Novalja

Novalja in Kroatië is een prachtige stad aan zee in het uiterste noordwesten van het eiland Pag. In de afgelopen jaren heeft het zeer unieke Novalja strand een beruchte en wereldwijde reputatie opgebouwd vanwege de toonaangevende openlucht nachtclubs, de festivalkalender en het bruisende Novalja nachtleven op het Zrće strand. Novalja is echter veel meer dan een festivallocatie, veel meer!

Novalja is ook een populaire bestemming voor gezinsvakanties, ontspannende eilandvakanties, strandvakanties en rustige uitjes.  De stad ligt op 75 minuten rijden van de prachtige stad Zadar! Dat biedt volop mogelijkheden om een combinatie van een stedentrip en ontspannen strandgevoel te ervaren. Hier op het eiland.

Op deze pagina

Geschiedenis

Novalja heeft een lange, bewogen en interessante geschiedenis, die begint met talrijke archeologische vondsten op verschillende plaatsen in de stad en het omliggende gebied. Daaronder zijn 3 vroegchristelijke basilieken uit de 4e en 5e eeuw; de resten van het vloermozaïek van een van deze basilieken zijn te zien in de gotische kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans in het centrum van de stad. Veel fragmenten van kerkmeubilair en andere soortgelijke voorwerpen worden bewaard in een archeologische collectie die Stomorica wordt genoemd. Zeer waardevol is ook het Reliekschrijn, dat bij een van de basilieken is gevonden en nu in het Archeologisch Museum van Zadar staat. Een van de oudste afbeeldingen van Onze-Lieve-Vrouw met de inscriptie Maria die ooit aan de oostkust van de Adriatische Zee zijn gevonden, werd hier in Novalja gevonden.

Op archeologisch gebied is vooral het gebied van Caska interessant en er is onlangs onderzoek gedaan naar de Romeinse nederzetting Cisse, die volgens de legende in de 4e eeuw bij een aardbeving is ingestort. Een uniek aquaduct, uitgehouwen uit massieve rots uit de 1e eeuw, met een lengte van 1,2 km, een breedte van 70 cm en 9 bovengrondse openingen tot 40 m hoogte, is een van de interessantste en waardevolste vindplaatsen in het gebied. Dit unieke Romeinse aquaduct, in de volksmond ook wel het Gat van de Italiaan genoemd, voorzag Novalja ooit van water uit de velden van Novalja. De ingang van dit waterleidingnet bevindt zich in het Stadsmuseum, dat een overzicht biedt van het culturele en etnologische erfgoed van Novalja. Hoogtepunten uit de nationale schatkamer zijn onder andere de “Nashki” lokale dans, uitgevoerd in kleurrijke volkskostuums op de muziek van de lokale doedelzak.

De mensen koesteren ook de traditionele tweestemmige volkszang bekend als nakant, die hier zijn eigen festival heeft, terwijl de klapa (traditionele a capella zang) groepen Navalia (mannen) en Murtelice (vrouwen) originele Dalmatische volksliederen in stand houden. Liturgische zang heeft hier een bijzondere waarde en de rijkdom ervan komt vooral tot uiting in de religieuze rituelen van de Goede Week (van Palmzondag tot Pasen).

Novalja

Novalja vandaag de dag

Het hedendaagse Novalja is een toeristische stad met een stedelijke infrastructuur die met succes een grote toename van de bevolking tijdens de zomermaanden kan opvangen, die van 3.500 naar meer dan 40.000 gaat. De lange promenade langs de zee die zich over de hele stad uitstrekt, loopt vol met toeristen die genieten van een wandeling, een drankje of lekker eten.

Drie grote supermarkten bevinden zich aan de ingang van de stad, en binnen de stad vindt u alle noodzakelijke winkels, een warenhuis, een postkantoor en een boerenmarkt.

Hotels Novalja

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Novalja,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Novalja Kroatië

Het hele jaar door weet het eiland Pag veel toeristen en bezoekers aan zich te binden door de verscheidenheid aan verschillende etenswaren, kantwerk en historische innovaties.

 

Of het nu tijdens de drukkere zomermaanden is of misschien tijdens de vakantie, als u van plan bent naar Novalja te komen, zorg er dan voor dat u een aantal van deze leuke activiteiten doet. 

Wat te doen in Novalja? Lees hier onder onze leukste activiteiten in Novalja: 

1. Chillen op het strand

Novalja

De stranden van Novalja zijn erg mooi en de perfecte plek om te ontspannen na een avontuurlijke ochtend stappen of nacht feesten. Het strand bestaat uit fijne kiezels in plaats van zand, dus zorg ervoor dat je een handdoek meeneemt om op te liggen. Langs het strand staan zonnebaders te chillen, er zijn twee hippe strandbars die Ibiza-achtige beats draaien en er zijn voldoende ligstoelen die je voor 30 Kuna per dag kunt huren.

Geniet van een strandcocktail, ga zwemmen of doe een dutje in een van de populairste buurten van de stad! Je hoeft ook niet ver te lopen – het strand heeft een centrale ligging naast de jachthaven. Als u uitgekeken raakt op het hoofdstrand, is er nog een ander strand aan de andere kant van de jachthaven in het noorden. Het duurt ongeveer 30 minuten om erheen te lopen of een snelle taxirit.

2. Zee kajakken

Het zeewater rondom Novalja biedt een ideale mogelijkheid om goed te kunnen zee kajakken. De uitzichten die je gaat zien zijn geweldig. En als je geluk hebt kan je ook nog is dolfijnen spotten! Zie hier onder een kajak tour:

3. Wandelen op de promande

De promenade van Novalja strekt zich uit over de hele breedte van de stad en biedt uitstekende wandelingen op een ochtend of avond. Begin bij het strand en loop over de hele lengte van de promenade, waar u marktkraampjes, bars, restaurants, artiesten en mooie uitzichten op de jachten en toeristenboten in de jachthaven vindt. Wij raden u aan de promenade bij zonsondergang te bewandelen voor een adembenemend uitzicht!

4. Volleyballen op het strand

Novalja volleybal

Naast het strand, als onderdeel van Beach Bar Bridge, ligt een groot beachvolleybalveld met zand. Huur het veld voor een uur (ongeveer 100 Kuna), neem je vrienden of een willekeurig groepje mensen mee voor een partijtje volleybal en beleef een energieke middag uit. Het ligt direct naast de bar, dus je hoeft niet ver te gaan voor een drankje!

5. Beklim de rotsen van Stogaj

Gezien Pag’s maanachtige uiterlijk, dat voor een groot deel bestaat uit dorre, karstrotsen, is het geen verrassing dat het eiland een populaire bestemming is voor klimmers. Op korte rijafstand van Novalja ligt het aan zee gelegen Stogaj, de bekendste klimplek van het eiland, met bijna 20 gemarkeerde routes. Absolute beginners kunnen korte, gemakkelijke beklimmingen doen van maximaal tien meter hoog, terwijl ervaren klimmers de zogenaamde Skorpion of Spyder beklimmingen kunnen proberen. Neem voldoende water mee en een handdoek – beloon uzelf met een duik na uw inspanningen.  

6. Het eiland verkennen met een scooter of fiets

Eén ding dat je zal opvallen als je in Novalja aankomt, is het grote aantal elektrische scooters met grote wielen. Ze zijn overal! Huur een ATV of scooter/fiets en verken het eiland op je gemak. Struikel over afgelegen stranden, waag je in het binnenland voor uitzichten op heuveltoppen en vermaak je in het algemeen met wat je buiten de stad kunt vinden.

7. Feesten op Zrce

Novalja zrce

Eén ding dat je zal opvallen als je in Novalja aankomt, is het grote aantal elektrische scooters met grote wielen. Ze zijn overal! Huur een ATV of scooter/fiets en verken het eiland op je gemak. Struikel op afgelegen stranden, waag je in het binnenland voor uitzichten op heuveltoppen en vermaak je in het algemeen met wat je buiten de stad kunt vinden.

8. Huur een boot

Het leuke van een verblijf in een havenstad is de mogelijkheid om een boot te huren en de nabijgelegen stranden en eilanden voor de kust van Pag te verkennen. Pak een picknick in en breng je dag door met eilandhoppen en ontspannen in de zon met vrienden of familie. U kunt een standaard motorboot zonder vaarbewijs huren voor ongeveer 600 Kuna voor een dag.

9. Pag bermuda triangle

De Pag triangle is een unieke landformatie in het midden van nergens, waarvan wordt gezegd dat het de plek is waar een buitenaardse UFO is geland. De rotsen en het land binnen de ’triangle’ lijken ongewoon anders dan die erbuiten en het is een coole plek om te zien! Ga er eens langs en beslis zelf of er vreemde dingen gebeuren of dat het gewoon een natuurverschijnsel is. De attractie ligt op slechts 10 minuten rijden van Novalja.

10. De verlaten stad

De stad Stari Grad was ooit een bloeiende mijnbouw-hotspot die in de loop der tijd geleidelijk verlaten is geraakt. Bezoek wat er van deze oude stad is overgebleven en wandel tussen de verlaten gebouwen. Stari Grad ligt op een klein stukje lopen van Pag Town, waar je met de openbare bus kunt komen.

De stranden van Novalja

Novalja

Er zijn maar weinig plaatsen aan de Adriatische Zee omgeven door zoveel prachtige natuurlijke stranden als Novalja. Of u nu naar het noorden of het zuiden gaat, u zult snel een van deze prachtige stranden bereiken, die u perfect comfort en ontspanning zullen bieden. De stranden zijn breed, van zand en kiezel, met helder water en een uitstekende toegang tot de zee, wat ze op hun beurt bijzonder geschikt maakt voor gezinnen met kinderen. Ze liggen 1-3 km van Novalja en vormen een ring eromheen. Alle stranden zijn met de auto bereikbaar en beschikken over parkeergelegenheid.

Babe strand
Dit strand ligt in een ondiepe baai ten westen van Novalja. Dit is het ondiepste en warmste van alle stranden van Novalja, met fijn zand en een smalle kuststrook. De laatste jaren is het strand verrijkt met restaurants en recreatiemogelijkheden.

Het Braničevica strand
Dit strand ligt naast Strasko en is erg lang, terwijl in het achterland een woonwijk ligt die Gajac heet. Het heeft een goed gastronomisch aanbod en enkele recreatiefaciliteiten. Alle andere faciliteiten bevinden zich op enkele tientallen meters van het strand, in de woonwijk.

Het Caska strand
Dit strand ligt ten oosten van Novalja, op de plaats van de voormalige Romeinse stad die volgens de legende in de 4e eeuw door een aardbeving werd verwoest en waarvan de resten nog steeds in de buurt van het strand en de zeebodem te vinden zijn. De toegang tot de zee is grotendeels zanderig. De zeebodem is zeer steil, waardoor het strand diep is. Er zijn restaurants en recreatiemogelijkheden op het strand.

Het Jadra strand
Het strand ligt in de buurt van het oude Novalja en is op sommige plaatsen bedekt met fijne stenen die een geleidelijke toegang tot de zee bieden, terwijl het op andere plaatsen rotsachtig is en u direct in het diepe water terechtkomt.

Het Lokunje Strand
Dit is het stadsstrand van Novalja, gelegen langs de zuidelijke rand van de baai van Novalja. Het is kiezelstrand, ondiep en warm, met een grote groene gordel, waardoor het aangenaam is om er vakantie te vieren en af te koelen tijdens de warme zomerdagen.

Het Planjka strand (Trinćel)
Het strand ligt ten noorden van Novalja, langs de zuidoostkust van de baai van Novalja. Het is bedekt met fijn zand, het is warm, ondiep en goed onderhouden. Het beschikt over restaurants en diverse recreatiefaciliteiten. Vanwege het uitstekende onderhoud en de faciliteiten heeft het strand sinds de zomer van 2004 een blauwe vlag. Tijdens een evenement van het Kroatisch Bureau voor Toerisme en de Blue Flower Media heeft het strand twee prijzen gewonnen: die voor het best onderhouden strand en die voor het mooiste strand van de Adriatische kust. Dit strand is ideaal voor gezinnen met kinderen.

Zrće strand
Het Zrće-strand ligt ten zuidoosten van Novalja en vertelt een bijzonder verhaal. Het is het mooiste strand van Novalja. Het kustgedeelte heeft een kiezeloppervlak en in het hoogseizoen passen er enkele duizenden mensen op. Het strand aan zee is kiezelachtig en de zee is erg diep door de steile afdaling van de kust. Op het strand zijn talrijke sport-, recreatie- en amusementsvoorzieningen en restaurants van hoge kwaliteit te vinden, terwijl een paar aantrekkelijke nachtclubs de hele nacht door amusement bieden. In een van de evenementen van het Kroatisch Bureau voor Toerisme en de Blue Flower Media heeft het strand van Zrće de eerste plaats gewonnen als het netste en mooiste strand aan de Adriatische Zee. Met zijn uitstekende natuurlijke kenmerken, uitrusting en voorzieningen voldoet het strand van Zrće aan de strenge criteria van de Europese Stichting voor Onderwijs en Milieuzorg en sinds de zomer van 2003 heeft het de blauwe vlag-status. Het strand ligt op ongeveer 2 km van Novalja, heeft een grote parkeerplaats en is tijdens het toeristenseizoen met het openbaar vervoer verbonden.

Het Straško Strand
Het Straško strand en camping ligt ten zuiden van het centrum in een brede baai. Het is ongeveer 1,5 km lang en na een kort rotsachtig strandgedeelte dat in zee uitloopt, bereikt men een zandbodem. Een van de grootste en mooiste kampen aan de Adriatische Zee ligt langs dit strand met zijn kleedruimtes, restaurants, amusements- en sportfaciliteiten, diverse werkplaatsen, speelplaatsen, enz. Het hele gebied is bedekt met een dennen- en eikenbos, wat het een bijzondere charme geeft. Sinds de zomer van 2004 heeft het strand een blauwe vlag.

Mata-strand
De rustige baai van Mata bij Luna heeft verborgen strandjes en inhammen omringd door eeuwenoude olijfbomen. De stranden zijn op sommige plaatsen bedekt met fijne stenen en op andere delen zijn ze geplaveid of van steen.

Het Ručica strand
Dit strand ligt op 1 km van Metajna en het kan per boot of per auto worden bereikt. Het strand is een combinatie van kiezel en zand, zonder natuurlijke schaduw en met een paar horecagelegenheden. Het strand kan te voet worden bereikt via het schilderachtige gebied dat de Canyon wordt genoemd.

Beriknica (Beritnica) strand
Beriknica is een mooi kiezelstrand gelegen in de nabijheid van het Ručica strand, ten zuiden van het dorp Metajna. Het biedt geen natuurlijke schaduw of voorzieningen, en het onderscheidende kenmerk zijn drie rotsen in een rij in het ondiepe water. Het kan worden bereikt over zee of door een wandeling van 20 minuten door het fascinerende maanlandschap van de Canyon. Deze rustige baai, die vaak een van de mooiste stranden van Kroatië wordt genoemd, is perfect om nieuwe energie op te doen.

Leukste Restaurants in Novalja

Kroatisch eten is een absoluut hoogtepunt van elke Adriatische vakantie, het is gewoon ongelooflijk en altijd een gespreksonderwerp. De kwaliteit van het eten is uitzonderlijk en we hebben de lokale restaurants altijd tevreden, zeer vol, en gretig om terug te keren verlaten. 

De restaurants in Novalja bestaan uit een verscheidenheid aan à la carte, bistro’s, fastfood, visrestaurants en pizzeria’s. De menu’s in Novalja lijken allemaal redelijk geprijsd en u vindt er alle soorten opties voor verschillende budgetten. 

Naast het heerlijke eten is de klantenservice snel, beleefd en ongelooflijk vriendelijk.

Restaurants in Novalja? Hier een lijst met leuke restaurants: 
– A’mare Restaurant: biefstuk – mediterraan
– Ankora: lokaal – zeevruchten – mediterraan
Antika: zeevruchten – mediterraan – barbecue – europees
Antonio: pizza – zeevruchten – mediterraan – lokaal
Arka: lokaal – zeevruchten – mediterraan
Bazilika: lokaal – zeevruchten – mediterraan
Boškinac: lokaal – zeevruchten – mediterraan
Burger Bee: hamburgers – pizza
Crnika: lokaal – zeevruchten – mediterraan 
Tuin Restaurant BBQ: barbecue
Jadran: lokaal – zeevruchten – mediterraans – barbecue
Kormilo: zeevruchten – mediterraan
La Paloma: pizza – italiaans – mediterraans – salades – hamburgers
La Tortilla: mexicaans

Uitgaan Novalja

Zrce_Beach_Novalja

Als je naar Novalja bent gekomen om te feesten op het strand van Zrce of voor een muziekfestival, dan is dit het gedeelte waar je reikhalzend naar uit hebt gekeken. De Zrce Beach uitgaansgids hieronder behandelt de beste bars en clubs om te bezoeken in zowel Novalja als Zrce Beach en een aantal handige tips om het meeste uit je avondje uit te halen

Zrce Beach is de grootste uitgaans hotspot in Kroatië en geeft andere Europese clubbing vakantiestrips een run voor hun geld! Denk aan Ibiza, maar met goedkopere prijzen. Tijdens het hoogseizoen houden de bars en clubs overdag strandfeesten, voordat de zon ondergaat en er nog meer mensen komen om tot in de vroege uurtjes door te feesten.

Bars en clubs zijn in de zomer elke dag van de week open en sommige van de grote zalen organiseren internationale DJ’s en zomerfestivalevenementen (zoals hieronder vermeld). Qua muziek heb je alles van Electric Dance Music en House tot Hip-Hop, grime en pop. Het hangt allemaal af van welke zaal je bezoekt en welke avond van de week of evenement je bijwoont!

De Zrce strand bars & clubs

De clubs op Zrce Beach hebben elk een andere sfeer en de club die je kiest zal afhangen van het evenement waarvoor je komt en het soort muziek waar je van houdt. Controleer de evenementenplannen op de websites van de clubs en zorg ervoor dat u tijdens uw bezoek ten minste een paar verschillende clubs bezoekt! In tegenstelling tot Novalja, waar veel chille bars zijn, bestaat de scene op het strand van Zrce bijna uitsluitend uit stranddiscotheken.

Aquarius – Een openluchtclub die al sinds de begindagen van de Zrce feesten bestaat. Verwacht internationale DJ’s en strandfeesten gedurende de dag en lange sets tot in de vroege uurtjes. Een van de belangrijkste clubs voor Hideout en Sonar Festival.

Noa – Tweede in grootte alleen naar Papaya, Noa is een nieuwere beach club die tot 4000 gasten kan herbergen en heeft een hele reeks van faciliteiten, waaronder een restaurant, 11 bars, chill-out gebieden, meerdere podia en een grote feeststemming. In de zomer is het er druk en worden er nachtelijke evenementen georganiseerd.

Papaya – Papaya brengt feesten naar een heel nieuw niveau! Enorm in omvang en geschikt voor 5000 gasten met zijn vele bars, zwembaden en podia, het is de plek om ten minste een keer te bezoeken tijdens uw reis. Zorg er wel voor dat je van tevoren tickets boekt, het kan snel volgeboekt raken! Het is de belangrijkste clublocatie voor Kroatië Spring Break, Area 4 en enkele andere grote festivalnamen.

Kalypso – Wat 30 jaar geleden begon als een kleine strandbar is nu een openluchtclub in Ibiza stijl waar Black Sheep Festival en Fresh Island Festival feesten worden georganiseerd in de zomer en lokale DJ’s buiten de evenementen om. Kom voor de lunch en dans tot in de late uurtjes. Je kunt er ook heerlijk eten!

Euphoria – Euphoria beach club is aan het einde van het strand in het noorden. Het is een geweldige plek om te genieten van een avondje uit als je niet een evenement gepland in een van de grotere clubs en is over het algemeen een beetje goedkoper dan alternatieven. De muziekstijl is EDM en je kunt er elke avond van de week genieten van trance klassiekers.

Je kan de feesten/festival line-up van Zrce beach bekijken op deze website: klik hier!

Vakantie in Novalja?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Novalja? De stad ligt in de regio: Zadar, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen? Wij willen u graag helpen.