Primosten, Kroatië: Alles over een perfect bezoek

Het pittoreske stadje Primosten ligt aan de Dalmatische kust en is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Kroatië. Het voormalige vissersdorpje bekoort met zijn romantische oude stad, interessante bezienswaardigheden, mooie accommodaties en onvergetelijke activiteiten, evenals geweldige excursiemogelijkheden in de omgeving van Primosten. Wandelend langs de pittoreske waterkant, kunt u genieten van een onvergelijkbare sfeer en tegelijkertijd heerlijke restaurants, bakkerijen en kleurrijke winkels vinden. Ook de stranden van Primosten zijn een echt hoogtepunt en staan garant voor het beste vakantiegenot.

Op deze pagina vindt u nuttige informatie en insider tips voor een onvergetelijke vakantie. Ook laten we de mooiste stranden zien, de leukste dingen om te doen in Primosten en delen we onze ervaringen en foto’s met u.

Op deze pagina

Geschiedenis

Volgens archeologisch onderzoek gaat het leven in deze streek terug tot de VIIe eeuw v. Chr. (Archeologische vindplaats Kunara). De regio Primosten beslaat een deel van het schiereiland Hilli, dat door vele oude bronnen wordt genoemd.  Het werd bewoond door Hilli, leden van de Illyrische stam. De regio was altijd het middelpunt van handel, administratieve en militaire oorlogshandelingen en stond bekend als het “bolwerk van het christendom”.

Het werd in 1386 bewoond door de voorvaderen van de huidige bewoners – 18 families die uit Bosnië waren ontsnapt aan de invasie van het Ottomaanse leger en hier hun nieuwe thuis hadden gevonden. Dat waren de oudste nederzettingen die zij vormden – Prhovo, Krusevo en Siroke. In de tweede helft van de XV eeuw, als gevolg van verdere Turkse aanvallen , daalden zij af naar de zee en trokken zich terug op kleine eilanden zoals “Caput Cista” of Gola Glava.

In 1564 wordt het vermeld onder de naam Primosten: In die tijd was het al een klein eiland en een nederzetting was ingesloten binnen een verdedigingsmuur naar het binnenland. De communicatie verliep via een houten brug, en daar komt de naam van de stad vandaan: “pri mostu” (“bij de brug”), Primosten.

Aan het einde van de XVII eeuw, na het einde van de Turkse dreiging (toen de Kretenzische en de Ottomaans-Venetiaanse oorlogen beëindigd waren), begon de bevolking terug te keren naar haar oude woningen, landbouw te bedrijven en vee te houden. Primosten bleef zich uitbreiden en in de XIX eeuw werd het het centrale economisch-sociale punt in het westelijke deel van Bosoljine (Bosiljine). De houten brug is vervangen door een dijk en de nederzetting strekt zich uit van achter de beschermende muren.

Primosten

Primosten vandaag de dag

De stad Primosten, met ongeveer 2.800 inwoners, ligt in het hart van Dalmatië, ongeveer 29 kilometer van Sibenik en 33 kilometer van de havenstad Trogir. Primosten is vooral bekend om zijn prachtige oude stad, gelegen op een schiereiland, dat samen met de prachtige stranden en de promenade het toeristische centrum vormt. De naam Primosten dateert uit 1564 en betekent “bij de brug”, omdat in de Middeleeuwen het huidige schiereiland slechts door een beweegbare brug met het vasteland was verbonden. Later werd een brug gebouwd, die nog steeds de oude stad met het vasteland verbindt.

Primosten, ooit een klein vissersdorpje, is een van de insidertips voor een romantische strandvakantie aan de Adriatische Zee. Het stadje staat bekend om zijn kleine waterval en werd in de geschiedenis door zeelui vaak “de droge kaap” genoemd. Vooral vakantiegangers aan zee waarderen de vele zonnige dagen en het milde klimaat van deze streek.

Leukste hotels Primosten

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Primosten,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Primosten Kroatië

Tijdens een verblijf in deze prachtige vakantieregio kunt u tal van gedenkwaardige activiteiten beleven. Wij hebben hier de mooiste dingen om te doen in Primosten voor u op een rijtje gezet, die u bij geen enkel bezoek mag missen.

 

 

Wat te doen in Primosten? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Primosten: 

1. De oude stad verkennen

Primosten

In de steegjes van de oude stad Primosten vindt u op bijna elke hoek wel iets leuks om te ontdekken. De beste manier om de stadswandeling door dit zeer charmante Dalmatische stadje te beginnen is bij de oude stadspoort. De oude stad lag ooit op een eiland en werd toen via een brug, later via een dam met het vasteland verbonden. Daarna werd de pittoreske stenen poort gebouwd als de toegang tot de oude stad.

Vervolgens loopt u vanaf het centrale plein bergopwaarts door de Galerija, langs mooie boetiekjes en heerlijke restaurants. Hier kunt u de oude stenen huizen bewonderen en prachtige foto’s maken van de prachtige architecturen. Zelfs als het weer niet zo geweldig is, is een wandeling door de oude stad nog steeds een aanbevolen activiteit voor uw vakantie.

2. Sint-Joriskerk

Primosten

Op de top, op het mooiste punt van de oude stad, komt u bij de Sint-Joriskerk, gebouwd in 1485. Deze romantische plek is een van de mooiste plekken om te bezoeken in Primosten en zou boven aan elk reislijstje moeten staan. Vooral aan te bevelen is een uitstapje in de avond, de stemming en het uitzicht bij zonsondergang is onovertroffen.

3. Wandeling langs de kust

Ongelooflijk idyllisch en een van de beste dingen om te doen in Primosten is de wandeling van ongeveer 30 minuten rond de oude stad. Hier kunt u een wandeling langs de kust maken en u vergapen aan de diepblauwe zee en de steile kliffen. Als u zin hebt om te zwemmen, maak dan een stop bij het strand Garbina, een van de mooiste stranden van Primosten.

4. Bezoek de schattige haven

Primosten

Aan de linkerkant van de oude stad naast het strand Luka, is er een kleine haven. Hier heeft u een prachtig uitzicht op de in zee deinende boten en de schilderachtige historische gebouwen rondom. Vlakbij is er elke ochtend een vismarkt en dagelijks de groente- en fruitmarkt.

5. Het standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Loretto (Loretto Statue)

Primosten our-lady-of-loretto-statue (1)

Een van de beste dingen om te doen in Primosten is een bezoek aan het standbeeld van Onze Lieve Vrouw van Loretto, ook bekend als Gospa od Loreta. Het werd voltooid in 2017 en is een van de b van de beste attracties in de regio. U kunt dit ongeveer 17 meter hoge Mariabeeld bereiken met de auto via een grindweg of via een korte wandeling van 60 minuten vanuit de oude stad. Vanaf de top geniet u van het meest spectaculaire uitzicht over Primosten, het schilderachtige landschap, de kust en de diepblauwe zee. Een absolute must als u op zoek bent naar de beste uitzichtpunten in de regio.

Bovendien heeft u vanaf de top een prachtig uitzicht op de jachthaven Kremik. Deze jachthaven is prachtig gelegen in een schilderachtige baai, omringd door wijngaarden. Hier groeit de beroemde Babic-wijn.

6. Feesten in een top uitgaansgelegenheid

Aurora ligt 2 km ten zuiden van de stad en werd geopend net toen in mei 1991 de oorlog uitbrak. Het heeft vele trends in dancemuziek overbrugd en heeft bijna elke bekende binnenlandse DJ ontvangen, plus internationale monikers. De eerste verdieping, met een cocktailbar, steakhouse en pooltafels, is overdag open; na 23.00 uur komt de tweede verdieping in actie: drie dansvloeren, een openluchtruimte met palmbomen, zes bars, pool en een chill-out lounge zone, allemaal open tot 4.00 uur. Carl Cox, Laurent Garnier en Roger Sanchez hebben hier al gedraaid. Verwacht schuimparty’s, retro-avonden, R&B en hiphop, en een publiek tot 3500 mensen.

7. Duiken in Primosten

De belangrijkste duikclub in Primošten, Pongo, richt zich tot alle leeftijden en ervaringsniveaus. De 50 duikplaatsen in de onmiddellijke omgeving variëren van een ondiepe duik rond grotten en kliffen om barracuda’s, kreeften, amberjacks en koraal te bewonderen, tot een verrassend aantal bijna intacte wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Voor de indrukwekkendste is een speciale vergunning nodig, maar ervaren duikers kunnen dan een Duits Stuka-vliegtuig en de Francesca di Rimini, een Italiaans vrachtschip waarvan de zware lading granaten nog zichtbaar is, goed bekijken. Er wordt ook les gegeven in besloten oefeningen en oefeningen in open water.

8. Primosten Kroatië Wijngaarden

De stad Primošten Kroatië is beroemd om zijn grote pittoreske wijngaarden. De oude nederzetting stond bekend om zijn gerichtheid op het verbouwen van druivenstokken en olijven. Een van de meest populaire wijngaarden in de stad is de Bucavac wijngaard ongeveer 3 kilometer naar het zuiden. Een van de meest populaire wijngaarden in de stad is de Bucavac, Primosten. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 18 hectare en is verdeeld in 56 geodetische grondpercelen, gescheiden door droge stenen muren.. De muren alleen al zijn een unieke schoonheid om te zien. Deze velden hebben rode aarde en plaatselijke onverharde paden leiden naar de kavels. De plaats was oorspronkelijk een rotsachtig en bijna nutteloos terrein maar de dorpelingen hebben het omgevormd tot een landbouwgrond. Dit gebeurde met de hand, dus stel je hun inspanningen voor zonder het gebruik van moderne machines. Hun traditie van wijn maken gaat terug tot in de oudheid. Misschien wilt u een fles of twee mee naar huis nemen en natuurlijk zoveel mogelijk wijn proeven als u daar bent.

 

In de omgeving ziet u talrijke grafstenen met ingekerfde motieven van wijndruiven die getuigen van de liefde van de mensen voor wijn uit die tijd.

9. Excursies rond Primosten

Primosten is een van de beste vertrekpunten om de Dalmatische kust te verkennen, daarom heeft u de mogelijkheid om tijdens uw vakantie enkele van de belangrijkste Kroatische bezienswaardigheden en nationale parken te bezoeken. Hier zijn de mooiste attracties en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn voor een excursie van een halve of een hele dag:

  • Sibenik: De stad Sibenik staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op ongeveer 28 kilometer van Primosten. Tijdens een excursie is een bezoek aan de oude vesting en de kathedraal van Sint-Jacob een must do. Door de vele prachtige oude plaatsen zijn hier enkele van de filmscènes van Game of Thrones gefilmd. Lees hier meer over Sibenik.
  • Krka Watervallen: Een prachtig natuurspektakel zijn de Krka watervallen in het Krka Nationaal Park, die slechts zo’n 30 kilometer van Primosten verwijderd zijn. Hier kunt u wandelen door een uniek ecosysteem en zelfs een bad nemen bij de belangrijkste waterval. Bekijk hier onder de tours.
  • Trogir: Het UNESCO Werelderfgoed Trogir is een populaire toeristische bestemming niet ver van Primosten. Deze historische stad ligt op ongeveer 30 kilometer afstand en biedt een aantal zeer interessante bezienswaardigheden in de oude stad. Perfect voor een uitstapje van een halve dag. Lees hier meer over Trogir.
  • Split: Prachtig en zeker de moeite waard is de wereldberoemde oude stad Split. Het paleis van Diocletianus en het middeleeuwse Split zijn UNESCO werelderfgoed en de hoogtepunten van deze havenstad. Van Primosten naar Split is het ongeveer 60 kilometer rijden. Lees hier meer over Split.
  • Zadar: Hoewel 110 kilometer verderop, is de prachtige oude stad Zadar ook een bezoek waard. Hier is de plaats waar het beroemde zeeorgel klanken voortbrengt door de golven van de oceaan. Lees hier meer over Zadar.

De stranden van Primosten

Primosten

Niet alleen de oude stad en de vele bezienswaardigheden bekoren de bezoekers, ook de prachtige stranden in Primosten zijn gewoonweg geweldig. Tijdens het zwemmen in de kristalheldere zee geniet u altijd van een ongelooflijk mooi landschap met de historische stad op de achtergrond. Hier zijn de beste plaatsen om te zwemmen en te snorkelen in Primosten:

Mala Raduca: Het belangrijkste strand van Primosten is de Mala Raduca, die schilderachtig direct aan de oude stad ligt. Met zijn fijne kiezel, de ongelooflijk mooie blauwe waterkleuren en het uitzicht op het schiereiland, is het een van de absoluut beste stranden van de stad. Achter de Mala Raduca ligt de strandboulevard, waar u tal van restaurants, cafés, bars en mogelijkheden om te winkelen kunt vinden.

Velika Raduca: De Velika Raduca ligt aan de noordkant van het schiereiland Raduca en is het langste strand van Primosten. Deze baai is ideaal voor gezinnen met kinderen. Hier vindt u een breed scala aan entertainment, zoals strandbars, watertrampolines, waterfietsen en nog veel meer wateractiviteiten.

Dagna Strand: Een echt mooie verborgen baai is het strand Dagna. Het ligt een eindje van de oude stad en is in ongeveer 15 minuten lopen te bereiken. De baai is prachtig en schittert in de mooiste kleuren van de zee. De legendarische Bau Bar, een strandbar direct aan de Dagna-baai, kijkt uit over de zee en biedt een echt gezellige ambiance.

Porat Bay & Strand Juni: De twee stranden Porat en June liggen op ongeveer 2 kilometer van de oude stad en bieden een rustige strandsfeer. Vooral het uitzicht op Primosten is onovertroffen. Op deze strandgedeelten moet u uw eigen eten meenemen, want er zijn nog geen bars en restaurants.

Dolac-strand: Het Dolac-strand ligt een paar kilometer buiten Primosten en is een echte insidertip voor een rustige strandvakantie. Mooi is de mix van fijne kiezel- en rotsstranden, die ideaal is om te zwemmen en te snorkelen. Ook geweldig is het restaurant Boxer direct aan het strand, dat echt heerlijke Kroatische specialiteiten serveert.

Leuke restaurants in Primosten

Santa Marina is een uitstekende keuze als u in Primosten verblijft (of zelfs alleen maar in dit deel van Kroatië!). Het restaurant biedt een aantal traditionele en bekende Dalmatische gerechten, waaronder peka (een mix van vlees en groenten gekookt in een grote pot met een gewelfd deksel in/op hete kolen) en pasticada (een soort stoofpot van rundvlees). Er is ook een goede selectie van visgerechten.

Restaurant Mediteran is een chique optie in het centrum van de stad, met een zeer goed menu. Naast een uitstekende selectie vis, zeevruchten en biefstuk, kunt u hier ook carpaccio of tonijntartaar proberen. En niet te vergeten het proeven van een paar Kroatische wijnen van hun fantastische wijnkaart!

Tavern Marina heeft een prachtige locatie direct aan zee. Met het oog op het sourcen van lokaal geproduceerde ingrediënten, is er genoeg te kiezen uit hun vis- en vleesaanbod.

Voor cocktails en een drankje na het diner kunt u terecht in de Bau Bar!

Nachtleven Primosten

Primošten heeft een aantal goede clubs – voordat ze uitgaan, gaan de jonge feestgangers naar de bars langs de Mala Raduća kust. Plaatsen zijn onder andere Popaj, en Nautica, een paar stappen langs de kust richting de oude stad. Marina Frapa, in Rogoznica, blijft een gemengd publiek trekken voor haar zomerprogramma.

Aurora: Aurora ligt 2 km ten zuiden van de stad en werd geopend net toen in mei 1991 de oorlog uitbrak. Het heeft vele trends in dansmuziek overbrugd en heeft bijna elke bekende binnenlandse DJ gehost, plus internationale monikers. De eerste verdieping, met een cocktailbar, steakhouse en pooltafels, is overdag open; na 23.00 uur komt de tweede verdieping in actie: drie dansvloeren, een openluchtruimte met palmbomen, zes bars, pool en een chill-out lounge zone, allemaal open tot 4.00 uur. Carl Cox, Laurent Garnier en Roger Sanchez hebben hier al gedraaid. Verwacht schuimparty’s, retro-avonden, R&B en hip hop, en een menigte tot 3.500 mensen.

Legends Pub: Dichtbij het centrum van Primošten, is Legends een huis van plezier dat een groot oud gebouw vult, heringericht in een Iers thema. Het spreekt de oudere lokale bevolking en mainstream expats aan met een muzikale agenda van traditionele Dalmatische klapa en evergreen hits. De tafels op het terras aan de waterkant zitten meestal snel vol. Als de toeristen verdwenen zijn, nemen de stamgasten het over en gaat het gespreksonderwerp over op sport. Het interieur van de Legends is volledig versierd met ingelijste Kroatische voetbalshirts en foto’s van helden uit het WK en Wimbledon.

Francos: Het eigentijdse Francos, dat zichzelf zowel tapasbar als pub noemt, is het soort plek waar je je tegoed kunt doen aan schalen met Dalmatische prosciutto en kaas, misschien met een schaal ruw gesneden frieten ernaast, een Aperol spritz kunt bestellen en de avond op zijn beloop kunt laten terwijl een dj de boel op gang brengt. De wijnselectie is een van de beste in Primošten en hoewel het informeel is, trekt het gewoonlijk een clientèle van een iets hogere klasse aan. Lunch kan een bescheiden portie pasta of een fijn samengestelde salade zijn, en de locatie aan het strand is altijd een winnaar, of het nu ’s morgens vroeg is of ’s avonds laat.

Caffe Cocktail Bar Camel: Het terras ligt verscholen aan de kust bij het strand van Sveti Juraj. De Caffe Bar Cocktail Camel is niet zo chique als de merkonderzetters doen vermoeden, maar biedt fatsoenlijke mixdrankjes tegen vriendelijke prijzen. Geniet van de zonsondergang met een glas mojito of een verfrissende Aperol spritz terwijl de bar al vroeg in de avond een gezellige drukte creëert en andere klanten Camel in hun dagelijkse ritueel hebben opgenomen. Het is ook goed voor koffie in de ochtend, en blijft de meeste nachten open tot 2 uur ’s nachts.

Caffe Bar Maž: Caffe Bar Maž bespaart u het gesleep met de koelbox helemaal naar Velika Raduča of Mala Raduča strand, in de baai tussen de twee landtongen. Maž biedt een eenvoudig maar welkom aanbod van cocktails, bieren, frisdranken en koffie, en biedt ook comfortabele lounge stoelen en parasols om een pauze te nemen van het zonnebaden of zwemmen. Af en toe is er live muziek en worden er belangrijke voetbalwedstrijden vertoond. Vriendelijk personeel, ook.

Caffe Bar Vlaho: Caffe Bar Vlaho, dat al lang voor de Kroatische onafhankelijkheid actief was, trekt een solide clientèle van plaatselijke bewoners en toeristen, die bijna allemaal op de een of andere manier vaste klanten zijn. Als u eenmaal de dag begint bij Vlaho, met een kopje koffie van topkwaliteit terwijl u rustig over de Adriatische Zee uitkijkt, zult u waarschijnlijk nergens anders kiezen om uw ochtend in gang te zetten. Het heeft WiFi, natuurlijk, en een gevoel voor humor, de boodschap van de dag hangt buiten op een bord. Het is een avondlocatie, met bieren en cocktails in de aanbieding de meeste avonden tot minstens middernacht.

Agape Kitchen & Wine: Agape Kitchen & Wine Bar werd geopend in 2016 en heeft een modernere benadering van de keuken dan de traditionelere en langer gevestigde tavernes eromheen. Hier kunnen maaltijden beginnen met tapas, die in vier varianten komen, Agape (met Dalmatische gerookte ham, spek en kazen), Dalmatiër (een keuze van de chef uit zeevruchten), Primošten (met zwaardvis, tonijn en truffelkaas) en marino (een schotel voor vier met gegrilde octopus, zalm en gevulde inktvis). Op het hoofdmenu staan veel biefstuk en lamsvlees, maar als de tapas hun werk hebben gedaan, kunt u kiezen voor een lichtere zeeduivelfilet met bloemkoolpuree en zongedroogde tomaten. Het is ook een wijnbar, u vindt hier kwaliteits Pošip Čara uit Korčula, Plavac Mali uit Brač en Babić geproduceerd in de buurt.

Verblijven in Primosten?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Primosten? De stad ligt in de regio: Sibenik, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.