Ook wordt er gebruik gemaakt van de nabijgelegen rivieren. U vindt hier dan ook verse riviervis op het menu.

S’jela bistro
Hoewel je er ook andere dingen kunt krijgen, heeft nieuwste Knin-restaurant S’jela bistro een verleidelijk USP. Burgers. Als je de beste burger van de stad wilt, ga dan hierheen. Zoek je een aanbeveling uit hun menu van 10 verschillende hamburgers? Onmogelijk. Je zult ze allemaal willen proberen.

Kod Pere in Radučić.
Als u een liefhebber bent van de rustieke Dalmatische keuken, dan is het zien van dieren in hun geheel gekookt vanaf de weg een uitnodiging die u moeilijk kunt laten schieten. Kod Pere is niet alleen zo’n soort plek, maar ze doen het ook nog eens heel goed. Ze hebben binnen een groot zitgedeelte, dat populair is in de koelere maanden en voor evenementen. Maar als bezoeker zit je waarschijnlijk eerder op het informele, overdekte terras.

Knin Pizza Stad
Punt dat vaak over het hoofd wordt gezien, Knin is de pizzahoofdstad van het binnenland van Dalmatië. Nee, we maken geen grapje. Niet alleen vindt u hier de beste pizza’s van het binnenland van Dalmatië, maar het is ook moeilijk om een slechte te vinden.

Zowel peka als grill zijn verkrijgbaar naast de pizza bij Konoba Šime i Joso. Ook Pizzeria Tenen die elke dag van 7 uur ’s morgens tot 11 uur ’s avonds werkt. Hotel Mihovil staat plaatselijk evenzeer bekend om zijn pizzeria en restaurant.

Vakantie in Knin?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Knin? Knin ligt in de regio Šibenik zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!