Nin

Nin is de oudste Kroatische koningsstad. Maar ze leeft niet alleen van haar vroegere glorie. Het verleden en het heden gaan hand in hand. Nin is een Dalmatische stad die zo aangenaam is om in te wonen of voor een vakantie. Er wordt gezegd dat Nin de kleinste kathedraal ter wereld heeft en een van de mooiste stranden.

Mensen komen hier voor vakantie en recreatie. Nin biedt plezier; het herstelt de gezondheid, de energie en het zelfvertrouwen.

Nin is de Europese bestemming bij uitstek en zoveel hiervan is verweven in het verleden en het heden, in wat de natuur heeft voorzien en wat de mens heeft gemaakt. Nin heeft zijn verhaal!

Inhoudsopgave

Geschiedenis

Nin heeft een drieduizend jaar oude geschiedenis, die niet alleen in geschiedenisboeken is opgetekend, maar de bezoeker loopt er letterlijk overheen, of leert erover uit de rijke museumcollecties. Het werd gesticht door de Ilyrische stam der Liburniërs in de 9e eeuw v. Chr. en stond bekend onder de naam Aenona. Dankzij archeologische opgravingen op deze plaats kan de ontwikkeling van de Liburische cultuur worden gevolgd. De nederzetting op het kleine eiland was omringd door muren, en de huizen werden gebouwd met behulp van de droogsteenmuur-techniek, en te oordelen naar de historische bewijzen was het volk welvarend.

Tijdens de Romeinse overheersing was het dorp een belangrijke gemeente en zeehaven. De overblijfselen van huizen en de mozaïeken getuigen van een aangename en welvarende levensstijl gezien de omstandigheden. Voor handelsdoeleinden werd een grote haven gebouwd in het huidige gebied van Zaton Holiday Resort. Het belangrijkste complex uit de Romeinse tijd was het Forum met Capitolium. Er was ook een monumentale tempel, qua grootte een van de grootste in ons gebied. Het niveau van ontwikkeling wordt ondersteund door het feit dat Nin in die tijd ook een watervoorzieningssysteem had en naast belangrijke openbare gebouwen, zou het ook een thermaal bad en een amfitheater hebben gehad.

In haar lange geschiedenis werd Nin verschillende malen verwoest, maar het stond weer op, om in 1646 volledig te worden verwoest toen Venetië het opofferde om het fort van Zadar te redden van een Turkse invasie. Dat einde, zoals zovele keren eerder, was ook zijn nieuwe begin.

Maar wat de geschiedenis van Nin het duidelijkst bepaalt en verbindt met de dag van vandaag, is het feit dat het het eerste politieke, religieuze en culturele centrum van het middeleeuwse Kroatië was. Het was de plaats waar de Kroatische staat werd geboren. Nin is ook de oudste Kroatische koninklijke stad, een permanente of occasionele zetel van nationale heersers: hertogen Višelav, Trpimir en Branimir, koningen Tomislav, Petar Krešimir IV. en Zvonimir, hertogen Šubić van Bribir enz… Nin was een bisdom van de 9e -19e eeuw. De bisschoppen van Nin waren beroemd voor de Kroatische Kerk, de meest prominente onder hen was Grgur Ninski, een strijder voor het behoud van het Kroatische volksschrift, het glagolitisch.

In musea zijn rijke archeologische vondsten uit de geschiedenis van Nin te zien, die illustreren hoe zij in de loop van hun geschiedenis diep verweven zijn geweest met het heden van de oudste koninklijke Kroatische stad, en de wieg van de Kroatische staat. Zelden vindt een bezoeker zo’n rijke geschiedenis en dynamisch heden zo verweven als toeristisch aanbod, en dat alles met slechts één wens: dat de bezoeker iets te zien en te genieten heeft, en daardoor nog eens terug zal komen.

Nin

Hotels Nin

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Nin,  neem dan is een kijkje hier onder voor de leukste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Nin Kroatië

Nin is de plaats waar de Kroatische staat werd geboren en zeven koningen werden gekroond. Dit kleine stadje ligt op slechts 15 kilometer van Zadar, waardoor het een korte rit of busrit is en perfect voor een leuke dagtocht. 

Het centrum van Nin ligt schilderachtig op een klein eiland in het midden van een ondiepe lagune en is met het vasteland verbonden door twee stenen bruggen.

De Liburniërs stichtten de stad Nin in de 9e eeuw voor Christus. Je kunt dus wel zeggen dat het een lange geschiedenis heeft. De ouderdom van Nin wordt duidelijk als je over de geplaveide straten loopt en langs eeuwenoude gebouwen en ruïnes komt, en het is een stad die beroemd is geworden door zijn zoutpannen, die vandaag de dag nog steeds gevierd worden.

Er is heel wat te zien voor zo’n klein stadje met al die geschiedenis, en je kunt er gemakkelijk een dag van maken.

Als u zich afvraagt wat te doen in Nin, hebben we onze persoonlijke top 5 van dingen te doen in Nin in deze blog post opgeschreven.

Wat te doen in Nin? Lees hier de leukste activiteiten voor Nin. 

1. Verken de Nin zoutpannen en het zoutmuseum

De zoutziederij van Nin, die al 1500 jaar oud is, is een van de opmerkelijkste bezienswaardigheden van Kroatië. Hier wordt zout niet door mensen of machines geproduceerd, maar door de natuur zelf. Door de zee, de zon en de wind wordt zout op natuurlijke wijze gevormd en afgezet. Mensen bewerken en beïnvloeden het echter wel om verschillende soorten zout te creëren.

De zoutpannen van Nin zijn een van de topattracties in Nin, een plek die je gewoon niet mag overslaan als je er op bezoek bent. De “Bloem van zout”, zoals het plaatselijk wordt genoemd, zout van Nin wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, van culinaire tot gezondheidsgerelateerde. Er wordt gezegd dat het therapeutische eigenschappen heeft, terwijl het zout ook gewoon lekker is en geweldig om mee te koken.

U kunt een bezoek brengen aan het Nin Museum en Huis van Zout, dat deel uitmaakt van het grotere Nin Saline gebied, bestaande uit een historische Romeinse poort, de thuisbasis van geneeskrachtige modder, honderden vogelsoorten, en oude stenen. In het museum zijn zwart-wit foto’s te zien, wagons die vroeger werden gebruikt voor het vervoer van zout, oude werkinstrumenten, enzovoorts. Een documentairefilm toont de geschiedenis van het gebied, terwijl een maquette van het natuurreservaat enig perspectief biedt.

Denk ook eens aan zoutproducten in Nin, die tot de leukste souvenirs behoren die je in Kroatië kunt kopen. Die producten variëren van zout zelf tot cosmetica, houten en keramische zoutkisten, en levensmiddelen zoals honing, kaas en chocolade die zout uit Nin bevatten.

2. Bezoek het museum van Nin Antiquiteiten

Toen ik dit kleine museum zag, was ik totaal verbaasd over sommige van de antiquiteiten die ze tentoonstelden. Serieus, wie wist dat vrouwen in pre-historische tijden ook geobsedeerd waren door hun uiterlijk? De tentoongestelde voorwerpen bevatten dingen zoals pincetten, borstels, en clips, samen met vele andere artefacten.

Deze plek heeft een aantal zeer coole tentoongestelde voorwerpen, waaronder twee 11e-eeuwse Kroatische boten genaamd Condura Croatica. Alle voorwerpen in het museum zijn in de loop der jaren in Nin ontdekt, waardoor je een prachtig inzicht krijgt in het dagelijks leven in de streek honderden, zo niet duizenden, jaren geleden.

3. Bezoek de kerken van Nin

De eerste is de kerk van Sint Nicolaas, en het is het koele kleine kerkje dat je op een heuvel ziet staan als je Nin binnenrijdt vanuit Zadar.

Deze kerk is in zekere zin een symbool van Nin geworden en zorgt voor een fantastische foto. Historisch gezien was het van het grootste belang omdat er in Nin zeven koningen werden gekroond, en elke gekroonde heerser reed te paard naar de kerk van Sint-Nicolaas, waar hij dan aan het volk werd voorgesteld.

De tweede is de kerk van het Heilige Kruis, onofficieel bekend als de kleinste kathedraal ter wereld. Het is een van de beroemdste overgebleven religieuze en architectonische monumenten van Kroatië en werd zo gebouwd dat het licht de kapel vult op de exacte datum van de equinox en de zonnewende.

4. Bezoek de overblijfselen van een Romeinse tempel

In het hart van Nin vindt u de overblijfselen van een Romeinse tempel, de grootste aan de oostkust van de Adriatische zee. De tempel dateert uit de late 1ste eeuw n.Chr. en de regeerperiode van de Romeinse keizer Vespasianus (69-79 n.Chr.). Interessant is dat er rond Nin allerlei overblijfselen van de Romeinen liggen. Als je maar goed genoeg zoekt, zijn ze gemakkelijk te vinden.

5. Doe een wens door te wrijven over Gregory of Nin's teen

Grgur Ninski (Gregorius van Nin) is een legende in Kroatië. Hij was een bisschop uit de 10e eeuw die zich verzette tegen de paus en de Slavische taal in de kerken introduceerde. Er staat een groot bronzen standbeeld van hem in Nin, ontworpen door de beroemdste beeldhouwer van Kroatië, Ivan Meštrović. Het is eigenlijk heel indrukwekkend, en als u niet bekend bent met het werk van Ivan Mestrovic, moet u zeker een kijkje nemen.

U vindt Grgur Ninski ook in Split en Varaždin. Er wordt gezegd dat wrijven over zijn grote teen geluk zal brengen. U zult met eigen ogen zien dat Gregorius’ grote teen zeer goed gepolijst is.

6. Neem een duik op Queens Beach

Nin heeft meer dan acht kilometer strand, maar de parel in de kroon van de kust is het 3 kilometer lange Queens Beach. Zoals de meesten van u weten, zijn lange stukken zandstrand zeldzaam in Kroatië, dus deze plaats is perfect voor mensen die de voorkeur geven aan een zandstrand.

Het strand maakt deel uit van de lagune van Nin, die bestaat uit zand en modder die verschuiven onder invloed van de getijden, het weer en de heersende stromingen. Omdat de zee in deze specifieke baai zeer ondiep is, is het een perfecte plek voor gezinnen, zodat uw kinderen er veilig kunnen spelen.

Leukste Restaurants in Nin

Als je op zoek bent naar goede restaurants en authentieke Kroatische tavernes met mediterrane gerechten en een verleidelijke wijnkaart en je wilt bediend worden door attent personeel in een gezellige omgeving, ben je in Nin in de juiste stad:

Hier een lijst van de beste restaurants in Nin Kroatië:

  • 1. TOMISLAV – zeevruchten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch
  • 2. KANOBA DALMATIA – Europees, Kroatisch
  • 3. AENONA – zeevruchten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch
  • 4. KONOBA BRANIMIR – Vis en zeevruchten, Middellandse Zee, Kroatisch, Europees
  • 5. KONOBA DALMACIJA – Visgerechten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch, Vegetarisch Vriendelijk
  • 6. KONOBA MATE – Zeevruchten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch
  • 7. BISTRO SABUN – Visgerechten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch, Midden-Europees, Internationaal
  • 8. RESTAURANT IL CAPO – Zeevruchten, Europees, Middellandse Zee, Kroatisch
  • 9. KONOBA TOKA – Zeevruchten, Middellandse Zee, Europees, Kroatisch

Vakantie in Nin?

Enthousiast geworden van de stad Nin? De stad ligt in de regio Zadar, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!