De 15 leukste bezienswaardigheden en activiteiten op Pag

Pag ligt uitzonderlijk dicht bij de Adriatische Zee en Italië, het is een kleine toeristische bestemming aan de rand van het Europese vasteland. Deze Kroatische stad is een favoriet voor velen en is populair bij de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een ervaring buiten de gebaande paden.

Pag Kroatië biedt het hele jaar door buitenactiviteiten zoals fietsen, vissen, wandelen en paardrijden. Er zijn ook tal van mogelijkheden voor watersporten zoals kajakken op zee in de vele lagunes van Pag. In de zomer kunnen bezoekers genieten van het populairste festival van Pag – Pagačka špilja ili špilja ideje – dat elk jaar in augustus acht dagen duurt.

Pag heeft een speciale plaats in het hart van veel Kroaten omdat het gelegen is tussen de laatste Kroaten die in 1692 ontsnapten uit het Ottomaanse Rijk.

Op deze pagina

Geschiedenis

Net als op de andere nabijgelegen eilanden zijn er in de geschiedenis van Pag aanwijzingen dat er al in de steentijd nederzettingen op het eiland waren. De Liburniërs, een Illyrische stam, waren ook aanwezig op het eiland in de 2e eeuw voor Christus.

De Romeinen deden hun intrede in de 1e eeuw v. Chr.; hoewel het eiland in die tijd niet bijzonder prominent was, stamt de naam ervan af van het Latijnse woord pagus, dat dorp betekent.

Na de instroom van Slavische volkeren in het gebied van wat nu de Kroatische kust is, vestigden zich in de 6e en 7e eeuw ook enkele mensen op het eiland. Verschillende delen van het eiland kwamen onder de controle van de kerken van Rab en Zadar. In de loop der eeuwen probeerde het eiland de controle van Zadar af te pakken, soms met succes, hoewel het door verschillende veldslagen ook in deze periode weer onder de controle van Zadar kwam.

Net als de naburige eilanden en een groot deel van Dalmatië, kwam Pag vanaf 1409 onder Venetiaans bestuur. De hoofdplaats van het eiland, Pag Town (destijds Cissa genaamd), werd in de 15e eeuw na de vele veldslagen van de eeuwen daarvoor, zwaar beschadigd en verplaatst van de plaats waar het toen lag naar de plaats waar het nu ligt.

In 1797 werd Pag, net als een groot deel van de Kroatische kust, onderdeel van het Oostenrijkse Keizerrijk. Daarna volgde een kortstondig Napoleontisch bewind in het eerste deel van de 19e eeuw. Onder de Oostenrijkse overheersing bloeide het eiland Pag economisch op, met investeringen in de zoutproductie op het eiland.

In 1918 werd het eiland een deel van Joegoslavië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eerst bezet door Italië en daarna door Duitsland. Op 5 april 1945 werd het eiland bevrijd en werd het weer een deel van.

Pag maakte natuurlijk deel uit van het Kroatië dat in 1991 de onafhankelijkheid uitriep.

Pag Kroatië

Pag vandaag de dag

Bezoekers aan Pag Kroatië zullen genieten van twee belangrijke steden – de stad Pag en Novalja. Het centrum van de stad Pag is bereikbaar per bus, boot of met de auto. Novalja ligt 18 mijl ten zuidwesten van de stad Pag en is populair bij zomervakantiegangers vanwege de nabijheid van het strand. Toeristen vinden in beide gebieden genoeg te zien, zowel nachtleven, restaurants als hotels.

Leukste hotels op Pag

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in Pag,  neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Pag, Kroatië?

Het maanachtige Pag is het bekendste feesteiland van Kroatië. Hier vind je het Ibiza-achtige fenomeen Zrće, een reeks strandtenten waar het nachtleven hoogtij viert. Het eiland is echter veel meer dan alleen Zrće – het zit vol met een rijke geschiedenis en een keuken die erop wacht om ontdekt te worden. De rustigere stad Pag is de plek om in alle rust te winkelen en bezienswaardigheden te bekijken, terwijl u de rijke geschiedenis van het eiland ontdekt – waaronder de productie van drie van de beste delicatessen van Kroatië: Pag kaas, Pag lamsvlees en Pag zout.

Wat te doen in Pag? Lees hier de 15 leukste activiteiten in de omgeving van Pag en in de stad zelf: 

1. Lace Museum

Het dorp Pag is bekend om zijn ongelooflijke kantwerk, dat zowel keizers en edelvrouwen als het gewone volk heeft gesierd. Het kantklossen in Kroatië begon tijdens de Renaissance, toen het zich over heel Europa en het Middellandse Zeegebied verspreidde. Kantwerk werd aanvankelijk gebruikt om kerkelijke kledingstukken of versieringen voor kleding en tafellakens te maken. Het werk is zo belangrijk voor de Kroatische cultuur dat UNESCO het in 2009 op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO plaatste.

In het hertogelijk paleis (Kneževa Palača) werd dit kleine museum opgericht om de geschiedenis van dit handwerk te illustreren en voorbeelden te geven van het beste vakmanschap. Het is dus een goede halte voor wie op het strand is verregend of voor wie overweegt kant te kopen als een mooi souvenir bij zijn bezoek. Het is tenslotte het beste om te weten hoe het echte artikel eruit ziet, want anders kan wat een goed koopje lijkt een zeer kostbare vergissing blijken te zijn. 

2. Feesten bij Aquarius

Pag feesten

De aan het strand gelegen club Aquarius is al lang gevestigd in het centrum van het nachtleven van Zrće. Elke zomer loopt de club voorop door dj’s van grote namen te boeken en medeorganisator te zijn van festivals als Hideout en Sonus. Overdag bieden de cabana’s en de kleine rieten hutten de perfecte verlichting tegen de felle mediterrane zon. Privacy, een al te zeldzaam goed temidden van de feestende hordes van Zrće, is een andere zegen. De huisjes, die van tevoren kunnen worden gereserveerd, zijn verspreid over het populaire VIP-gebied van de club.

3. Olijven Tuinen van Lun

De boomgaard is een beschermd gebied dankzij het feit dat de plaatselijke overheid fondsen van de Europese Unie heeft gekregen om de 80.000 prachtig knoestige olijven tegen ontwikkeling te beschermen. In de 24 hectare die de tuin beslaat, zijn de belangrijkste exemplaren de 15.000 wilde olijfbomen die te vinden zijn tussen de andere bomen waarvan de gemiddelde leeftijd 1.200 jaar bedraagt.

Deze bomen zijn de laatste van hun soort in de regio die nog in hun natuurlijke staat zijn overgebleven. Er is een zeer informatieve rondleiding over het terrein, die te voet (2 uur) of per golfkar (45 minuten) tegen betaling kan worden gedaan. U kunt ook gratis op eigen gelegenheid de paden bewandelen.

4. Ontdek de Bermuda Driehoek van Pag

Op een verlaten heuvel bij weg 106 van Pag werd in 1999 een bizar fenomeen ontdekt: een driezijdige formatie van ongewone steenpatronen met een diameter van 30 meter. Deze zogenaamde Bermudadriehoek van Pag trekt UFO-onderzoekers, zoekers naar alternatieve vormen van energie en nieuwsgierige toeristen aan. De stenen verschillen qua vorm en karakter aanzienlijk van de miljoenen stenen die over het Pag-landschap verspreid liggen, maar hoe ze daar zijn gekomen is een raadsel. Bezoekers hebben een paar stevige laarzen nodig en een onverschrokken gevoel voor avontuur, want de Bermudadriehoek van Pag is een behoorlijke tocht vanaf de aangegeven afslag.

5. Simuni Strand

Pag stranden

Zoals de meeste stranden in Kroatië heeft dit strand sprankelend kristalhelder water en rotsachtige kusten. Het heeft ook bomen die schaduw bieden waar gasten onder kunnen rusten of hun hangmatten kunnen ophangen. Hoewel het niet moeilijk te bereiken is, zorgt de enigszins geïsoleerde ligging van Simuni Beach ervoor dat het minder druk is dan op andere plekken, zelfs in het hoogseizoen. Parkeren op deze plek is gratis, en de aangrenzende camping heeft gratis Wi-Fi. De activiteiten hier omvatten de typische strandvermaak van zwemmen en zonnebaden, maar jet-ski en peddelboot verhuur zijn ook beschikbaar.

6. Hef het glas bij Kalypso

De meest duurzame van de vele uitgaansgelegenheden in Zrće is Kalypso, dat al meer dan 30 jaar bestaat. Het is nu moeilijk te geloven, maar toen het zijn deuren opende en een paar biertjes aan het strand serveerde, bestond er nog niet zoiets als het Kroatische Ibiza. Nu vliegen de hele zomer honderdduizenden feestgangers naar Zadar of Rijeka om de Zrće vibe op te snuiven. Een groot deel van dit fenomeen is te danken aan latere megaclubs zoals Noa, Kalypso. Kalypso is medeorganisator van grote internationale evenementen zoals Sonus, Hideout en Black Sheep, maar vindt zichzelf nooit te belangrijk om, wanneer het kan, binnenlandse dj’s een kans te geven.

7. Zeldzame vogels spotten

Aan het zuidelijkste puntje van Pag, waar het eiland zich uitstrekt tot een bijna verlaten niemandsland, bieden het riet en het moeras van Veliko Blato onderdak aan bijna 150 vogelsoorten. Dit beschermde en aangewezen ornithologische reservaat biedt observatiehutten en instructieve borden, en het is het drukst tijdens de broed- en trekseizoenen. Tot de bedreigde soorten die in het reservaat leven behoren de krakeend en de calandra leeuwerik, maar de meeste kans maakt u om reigers, futen en lepelaars te zien. 

8. Laat je gaan tijdens Pag Carnaval

Pag carnaval

Zoals vele beroemde carnavals overal ter wereld (het beroemdste in Kroatië is waarschijnlijk dat van Rijeka), is het Pag-carnaval een bijzonder spektakel dat jaarlijks door de plaatselijke bevolking en toeristen buiten het seizoen wordt bezocht. Het evenement vindt elke zaterdag plaats vanaf begin januari en culmineert in drie dagen non-stop gekostumeerde festiviteiten voor Aswoensdag. Het carnaval vult het centrale plein van de stad Pag en strekt zich ook uit over de omliggende straten. Je kunt je helemaal uitdossen en een volledig kostuum aantrekken, maar je kunt ook gewoon van het plezier genieten.

9. Bekijk Pag per quad

Rijden op een quad is een van de beste, en leukste, manieren om het maanachtige terrein van Pag te verkennen. Het plaatselijke tourbureau Sunturist organiseert verschillende tochten die vertrekken vanuit de stad Novalja. Hun instap-excursie gaat richting Zaglave en duurt een uur rijden over vlakke wegen, waarbij u af en toe kunt stoppen om het prachtige uitzicht op de omliggende eilanden van bovenaf te bewonderen. Wie meer wil ontdekken, kan zich ook wagen tot aan de mysterieuze Pag-driehoek – met een echte rotsachtige rit die elke quad tot het uiterste dwingt. Zwempauzes kunnen ook gecombineerd worden met elke quad tocht.

10. Steun lokale muzikanten bij Sonus

Pag Sonus festival

Outlook, Fresh Island, Spring Break, Barrakuda… Hoeveel festivals passen er op één eiland? Sonus, dat in augustus vijf dagen en nachten duurt, is een Pag music event met een verschil. Door Kroatisch talent op de voorgrond te plaatsen, hetzij door artiesten de kans te geven in dezelfde ruimte te spelen als de hoofdacteurs van het festival, hetzij door hele podia te wijden aan showcases van Kroatische labels, trekt Sonus een veeleisend en goed geïnformeerd publiek aan. Tegelijkertijd verliest het festival niet zijn gevoel voor plezier of boot-party hedonisme – dit is per slot van rekening Zrće.

11. Wordt lekker modderig

Maak je modderig, want de geneeskrachtige grond in het ondiepe water van het Lokunja strand stinkt naar de hemel. Je een uurtje wentelen in deze modderige lagen is meer dan de moeite waard, want er wordt gezegd dat ze huid- en reumaklachten genezen. Helaas kun je niet vals spelen en een paar plastic flessen met de modder vullen om je er later mee in te zepen, want de modder zal oxideren en wit worden. U vindt het strand via een korte wandeling ten zuidwesten van de stad Pag.

12. Boottocht Pag Baai

De baai van Pag, een schilderachtig boottochtje vanaf Novalja, is zowel mooi als historisch. In deze beschutte enclave stichtten de Romeinen hun stad Cissa, waarvan men denkt dat het de voorloper is van het huidige Novalja. Begraven onder een massa modder, zeewier en zand ligt de verzonken Romeinse stad, niet zichtbaar met het blote oog, maar in staat om een gevoel van verwondering op te wekken bij diegenen aan boord van de openluchtboten die vanuit Novalja op regelmatige excursies uitvaren. Vandaag de dag wordt aangenomen dat een aardbeving de stad in puin heeft gelegd en de inwoners naar het westen heeft weggestuurd. 

13. De kaas van Pag

pag kaas

De bekroonde producten die u in deze brandschone kaasfabriek vindt, worden gemaakt zoals dat al eeuwen gebeurt. Met schapenmelk van naburige boerderijen en traditionele technieken maakt dit bedrijf enkele van de lekkerste creaties van het eiland. Het is een ideale bestemming voor regenachtige of kille dagen wanneer een bezoek aan het strand geen optie is.

We hebben een paar jaar geleden een rondleiding gehad en wilden niet meer weg.  Het personeel was super vriendelijk en de tour kost slechts 60 Kuna (slechts €7).  De gids geeft je een gedetailleerd overzicht van het werk dat voorafgaat aan het maken van hun speciale kazen, zoals Paški sir en Zigljen, en je kunt het team hard aan het werk zien – en de kaas zien rijpen. Raak ze alleen niet aan!  Als wat u proeft u bevalt, kunt u meer kopen in de kaaswinkel van de fabriek.

14. Feesten dan zwemmen, zwemmen dan feesten...

De Noa Beach Club van Zrće biedt feesten zowel op het land als op zee. De dansvloer steekt uit in de Adriatische Zee met een ladder die naar beneden in het water leidt voor degenen die een duik willen nemen terwijl ze hun groove opdoen. Dit is veel meer dan een strandbar met een paar beats – het is een mini festivalterrein in één nacht, met 11 bars, een foodcourt, een spa en zelfs een eigen geldautomaat ter plaatse. Jachten meren er vaak aan en tot 4000 feestvierders kunnen er op één avond terecht.

15. Beklim de rotsen van Stogaj

Gezien Pag’s maanachtige uiterlijk, dat voor een groot deel bestaat uit dorre, karstrotsen, is het geen verrassing dat het eiland een populaire bestemming is voor klimmers. Op korte rijafstand van Novalja ligt het aan zee gelegen Stogaj, de bekendste klimplek van het eiland, met bijna 20 gemarkeerde routes. Absolute beginners kunnen korte, gemakkelijke beklimmingen doen van maximaal tien meter hoog, terwijl ervaren klimmers de zogenaamde Skorpion of Spyder beklimmingen kunnen proberen. Neem voldoende water mee en een handdoek – beloon uzelf met een duik na uw inspanningen.  

Beste Restaurants in Pag

Als je op zoek bent naar goede restaurants en authentieke Kroatische tavernes met mediterrane gerechten en een verleidelijke wijnkaart en je wilt bediend worden door attent personeel in een gezellige omgeving, ben je bij Pag op de juiste plaats.

Trapula Wijn- en Kaasbar: Eethuisjes op het centrale plein van een stad kun je meestal beter mijden: ze hoeven niet zo hard te werken om gasten binnen te halen als elders. Maar deze fijne bar op het hoofdplein heeft een uitstekende lijst van lokale wijnen…

Konoba Barcarola: Dit eenvoudige visrestaurant ligt aan een kiezelstrand, een klein stukje lopen ten noorden van de oude stad. Het heeft een eetzaal met visgerei en een terras in de schaduw van jasmijnbomen. Vis wordt per kilo verkocht en er is…

Starac i Meer: Voor een beetje nuchtere Kroatische authenticiteit in het bruisende Novalja gaat u naar deze karakteristieke taverne (de naam vertaalt zich als De Oude Man en de Zee), net terug van de boulevard en versierd met…

Konoba Figurica: Dit rustieke restaurant bevindt zich op een overdekt terras omringd door olijfbomen net onder de lager gelegen weg die door Kolan loopt. Geniet van een Pag kaasplankje en daarna van heerlijke gegrilde inktvis of peka – geroosterde…

Na Katine: Reizigers waarderen deze plek vanwege de mooie omgeving, het smakelijke gegrilde lamsvlees en het verleidelijke smakenpalet, waaronder de plaatselijke Pag kaas. Het doet ook heerlijke dingen met wilde asperges.

Bistro Na Tale: Deze betrouwbare, ongedwongen en zeer populaire eetgelegenheid heeft een klein voorterras met uitzicht op de zoutpannen en een andere, intiemere ruimte met veel schaduw. Pag lamsvlees is een echte specialiteit, of kies voor de verse vis van…

Konoba Nono: Neem plaats op het met stenen muren ommuurde terras aan de voorkant en smul van een smakelijke portie ouderwetse thuiskeuken, Dalmatische stijl. Pag kaas en lamsvlees staan prominent op het menu, net als pasta en gegrilde vis.

Waar uitgaan Pag?

Het feesten in Pag zal iedereen bevallen. Het wordt ook wel het ‘Ibiza’ van Kroatië genoemd. Lees hier onder alles over de feesten en het uitgaan van Pag: 

Club KalypsoKalypso is een van de beroemdste clubs in Kroatië, met bijna dertig jaar ervaring in het uitgaansleven – daarmee is het de oudste strandclub op het strand van Zrce en in Zuidoost-Europa, in feite! De club heeft een enorme dansvloer in de open lucht, verschillende zones en niveaus en veel verschillende barzones. Het centrale zwembadgedeelte betekent ook dat u overdag kunt luieren (in of uit het zwembad!), nippen aan verfrissende cocktails en ontspannen in de zon. 

Kalypso heeft een zeer opwindend programma van evenementen. Ze zijn niet alleen een van de locaties van topfestivals zoals Hideout, Sonus, Barrakud en Fresh Island Festival, maar ze hosten ook vele top-dj’s en hun eigen minifestivals.

Meer clubs op Zrce Beach
Papaya en Aquarius Zrce zijn beide ook gelegen op het strand van Zrce…en zijn beide ook top openluchtclubs!

Hoewel ze alleen in de zomer open zijn (half juni tot eind augustus), hebben ze in deze periode een vol seizoen met DJ’s en evenementen. Ze zijn allebei overdag open voor plezier en spelletjes, hoewel het ’s nachts duidelijk is wanneer de belangrijkste evenementen van start gaan – met feesten tot in de kleine uurtjes.

De clubs trekken elke zomer een goede mix van top-dj’s aan – grote namen die tijdens vorige zomerseizoenen optraden, zijn onder meer Fatboy Slim, Benny Benassi en Fedde le Grande (in Aquarius) en Paul van Dyk, Axwell en de Swedish House Mafia (in Papaya).

Beide clubs zijn ook locaties voor enkele van de festivals die in Novalja worden gehouden (zie hieronder).

Noa Beach, Euphoria zijn ook allemaal uitstekende opties voor clubbing op het strand van Zrce. 

Cocomo is ook een top optie voor Novalja zelf.

Uitgaan op Pag – Muziekfestivals
Zoals hierboven vermeld, zijn er tal van top muziekfestivals die plaatsvinden in Pag’s Zrce Beach! Dit zijn onder andere Hideout (dat zichzelf heeft gevestigd als een van de top dance muziekfestivals in Kroatië, met een groot aantal bekende DJ’s die elk jaar optreden op dit uitverkochte evenement); hip hop/rap Fresh Island Festival; Sonus Festival en Barrakud.

Waar te verblijven in Pag?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van Pag? De stad ligt in de regio Zadar, zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!