Biograd na Moru

Biograd na Moru ligt ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van Zadar, dat in het zuiden van Kroatië ligt. Het heeft een bevolking van ongeveer 13.000 inwoners die de gehele gemeente Biograd na Moru vormen. Er zijn talrijke stranden in de nabijheid van het stadscentrum en het staat ook bekend om zijn vriendelijke mensen en uitstekende eten.

Veel toeristen komen naar dit gebied vanwege de geweldige omgeving en het klimaat; de stranden trekken in feite veel bezoekers uit alle ovaties. De ligging maakt het ook tot een relatief goedkoop vakantiegebied en er is een ruime keuze aan hotels en andere accommodatiemogelijkheden in Biograd na Moru. De stad heeft overheerlijke visgerechten, rijke geschiedenis en cultuur, evenals de pittoreske architectuur in het geheel.

Op deze pagina

Geschiedenis

De moderne geschiedenis van Biograd na Moru begon toen de Venetianen in 1266 een kasteel (Castrum Burana) bouwden op het eiland Burana. 

De stad heeft een rijke geschiedenis, met archeologische bewijzen van nederzettingen uit het Neolithicum en de Bronstijd die teruggaan tot 4000 v. Chr. In de Romeinse periode werd het een belangrijke plaats in de Dalmatische provincie, omdat zich hier de meeste handelsroutes naar de Adriatische Zee bevonden. Het bevat de overblijfselen van een Romeins amfitheater en een sterke ondergrondse rivier die een natuurlijke bescherming biedt tegen aardbevingen. De kerk van St. George is een van de belangrijkste historische gebouwen.

De stad is ook van oudsher bekend als een centrum van handel en industrie; volgens de plaatselijke traditie waren het hier dat Kroatische kooplieden al in 927 na Christus naar Venetië begonnen te varen.

De stad Biograd na Moru heeft de laatste jaren een toeristische opleving doorgemaakt en behoort tot de meest bezochte plaatsen in Kroatië, vooral in de zomermaanden. Hier zijn enkele interessante statistieken:

In 2001 bezochten 2.538 toeristen Biograd na Moru; dit aantal steeg tot 39.330 in 2005 (een stijging van 1.240%). In 2010 alleen al bedroeg het aantal 45.000 en de directeur van het Bureau voor Toerisme van Biograd na Moru is van plan om tegen 2022 125.000 bezoekers te halen.

Biograd na Moru

Biograd na Moru vandaag de dag

Biograd is beroemd om zijn blauwmarmeren stranden en zijn monumentale oude stad. Er is het Biograd na Moru Museum dat stenen artefacten, keramiek en glaswerk toont daterend uit de oudheid tot de tegenwoordige tijd. Het is een ware schatkamer van culturele en historische kunstvoorwerpen. De stad heeft vele restaurants en bars waar uitstekend eten wordt geserveerd. Er zijn tal van dingen te doen in deze prachtige stad, waaronder verschillende soorten watersporten zoals windsurfen, bananenboot varen of zelfs het beoefenen van uw surfkunsten op die beroemde blauwe-marmeren stranden. Het heeft alles wat u van uw zomervakantiebestemming verlangt: zon, zee, stranden en uitstekende weersomstandigheden die het hele jaar door gegarandeerd zijn.

Hotels Biograd na Moru

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Biograd na Moru,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Biograd na Moru Kroatië

Biograd na Moru is een populaire Kroatische vakantiebestemming, en ook erg populair als zeilbestemming – dit is het meest inspringende deel van de Kroatische kust, dus ideaal voor wie de zee wil verkennen. Het is dan ook geen verrassing dat zich hier een grote jachthaven bevindt – een van de beste in Kroatië met 750 ligplaatsen. De stad ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Zadar en ongeveer 50 km ten noorden van Sibenik, dus vanuit beide gemakkelijk te bereiken. Het is ook een ideale locatie om een aantal van de nationale en natuurparken van Kroatië te bezoeken.

Wat te doen in Biograd na Moru? Lees hier de leukste activiteiten in de omgeving van Biograd na Moru en in de stad zelf: 

1. Chillen op de stranden

Soline Beach is een zandstrand ten zuiden (langs de kust) van het belangrijkste deel van Biograd na Moru. Er zijn hier uitstekende faciliteiten – waaronder tal van cafés en eetgelegenheden – plus kleedkamers en douches, watersportplezier en kleine bootverhuur (bv. kano’s en rubberboten). Het strand is omgeven door pijnbomen, dus er is voldoende schaduw als de hitte van de zon te veel wordt. Het strand heeft ook een ondiepe instap in het water – dit (plus het schaduwaspect) maakt het uitstekend geschikt voor mensen met jonge kinderen. Dichter bij de stad maar langs hetzelfde stuk strand ligt het kiezelstrand Drazica.

Bosana Beach ligt ten noorden van Biograd. Dit kiezelstrand heeft ook enkele eet- en speelgelegenheden.

Crvena Luka Beach is een ander zandstrand omgeven door pijnbomen – dit strand ligt echter ongeveer 3 km ten zuiden van Biograd.

2. Het Museum van Biograd na Moru

Het museum van Biograd herbergt een aantal interessante voorwerpen uit de stad (met haar rijke geschiedenis) en de omgeving. Het interessantste is misschien wel een tentoonstelling van voorwerpen die werden gevonden op een Venetiaans schip dat in de 16e eeuw voor de kust zonk; het schip werd pas bijna 400 jaar later, in 1967, door een visser ontdekt.

Er zijn een aantal kerken in de stad, waaronder de 18e-eeuwse kerk van St. Anastasia en de kleine kerk van St. Rocco. De overblijfselen van de middeleeuwse kerk van St. Catherine zijn ook te zien.

3. Haven van Biograd na Moru

Marina Kornati biedt een zeer aangename wandeling langs de vele honderden boten die hier aangemeerd liggen; er is hier ook een restaurant.

4. Het eiland Pasman

Pasman ligt vlak voor dit deel van de Kroatische kust, en er gaan dagelijks veerboten van Biograd naar Tkon op het eiland. Jadrolinija verzorgt deze veerboten (die ook auto’s vervoeren – u kunt Pasman dus volledig met uw eigen vervoer verkennen als u dat wilt), die een reistijd van slechts 20 minuten hebben. Er zijn een paar zandstranden op Pasman.

5. Kornati National Park

Kornati is zeer geschikt als dagtocht vanuit Biograd na Moru vanwege de nabijheid. Het is echt alleen mogelijk om het te bezoeken tijdens een excursie (nou ja, tenzij u uw eigen boot heeft!) – vraag bij een plaatselijk bureau naar rondleidingen.

6. Het eiland Galesnjak

Biograd na Moru

Het eiland Galesnjak heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege zijn vorm…die van een hart! (Het werd in feite onder de aandacht van de wereld gebracht door Google Earth!) Ondanks het feit dat het werd uitgeroepen tot het ‘eiland van de liefde’ of het ‘eiland van de minnaar’, heeft dit kleine, onbewoonde eiland in het Pasman kanaal niets noemenswaardigs op het eiland. Sommigen zullen het toch graag bezoeken omwille van wat zij beschouwen als het ‘romantische karakter’ vanwege de hartvorm. Het kan alleen worden bezocht per privé gehuurde boot – vraag ernaar in de stad.

7. Fun Park Biograd

Fun Park Biograd is een klein themapark in de omgeving. Misschien niet de grootste attractie voor liefhebbers van themaparken, maar het is toch iets anders te doen als u uitgekeken bent op de zee en de zon. Als u kleintjes meeneemt, zullen ze zich hier zeker vermaken!

Leukste Restaurants in Biograd na Moru

Als je op zoek bent naar goede restaurants en authentieke Kroatische tavernes met mediterrane gerechten en een verleidelijke wijnkaart en je wilt bediend worden door attent personeel in een gezellige omgeving, ben je in Biograd na Moru in de juiste stad.

Hier een lijst van de beste restaurants in Biograd na Moru:

  • Kaciol / Restaurant, Seafood
  • Konoba Kampanel / Restaurant, BBQ, Seafood
  • Casa Vecchia / Restaurant, Italian, Pizzeria
  • Restoran Riva / Restaurant, Seafood, BBQ, Pub & bar
  • Restoran Dupin / Restaurant, Seafood, Pub & bar
  • Carpymore / Restaurant, Pub & bar, Pizzeria, Seafood
  • Konoba Steak House Max / Restaurant, Steakhouse, Seafood, BBQ
  • Bistro Europa / Restaurant, Seafood, Pizzeria
  • Peperino / Restaurant, Pizzeria, Seafood, Italian
  • Restoran Arkada / Restaurant, Seafood

Vakantie in Biograd?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van de stad Biograd na Moru? De stad ligt in de regio, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!